Alla inlägg den 4 september 2012

Av Tommy - 4 september 2012 09:42

"Det här ska inte få förekomma" 

Politikerna är upprörda, äldreforskaren luttrad. Det finns för lite pengar till äldreomsorg och kvalitetsarbetet sköts inte på ett systematiskt sätt.

 

– Jag har läst de senaste dagarnas artiklar i GP och blir väldigt upprörd. Så här får det inte gå till, säger Maria Larsson, kristdemokratisk barn- och äldreminister.

Äldreomsorgen är kommunernas ansvarsområde och Maria Larsson menar att det är där som rutiner måste skärpas och följas upp. Hon tycker att merparten av kommunerna sköter sitt kvalitetsarbete bra.

– Det ser vi också i de brukarundersökningar som görs. Men att glömma bort en människa som man har fått ansvar för, då har det brustit på ett upprörande sätt.

Maria Larsson tycker att man från regeringens håll gjort mycket de senaste åren på äldreomsorgsområdet. Hon nämner bland annat förstärkt Lex Sarah, värdighetsgaranti och äldrevårdslyftet med utbildningsinsatser för anställda.

Även ansvarigt kommunalråd Anna Johansson (S) säger att händelserna GP rapporterat om är fullständigt oacceptabla.

– Det här ska inte få förekomma.

Varför går det snett?

– Det skiljer sig nog åt från fall till fall och från stadsdel till stadsdel. Missöden kan alltid inträffa men så här illa ska det inte gå. Äldre och anhöriga ska inte behöva vara oroliga.

Vad vill du göra åt det?

– Varje stadsdel måste säkerställa att man på ett rimligt sätt kan göra det som man ska göra. På vissa håll fungerar det väldigt bra, och det är inte alltid där det läggs mest pengar på hemtjänst. Andra stadsdelar behöver fundera igenom om de har rätt fördelning på sina resurser.

Vad kan ni från centralt politiskt håll göra?

– Vi ska införa en värdighetsgaranti där man tydligt kan se vad man har rätt att förvänta sig.

Men Anna Johansson tror inte, till skillnad från Maria Larsson, att en värdighetsgaranti kan specificera antal promenader eller mattider eller liknande hårda fakta.

– Vi kan garantera att man får välja vilken typ av stöd man vill ha men det måste utgå från den enskildas önskan, inte från någon färdig mall, säger Anna Johansson.

Mats Thorslund, är professor i socialgerontologi vid Karolinska institutet, och har under ett långt yrkesliv forskat om äldres levnadsförhållanden. Han menar entydigt att äldreomsorgen är underfinansierad.

– Jag har inte sett en enda kommun i Sverige som lägger en budget för äldrevården utifrån de behov som finns. De brukar titta på hur mycket äldreomsorgen kostade förra året och hur många äldre som finns och dra ifrån eller plussa på. Men ingen analyserar hur det har fungerat och vilka behov som finns.

Mats Thorslund visar att resurserna till äldrevård i Sverige har minskat med fem procent mellan 2000 och 2010 och säger att de kvalitetsmål som kommunerna sätter upp inte går att uppnå med de resurser som finns. Målen följs dessutom sällan upp på något systematiskt sätt.

När det gäller hemtjänsten ser han en tydlig tendens: de som får hemtjänst i dag är mycket sjukare än var de var för ett par decennier sedan. Antalet platser på boenden har minskat och biståndsbedömningen för att alls få hemtjänst har blivit hårdare. Å andra sidan har verksamheten professionaliserats och personalen är mer kompetent i dag.

– Men det finns problem med att rekrytera rätt personal.

Fram till 2025 kommer antalet äldre över 85 år att vara 60-70 procent fler än i dag. Det ställer enorma krav på det politiska systemet när det gäller resurser och bemanning.

Av Tommy - 4 september 2012 09:40

Man får den äldrevård man betalar för 

Problemet i äldreomsorgen är att resurserna ofta används till andra verksamheter än de är avsedda för, skriver Bo Anderssen (FP).

 

 

Bo Anderssen (FP), vice ordförande i sociala utskottet, samt ledamot i SDN-norra Hisingen

 

Brister i äldreomsorgen på Norra Hisingen har GP skrivit åtskilliga artiklar om de senaste åren. Nu i veckan togs två nya fall upp.


Vad beror då alla problemen inom äldreomsorgen på Norra Hisingen på och hur skall man lösa dem? Det ansvariga kommunalrådet Anna Johansson (S) vill lösa problemet med en värdighetsgaranti. Men en värdighetsgaranti som Anna Johansson föreslår är inget annat än politiska floskler som kommer att rinna ut i sanden när strålkastarljusen slocknar. Det stora problemet är att resurserna till äldreomsorgen ofta används till andra verksamheter än de är avsedda för.


Stadskansliet har gjort en sammanställning av hur stadsdelsnämnderna använde sina resurser förra året. Den visar att en genomsnittlig stadsdelsnämnd använde i snitt sju procent av sina resurser avsedda för äldreomsorg till andra verksamheter eller att täcka upp svarta hål i budgeten. Norra Hisingen användes förra året drygt 15 procent av de tilldelade resurserna till andra verksamheter.


40 miljoner gick till annat

Från alliansens sida så tror vi inte att mer pengar är den huvudsakliga lösningen. Det handlar i stället om hur resurserna används. Vi vill öronmärka pengarna till de verksamheter de är avsedda för. Den politiska rödgröna majoriteten avfärdar det med motiveringen att man tar bort beslutanderätten från stadsdelsnämnderna. I teorin låter ju det bra, men i praktiken har det aldrig fungerat under de 22 år vi haft stadsdelsnämnder, man har alltid använt några verksamheter som budgetregulatorer.


I den intensiva debatten kring vinster i välfärden har både S och V haft en mycket negativt inställning till vinstuttag. Men när offentliga utförare flyttar pengar mellan olika verksamheter är det tydligen okey. Bara på Norra Hisingen har de äldre gått miste om över 40 miljoner kronor förra året då man använt delar av resurserna till andra verksamheter. Det tycker inte jag är okey!


Bo Anderssen (FP)

vice ordförande i sociala utskottet, samt ledamot i SDN-norra Hisingen

Av Tommy - 4 september 2012 09:36

Lokalt samverkansprogram för demens i Bromma

För att ge demenspatienter och deras närstående bästa möjliga vård och bemötande krävs bra samverkan mellan primärvård, stadsdel och minnesmottagning. En god grund finns i det lokala samverkansprogram för demens som har tagits fram i Bromma.

Det lokala samverkansprogrammet har tagits fram i samarbete mellan Bromma stadsdelsförvaltning, primärvården, primärvårdsrehab, läkare i vård- och omsorgsboende samt Minnesmottagningen på Brommageriatriken. Ta del av det lokala samverkansprogrammet.

I det lokala samverkansprogrammet beskrivs resurser, ansvarsområden, arbetsrutiner och former för samverkan. Det finns en struktur för uppföljning och aktörerna har tillsammans identifierat viktiga förbättringsområden.
Bakgrunden till det lokala samverkansprogrammet är ett tilläggsuppdrag från Hälso- och sjukvårdsnämnden. Alla minnesmottagningar i länet har fått i uppdrag att ta initiativ till en bättre lokal samverkan för demensvården. Arbetet har utgått från Socialstyrelsens Nationella Riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom och Stockholms läns landstings regionala vårdprogram för demens.

Av Tommy - 4 september 2012 09:33

Brist på finskspråkig äldreomsorg

Publicerat: fredag 31 augusti kl 13:33 , Nyheter P4 Väst

Många äldre som talar finska är i behov av äldreboenden, där personalen talar samma språk som dom.


FLER LJUDKLIPP

Raimo Rautios mamma är en av dem. Hon har väntat två år för att få bo på ett finskspråkigt vårdhem.

Raimo vill att Trollhättans kommun uppmärksammar problemet och att det rättas till genom att man bland annat öppnar en till avdelning, utöver den som redan finns med åtta platser, för äldre som talar finska.

Det finns möjlighet att ha en finsktalade kontaktperson, det berättar Bodil Lindell som är utvecklingsledare inom vård- och äldreomsorg i Trollhättans stad. Men det är svårt att lösa dygnet runt. Och att skapa fler platser p 'ldreboenden är en fråga för politikerna, och det går inte att finansiera med de drygt 900 000 kronor som Trollhättan får i statsbidrag i år, för att de är förvaltningsområde för finska:

Även grannkommunerna runt omkring visar intresse för äldreboenden där personalen kan prata finska.

Av Tommy - 4 september 2012 09:29

Anna Bäsén             

  Läkarna behöver bättre kunskap kring demens

 

Drottning Silvia uppmärksammar gång på gång hur de demenssjuka och deras anhöriga har det. Hon är nog den svenska celebritet som gjort mest för de demenssjuka och deras nära. Tack för det!


Det behövs. De demenssjuka är en svag grupp i samhället. De kan inte själva föra sin talan. Även de anhöriga är utsatta. Att se en älskad människa bli sjuk och förvirrad är plågsamt. Hela livet förändras. De anhöriga får dessutom ofta bära ett tungt ansvar för den rent den praktiska omvårdnaden. Anhöriga riskerar själva att bli isolerade, slitas ut, drabbas av känslomässig stress och depression.

Och precis som drottningen säger behöver läkarna bättre kunskap. Demenssjukdom är underdiagnostiserat i sjukvården. Sjukdomen upptäcks sent och då har många haft symtom i flera år.


Demenssjukdomen behöver hittas tidigare. Om den sjuke får rätt vård tidigt finns chansen att förbättra sjukdomsförloppet. Och både den demente och de anhöriga kan få det stöd de behöver.

För att vara anhörig till en demenssjuk är tufft. Vare sig man är drottning eller inte.

Av Tommy - 4 september 2012 09:25

Demenssjukdomar Klinisk bild och omvårdnad • Malmö

Kurser vid Geriatriska kliniken Vår- och höstterminen 2013

Läs mer här » (nytt fönster)

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20
21
22
23
24 25 26 27
28
29
30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards