Direktlänk till inlägg 24 februari 2012

Sydsvenskan skriver; Carema nekar missförhållande

Av Tommy - 24 februari 2012 09:36

Carema nekar missförhållande

Text: Emilia Söelund
Publicerad 23 februari 2012 21.13 Uppdaterad 23 februari 2012 23.30

Lund.
         Personalen slog larm sedan en manlig anställd vid upprepade tillfällen hade   uppfört sig misstänkt mot en dement kvinna på äldreboendet. Efter en intern   utredning har Carema nu beslutat att inte anmäla fallet till Socialstyrelsen.
 

– Vi har gjort en utredning som vi har lämnat till kommunen. Vi ser allvarligt   på det som hänt, men vår utredning visar att det inte har varit ett   missförhållande, säger Andriette Westlund, områdeschef på Carema Care.

Enligt uppgifterna som kommer fram i utredningen har mannen vid upprepade   tillfällen tagit in den dementa kvinnan i hennes lägenhet. När kollegorna   följde efter var mannen i färd med att kontrollera kvinnans   inkontinensskydd.

Enligt kollegorna uppträdde mannen nervöst när de kom in och de frekventa   kontrollerna av kvinnans inkontinensskydd var inte motiverade. De slog   därför larm till avdelningschefen.

När mannen konfronterades förnekade han att han hade ett personligt intresse   av kvinnan och lovade att inte uppsöka henne igen. Det visade han sig dock   ha svårt att följa.

Redan några dagar senare hittades han i en liknande position i kvinnans rum.   Han satt på knä framför henne och kvinnans kjol var uppdragen till höften.   Resten av dagen försökte de andra anställda att hålla koll på honom. Ändå   lyckades han vid flera tillfällen bli ensam med kvinnan och samma situation   uppstod då igen.

Nio dagar efter att det första samtalet med mannen arbetsbefriades han och   längre fram valde han själv att säga upp sig från sin tjänst.

I Caremas utredning står det ”Svårt att avgöra om ett missförhållande har   skett men risken bedöms som allvarlig och åtgärden att arbetsbefria YY känns   relevant och motiverad”.

I beslutet som Caremas kvalitetsavdelning fattade till följd av utredningen är   tongången dock en annan. Här är varken ”missförhållande” eller ”risk för   missförhållande” ikryssat. I stället konstateras det att utredningen inte   kan påvisa något annat än frekvent kontroll av inkontinensskydd.   Ställningstagandet är ”Inget missförhållande” och därmed anmäls saken inte   heller till Socialstyrelsen.

Enligt områdeschefen Andriette Westlund bygger utredningen bland annat på hur   kvinnan har reagerat på det inträffade.
– Vi har tittat på hur kvinnan mår. Även om man är dement kan man ändå ge   uttryck för att man far illa. Det gör hon inte, tvärtemot blir hon glad när   han förs på tal.

Enligt Andriette Westlund har mannen arbetat i många år på äldreboendet och   inte tidigare fått några klagomål.
– Nej, om vi hade fått det hade vi vidtaget åtgärder omgående.

Trots att kollegorna hade påtalat ett misstänkt beteende var mannen vid   flera tillfällen ensam med kvinnan. Hur kunde det hända?
– Det vidtogs helt riktiga åtgärder. Vi bemannade upp den helgen.

Carema Care har efter samråd med de anhöriga valt att inte polisanmäla   händelsen.
– Vi har fört en dialog med de anhöriga och de har inte velat det. Vi har   respekterat deras önskan.

Sydsvenskan har varit i kontakt med Lars Johansson, ordförande i vård- och   omsorgsnämnden. Han väljer att inte kommentera utredningen av respekt för de   anhöriga.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tommy - 23 januari 2013 08:09

Frivilliga välkomnas hos dementa Publicerat: måndag 14 januari kl 11:21, Nyheter P4 Malmöhus En hund kan liva upp. Foto: Staffan Claesson/Scanpix. Malmöbon Catharina startade ett upprop på Facebook för att hitta folk som ville hålla i akti...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:07

Brrr! Svinkallt på äldreboende   Hörby. Personalen och de 34 boende, många av dem dementa, på äldreboendet Hagadal i skånska Osbyholm har frusit ordentligt den gångna veckan. I vissa utrymmen har temperaturen sjunkit till åtta grader. Fjärrvärm...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:02

    <a href="http://ads.nordreportern.se/ads/www/delivery/ck.php?n=ab946228&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE" onclick="javascript:_gaq.push(['_trackEvent','outbound-widget','http://ads.nordreportern.se']);" target='_blank'><img src='http://a...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:00

Stort tryck efter demens- och LSS-boenden   Värmland   Behovet av biståndsbedömda boenden är stort, både inom äldreomsorgen och inom handikappomsorgen. Nya boenden och fler platser står på agendan i många värmländska kommuner. &nda...

Av Tommy - 11 december 2012 09:45

Vinterträdgårdar för äldreomsorg Publicerat 3 december 2012 Hösten 2012 färdigställdes vinterträdgårdar på äldreboendet Tibblehemmet i Täby. Projektet startades på initiativ av förvaltare Catrin Viksten på Hemsö, som ville skapa levande balkongmil...

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18
19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards