Direktlänk till inlägg 10 oktober 2012

FAS; Var aktiv på alla sätt – så minskar du risken för demens

Av Tommy - 10 oktober 2012 13:51

Var aktiv på alla sätt – så minskar du risken för demens

Publicerat av Jim Frisk 1 oktober 2012 i temat Friska åldrandet

Par som dansar under danslektion. Foto: Scanpix

Håll koll på vikten och se till att träna både kropp och knopp. Den som lever ett aktivt och stimulerande liv, minskar risken att drabbas av demens.

– Kopplingen mellan livsstil och demens är stark, säger Laura Fratiglioni, professor i medicinsk epidemiologi vid Karolinska institutet, där hon leder arbetet vid Aging research center (ARC). Hennes egen inriktning är demenssjukdomar och särskilt intresserad är hon av riskfaktorer för demens.

Laura Fratiglioni berättar att risken för demens ökar med stigande ålder. Vid 75 års har cirka 15 procent någon form av demens, och vid 95 år är det ungefär 50 procent.

– Men det betyder också att hälften av alla 95-åringar klarar sig utan att få demens. Alltså är det möjligt att leva som gammal utan att bli dement, säger hon.


Men det betyder också att hälften av alla 95-åringar klarar sig utan att få demens. Alltså är det möjligt att leva som gammal utan att bli dement

I två långtidsstudier har hon och hennes forskarkolleger följt ett stort antal människor, för att se vad som skiljer dem som insjuknar i demens från dem som förblir friska.

Hälsosam livsstil kan förebygga

Klart är att det genetiska arvet spelar en viktig roll, men forskarna kunde också se att det finns fler, icke-genetiska, faktorer som ökar risken att bli sjuk och andra som minskar risken. Men framförallt att det går att kompensera för riskfaktorer med en hälsosamt och aktiv livsstil.

Riskfaktorerna för demens är ungefär desamma som för många andra sjukdomar: övervikt, rökning, överdriven alkoholkonsumtion, diabetes och brist på både fysisk och psykisk aktivitet och bristfälliga sociala relationer.

– Allt spelar roll och ju fler riskfaktorer, desto större risk för demens. Men det går att kompensera för riskfaktorerna. Vi vet med säkerhet att aktivt liv minskar risken för att utveckla demens, säger professorn.


Men det går att kompensera för riskfaktorerna. Vi vet med säkerhet att aktivt liv minskar risken för att utveckla demens.

Gå en kurs

Den som vill undvika demens gör därför klokt i att satsa på motion, sociala aktiviteter och intellektuell träning. Laura Fratiglioni framhåller gärna möjligheten att gå en kurs.

– Jag som är dansintresserad, tycker att det är jättebra. Men oavsett kurs få man både sociala kontakter och mental stimulans. Och så måste man ju faktiskt röra på sig för att ta sig dit.

Håll koll på vikten

Det lönar sig också att hålla ett öga på vikten, det har Laura Fratiglioni och hennes kolleger kunnat slå fast i en stor studie. Redan hos en medelålders person med måttlig övervikt, BMI 25, ökar risken för demens senare i livet.

Studien visar att personer som är feta eller överviktiga löper 80 procents större risk än normalviktiga att få någon form av demens. Ju högre vikt, desto större är risken. Överviktig är den som har ett BMI mellan 25 och 30. Den som har ett BMI över 30 räknas som fet.

Det har även visat sig att så kallade vaskulära sjukdomar, som högt blodtryck och åderförkalkning också för med sig en ökad risk för demens.

Ytterligare en hypotes som forskarna arbetar med är att också stress påverkar demensrisken. Några studier är gjorda, men det behövs fler. Det verkar som att personer som är introverta och lättstressade har en större risk för demens. Ett jobb med stora krav och lite kontroll kan påverka risken för både hjärtinfarkt och demens senare i livet.

– Jag brukar säga att hela kroppen hänger ihop. Det som är bra för hjärtat är också bra för hjärnan, säger Laura Fratiglioni.

Kosten kan ha betydelse

Hennes forskargrupp har tidigare konstaterat att äta sunt, inte röka, leva ett aktivt liv och inte ha diabetes kan förlänga livet med sju år. Nu håller forskarna också på att undersöka kostens betydelse för risken att utveckla demens.

– En finsk studie har tidigare visat att det kan löna sig att äta grönt och fisk. Vi tror också att det kan finnas ett samband mellan demens och lågt intag av vitamin E. Men bevisen är inte så starka, därför behövs det fler studier, berättar Laura Fratiglioni.

Också graden av utbildning spelar roll, personer med hög utbildning löper mindre risk att utveckla demens. Intressant är att det gäller oavsett om personen ifråga senare i livet har ett mentalt krävande arbete eller inte.

– Det beror på att det händer mycket i hjärnan under unga år. Det är dessutom en tid då vi lättare bildare nya synapser, vilket ger en större hjärnreserv som kan kompensera för kommande skador.

Det är aldrig för sent

Men det betyder inte att det är för sent att börja träna hjärnan vid äldre år, tvärtom. Nya synapser kan bildas hela livet, vilket innebär att också den som har låg utbildning kan kompensera för det med hjälp av mentala utmaningar.

Betyder det att det går att helt förhindra demens med hjälp av en sund och aktiv livsstil?

– Nej, det har vi inga bevis för ännu. Däremot vet vi att det går att skjuta upp insjuknandet. En av våra studier visar att personer över 80 år med en aktiv livsstil kan fördröja sjukdomen med ett år, och det är mycket, säger Laura Fratiglioni.


En av våra studier visar att personer över 80 år med en aktiv livsstil kan fördröja sjukdomen med ett år, och det är mycket.

Demens är en allvarlig och svår sjukdom, men det är först de sista åren som det allvarligt påverkar livskvaliteten. Laura Fratiglioni tror att det går att förlänga sjukdomsförloppet med hjälp av en sund livsföring och därmed förlänga livet hos dem som drabbas.

– Men vi har inga bevis för det ännu. Det är något vi undersöker just nu.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tommy - 23 januari 2013 08:09

Frivilliga välkomnas hos dementa Publicerat: måndag 14 januari kl 11:21, Nyheter P4 Malmöhus En hund kan liva upp. Foto: Staffan Claesson/Scanpix. Malmöbon Catharina startade ett upprop på Facebook för att hitta folk som ville hålla i akti...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:07

Brrr! Svinkallt på äldreboende   Hörby. Personalen och de 34 boende, många av dem dementa, på äldreboendet Hagadal i skånska Osbyholm har frusit ordentligt den gångna veckan. I vissa utrymmen har temperaturen sjunkit till åtta grader. Fjärrvärm...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:02

    <a href="http://ads.nordreportern.se/ads/www/delivery/ck.php?n=ab946228&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE" onclick="javascript:_gaq.push(['_trackEvent','outbound-widget','http://ads.nordreportern.se']);" target='_blank'><img src='http://a...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:00

Stort tryck efter demens- och LSS-boenden   Värmland   Behovet av biståndsbedömda boenden är stort, både inom äldreomsorgen och inom handikappomsorgen. Nya boenden och fler platser står på agendan i många värmländska kommuner. &nda...

Av Tommy - 11 december 2012 09:45

Vinterträdgårdar för äldreomsorg Publicerat 3 december 2012 Hösten 2012 färdigställdes vinterträdgårdar på äldreboendet Tibblehemmet i Täby. Projektet startades på initiativ av förvaltare Catrin Viksten på Hemsö, som ville skapa levande balkongmil...

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24 25 26 27 28
29 30
31
<<< Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards