Senaste inläggen

Av Tommy - 11 december 2012 09:36

Första konstprojektet i Sverige för dementa

Publicerat: måndag 10 december kl 07:46 Kulturnytt

Nästa år startar de första konstvisningarna för demenssjuka i Sverige. I samarbete med bland andra Alzheimerfonden slår Nationalmuseum i Stockholm upp dörrarna till konstprojektet ”Möten med minnen”.


Förebilden kommer från Alzheimerprogrammet "Meet me at MOMA" på The Museum of Modern Art i New York. Sedan 2006 ordnar de guidade visningar en gång i månaden för demenssjuka. Laurel Humble jobbar på ”Meet me at MOMA” och Kulturnytt träffade henne under en informationsdag på Nationalmuseum.

- Det finns flera fördelar med att tillägna sig konst. Det ger intellektuell stimulans, skapar intresse och sammankopplar människor med konst. Du kan påverka en människas livskvalitét i positiv riktning genom att erbjuda meningsfulla, komplexa, engagerande upplevelserna, säger Laurel Humble.

I ett forskningsprojekt knutet till Alzheimerprogrammet på MOMA har också man kunnat se flera positiva effekter hos deltagarna. Och nu kommer konstprojektet till Sverige. På Nationalmuseum planeras visningar för dementa en gång i månaden mellan 2013 och 2015. Istället för ett historiskt perspektiv på konsten kommer fokus ligga på nuet, upplevelsen och samtalet. Nationalmuseums konstpedagog Jeanette Rangner Jacobsson menar att det egentligen handlar om att göra museets samlingar mer tillgängliga.

- Vi måste ju lyfta saker som folk kommer ihåg. Vi har ju Carl Larsson, Anders Zorn, Bruno Liljefors och konsthantverksföremål. Vi ska inte glömma bort att det kan vara design också, en gammal brödrost till exempel. Man kan använda sig av föremål också, inte bara av målningar, säger Jeanette Rangner Jacobsson.

Hennes förhoppning är nu att projektet "Möten med minnen" ska sprida sig till landets övriga 200 museum. Och Alzheimerfondens ordförande, skådespelaren Stefan Sauk, vill inte begränsa projektet till museivärlden. Tvärtom ser han gärna en spridning till fler kulturinstitutioner.

- Det kanske är så att våra institutionsteatrar i Sverige skulle kunna drista sig till att spela en föreställning i månaden för människor med en lättare form av demens. Eller varför inte operan - en föreställning i månaden. Eller ett musikevengemang på Berwaldhallen i månaden. It´s nothing, säger Stefan Sauk.

Av Tommy - 11 december 2012 09:23

Minus 20 platser inom äldreomsorgen i Åsele

Går planerna igenom för äldreomsorgen i Åsele kommun blir det inom några år 20 platser färre än vad som kommunen kan erbjuda idag. Planerna på att bygga om Åseborg och stänga demensboendet Tallmon samt särskilda boendet på Duvan i Fredrika, innebär att vi får 20 platser färre att erbjuda kommuninnevånarna. Vi har nu 86 platser inom äldreomsorgen och efter planerad ombyggnad på Åseborg skall det totala antalet platser bli 66.

Duvan i Fredrika, demensboendet Tallmon skall flytta till Åseborg. För att detta skall bli möjligt krävs ombyggnader som totalt kommer att kräva summor runt 16 miljoner kronor.

Enighet råder om att iordningställa den del av Åseborg som kallas Svalan. Svalan som boende har haft en mycket låg nyttjandegrad och av de 12 lägenheter som finns på Svalan har det utnyttjats högst tre. Nu renoveras de 12 lägenheterna och gemensamhetsutrymmen skapas. Om denna renovering råder politisk enighet. Kostnaden för ombyggnaden kommer inte att överstiga 2 miljoner kronor. Pengar som  snabbt återförs när lägenheterna blir uthyrda.

Budgeterade medel riktade för att bygga om ventilationen på demensboendet Tallmon har   skrinlagts.

I de rekommendationer som ges, utifrån Åseles befolkningsutvecklng med sikte på 2030, beräknar SKL (Sveriges Komuner och Landsting)  behovet i vår kommun till 72 platser inom äldreomsorgen. Nu 2012 planerar vi för 66 platser när vi 2030 beräknas behöva 72 platser.

Bra äldreomsorg är en utvecklingsfaktor för en kommun. Ingen ska behöva gå och gruva sig för att bli gammal. Den äldreomsorg som vi planerar för nu skall även vara attraktiv med sikte på framtiden.

Av Tommy - 4 december 2012 11:19

Nya platser för demenssjuka

Intagningsstopp på Frejagården, från 1 december.

 

Från 1 december är det intagningsstopp på två avdelningar på Frejagården i Friggesund. Anledningen är planer på att inrätta ett specielboende för personer med demenssjukdomar, och lokalerna ska anpassas till gruppens speciella behov.

Det är avdelningarna C och D som ska omvandlas till boende för demenssjuka, allt som allt 16 platser fördelat på åtta per avdelning. Behovet är stort, förklarar Pia Andersson, chef vid omsorgsförvaltningen i Hudiksvall.

– Vi har väldigt många demenssjuka på alla våra särskilda boenden, och de har i sin tur olika behov, beroende på vilka faser av sjukdomen de befinner sig i. Är man inne i en svår fas har man väldigt speciella behov, och vi ska försöka anpassa så mycket som möjligt så att det fyller olika behov, säger Pia Andersson.

Just nu finns inga planer på att inrätta särskilda avdelningar vid fler äldreboenden. Däremot har samtliga enheter blivit granskade ur funktionellt perspektiv, och man har försökt anpassa det som är möjligt, med enkla medel.

– Om vi kan göra sådana anpassningar är det till fördel för alla. Och det är något som vi tänker på, att vi vartefter ska kunna göra större anpassningar vid alla enheter, säger Pia Andersson.

När de nya avdelningarna i Friggesund så småningom öppnas, ska också kompetensen hos personalen vara stärkt för att möta de boendes behov, säger Pia Andersson. Men när det kan bli dags för inflyttning är ovisst. Landstinget äger fastigheten, och kommunen kan inte investera i fastigheter som den inte äger. Villkoren för ombyggnationen har man inte slagit fast än, och därmed finns inte heller någon tidplan.

Av Tommy - 4 december 2012 11:16

Sollefteå förebild för japansk äldreomsorg

 
 

Måndag den 3e december besöker representanter från den japanska ambassaden tillsammans med professor Atsushi Nishida Sollefteå kommun. Detta är det andra gången på korttid som en delegation från Japan besöker Sollefteå för att studera äldreomsorgen i kommunen. 

Sollefteå är ett av de kommuner i Sverige som satsar mest per invånare på äldreomsorg och här finns också ett av landets bästa äldreboende samt ett av landets modernaste demensboende.


Professor Atsushi Nishida verkar vid Tokyo Metropolitan Institute of Medican Science, deltar på besöket gör också en delegation från den japanska ambassaden.


Läs mer om äldreomsorgen i Sollefteå kommun här.

Av Tommy - 4 december 2012 11:11

GPS i pyjamasen på dementa

Publicerat: kl 08:46 Nyheter P4 Norrbotten Kommentera

Arvidsjaur och Pajala är försökskommuner i ett tvåårigt samarbetsprojekt mellan kommun och landsting, där målet är att personer med demens som lever i glesbygdsområden ska få bättre stöd.


--Behovet kommer i framtiden att bli mycket stort då det är en åldrande befolkning. I Pajala till exempel är 30 procent av befolkningen pensionärer.

Stefan Sävenstedt gästade morgonprogrammet och berättade mer om projektet och hur framtidens demensvård kan se ut.

På en fråga från morgonprogrammets Tova Nilsson om att man i framtiden stoppar  in en gps i pyjamasen för att hålla reda på de dementa, svarade Stefan Sävenstedt:

– Såna lösningar överväger vi också, där vi vet att det fungerar kan det absolut vara en jätteviktig bit.

Av Tommy - 3 december 2012 10:50

Bättre stöd i glesbygd

PITEÅ. Arvidsjaur och Piteå blir försökskommuner på ett projekt som ska ge bättre stöd till dementa personer i glesbygden.

Projektet innebär ett samarbete mellan kommun och landsting och beräknas att pågå i två år.

- Det finns flera aspekter på varför det här projektet känns så angeläget just nu, säger projektledaren Stefan Sävenstedt. Landstinget och kommunerna arbetar med att införa nationella riktlinjer för demensvård, och för att kunna klara uppdraget krävs att vi blir bättre på att samverka i glesbygd. Vi vill också att personer med demens ska få bo kvar hemma så länge som möjligt trots att de bor i ett glesbygdsområde.

Av Tommy - 3 december 2012 10:48

Advokat anklagas för misskött förvaltning åt dement kvinna

Publicerat: fredag 30 november kl 16:06 Gotlandsnytt

Advokat Tomas Pettersson, som dömts för skatteredovisningsbrott, anklagas nu även för att ha misskött ekonomin som förvaltare åt en dement kvinna. Pettersson har också haft egna privata skulder som hamnat hos kronofogden.


Som vi berättat tidigare så har advokat Tomas Pettersson på grund av obetalda räkningar till Skatteverket blivit av advokatfirmans rätt att använda f-skatt, eftersom han inte ansågs kunna sköta firmans ekonomi. Och eftersom han ändå fortsatte fakturera med f-skatt har han också dömts till böter för skatteredovisningsbrott.

Tomas Pettersson har dessutom misskött sin egen privata ekonomi så pass mycket att kronofogden hotat med utmätning. Men trots detta har han alltså arbetat som förvaltare åt en dement kvinna och därmed även ansvarat för att betala hennes räkningar.

Nu anklagar dottern till den dementa kvinnan Pettersson för att inte ha betalat vissa räkningar i tid. Men det finns en förklaring till detta, som han dessvärre inte kan gå ut med säger Tomas Pettersson.

Han säger sig dock ha funderat på om det är lämpligt att han, mot bakgrund av sina egna ekonomiska problem, är förvaltare åt andra och då kommit fram till att han inte ska åta sig den typen av uppdrag i fortsättningen.

Birgitta Eriksson, ordförande i Överförmyndarnämnden, som är den som anlitar förvaltare och godemän, kommenterar saken med att förvaltningen gör stickprov, men att det hinner hända mycket som gör att man hamnar hos Kronofogden.

Nämndens tjänstemän ska nu titta närmare på om det brustit i rutinerna när det gäller att kontrollera personer som anlitas som förvaltare.

Av Tommy - 3 december 2012 10:47

God vård och omsorg om personer med demenssjukdom samt regler för skydd och rättssäkerhet

Utgiven:
 
30 november 2012

Typ:
 
Lagrådsremiss

Avsändare:
 
Socialdepartementet 

Sammanfattning

Utvecklingen inom vården och omsorgen om personer med demenssjukdom ger tillgång till nya kunskaper och allt bättre arbetsmetoder. Den övergripande målsättningen är att med stor respekt för personens integritet ge personer med demenssjukdom en god omsorg.

Det kan innebära att tvingande skyddsåtgärder ibland kan behöva användas för att skydda den demenssjuke från en allvarlig skada. Sådana åtgärder måste ha ett tydligt lagstöd så att de som arbetar i vården inte ska behöva känna osäkerhet om vad som är tillåtet.

En reglering kan stärka den demenssjukes rättssäkerhet men också ge medarbetarna i vård och omsorg om personer med demenssjukdom ett stöd i det dagliga arbetet med att bedöma vilka handlingssätt som står till buds för att ta hand om personer med demenssjukdom på bästa möjliga sätt. Omsorgen om demenssjuka personer måste kunna bedrivas med så få inslag av tvång som möjligt.

I lagrådsremissen föreslås en ny lag om vissa tvingande skyddsåtgärder inom socialtjänsten. Den föreslagna lagen ska bidra till att stärka utveck-lingen av kvalitet och innehåll i omsorgen om personer med demens-sjukdom. Lagförslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2014.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2013
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards