Senaste inläggen

Av Tommy - 25 juni 2012 10:50

Akut behov i Göteborg av finskspråkig omsorg 

Förutsättningarna för att få äldreomsorg på finska i Göteborg är fortfarande obefintliga. Trots att kommunen får statsbidrag som ska ge stadens cirka 30 000 finskspråkiga invånare den service de behöver. Och trots att hjälp finns att få i Mölndal, skriver Marjo Corneliusson och Merja Heed, Berghemmet–Vuorikoti i Mölndal.

 
 

 

Marjo Corneliusson ordförande Berghemmet–Vuorikoti ekonomiska förening

 

Merja Heed verksamhetsledare Berghemmet–Vuorikoti

 

Göteborgs stad är from och med den 1 februari 2011 finskt förvaltningsområde. Kommunen erhåller statsbidrag för att förverkliga detta i praktiken. Enligt stadens hemsida ska kommunen kunna erbjuda äldreomsorg på finska. Men så är inte fallet.


Alla kommuner i Göteborgsregionen, utom Göteborg och Ale, har infört valfrihet i äldrevården. Betydelsen av att få använda sitt modersmål också i äldreomsorgen betonas, men i praktiken ses mångfalden som problematisk.


Enigheten är stor om att äldreomsorg på andra språk än svenska behövs. I praktiken är inställningen närmast den att det som sker på andra modersmål än svenska, ska skötas som fritidsaktivitet, typ väntjänst. Vem som helst intresserad kan ta hand om det. Kompetens behövs inte och följaktligen inte heller lön.


Ofta för sent

Behoven hålls strikt på individnivå, där man skulle beakta behoven ur större perspektiv. När behoven av omsorg på individnivå verkligen blir aktuella och ofta akuta, är man för länge sedan förbi det läge där ett val skulle vara ens möjligt. De flesta vill klara sig själva så länge det går och när det inte längre går är man för sjuk och för gammal för att välja och ställa krav på att få bemötas på sitt modersmål.


Det är ett välkänt faktum att det andra språket, svenska, försvagas eller till och med försvinner vid hög ålder, vid sjukdom och demens. Därför måste äldreomsorg på modersmålet finnas tillgängligt som ett alternativ långt före det verkligen blir akuta situationer.


Obefintliga förutsättningar

Förutsättningarna för hemtjänst på finska i Göteborg är fortfarande obefintliga. Vi har fått ta egna initiativ genom att för nio år sedan grunda det kooperativa företaget Berghemmet–Vuorikoti. Det säljer hemtjänst, hushållstjänster, ledsagning och avlösarhjälp. Finska hemtjänstteamet utför tjänsterna och Berghemmet–Vuorikoti ansvarar för teamet. Personalen är genomgående tvåspråkig. Tjänsterna finansieras av kommuner och stadsdelar samt privatpersoner. Verksamheten sker i huvudsak i Mölndal.


Under våren 2012 har dock kommunens upphandlingsbolag fått i uppdrag att lägga fram anbudsförfrågan för hemtjänst på finska och assyriska i Västra Göteborg. Dessutom har invånarna i Angered och Östra Göteborg tillgång till finskspråkig telefontjänst två timmar per vecka.


Behovet akut

Behovet av institutionsplatser för de äldsta är akut. Just nu finns 12 platser för en befolkningsgrupp på cirka 30 000 som åldras snabbt, både enligt SCB:s uppgifter och det vi vet och känner till.


Vi kräver för vår egen del och för våra anhöriga, basservice på vårt modersmål, finska. Vi vill och behöver samma service som alla göteborgare har rätt till. Men på finska.


I Göteborg är de äldre med finsk bakgrund en stor och snabbt växande grupp. Hur kommer Göteborgs kommun att i praktiken ordna äldreomsorgen för denna minoritetsgrupp?


Den finska minoriteten behöver kommunens stöd för att upprätthålla en vardag möjlig att leva på modersmålet, på finska. Det är särskilt viktigt, för att inte säga nödvändigt, för de äldsta bland oss. Vi behöver ett aktivt stöd för att våga/ kunna åldras med värdighet i förvissningen om att vi blir omhändertagna och får hjälp med vår vardag på vårt modersmål.


Stor oro

Oron är stor inför det faktum att man med åldern och med sjukdom tappar både sitt andra språk, svenskan, och att man bara har modersmålet, finskan, att tillgå. Att i det läget – och redan tidigare – behöva oroa sig över att inte bli förstådd och bemött utifrån sina behov, är skrämmande och inhumant.


Det räcker inte att kommunens hemtjänst har en del anställda som är tvåspråkiga. Det är inte tryggt nog. Vi vill att kommunen – kanske med hjälp av statsbidragen för förvaltningsområdet – tar Berghemmet–Vuorikotis tjänster i anspråk.


Detta kooperativ startades just för att tillmötesgå finskspråkiga äldres behov i Göteborg. Nu har vi väntat i nio år på att få serva göteborgarna och fortfarande väntar vi. Trots ett politiskt beslut om att tillåta socialekonomins aktörer i Göteborg, händer inget i praktiken. Nu är det dags att göra det möjligt för oss att få äldreomsorg på finska och för Berghemmet–Vuorikoti att få verka också i Göteborg. Det kan vara en början till att svara mot de behov som finns.



Marjo Corneliusson

ordförande Berghemmet–Vuorikoti ekonomiska förening


Merja Heed

verksamhetsledare Berghemmet–Vuorikoti

Av Tommy - 25 juni 2012 10:47

MAS prisas för civilkurage

Demenförbundets pris för civilkurage inom äldrevården går till Marie Sundström, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Hässelby/Vällingby stadsdel i Stockholm.

Motiveringen lyfter fram hennes agerande vid äldreboendet Koppargården som granskades i bland annat en serie artiklar i Dagens Nyheter i slutet av förra året.

Demensförbundet pekar på att Marie Sundström "på eget initiativ gjort oanmälda inspektioner och påtalat fel och brister. Trots att hon blev motarbetad av sina chefer framhärdade hon i sin kritik och skrev flera tjänsteutlåtanden där hon kritiserade den låga bemanningen och bristen på skydds-och hygienprodukter, samt blöjor."

Marie Sundström tog också "strid då man planerade personalneddragningar på Skolörtens vård-och omsorgsboende."

Av Tommy - 25 juni 2012 10:42

Aktivitetsutförande och livskvalitet hos anhöriga till personer med demenssjukdom

Examensarbete: Examensarbete, minst 15 hp, för magisterexamen

Nedladdad 5 gånger
  • Christina Eriksson

Syftet med denna kvantitativa enkätstudie var att studera om skillnader fanns i aktivitetsutförande och livskvalitet hos anhöriga till personer med demenssjukdom, samt om någon skillnad fanns könen emellan. Data samlades in från två enkäter Occupational Gaps Questionnaire (OGQ) om upplevelsen av aktivitetsglapp i dagliga aktiviteter samt Alzheimer´s Carer´s Quality of Life Instrument (ACQLI) om upplevelsen av livskvalitet. Enkätsvaren sammanställdes via SPSS och presenteras med deskriptiv statistik. Resultaten visade att anhöriga upplevde aktivitetsglapp inom de fyra aktivitetsområdena. Flest glapp upplevdes i aktivitetsområdet fritid. Gemensamt för de fyra aktivitetsområdena var att glappen bestod i att ”utför inte men skulle vilja”. Generellt var antal glapp högre för kvinnor än männen.  Deltagarna i studien instämde i att de fått en ökad arbetsbörda, att livssituationen de levde i tärde på deras krafter samt att de som anhörig ständigt måste anpassade sig i olika situationer vilket skulle kunna tyda på en försämrad livskvalitet.

SpråkSvenska
Publiceringdatumjun 2012
Antal sidor43
Utgivande institutionInstitutionen för hälsovetenskap

Nyckelord

  • Occupational performance   , relatives, quality of life

Av Tommy - 23 juni 2012 14:18

(webböversatt)

Tai Chi ökar hjärnans storlek, fördelar kognition i randomiserade kontrollerad prövning av kinesiska äldre

Springs (19 juni 2012) — fann forskarna från University of South Florida och Fudan University i Shanghai höjningar av hjärnans volym och förbättringar på tester av minne och tänkande i kinesiska seniorer som utövas Tai Chi tre gånger i veckan, rapporterar en artikel publicerad den 19 juni i Journal av Alzheimers sjukdom.

 

Undersökningsresultat baserades på en 8-månaders randomiserade kontrollerad prövning jämföra dem som tränade Tai Chi till en grupp som fått utan inblandning. Samma rättegången visade ökningar i hjärnans volym och mer begränsade kognitiva förbättringar i en grupp som deltagit i livliga diskussioner tre gånger per vecka under samma tidsperiod.

Tidigare försök har visat ökar hjärnans volym hos människor som deltog i aerob övningen och i ett av dessa prövningar, sågs en förbättring i minnet. Detta var dock den första rättegången att visa att en mindre aerob form av motion, Tai Chi, samt stimulera diskussionen ledde till liknande ökningar i hjärnans volym och förbättringar på psykologiska tester av minne och tänkande.

Den grupp som inte deltog i interventioner visade hjärnan krymper under samma tidsperiod, överensstämmer med vad generellt har iakttagits för personer i deras 1960- och 70-talen.

Ett flertal studier har visat att demens och gradvis kognitiv försämring som föregår den syndrom är associerad med ökande krympning av hjärnan som nervceller och deras anslutningar försvinner gradvis.

"Möjlighet att vända den här trenden med Motion och ökad psykisk aktivitet innebär att det kan vara möjligt att skjuta upp starten av demens hos äldre personer genom insatser som har många fysiska och mentala hälsa fördelar," sade bly författaren Dr. James Mortimer, professor i epidemiologi vid University of South Florida College of Public Health.

Forskning tyder på att aerob utövandet är associerad med ökad produktion av hjärnan tillväxtfaktorer. Det återstår fastställas huruvida former av övning som Tai Chi som inkluderar en viktig mentala övning komponent kan leda till liknande förändringar i produktionen av dessa faktorer. "Om detta visas, och sedan det skulle ge ett starkt stöd till begreppet"använda det eller förlora det"och uppmuntra seniorer bo aktivt både intellektuellt och fysiskt," sade Dr. Mortimer.

En fråga som togs upp av forskningen är huruvida varaktiga fysiska och mentala övning kan bidra till att förebygga Alzheimers sjukdom, den vanligaste dementing sjukdomen.

"Epidemiologiska studier har visat vid flera tillfällen att personer som ägnar sig åt mer fysiska utövandet eller är mer socialt aktiva har en lägre risk för Alzheimers sjukdom," sade Dr. Mortimer. "De aktuella rönen tyder på att detta kan vara ett resultat av tillväxt och bevarande av kritiska regioner i hjärnan påverkas av denna sjukdom."

Av Tommy - 23 juni 2012 10:19

Planlös rödgrön äldreomsorg

Debatt

Obekräftade nyheter om Caremaskandaler 20 mil bort kan säkert sälja lösnummer, men det är inget ansvarigt argument för att ta ställning i Norrköpings vård och omsorgsnämnd.

I våras stod vård- och omsorgsnämnden inför beslutet att upphandla eller återta driften av Kalkstensgatans äldreboende med tillhörande hemtjänst som sedan starten för 5 år sedan förtjänstfullt drivits av Attendo Care. Tjänstemännen som hade förberett ärendet föreslog ny upphandling, Alliansen som yrkade på liggande förslag fick se sig överkörda av den rödgröna majoriteten som i vågorna av rapporteringen kring Carema beslöt sig att ensidigt driva igenom en återkommunalisering av såväl äldreboendet som hemtjänsten. Som skäl angavs det odefinierade "mina timmar" och den kommande hemsjukvårdsreformen. Nämndens avgående ordförande Kerstin Hildebrant (V) var mer tydlig och förklarade att det var en ideologisk fråga, Omsorg ska inte drivas privat och vårdbolag ska inte få gå med vinst.


På nämndens junisammanträde fick vi återigen ta ställning i ett liknande fall gällande Södergårdens äldreboende. I likhet med Kalkstensgatan så är det Attendo Care som är huvudman. De tidigare invändningarna mot upphandling, att kommunen står inför förändringar kvarstår. Alltså ett i princip identiskt fall som med Kalkstensgatan men här väljer majoriteten att resonera helt annorlunda och godtar en upphandling .


Då inställer sig den självklara frågan vad som egentligen var skälet till det unika beslutet att i våras återta ett boende trots att det saknades brister i omsorgen. Var det den folkstorm bland boende, anhöriga och personal som resulterade i en omfattande namninsamling? Var det den avtagande kritiken mot privata vårdgivare efter att bl.a Dagens samhälle granskat den skeva rapporteringen kring Caremaägda Koppargården eller var det rent av det stormiga mötet med de drabbade på Kalkstensgatan den dagen då informationsträffarna hölls? Det kan hur som helst inte vara de yttre förutsättningarna som angavs i våras för där har ännu inget hänt.


Vi välkomnar givetvis att majoriteten har nyktrat till i frågan, oaktat vad anledningen är. Men det väcker många frågor vad som egentligen ligger till grund för besluten. Och på vilka premisser vi tar ståndpunkt i kommande upphandlingsförfaranden. Majoriteten uppträder förvillande inkonsekvent och frågetecken reses för vad det långsiktiga målet och planen är för Norrköpings äldreomsorg när de bara tre månader efter det uppmärksammade beslutet kring Kalkstensgatan totalt vänder ryggen mot de argument som då framfördes.


Beslut kring vård och omsorg bör grundas på en idé om hur vi på sikt säkerställer och utvecklar verksamhetens kvalitet och ekonomi. Obekräftade nyheter om Caremaskandaler 20 mil bort kan säkert sälja lösnummer, men det är inget ansvarigt argument för att ta ställning i Norrköpings vård och omsorgsnämnd. Med anledning av den inkonsekvens och de vaga skäl som framfördes vid förra upphandlingsärendet undrar vi på vilka grunder majoriteten egentligen tar beslut på?

Av Tommy - 21 juni 2012 11:59

Höjda avgifter väntas i äldreomsorgen

Publicerat: onsdag 20 juni kl 11:46 , Upplandsnytt Kommentera

De som får äldreomsorg i Uppsala kommun kan få betala mer framöver. Avgifterna föreslås nu ses över för att äldrenämnden ska få ihop sin ekonomi.


Bakgrunden är att äldrenämnden i nuläget ser ut att dra över sin budget med mellan 15 och 20 miljoner. I maj beslutade nämnden om vissa åtgärder för att komma tillrätta med situationen. Nu föreslås ytterligare.

De förändringar som nu ska utredas är bland annat att höja avgiften för trygghetslarm och för matlådor och också att ändra avgifterna för hemvård. Om den avgiften höjs bedömer tjänstemännen att fler skulle köpa hjälp på annat håll och använda RUT-avdraget i stället, något som kommunen väntas vinna på ekonomiskt. Kommunen föreslås också säga upp avtalet med bland annat Eskils restaurang.

Nämndens kristdemokratiska ordförande Ebba Busch säger att de pengar nämnden får inte ökat i takt med att fler äldre behöver hjälp.

- Det här är första året som vi på allvar märker att det är fler som blir äldre, säger hon.

Vad säger du till de äldre som påverkas om ni höjer avgifterna?

- Vi ska utreda hur det här kommer att påverka de äldre nu. Vi skulle kunna ligga kvar på samma avgiftsnivåer som 1993 eller 2007 men det tror jag inte gynnar Uppsalas äldre.

Av Tommy - 21 juni 2012 11:57

Kombinera inte kolinesterashämmare och memantin som rutin vid demens

Nyhet 2012-06-20

Det saknas evidens för att rekommendera bred användning av kolinesterashämmare i kombination med memantin vid demens. För vissa patienter med Alzheimers sjukdom (AD) kan dock kombinationsbehandling prövas. Uteblir förväntad behandlingseffekt inom tre månader bör kombinationsbehandlingen avslutas. Det anser expertrådet för geriatrik utifrån en värdering av tillgängliga randomiserade och observationella studier.

På Kloka Listan 2012 finns två läkemedelsgrupper för behandling av demens: kolinesterashämmare vid mild–måttlig Alzheimers sjukdom (AD) respektive memantin vid svår AD, eller vid intolerans mot kolinesterashämmare.

I enlighet med Socialstyrelsens nationella rekommendationer bör patienter med mild–måttlig AD erbjudas behandling med kolinesterashämmare efter individuell bedömning (prioritet 2), och så sker i praktiken.

Lägre prioritet för memantin
Senare års studier har visat att memantin ger en betydelsefull effekt på kognition, ADL och beteende, framför allt hos patienter med avancerad AD, men mycket begränsade effekter vid mild och måttlig sjukdom. Enligt de nationella riktlinjerna bör även memantin erbjudas vid AD, dock med lägre prioritet (prioritet 3).

Det har tidigare saknats stöd för att rekommendera kombinationsbehandling vid AD. En behandlingsstudie från 2012 visar nu att kombinationsbehandling med kolinesterashämmare och memantin inte ger bättre effekt på kognition och funktion, jämfört med monoterapi med ettdera preparatet.

Bättre effekt vid BPSD
När Alzheimers sjukdom fortskrider tilltar beteendemässiga och psykiska symptom (BPSD) som aggressivitet, agitation och vandringsbeteende. En handfull analyser, dock med lågt bevisvärde, indikerar att memantin har bättre effekt på vissa BPSD-symptom (framför allt aggressivitet) jämfört med placebo.

Samlad klinisk erfarenhet ger också visst underlag för detta. Socialstyrelsens nationella riktlinjer lyfter fram memantin som ett behandlingsalternativ vid BPSD (prioritet 6).

Expertrådets rekommendation
Baserat på en värdering av tillgängliga randomiserade och observationella studier gör expertrådet för geriatrik bedömningen att:

1) Kombinationsbehandling med memantin och kolinesterashämmare inte bör vara en rutinmässig behandlingsregim vid AD.

2) Kombinationsbehandling likväl kan prövas i enskilda fall. Det gäller hos patienter med svår AD och en svårbehandlad BPSD-problematik med övervägande aggressivt eller agiterat beteende, där omvårdnadsåtgärder och sedvanliga farmakologiska åtgärder inte varit tillräckliga. Patienten ska följas avseende biverkningar under försiktig dostritrering till maximalt 20 mg memantin dagligen. Om ingen förväntad behandlingseffekt inträtt inom tre månader bör kombinationsbehandlingen avslutas.


Expertrådet för geriatriska sjukdomar

Av Tommy - 21 juni 2012 11:54

Vård och omsorg för personer med demenssjukdom eller kognitiv svikt och stöd till deras närstående - regional överenskommelse

 
Demenssjukdomar är långvariga och komplexa och kräver både samverkan och stora insatser från kommunen och landstinget.
 
KSL ska bidra till att kommunerna och landstinget gör samverkan hållbar och enkel. En regional överenskommelse är ett steg i den riktningen. KSL rekommenderar därför kommunerna att teckna överenskommelse med landstinget om vård och omsorg för personer med demenssjukdom eller kognitiv svikt och stöd till deras närstående.

Den regionala överenskommelsen ska framförallt utgöra ett stöd för det gemensamma arbetet mellan kommunen och landstinget på lokal nivå när lokala program arbetas fram.

Förslaget till överenskommelse har tagits fram av en arbetsgrupp där flera kommuner varit representerade. Alla kommuner i länet har också haft möjlighet att diskutera förslaget och lämna synpunkter.

Läs styrelsens handlingarPDF (pdf, 260 kB)

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2013
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards