Direktlänk till inlägg 19 februari 2012

Aleris; Äldreomsorg i förändring ger möjligheter

Av Tommy - 19 februari 2012 16:35

Äldreomsorg i förändring ger möjligheter

Anne-Marie Svensson, 15 Februari 2012

Svt:s nya dramaserie Äkta människor väcker fantasier. Serien handlar om några människor vars liv dramatiskt förändras av hubotar , den nya generationen robotar.

För femtio år sedan var det otänkbart att åka till månen. Idag sitter jag på SJ:s snabbtåg och konstaterar att vi lever i en värld av teknik jag inte visste fanns för ett par år sedan. På tåget pågår ett LAN-party. Någon enstaka sover eller äter, (det kommer vi sannolikt att fortsätta med). I övrigt är alla uppkopplade på något sätt. Vi ser film, pratar i telefon, spelar spel eller läser tidningen. Allt färre läser papperstidningen, allt fler läser på ”plattan”.

På tunnelbanan har de flesta en mobil i handen för att hålla sig uppdaterad eller kommunicera med sina vänner. Det gäller både unga och äldre människor.

Vad innebär detta för framtidens äldre i Sverige?

De som är födda på 40-talet och framåt kommer aldrig att bli gamla. Som en självklarhet har man accepterat och tagit till sig tekniska hjälpmedel och modets svängningar. Tanten dör med 20-talisterna. De nya pensionärerna vägrar att ta den tidigare rollen.

Igår träffade jag en dam som flyttat in på ett äldreboende. ”Nu har jag flyttat till fattiggården”, var hennes kommentar. Oj, tänkte jag, det ordet hade jag glömt. Hon hade en munter glimt i sina nästan blinda ögon och jag vet att hon lyssnar på tidningen varje morgon, men sorgen över att ha flyttat till ”fattiggården” syntes tydligt. Hon är en underbar tant.

Reinfeldt meddelar att vi behöver jobba till 75 för att klara pensionskostnaderna. Sannolikt behöver vi jobba tills vi flyttar in till äldreboendet för att klara kostnaderna för framtidens äldreomsorg om den ska se ut som idag.

Det jag konstaterar nu, efter 30 års arbete inom vård och omsorg, är att väldigt mycket har förändrats. Om ytterligare 30 år kanske en del av arbetet utförs av vänliga robotar.

Det kommer att bli bra. Då kan specialutbildad personal ägna sig åt mig och mina behov av hjälp. Som att ställa in glasögonen med inbyggd teknik för att se hur barnbarnen har det på sin jordenruntresa, eller prata med mina gamla vänner som bor lite här och där i världen. Om det är en robot som städar, och hjälper mig på toa så är det bara bra.

Ja, även jag som är 60-talist vägrar att bli gammal. Däremot kommer jag förhoppningsvis att bli äldre och äldre. Vi behöver redan nu förbereda äldreomsorgen för förändringar. Att leva i förändring, och att systematiskt arbeta med förändring ger de möjligheter som behövs.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tommy - 23 januari 2013 08:09

Frivilliga välkomnas hos dementa Publicerat: måndag 14 januari kl 11:21, Nyheter P4 Malmöhus En hund kan liva upp. Foto: Staffan Claesson/Scanpix. Malmöbon Catharina startade ett upprop på Facebook för att hitta folk som ville hålla i akti...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:07

Brrr! Svinkallt på äldreboende   Hörby. Personalen och de 34 boende, många av dem dementa, på äldreboendet Hagadal i skånska Osbyholm har frusit ordentligt den gångna veckan. I vissa utrymmen har temperaturen sjunkit till åtta grader. Fjärrvärm...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:02

    <a href="http://ads.nordreportern.se/ads/www/delivery/ck.php?n=ab946228&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE" onclick="javascript:_gaq.push(['_trackEvent','outbound-widget','http://ads.nordreportern.se']);" target='_blank'><img src='http://a...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:00

Stort tryck efter demens- och LSS-boenden   Värmland   Behovet av biståndsbedömda boenden är stort, både inom äldreomsorgen och inom handikappomsorgen. Nya boenden och fler platser står på agendan i många värmländska kommuner. &nda...

Av Tommy - 11 december 2012 09:45

Vinterträdgårdar för äldreomsorg Publicerat 3 december 2012 Hösten 2012 färdigställdes vinterträdgårdar på äldreboendet Tibblehemmet i Täby. Projektet startades på initiativ av förvaltare Catrin Viksten på Hemsö, som ville skapa levande balkongmil...

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18
19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards