Direktlänk till inlägg 6 juli 2012

Ekot; Datainspektionen synar vårdregister för dementa

Av Tommy - 6 juli 2012 10:47

Datainspektionen synar vårdregister för dementa

Publicerat: torsdag 05 juli kl 06:20 , Nyheter P4 Västmanland

Tusentals demenspatienter får uppgifter om sjukdom och privatliv registrerade på ett sätt som kan vara olagligt. Det handlar om känsliga uppgifter som förs in i det så kallade kvalitetsregister som har införts inom sjukvården.


Idag finns så kallade kvalitetsregister som sjukhus och forskare har tillgång till.

Som patient har man rätt att vägra vara med i registren, men en del dementa är för sjuka för att ens förstå att de blir registrerade.

Datainspektionen inleder nu en tillsyn mot ett av de register som samlar in information om dementa.

– Registreringen är oetisk, säger Lena Agnebjer som är läkare i Västerås.

Viktoria Söderqvist, jurist på Datainspektionen, säger att även patienter som är för sjuka för att kunna göra ett val om de vill vara med i ett register, har ett integritetsskydd i lagen.

– Lagstiftaren har redan gjort bedömningen att vi alla ska ha rätt till det här integritetsskyddet när det gäller registrering i regionala eller nationella kvalitetsregister. Datainspektionen tycker att man inte ska ha ett sämre integritetsskydd för att man varaktigt saknar beslutsförmåga, säger Viktoria Söderqvist.

För att en patient ska få föras in i registret måste man ha fått information om det på förhand. Patienten ges på detta sätt möjlighet att kräva att bli borttagen ur registret.

Men många dementa är för sjuka för att förstå att de blir registrerade och kan därför inte säga nej till detta. En anhörig, som vill vara anonym, vars dementa fru fick hem ett brev om registret, är kritisk och menar att den skriftliga informationen inte ger alla dementa patienter ett fritt val.

– Jag tycker rent formellt att brevet är illa riktat, till personer som har utomordentligt små möjligheter att svara på den absolut nödtvungna frågan vill vi vara med eller inte.

Syftet med registren, som innefattar olika patientgrupper, är att föra statistik över vad som görs i vården och vilket utfall det får. Med hjälp av patientregistren kan också jämförelser mellan olika sjukhus och mottagningar göras.

Men efter att alltfler klagomål nått Datainspektionen, inleder myndigheten nu en tillsyn mot ett av de register som samlar in information om dementa.

Frågan är inte helt ny för inspektionen, redan 2011 yttrade sig myndigheten angående vilka regler som gäller när olika patientgrupper registreras.

– Personer som varaktigt saknar beslutsförmåga kan man då enligt Datainspektionens uppfattning inte registrera i ett regionalt eller nationellt kvalitetsregister med mindre än att den personen har en legal ställföreträdare som kan ta ställning för deras räkning, säger Viktoria Söderqvist, jurist på Datainspektionen.

Följden kan bli att registren stoppas.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tommy - 23 januari 2013 08:09

Frivilliga välkomnas hos dementa Publicerat: måndag 14 januari kl 11:21, Nyheter P4 Malmöhus En hund kan liva upp. Foto: Staffan Claesson/Scanpix. Malmöbon Catharina startade ett upprop på Facebook för att hitta folk som ville hålla i akti...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:07

Brrr! Svinkallt på äldreboende   Hörby. Personalen och de 34 boende, många av dem dementa, på äldreboendet Hagadal i skånska Osbyholm har frusit ordentligt den gångna veckan. I vissa utrymmen har temperaturen sjunkit till åtta grader. Fjärrvärm...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:02

    <a href="http://ads.nordreportern.se/ads/www/delivery/ck.php?n=ab946228&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE" onclick="javascript:_gaq.push(['_trackEvent','outbound-widget','http://ads.nordreportern.se']);" target='_blank'><img src='http://a...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:00

Stort tryck efter demens- och LSS-boenden   Värmland   Behovet av biståndsbedömda boenden är stort, både inom äldreomsorgen och inom handikappomsorgen. Nya boenden och fler platser står på agendan i många värmländska kommuner. &nda...

Av Tommy - 11 december 2012 09:45

Vinterträdgårdar för äldreomsorg Publicerat 3 december 2012 Hösten 2012 färdigställdes vinterträdgårdar på äldreboendet Tibblehemmet i Täby. Projektet startades på initiativ av förvaltare Catrin Viksten på Hemsö, som ville skapa levande balkongmil...

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6 7
8
9 10
11
12 13 14 15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards