Alla inlägg den 24 september 2012

Av Tommy - 24 september 2012 10:40

Biståndshandläggarens svåra val

Hur gör en biståndshandläggare när en demenssjuk person säger nej tack till hjälp trots att behovet är uppenbart? I Hallsberg har det kommunala demens- teamet hittat sätt att hantera problemet.

Teamet består av demenshandläggare, arbetsterapeut och demenssjuksköterska. Ofta går de två och två på hembesök.

– Vid det första hembesöket brukar vi dela upp oss en stund, så att jag talar med den anhörige och den andra från teamet med den som är sjuk, säger Britt- Mari Jansson, demenshandläggare.

– Vi frågar alltid först om det är ok att vi gör så. En fördel är att anhöriga kan tala mer fritt, utan att känna att de sårar den som är sjuk.

Vem som tar första kontakten med teamet varierar. Ofta är det anhöriga. Kanske har de fått information i samband med att en diagnos har ställts eller läst om teamet i den broschyr som ligger i vårdcentralens väntrum.

Demensteamet kan också vara den första kontakten för oroliga anhöriga och grannar.

– Barn ringer ofta till oss, säger Maria Stenevang, arbetsterapeut. ”När jag var hos mamma i helgen såg jag att hon bränt ner varenda spisplatta och glömt kaffebryggaren” kan de säga och fråga om hon kan få en spisvakt. Det är en bra inkörsport för oss.

När teamet gör sitt första hembesök kommer många frågor upp. Teamet kan ge råd och vara ett stöd.

– När man får sin diagnos är både patienter och anhöriga ofta i en chockfas och kanske inte mottagliga för all information, säger Anne-Ly Höijer, demenssjuksköterska. När vi kommer får vi frågor om sjukdomen, om läkemedel, anhöriga undrar hur de ska prata och bemöta.

I början tyckte Britt-Mari Jansson att det var svårt att ställa frågor till den som fått en demenssjukdom.

– Men jag har lärt mig att det går att fråga när de fått förtroende för mig. Man måste hitta en inkörsport. Kanske gå runt i lägenheten, prata om ett foto...

Det gäller att vara medveten om att den som lider av en demenssjukdom ofta skärper sig till det yttersta. Det kan då först förefalla som om hon eller han klarar sig utmärkt. Detta är något djupt mänskligt. Dagverksamhet är ofta bra men det gäller att lägga fram det på ett sätt så det kan accepteras. Britt-Mari Jansson brukar berätta om Ängarnas café, dit man kan komma för att träffa andra.

– Om de vill pröva tar jag det som en ansökan och skriver ”Ängarnas café” i beslutet, istället för att skriva dagverksamhet för demenssjuka.

Britt-Mari Jansson börjar ofta försiktigt med att bevilja bara lite hjälp, även de gånger hon kan se att det finns stora behov.

– Man måste tänka på att det är en kris och i början är man väldigt ledsen. I det läget är det kanske inte så farligt om det är lite smutsigt hemma eller om man inte duschat. Det viktiga är att få i sig mat och komma ut och träffa andra. Sedan ökar jag på med mer hjälp, successivt.

Kan du bevilja mer tid för hjälp än andra biståndshandläggare?

– Vi har väl tilltagna schablontider för alla insatser: frukost, dusch och så vidare. Och jag kan lägga in ett extra besök om det behövs.

Den som lider av en demenssjukdom tar sällan initiativet till att ansöka om att flytta till ett de- mensboende. Hur gör du då för att få samtycke?

– Jag kan fråga ”skulle du vilja flytta någonstans där det finns personal dygnet runt? Om de säger ja, tar jag det som en muntlig ansökan.

Det är alltid viktigt att se till att beslut om flytt är väl underbyggda, betonar hon. Hur gör du om du ser att behovet finns men personen säger nej?

– Det är svårt när jag ser att en person far illa och är otrygg och orolig. Jag är skyldig att erbjuda hjälp när jag ser att det finns behov. Kommunen har också ett yttersta ansvar.

Det kan handla om en person som inte förstår frågan eller kan uttrycka något själv.

– Då kan vi ta ett korttidsbeslut men låna en plats på ett permanent boende. Då följer jag upp efter några veckor. Om personen verkar trivas tolkar jag det som ett samtycke och så kan de bo kvar och slip- per flytta en gång till.

Av Tommy - 24 september 2012 10:36

Frivilliga läser högt för dementa

Publicerat: kl 05:18 , Nyheter P4 Malmöhus

I Hörby har frivilliga engagerats för att läsa högt för demenssjuka. Högläsning har nämligen visat sig vara ett bra sätt att väcka minnen. Det är Studieförbundet Vuxenskolan som en del i ett rikstäckande projekt står bakom arrangemanget.


Främst är det pensionärer som ska komma igång, men anhöriga och personal som vill inspireras lite extra är också välkomna att vara med. För Gunnel Östergren fanns det ingen tvekan när hon först fick höra talas om idén.

– Jag jobbade med äldre i mitt aktiva yrkesliv och såg vilka enorma behov som fanns och tänkte att nu kan jag passa på att fylla dem lite grand. När jag sedan fick en vän som blev dement så blev det helt naturligt att komma igång, säger hon.

Att läsa en kortare, enklare text för demenspatienter har visat sig vara ett mycket bra sätt att väcka minnet och få igång samtal. Eftersom sjukdomen gör att många själva förlorar förmågan att läsa är det extra viktigt, och genom Vuxenskolan och biblioteket i Hörby har de blivande högläsarna fått lära sig vad man ska tänka på och vilka böcker som passar.

En grupp på fyra, fem personer – främst pensionärer – ska nu komma igång, men Gunnel Östergren har redan börjat. Hon har läst för sin väninna ett tag nu och har kommit på en del knep.

– Jag kombinerar det alltid med annat. Ibland har jag blommor med som vi pratar om, och så har jag kanske hittat en text som handlar om just den blomman. Plötsligt flyttar man sig i minnet till en blomstrande trädgård. Det är så det ska fungera, säger Gunnel Östergren.

– Vi har så roligt och hon riktigt strålar, och när jag går därifrån är det en lycklig människa jag lämnar.

Det är Demensförbundet som tillsammans med Vuxenskolan, Arvsfonden och Centrum för lättläst står bakom idén, som man hoppas sprida till alla Skånes kommuner. Flera är redan på gång.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20
21
22
23
24 25 26 27
28
29
30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards