Direktlänk till inlägg 23 maj 2012

nt.se; Attendo tvingas betala tillbaka löner till kommunen

Av Tommy - 23 maj 2012 10:43

Attendo tvingas betala tillbaka löner till kommunen

Norrköping

Attendo måste betala tillbaka 2,8 miljoner kronor till kommunen. Skattepengarna skulle ha gått till löner, men det har visat sig att den privata vårdgivaren har haft för lite personal på två av sina äldreboenden i Norrköping.

 

Kommunen tar tillbaka driften av både äldreboende och hemtjänst från företaget.

Tidigare i år avslöjade NT att Attendos boenden inte hade den bemanning som de skulle ha enligt avtalet med kommunen. En sjuksköterska som arbetade för företaget berättade att Attendo inte ens tog in extrapersonal för vak när boende låg för döden.

Under början av året fick vård- och omsorgskontoret anonyma klagomål om att det var för få som jobbade på de två boendena Södergården och Kalkstensgatan. Kommunen begärde att få en redovisning av personaltätheten för det första halvåret i år samt för hela 2011.

Det visade sig att Attendo har haft för lite personal på de två äldreboendena. Exempelvis redovisade Kalkstensgatan 40,22 årsarbetare för 2011 när det enligt avtalet ska vara 44,8.

Charlotte Näsström Morén är presschef för Attendo och hon kommenterar personalbristen.

- Vi har redovisat vår bemanning på samma sätt under lång tid. Det var först i år som kommunen plötsligt ändrade metoden för hur personaltätheten ska redovisas, säger Charlotte Näsström Morén.

Vård- och omsorgsnämnden har beslutat att återta Kalkstensgatans äldreboende och Vilbergens hemtjänst från Attendo. Avtalet för Södergården gäller för en annan tidsperiod.

- Förlängningen av det avtalet kommer förmodligen att behandlas av nämnden redan i juni, säger Gunilla Lundberg, programansvarig för äldreomsorgen i Norrköping.

Attendos tolkning av vård- och omsorgsnämndens beslut är att det finns en politisk vilja att kommunalisera all äldreomsorg.

- Vi har haft ett bra samarbete med Norrköpings kommun, men vad jag har förstått har politikerna bestämt sig för att all äldreomsorg ska tillbaka i kommunal regi, säger Charlotte Näsström Morén.

Det är bara siffrorna för förra årets bemanning som har analyserats klart av kommunen, men Gunilla Lundberg kan ge en bild av hur det sett ut hittills i år.

- Under de tre första månaderna var bemanningen för låg, men redan i april ser det ut som om Attendo ökade personalbemanningen, säger hon.

Nu måste vårdföretaget se till att fler jobbar på boendena. Charlotte Näsström Morén berättar om hur företaget har löst problemet.

- Vi tagit in fler vikarie och vi har också tillsatt ett antal tjänster som har varit vakanta en längre tid, säger hon.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tommy - 23 januari 2013 08:09

Frivilliga välkomnas hos dementa Publicerat: måndag 14 januari kl 11:21, Nyheter P4 Malmöhus En hund kan liva upp. Foto: Staffan Claesson/Scanpix. Malmöbon Catharina startade ett upprop på Facebook för att hitta folk som ville hålla i akti...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:07

Brrr! Svinkallt på äldreboende   Hörby. Personalen och de 34 boende, många av dem dementa, på äldreboendet Hagadal i skånska Osbyholm har frusit ordentligt den gångna veckan. I vissa utrymmen har temperaturen sjunkit till åtta grader. Fjärrvärm...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:02

    <a href="http://ads.nordreportern.se/ads/www/delivery/ck.php?n=ab946228&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE" onclick="javascript:_gaq.push(['_trackEvent','outbound-widget','http://ads.nordreportern.se']);" target='_blank'><img src='http://a...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:00

Stort tryck efter demens- och LSS-boenden   Värmland   Behovet av biståndsbedömda boenden är stort, både inom äldreomsorgen och inom handikappomsorgen. Nya boenden och fler platser står på agendan i många värmländska kommuner. &nda...

Av Tommy - 11 december 2012 09:45

Vinterträdgårdar för äldreomsorg Publicerat 3 december 2012 Hösten 2012 färdigställdes vinterträdgårdar på äldreboendet Tibblehemmet i Täby. Projektet startades på initiativ av förvaltare Catrin Viksten på Hemsö, som ville skapa levande balkongmil...

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Skapa flashcards