Direktlänk till inlägg 25 april 2012

ScienceDaily; Olympic Boxing kan skada hjärnan

Av Tommy - 25 april 2012 09:45

(webböversatt)

Olympic Boxing kan skada hjärnan

ScienceDaily (23 april 2012) - Olympiska boxare kan uppvisa förändringar i hjärnan vätskor efter anfall, vilket tyder på skador nervcellen. Det visar en studie av 30 på högsta nivå svensk boxare som genomförts vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, Sverige, i samarbete med Svenska Boxing Federation, publicerad i PLoS ONE.

Det har debatterats under lång tid om Olympic boxning (amatörboxning) är farligt för hjärnan. Forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, gick med kollegor vid Hälsouniversitetet vid Linköpings universitet och Svenska Boxningsförbundet för att bedriva en unik studie av 30 toppnivå svenska boxare och 25 personer referens.

Hjärnskada liknande Alzheimers

Studien visar att upprepade slag mot huvudet i boxningsringen kan producera en frisättning av markörer hjärnan skador på hjärnan vätskan, liknande vad som ses med efter andra typer av skallskada, liksom i neurologiska sjukdomar som Alzheimers .

"Vår studie visar att efter anfall, hade några av de boxare förhöjda halter av fyra olika proteiner i hjärnan vätska, som alla signaler skador på hjärnans nervceller. Dessutom var två av de proteiner som fortfarande förhöjda efter en period av vila", säger forskare Sanna Neselius, som har lett studien. Sanna Neselius har själv varit boxning på elitnivå och var rankad som en av de bästa kvinnliga boxare i världen både som OS och professionell boxare.

Mycket få visar symptom

Som många av 80 procent av de boxare uppvisade protein förändringar som tyder på hjärnskador. De boxare som deltog i studien tävlat på den översta nivån i svenska boxning och alla hade kämpat minst 47 matcher. Ingen av dem hade förlorat på en knock-out, och endast en av de boxare dessa symtom efter en match (huvudvärk).

"Hjärnan skada markörer förhöjda för 80 procent av de olympiska boxarna direkt efter en match som en följd av mindre hjärnskada. Att hjärnan vätska markörer förhöjda ens efter flera veckors vila för några av de boxare kan tolkas som skadan hade ännu inte läkt eller att någon skada kommer att förbli, säger Sanna Neselius.

Ring för hjärnskakning riktlinjer

Sanna Neselius har nu planerat ett möte med den svenska Boxing Federation styrelse för att diskutera resultaten.

"Vi måste diskutera resultaten och hur vi kan öka den medicinska säkerheten för boxare, både under träning och i konkurrens", säger Sanna Neselius. "Jag hoppas också att resultaten kommer att tas på allvar av andra kampsporter förbund, där säkerhetsföreskrifter inte är lika väl definierade som i boxning. Resultaten kan också vara användbart när man diskuterar hjärnskakning riktlinjer.

Blodprov en framtida möjlighet

"Helst skulle vi vilja hitta ett enkelt blodprov som ger samma information som våra mer avancerade undersökningar hjärnan vätska. Möjligheten inte närvarande finns, men kan kanske bli ett alternativ i framtiden med ytterligare och mer omfattande studier."

Artikel CSF-Biomarkörer i Olympic Boxing: Diagnos och effekter av repetitiv Head Trauma publicerades i PLoS ONE, 4 april.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tommy - 23 januari 2013 08:09

Frivilliga välkomnas hos dementa Publicerat: måndag 14 januari kl 11:21, Nyheter P4 Malmöhus En hund kan liva upp. Foto: Staffan Claesson/Scanpix. Malmöbon Catharina startade ett upprop på Facebook för att hitta folk som ville hålla i akti...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:07

Brrr! Svinkallt på äldreboende   Hörby. Personalen och de 34 boende, många av dem dementa, på äldreboendet Hagadal i skånska Osbyholm har frusit ordentligt den gångna veckan. I vissa utrymmen har temperaturen sjunkit till åtta grader. Fjärrvärm...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:02

    <a href="http://ads.nordreportern.se/ads/www/delivery/ck.php?n=ab946228&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE" onclick="javascript:_gaq.push(['_trackEvent','outbound-widget','http://ads.nordreportern.se']);" target='_blank'><img src='http://a...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:00

Stort tryck efter demens- och LSS-boenden   Värmland   Behovet av biståndsbedömda boenden är stort, både inom äldreomsorgen och inom handikappomsorgen. Nya boenden och fler platser står på agendan i många värmländska kommuner. &nda...

Av Tommy - 11 december 2012 09:45

Vinterträdgårdar för äldreomsorg Publicerat 3 december 2012 Hösten 2012 färdigställdes vinterträdgårdar på äldreboendet Tibblehemmet i Täby. Projektet startades på initiativ av förvaltare Catrin Viksten på Hemsö, som ville skapa levande balkongmil...

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11 12 13
14
15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards