Direktlänk till inlägg 24 februari 2012

MyNewsDesk; Sveriges bästa demensteam finns i Tibro!

Av Tommy - 24 februari 2012 09:31

Sveriges bästa demensteam finns i Tibro!

2012-02-23 11:26

Sveriges bästa demensteam finns i Tibro!

Tibro kommuns demensteam är bäst i Sverige! De anställda i teamet jublade när de i går fick beskedet att de utsetts till 2011 års bästa hemtjänstteam av Svenskt Demenscentrum, som är ett nationellt kunskapscentrum.

Demensteamet startade i november 2010. Det är en hemvårdsgrupp med åtta undersköterskor, som jobbar med personer som har demenssjukdom eller har ett demensliknande beteende, dvs de har ett behov av stöttning från personal med spetskompetens i bemötande och förhållningssätt vid minnesproblem. Personalen har ofta delade turer för att de demenssjuka och deras anhöriga ska träffa så få personer som möjligt.

- Vi är en liten personalgrupp med ett gemensamt uppdrag och det innebär att var och en av oss träffar samma personer oftare, vilket ger en trygghet för både de demenssjuka och deras anhöriga, berättar Ewa Gustafsson i teamet.

Personcentrerat synsätt premieras

Priset som Tibros demensteam fick besked om att de fått den 22 februari delas ut av Svenskt Demenscentrum, som är ett nationellt kunskapscentrum inom demensområdet som Stiftelsen Silviahemmet driver. Priset kommer att delas ut av drottning Silvia vid en prisutdelningsceremoni den 15 mars.

Juryns motivering till 2011 års pristagare:

"Bästa hemtjänstteam tilldelas år 2011 Tibro hemvårdsgrupp för ett genomtänkt, flexibelt arbetssätt med väl utarbetad samverkan över huvudmannagränserna. Arbetsglädje, trivsel och regelbundna teamträffar säkerställer att behov tillgodoses och insatser utförs. Med kompetensutveckling, kontaktmannaskap, dokumentation och personcentrerat synsätt, arbetar teamet för kontinuitet och trygghet till personer med demenssjukdom och deras anhöriga."

- Det här är helt fantastiskt, jublar enhetschefen Vivi-Anne Bergman. Vi vet att den här personalen gör ett riktigt bra jobb, men det är kul att få fram det på det här sättet så att även andra ser det!

Lyckat, nytt arbetssätt

Införandet av ett demensteam har varit lyckat på många plan. Personalen känner större arbetsglädje än tidigare eftersom de ser goda effekter av det nya arbetssättet:

- De vi vårdar är lugnare och verkar mer trygga och glada. Vårt mål är att de ska känna sig trygga för att kunna bo kvar hemma längre, säger Jeanette Lilja i teamet.

- Det är verkligen roligt att vi får den här utmärkelsen redan när det är ett så nytt arbetssätt för oss, inflikar kollegan Ewa Gustafsson.

Lovordas av anhöriga

En anhörig har via brev till Svenskt demenscentrum lovordat Tibros demensteam:

"Sveriges bästa demensteam! Tibro! Varför då? Jo:

  • Det märks att de trivs och har arbetsglädje
  • Det känns tryggt för mig som anhörig att jag alltid kan ringa när jag undrar över något eller känner oro. Blir alltid väl mottagen
  • De försöker hitta lösningar istället för att se problemen
  • En mindre grupp personal - tryggare för mina föräldrar

- Personerna i demensteamet är handplockade, betonar kommunens demenssamordnare Jenny Johansson. De har alla ett intresse för demens och har rätt attityd och förhållningssätt.

- Det är roligt för oss som omvårdnadspersonal att få en sådan här utmärkelse, fastslår Jeanette Lilja.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tommy - 23 januari 2013 08:09

Frivilliga välkomnas hos dementa Publicerat: måndag 14 januari kl 11:21, Nyheter P4 Malmöhus En hund kan liva upp. Foto: Staffan Claesson/Scanpix. Malmöbon Catharina startade ett upprop på Facebook för att hitta folk som ville hålla i akti...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:07

Brrr! Svinkallt på äldreboende   Hörby. Personalen och de 34 boende, många av dem dementa, på äldreboendet Hagadal i skånska Osbyholm har frusit ordentligt den gångna veckan. I vissa utrymmen har temperaturen sjunkit till åtta grader. Fjärrvärm...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:02

    <a href="http://ads.nordreportern.se/ads/www/delivery/ck.php?n=ab946228&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE" onclick="javascript:_gaq.push(['_trackEvent','outbound-widget','http://ads.nordreportern.se']);" target='_blank'><img src='http://a...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:00

Stort tryck efter demens- och LSS-boenden   Värmland   Behovet av biståndsbedömda boenden är stort, både inom äldreomsorgen och inom handikappomsorgen. Nya boenden och fler platser står på agendan i många värmländska kommuner. &nda...

Av Tommy - 11 december 2012 09:45

Vinterträdgårdar för äldreomsorg Publicerat 3 december 2012 Hösten 2012 färdigställdes vinterträdgårdar på äldreboendet Tibblehemmet i Täby. Projektet startades på initiativ av förvaltare Catrin Viksten på Hemsö, som ville skapa levande balkongmil...

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18
19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards