Senaste inläggen

Av Tommy - 16 november 2012 10:58

Massage kan minska medicinering för dementa

Publicerat: kl 05:00, DalanyttKommentera

Genom Taktilmassage, som är en lättare form av massage, kan man minska den medicinering som många äldre dementa får. Det har man märkt på Skålmogården i Lima där man provat det här sedan 2007.


Undersköterskan Anne Törnlind har varit med sedan starten och hon har märkt att piller många gånger är onödigt.

– När de inte kan sova har jag masserat deras fötter och ben och när det sedan är dags för sömnpiller så sover de redan, säger Anne Törnlind.

Region Dalarna vill nu sprida det här och bjöd därför in Anne Törnlind och enhetschefen på Skålmogården Lena Bäck för att dela med sig av sina erfarenheter till inbjudna läkare. Och förhoppningen är att det ska sprida sig vidare, säger Lena Bäck.

– Tanken är att vi ska få igång hela kedjan från läkare till omvårdnadspersonal till att kunna vårda bättre utan piller, säger Lena Bäck.

Av Tommy - 15 november 2012 13:24

(webböversatt)

Gen tredubblar nästan risken för Alzheimers, internationell forskargrupp finner

Springs (14 nov 2012) — en gen som är så kraftfull det nästan tredubblar risken för Alzheimers sjukdom har upptäckts av en internationell grupp inklusive forskare från Mayo Clinic. Det är den mest potenta genetisk riskfaktorn för Alzheimer är identifieras tidigare 20 år.


Resultaten rapporterades onsdag i webbupplagan av New England Journal of Medicine.

I teamet ingår forskare från 44 institutioner runt om i världen, inklusive 10 från Mayo Clinics campus i Florida och Minnesota. Studien leddes av John Hardy, Ph.D., forskare på institutet för neurologi vid University College London och tidigare professor vid Mayo kliniken i Florida.

Forskarna använde nya sekvensering tekniker till hem i den TREM2 genen. Ytterligare TREM2 sekvensering var delvis sedan utförs av vetenskapsman Aleksandra Wojtas i Mayo Clinic i Florida laboratorium av Rosa Rademakers, Ph.D Dessa studier ledde till identifiering av sällsynta varianter i TREM2 som inträffade mer ofta i 1 092 Alzheimers patienter än i en kontrollgrupp på 1,107 friska människor.

Den vanligaste varianten, R47H, var sedan utvärderas i uppföljande studier av ett stort antal Alzheimers patienter och kontroller. Minerva Carrasquillo, Ph.D., en vetenskapsman i Mayo Clinic i Florida laboratorium av Steven Younkin, M.D., Ph.D., spetsen direkt genotypning och analys av R47H i DNA-prover från 1,994 Alzheimers patienter och 4,062 "styra" deltagarna--enskilda kontrollerade inte för att få Alzheimer. Patienter och kontroll deltagare utvärderades av Mayo Clinic läkare, ledd av medupphovsmän Dennis Dickson, M.D., Neill Graff-Radford, M.D., and Ronald Petersen, M.D., Ph.D Dessa uppföljande studier visade entydigt att den R47H varianten av TREM2 avsevärt ökar risken för Alzheimers sjukdom.

"Den TREM2 varianten kan vara sällsynta, men det är mäktigt," Dr. Carrasquillo säger. "I vår serie, det var närvarande i 1,9 procent av Alzheimers patienter och endast 0,37 procent av kontrollerna. Denna starka effekt rivaler som den väletablerade genetiska varianten kallas APOE 4, och det har observerats både i vår studie och i den oberoende studien leds av avkoda som publicerades med våra. R47H inte helt penetrant--vilket innebär att inte alla människor som har varianten kommer att utveckla Alzheimers sjukdom och i dem som gör andra gener och miljöfaktorer kommer också att spela en roll-- men ut APOE 4 ökar betydligt risken."

Dr. Younkin kommentarer:-R47H är den första goldilocks varianten att visa stark association med Alzheimers sjukdom. Nu identifieras med hjälp av den nya sekvensering teknik, goldilocks varianter är en viktig typ av sällsynta variant så heter eftersom de är precis rätt, som inte alltför sällsynta och stark nog för att visa mycket betydande association i well-powered uppföljning genotypiska studier utförts vid Mayo.

"Det finns ett brett samförstånd att förebyggande åtgärder kommer att vara det bästa sättet att hantera Alzheimers sjukdom," säger Dr. Younkin. "Enligt min åsikt, gemensamma varianter ut APOE 4 och goldilocks varianter som TREM2 R47H är viktiga eftersom de kan användas, i princip, för att identifiera många friska personer med hög risk för Alzheimers sjukdom som skulle vara lämplig för förebyggande prövningar. Patienter vars Alzheimers sjukdom drivs av hög risk genetiska varianter kommer ofta överlämna dessa varianter till sina barn. Nu vet vi att det tar lång tid för patologi av Alzheimers sjukdom att producera symptom, så att förebyggande med barn som får dessa varianter skulle idealiskt börjar när deras äldre föräldrar diagnostiseras."

"Den varianten som finns i vår undersökning identifierar en fascinerande nya Alzheimers sjukdom gen, TREM2, som är inblandade i immunsystemet," säger Dr. Rademakers. -Detta stämmer väl med andra bevis länka immunsystemet till Alzheimers sjukdom, men ytterligare studier behövs för att fastställa att R47H, i själva verket fungerar genom att förändra immun funktion. Lyckligtvis denna variant ändrar en aminosyra i TREM2 och som kommer avsevärt att underlätta de biologiska studier som följer.

Mayo Clinic forskning finansierades genom Robert och Clarice Smith och Abigail Van Buren Alzheimer's Disease Research Program och genom det nationella institutet för åldrande genom bidrag som beviljas till Dr. Petersen, Rademakers och Younkin.

Av Tommy - 15 november 2012 07:25

Kommuner kan tvingas införa privat äldreomsorg

Publicerat: onsdag 14 november kl 13:40, Nyheter P4 VästernorrlandKommentera

I dag styr varje kommun om de vill införa privat äldreomsorg. Men nu utreds frågan om Sveriges kommuner ska tvingas öppna för privata företag inom äldreomsorgen.


Hittills har systemet med privata aktörer bara införts i Sundsvall och Härnösand här i länet. I Örnsköldsvik har politikerna sagt ja men i praktiken har man inte kommit igång där. Nu utreds det om Sveriges kommuner ska vara tvungna att öppna för privata företag inom äldreomsorgen.

– Vi ska titta på för- och nackdelar med ett obligatorium. Min utgångspunkt är att de äldre själva ska ha möjlighet att välja, oavsett var de bor i landet. Vissa kommuner bestämmer att de bara ska ha kommunal hemtjänst, säger Maria Larsson (KD), barn- och äldreminister, som i dag besökte Sundsvall.

Samtidigt har medborgarna röstat fram politikerna, ska inte de då få bestämma över sin kommun?

-- Det kommunala självstyret är starkt, men jag får brev från kommunmedborgare som inte ha möjlighet att välja men som vill välja, säger Maria Larsson.

Hittills har intresset för valfrihet i Sundsvall ännu inte varit särskilt stort.

– Det börjar oftast lite försiktigt. Sundsvall har bara varit igång i ett par månader. De som redan är nöjda med sin hemstjänst brukar ofta ha kvar den. Medan de som är missnöjda och de som är nya gör oftare ett aktivt val, säger Maria Larsson.

Kritiker är rädda för att oseriösa företag ska ta sig in i branschen och tjäna pengar på vård.

– Den risken finns alltid. Därför är det viktigt att samtidigt som man erbjuder företag att etablera sig ska det finnas riktlinjer, men det är också viktigt att det finns ett kontrollsystem. Kommunerna har fortfarande ansvaret, säger Maria Larsson.

Av Tommy - 14 november 2012 10:51

Regler om bemanning ska gälla alla äldreboenden

den 8 november 2012 kl. 13:00 Nyhet
 
 

Socialstyrelsen har tidigare tagit fram regler för bemanningen på särskilda boenden där demenssjuka bor. Nu har myndigheten beslutat att ta fram föreskrifter som gör att samma regler ska gälla alla särskilda boenden för äldre.

I somras beslutade Socialstyrelsen om föreskrifter som ska säkerställa en tillräcklig bemanning på särskilda boenden där personer med demens bor. Genom tillsynen vet Socialstyrelsen att det finns brister i bemanningen även på särskilda boenden för andra äldre personer.

– Problemen beror ofta på att det brister i kopplingen mellan den enskildes bedömda individuella behov och dimensioneringen av det särskilda boendets bemanning. Det gäller oavsett om det rör personer med demens eller andra boende, säger Bitte Fritzson, jurist på Socialstyrelsen.

Därför tar myndigheten, som svar på ett regeringsuppdrag, fram föreskrifter om bemanning på alla särskilda boenden för äldre.

Även hälso- och sjukvårdspersonal

De nya föreskrifterna ska reglera tillgången på både omsorgspersonal och hälso- och sjukvårdspersonal för alla äldre personer som bor på särskilda boenden, i enlighet med socialtjänstlagens och hälso- och sjukvårdslagens krav.

– Äldre personer har ofta behov av både vård och omsorg. Det är därför viktigt att reglerna även tillgodoser behovet av hälso- och sjukvård i särskilda boenden, säger Bitte Fritzson.

Träda i kraft samtidigt

Avsikten är att de nya föreskrifterna ska ha samma konstruktion som föreskrifterna om bemanning på särskilda boenden där personer med demens bor.

De ska tydliggöra kommunernas och verksamheternas ansvar för att varje boende är bemannat så att de som bor där kan leva ett tryggt och säkert liv. De ska också ställa krav på att socialnämnderna utreder och dokumenterar vilka hemtjänstinsatser varje boende behöver, och följer upp beslutet.

Målsättningen är att de nya reglerna ska träda i kraft den 1 januari 2014.

– Den nya föreskriften bör träda i kraft samtidigt som reglerna för särskilda boenden för personer med demens, för att underlätta kommunernas tillämpning, säger Bitte Fritzson.

Av Tommy - 14 november 2012 10:47

Dramatisk minskning av äldre på boenden

Antalet äldre som bor på särskilt boende har minskat dramatiskt i Västerbotten de senaste tio åren. Bland de som är 80 år och äldre handlar det om 600 färre som bor på boende. Det är en minskning på en fjärdedel. Det visar siffror från Socialstyrelsen.


I Vindeln är undersköterskan Daniel Höglund ledsen över att kommunen nu beslutat att stänga ännu en avdelning på äldreboendet Solhaga.

– Jag gick ju i förstamaj-tåget och hade ett plakat där jag ville rädda Solhaga, för jag har trivts väldigt bra och varit här länge. Men det har varit svårt att rädda Solhaga, säger Daniel Höglund.

På äldreboendet Solhaga i Vindeln har avdelning efter avdelning stängt de senaste åren.

– Det var sex avdelningar förut, nu är det två kvar.

Och nu ska en till bort?

– Ja, så är det ju sagt, säger Daniel Höglund.

Kommunen har istället byggt ut hemtjänsten. De äldre ska bo kvar hemma så länge som möjligt. Och Solhaga kan vara en bild för vad som hänt i Västerbotten det senaste decenniet.

För tio år sedan bodde nära 2900 personer i gruppen 80 år och äldre på särskilt boende. Nu är det över 600 färre. Det visar siffror från Socialstyrelsen.

Istället har fler äldre fått hemtjänst. Och det är betydligt billigare att vårda en person hemma. I Vindeln kostar det i genomsnitt 240 000 kronor om året att vårda en äldre med hemtjänst. På särskilt boende kostar det mer än dubbelt så mycket, 570 000 kronor.

Men undersköterskan Daniel Höglund är orolig att det blir svårare att komma in på ett boende för den som behöver. Och själv är han glad att hans mamma har fått en plats.

– Min mamma bor på ett särskilt boende. Och det är jag glad för idag, att hon har det.

Hur skulle det vara för dig om hon var tvungen att bo hemma istället?

– Det hade varit omöjligt.

Vad tycker du att politikerna ska göra då?

– Man har ju förståelse för att i en sån här kommun med så lite pengar att man måste skära någonstans för att ha råd med skola, vård och omsorg. Men frågan är till vilket pris, säger Daniel Höglund.

Av Tommy - 13 november 2012 13:23

Garantier och ursäkter när kommunen missar

Örkelljunga kommun lovar att erbjuda garantier och ursäkter i en ny värdighetsgaranti. "Det viktiga är att rätta till vad som blivit fel och att den enskilde får en förklaring", säger socialchef Jonas Jönsson.


 

Nationella värdegrunden

Den nationella värdegrunden för äldreomsorgen gäller alla kommuner och verksamheter som utför äldreomsorg enligt socialtjänstlagen. Äldre ska leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. För att uppnå det ska äldreomsorgen bland annat värna och respektera den enskilda personens rätt till privatliv och kroppslig integritet, självbestämmande, delaktighet och individanpassning (5 kap. socialtjänstlagen). Källa: www.socialstyrelsen.se/aldre/nationellvardegrund.


ÖRKELLJUNGA.   Personliga ursäkter, förklaringar och tidsplaner för möten och planering. Det är vad som väntar drabbade invånare när kommunen inte lever upp till sina värdighetsgarantier inom socialförvaltningens område.

Socialchef Jonas Jönsson uppger att det bakom finns ett nationellt påbud att ta fram garantier till landets kommuner från äldreminister Maria Larsson. Socialstyrelsen ska å sin sida informera om värdegrunden och stödja så att den kommer in i kommunerna.

– I oktober hade vi en heldag med personalorganisationer, politiker, tjänstemän och personal på boenden. Vi hade hjälp av ett externt företag, med uppgift att utbilda i ämnet. Värdighetsgarantier togs fram efter grupparbeten, säger han.

Politiskt har socialnämnden informerats och fattat beslut om garantierna.

Enligt socialchefen är uppfattningen att tjänstemän och personal har siktat ganska högt.

– Vi går ett steg längre än vad regeringen vill och tar med hela socialförvaltningens ansvarsområde. Nu är det vår ambition att leva upp till det. Varje arbetsplats ska jobba vidare med detta. Tanken är att garantierna i slutet av året ska ha nått ut i hela verksamheten.

Jonas Jönsson uppger att frågan om ekonomisk kompensation diskuterats, men att det inte bedömdes vara det viktigaste.

– Det är i stället att rätta till det som blivit fel och att som enskild få en förklaring varför det blev som det blev.

Hur ska den som är missnöjd då gå till väga?

– Man ska kontakta närmsta chef, till exempel chefen för hemtjänsten, enhetschefer för vuxna eller barn eller enhetschefen för äldreboende. Det ska räcka med ett telefonsamtal.

När värdighetsgarantierna finns i organisationen ska kommunen gå ut med detta till allmänheten.

– Vi kommer att ha en folder eller liknande, så att folk vet, säger Jonas Jönsson.

Intresset för att utbilda sig till handledare för värdighetsgarantierna har varit större än behovet. Flera personer inom olika områden ska svara för servicen.

En av dessa är Elizabeth Olsson, som är värdegrundshandledare för personliga assistenter. Handledarens uppgift blir att förmedla till assistenterna, se till så att det fungerar och verka för att alla gör samma sak.

– Jag tycker att det är jättebra. Det blir tydligt vad som allmänheten kan förvänta sig av oss, säger hon.

I arbetet med att inspirera personalen har Maria Wetterstrand, med förflutet som språkrör i Miljöpartiet, anlitats som föredragshållare den 15 november.

hd.se/sven-sandstrom/" href="/sven-sandstrom/">Sven Sandströmsven.sandstrom@hd.se0435-75 95 32

Av Tommy - 13 november 2012 13:20

Att leva med demens

 

Välkommen på en föreläsning med författaren och arbetsterapeuten Gun Aremyr som berättar om hur det är att leva med demens.

Datum & Tid: 15/11 kl 13.30 Plats: Anhörigcentrum, Eskilstunavägen 5, Strängnäs Anmälan: anhorigcentrum@strangnas.se el. tfn 0152-295 58

Av Tommy - 13 november 2012 13:14

Svårt dement skickades hem utan hemtjänstkontakt

En äldre, dement, kvinna som behandlats för lunginflammation på Västerviks sjukhus fick ingen hemtjänstkontakt efter att hon skrivits ut. Nu ska Socialstyrelsen utreda händelsen.

Det var i början på september i år som den dementa kvinnan skickades hem från Västerviks sjukhus, efter att ha behandlats för lunginflammation. Enligt anmälan till socialstyrelsen lovade sjukvårdsavdelningen att de skulle förse kvinnan med en hemtjänstkontakt. Kvinnan behöver hjälp med bland annat medicinering på morgonen, lunchtid, på kvällen samt tillsyn under dagen.

Inget av detta fick hon. Hon skickades hem helt utan hemtjänstkontakt utan anmälan. Det var en anhörig som hittade kvinnan i hemmet dagen efter hon skrivits ut från sjukhuset. Enligt den anhöriges egna beskrivning var kvinnan apatisk och inte sig lik. Den anhörige kontaktar samtliga inblandade, bland andra hemtjänst, ansvarig sjuksköterska och vårdavdelning. "Alla skyller på varandra", står i anmälan.

På socialstyrelsen har man tagit emot anmälan. En utredning ska göras inom kort. De ansvariga runt kvinnan ifråga kommer få svara på hur de hanterat vårdvistelsen och varför kontakter mellan de olika instanserna inte tillgodosetts.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2013
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards