Alla inlägg den 18 september 2012

Av Tommy - 18 september 2012 10:22

Frivilliga högläsare till dementa efterlyses

Publicerat: torsdag 13 september kl 17:20 , Nyheter P4 Kristianstad

Projektet Läskraft vill nu ha frivilliga som läser högt ur lättlästa böcker för demenssjuka i Hässleholms kommun. En anledning är att många sjuka hamnar bredvid och inte kan delta i andra aktiviter för de boende. Sköterskor på demensboende runt om kommunen är redan intresserad av projektet.


Projektet Läskraft drivs av Centrum för lättläst i samarbete mellan Demensförbundet, Studieförbundet Vuxenskolan och landets bibliotek och är nu inne på sitt fjärde år. Projektet är redan igång i hela Sverige och bland annat i kommuner som Helsingborg och Kristianstad. Och man upplever redan att det har gett stora resultat.

– Det betyder mer än vad man tror. Det är en sådan enkel, opretentiös aktivitet, men det ger väldigt mycket tillbaka. För förutom då att man får vara med om en läsupplevelse, så får man vara med om samvaron. Det hjälper att hålla det friska levande så mycket som möjligt. Man minns kanske inte någonting från läsningen, men man får en god känsla inom sig, säger projektledare Catharina Kåberg.

Det är hon och Lisen Ekdahl från Hässleholms demensförening som är med och startar upp projektet i kommunen. De ska tillsammans utbilda de frivilliga högläsarna i hur man handskas med demenssjukdomen och läser högt för dem på bästa sätt. Det är redan många demensboende som intresserade. En av dem är Lena Neuman som är undersköterska på Lyckåsa demenscentra i Bjärnum.

– Jag tycker att det är jättespännande med det här projektetet, för det är många som behöver uppmuntras som går för sig själva. De behöver stimulans helt enkelt, för det är många dementa som inte får det, tyvärr.

Den 25:e september är den första frivilligträffen i Hässleholm.

Av Tommy - 18 september 2012 10:19

Utbrändhet kan bidra till demens

Utbrändhet har ansetts vara ett tidigt symptom för demens, men utbrändhet kan i själva verket bidra till att man insjuknar.

 
 
 
 
 
 

–I USA är utbrändhetens betydelse för uppkomsten av Alzheimers sjukdom en het fråga som det forskas i på bred front, säger forskningsprofessor Kiti Müller på Arbetshälsoinsitutet.
Müller leder ett forskningsprogram i Finland i vilket man utvecklar olika metoder för att i tid hitta dem som håller på att bli utbrända. Neurologerna klagar ofta på att man hittar begynnande demens för sent. Det leder till att behandling med läkemedel inte har en lika bra effekt som när man börjar behandla i ett tidigare skede.
Nu behövs modeller för att hjälpa människorna att balansera sitt liv på rätt sätt. –Man skulle kunna stoppa dem som jobbar för mycket genom fysiologiska mätare. Om mätaren visar rött, finns det all anledning att diskutera med läkare, säger Müller.
Hon påpekar att arbete ändå rehabiliterar och piggar upp bara det utförs i rätta portioner. När man utreder hur belastande arbete är ser man i synnerhet på hur mycket tid som går förlorad varje gång arbetet avbryts.

Avbrott leder till olyckor

Ett stort problem är misstag som leder till arbetsolyckor.
–Upp till 80–90 procent av arbetsolyckorna beror på mänskliga misstag. De här olyckorna kostar enbart staten en halv miljard euro årligen, säger specialforskare Virpi Kalakoski. På Arbetshälsoinstitutet utreder man också varför de här misstagen sker.
–Ofta har man glömt att göra något till slut efter att man har blivit avbruten. Ibland har man gjort något två gånger. Den anställda kan inte nödvändigtvis påverka brådska eller att arbetet blir avbrutet men det skulle arbetsgivaren kunna, säger Kalakoski.
En studie som offentliggjordes i somras visade också att allvarlig arbetsrelaterad utbrändhet sätter fart på kroppens åldrande och försämrar cellernas funktionsförmåga, uppger forskare Kirsi Ahola.
Tillfällig stress orsakar inte förändringar på cellnivå.

Av Tommy - 18 september 2012 10:16

Föredrag om ålderdomens sjukdomar Skönsbergs Salonger torsdag 27 september kl 13:00


Gösta Bucht är professor i geriatrik vid institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering vid Umeå universitet.
Redan år 1983 disputerade han med en avhandling om demens och Alzheimer. Sedan dess har han arbetat med dessa angelägna ämnen:
"Demens är en folksjukdom" som drabbar ungefär sex till sju procent av Sveriges pensionärer. Det är cirka 300 000 personer. Givetvis finns det olika sorter och grader av demens. Men vi kan säga att häften av de dementa drabbas av Alzheimers sjukdom.
Ingen föranmälan. Ingen entréavgift
Varmt välkomna

SPF Sundsvall Samrådsorganisationen

OBS! Titta gärna på filmerna med Gösta Bucht












SPF har spelat in några filmer med föredrag av Gösta Bucht Instruktiva filmer som ni bör se, mycket lärorikt. Klicka på länkarna.

Vad kan vi göra åt demenssjukdomar Ett fantastiskt organ - hjärnan Sjukdomar som drabbar hjärnan

Av Tommy - 18 september 2012 10:14

Behovsbedömning hos personer med demenssjukdom • Stockholm

Du får lära dig om demenssjukdomar och kognitiv funktionsnedsättning.   Utbildningsdagen ger dig kunskap om metoden jag- stödjande   förhållningssätt som kan användas i behovsbedömning av personer som   lider av demenssjukdom samt hur beviljade insatser och formulerade mål   bidrar till detta förhållningssätt.

Läs mer här  » (nytt fönster)

Av Tommy - 18 september 2012 10:11

Dementa på Hagagården betalade för hög hyra

Publicerat: måndag 17 september kl 03:00 , Dalanytt 9 kommentarer

Trots att demenssjuka på Hagagårdens demensboende i Borlänge fick betala tusentals kronor för mycket i hyra, vägrar Borlänge kommun betala tillbaka några pengar.


Under flera år tog Borlänge kommun ut för hög hyra av de boende på Hagagårdens demensboende i Borlänge.

Men trots att de ansvariga på kommunen erkänner att de gjort fel kommer inga pengar att betalas tillbaka till hyresgästerna. Bedrövligt, tycker Sören Risberg vars svärmor bor på Hagagården.

– Det är ett hån mot de som bor där, säger Sören Risberg.

Sören Risbergs svärmor bor i en av de sjutton lägenheterna på Hagagårdens demensboende. Trettionio kvadrat för cirka 5 500 kronor i månaden.

Men fram till förra sommaren låg hyran på 6 500, alltså tusen kronor mer. Orsaken var att Borlänge kommun gjorde fel när de satte hyrorna och satte dem för högt.

Sören Risbergs svärmor betalade alltså på två år cirka 24 000 kronor för mycket i hyra till kommunen.

– Det är jättemycket pengar för henne, säger Sören Risberg.

Men stå för sitt misstag vill inte Borlänge kommun göra. Där tycker man att det räcker att man justerat hyran när felet upptäckts. Men det räcker inte, tycker Sören Risberg.

– De erkänner att de gjort fel så jag tycker att de ska betala tillbaka. Det är kaffepengar för kommunen men för pensionärer med låga pensioner är det mycket pengar, säger Sören Risberg.

Av Tommy - 18 september 2012 10:08

Orienterbar miljö på boende för personer med demens

Tillsammans med Sigtuna kommun följer FOU nu upp en satsning på ett demensboende för att skapa ökad orientering i den fysiska miljön.

Interventionen innebär en förändring i den fysiska miljön i de boendes hem genom bland annat färgsättning, sinnesstimulering och aktivitet. Målet är att öka känsla av att hitta hem och samtidigt skapa en möjlighet för vandrare att stanna upp och hitta något att uppleva. Kommunen vill samtidigt skapa en stimulerande miljö med platser som lockar till aktivitet hos de som bor på enheten.

Förändringen i de boendes hemmiljö implementerades under maj/juni 2012. En baslinjemätning genomfördes innan förändringen påbörjades. Mätningen bestod i deltagande observationer där rörelsemönster och aktivitet dokumenterades. Vidare användes en enkät för att studera de boendes livskvalitet, LIVSKVALITET VID SVÅR DEMENS (QUALID) SKALAN. Enkäten upprepas sedan vid två tillfällen, ca en månad och ca två månader efter förändringen. Uppföljande observation genomfördes efter ca en månad.

Vill du veta mer om interventionen, kontakta Maud Brantlind, Sigtuna kommun.

Vill du veta mer om uppföljningen, kontakta Lena Strandberg, FOU nu

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20
21
22
23
24 25 26 27
28
29
30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards