Direktlänk till inlägg 11 december 2012

Södermalmsnytt; Ny vårdskandal skakar äldrevården på Söder

Av Tommy - 11 december 2012 09:38

Ny vårdskandal skakar äldrevården på Söder

Foto: Kiki Beije

Ny vårdskandal skakar äldrevården på Söder

 Det kristna äldreboendet Mariahemmet får hård kritik av sex sommarvikarier som i ett brev till Socialstyrelsen beskriver en vardag som mest liknar vanvård.  

När sommaren är slut sätter sig sex sjuksköterskestudenter som vikarierat på Mariahemmet och skriver ett brev om hur de har upplevt att de gamla behandlas på vård- och omsorgsboendet för äldre och dementa. Det är ett sex sidor långt dokument där allvarliga brister radas upp i 52 punkter som skickas till Mariahemmet och till 

Socialstyrelsen.
Sjuksköterskorna skriver att de boende visar upp blåmärken och berättar om hårdhänt personal. Flera äldre har trycksår som inte tas omhand. En boende har ett trycksår som under sommaren bara blir värre och värre och som börjar lukta illa, men såret läggs inte om ordentligt och ingen uppföljning görs.

Nedkissad på golvet
De äldre får vänta i timmar på att få gå på toaletten och de får inte nya inkontinensskydd när de ber om det. En vikarie hittar en boende liggande på golvet, nedkissad, utan att någon vet hur länge hon har legat och utan att händelsen dokumenteras. När kvinnan fått hjälp upp får hon inte duscha. Dagen efter luktar det urin i hela lägenheten.
Vid flera tillfällen hittas rester av gammal avföring i underliv på äldre som är sängliggande. Tvättlappar med avföring har också hittats i de äldres sängar.
Lakan byts inte efter behov. Många patienter har smutsiga kläder och underkläder. Golv, bord, toaletter och handfat är inte städade.
De äldre duschas inte så ofta som de ska, deras tänder borstas inte varje dag och de får inte naglar klippta i tid. En boende uppges ha naglar som är 1,5 centimeter långa och som gör att han inte kan trycka på sitt larm. En annan boende har inflammationer och gamla matrester i hela munnen.
Enligt vikarierna förlöjligas också de boende som möts av kränkningar och nedvärderande attityder.

Håller inte med
Verksamhetschefen Mona Forslöf började sitt arbete i oktober men har pratat både med vikarierna och med ordinariepersonal om situationen under sommaren.
Hon säger att hennes personal inte håller med om beskrivningen av missförhållandena, men att de har upplevt att det varit en tuff sommar.
– Jag kan inte säga hur det var eftersom jag inte var på plats. Men enligt personalen var det en rörig sommar med många sjuka och en brist på ledarskap, säger Mona Forslöf.

Utan vinstintresse
Mariahemmet drivs av Ersta diakoni, en organisation utan vinstintresse som ska bedriva vård utifrån kristna värderingar. Medan vinstdrivande skandaltyngda vårdjättar som Carema och Attendo har kritiserats hårt har just ideella föreningar, som Ersta diakoni, lyfts fram som viktiga alternativ inom sjukvården och äldreomsorgen.
Men enligt vikarierna så betyder Mariahemmets värdegrund inte mycket i praktiken. ”Det är överskuggat av usla arbetsförhållanden och stressiga, underbemannade avdelningar”.
Mona Forslöf säger att hon ser jätteallvarigt på de missförhållanden som beskrivs i vikariernas brev. I november anmälde hon bristerna enligt lex Sarah till Socialstyrelsen, som nu kommer att utreda vad som hänt.
En åtgärdsplan håller på att tas fram på Mariahemmet.
– Det jag tycker är viktigast är att vi har en bra introduktion för nyanställda och att vi som ska leda arbetet finns på plats. Det är vi som ska stötta personalen. Ser någon något som fallerar så ska det tas upp till diskussion direkt, säger Mona Forslöf.
Södermalms stadsdelsförvaltning har tagit del av anmälan men vill inte kommentera händelserna förrän Socialstyrelsens utredning är klar.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tommy - 23 januari 2013 08:09

Frivilliga välkomnas hos dementa Publicerat: måndag 14 januari kl 11:21, Nyheter P4 Malmöhus En hund kan liva upp. Foto: Staffan Claesson/Scanpix. Malmöbon Catharina startade ett upprop på Facebook för att hitta folk som ville hålla i akti...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:07

Brrr! Svinkallt på äldreboende   Hörby. Personalen och de 34 boende, många av dem dementa, på äldreboendet Hagadal i skånska Osbyholm har frusit ordentligt den gångna veckan. I vissa utrymmen har temperaturen sjunkit till åtta grader. Fjärrvärm...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:02

    <a href="http://ads.nordreportern.se/ads/www/delivery/ck.php?n=ab946228&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE" onclick="javascript:_gaq.push(['_trackEvent','outbound-widget','http://ads.nordreportern.se']);" target='_blank'><img src='http://a...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:00

Stort tryck efter demens- och LSS-boenden   Värmland   Behovet av biståndsbedömda boenden är stort, både inom äldreomsorgen och inom handikappomsorgen. Nya boenden och fler platser står på agendan i många värmländska kommuner. &nda...

Av Tommy - 11 december 2012 09:45

Vinterträdgårdar för äldreomsorg Publicerat 3 december 2012 Hösten 2012 färdigställdes vinterträdgårdar på äldreboendet Tibblehemmet i Täby. Projektet startades på initiativ av förvaltare Catrin Viksten på Hemsö, som ville skapa levande balkongmil...

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards