Alla inlägg den 25 september 2012

Av Tommy - 25 september 2012 11:45

Kompetens om demens

 
Har du aktuell kompetens i demens?
Kostnad Kursen är avgiftsfri
Kort om kursen För dig som möter personer med demenssjukdom eller deras närstående.
För att uppdatera dina kunskaper om demens erbjuder vi dig en endagsutbildning som utgår ifrån Socialstyrelsens nationella riktlinjer och patientfall.
Kaffe och lunch ingår.
Målgrupp Arbetsterapeut, AT-läkare, Distriktssköterska, Kurator, Specialistläkare, allmänmedicin, ST-läkare, Sjuksköterska, Sjukgymnast
Tema Vårdvetenskap
Ur innehållet Hjärnans basala funktioner, hur dessa förändras vid åldrande och demenssjukdom. Diagnostisering av de vanligaste demenstillstånden och handläggning av dem i det fortsatta sjukdomsförloppet. Läkemedel och andra hjälpinsatser samt dess uppföljning. Opptimalt nyttjande av olika vårdresurser.
Inbjudan som pdf
Lärandemål Ge en ökad kompetens för att: • kunna arbeta utifrån Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom • kunna initiera utredning, behandling och insättande av adekvata insatser utifrån den demenssjukes behov • kunna utföra MMT och klocktestet på ett standardiserat sätt • kunna tillvarata olika yrkeskompetenser för att ge vård av hög kvalitet
PlatsGes på olika platser runt om i länet.
Kursens längdheldag
Kursen gesFlera gånger per termin
KursarrangörCentrum för allmänmedicin tillsammans med Demensrådet
Planerade kurs-/mötesdatumIconPlanerade kurs-/mötesdatum17/10 Clinicum, Danderydssjukhus

Tid: 08.30-16.00
Sista anmälningsdagIconSista anmälningsdagAnmälan: till Maria Lund på CeFAM
maria.lund@sll.se, senast 5/10
{chronocontact}demens_456_482_ye{/chronocontact}

Kontakt För mer information Icon För mer information om kursens innehåll, kontakta:
Yvonne Erikssonmail icon yvonne.k.eriksson@sll.se

 

anmälan och administrativa frågor, kontakta:IconFör information om anmälan och andra administrativa frågor, kontakta:
Maria Lund mail icon maria.lund@sll.se

Anmäl dig!
Av Tommy - 25 september 2012 11:42

Landets museer utbildas i demens

I ett nytt projekt, Möten med Minnen, ska museipedagoger utbildas i demens. De ska sedan kunna erbjuda bland annat specialvisningar för demenssjuka och deras anhöriga. Idén kommer ursprungligen från New York.

Svenskt demenscentrum har tidigare skrivit om alzheimerprojektet vid MOMA, Museum of Modern Art (se högerspalt). Det har fått efterföljare i många amerikanska städer och nu alltså även i Sverige. Alzheimerfonden, som är initiativtagare, hoppas att så många som möjligt av landets museer vill delta.

Startskottet för Möten med Minnen går den 10 oktober då en heldag ägnas åt projektet på Nationalmuseum i Stockholm. Laurel Humble från MOMA föreläser, liksom Wilhelmina Hoffman från Svenskt demenscentrum.

Projektet finnasieras via Postkodlotteriet. Svenskt demenscentrum och Demensförbundet deltar som samarbetspartners.

Av Tommy - 25 september 2012 11:41

Förflyttningens ABC inom vården av personer med demenssjukdom

MDH på ForskarFredag 28 september

Demenssjukdom är oftast förknippat med försämrat minne, men även förflyttningsförmågan påverkas tidigt i sjukdomsförloppet. Förflyttningsförmåga innebär att kunna röra sig genom att byta kroppsställning eller att förflytta sig från en plats till en annan genom att gå. Förflyttningsförmåga kan också beskrivas som ett motoriskt beteende.

När vi talar om beteenden i samband med demenssjukdom så är det oftast förknippat med så kallade störande beteenden, men i detta sammanhang handlar det om ett rörelsebeteende.

Beteenden styrs av sina konsekvenser och antecedenter. En antecedent (A) kan beskrivas som stimuli, händelser och förhållanden som föregår omedelbart innan ett beteende äger rum. En framsträckt hand i en förflyttningssituation kan fungera som det stimuli som gör att personen med demenssjukdom reser sig upp från sittande, ett stiga-upp-beteende (B). Konsekvenser (C) är det, stimuli, förhållande eller händelse som sker omedelbart efter ett beteende, vi kan kalla det naturens feedbacksystem. I detta fall skulle ett stiga-upp-beteende kunna innebära konsekvensen (C) att få byta kroppsställning, vilket uppfattas som behagligt av personen med demenssjukdom.

Hur kan en persons förflyttningsförmåga förstärkas?

Identifiering av antecedenter/stimuli och konsekvenser som är relaterade till förflyttningsförmåga kan ge viktiga ledtrådar till vad som förstärker ett motoriskt beteende. Med andra ord vad som uppfattas som en positiv signal till att utföra ett stiga-upp-beteende. Sammantaget skulle en strukturerad och noggrann undersökning (ABC-analys) av förflyttningsförmåga kunna leda till en idé om vad som för närvarande underlättar (förstärker) en persons förflyttningsförmåga.

I detta projekt deltar även Anne Söderlund, professor i sjukgymnastik, Petra von Heideken Wågert, lektor på sjukgymnastutbildningen och Eva Götell, lektor på sjuksköterskeutbildningen.

Träffa Charlotta på ForskarFredag

Kom och lyssna på när Charlotta Thunborg berättar om sin forskning på ForskarFredag 28 september.

Tema: Förflyttningens ABC i vården av personer med demens Tid: 13.20 (hela passet startar dock kl. 13.15) Plats: Mälardalens högskola, Omegasalen, Västerås

Av Tommy - 25 september 2012 11:38

Vårdhundar får barn att vilja träna

Publicerat: kl 10:54 , Nyheter P4 Skaraborg Kommentera

Djurs användning inom vården är betydelsefullare än vad vi tidigare har trott. Hundar får dementa att öppna sig och funktionshindrade barn att vilja träna.


I går handlade en konferens på SLU i Skara om just djur i vården.

En av talarna var Ingeborg Höög från vårdhundskolan i Brösarp, som bland annat talade om hur hundar kan nå fram till barn med autism, som annars ofta är svåra att nå.

– Hunden fungerar som en isbrytare, kan kan säga. Det blir lättare att nå fram.

Kan man ta bort medicin och sätta in hund istället? – Det är just det man har gjort. Det är svårt att hitta bra medicinering till exempel för gamla med demens och stor oro och ångest. Nu har det visat sig att man har kunnat minska på mediciner när de har fått träffa hund.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20
21
22
23
24 25 26 27
28
29
30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards