Alla inlägg den 10 juli 2012

Av Tommy - 10 juli 2012 10:45

Fullsatt på vårt seminarium om äldreomsorg i Almedalen

Humana är på plats i Almedalen och idag, torsdag den 5 juli, var det dags för våra seminarier.

Seminariet om framtidens äldreomsorg var fullsatt. Politiker från båda block, 40-talister och Edvard Unsgaard, författare till boken "När Amelia behöver hemtjänst" diskuterade framtidens äldreomsorg.  Medverkade gjorde Ilija Batljan (S), Peje Emilsson, grundare av Silver life, Bo, Könberg (FP) tidigare Socialförsäkringsminister, Edvard Unsgaard, författare och Kerstin Sjösvärd, projektledare ArbetsSam.

Tidigare på förmiddagen hade vi även ett seminarium om tillgänglighet där representanter för myndigheter, kommuner och brukarföreningar möter politiker i en diskussion om vilka åtgärder som måste till för att förbättra tillgängligheten i landets kommuner.


 
 
Fler nyheter
ArrowHöstens kurskatalog är här

Av Tommy - 10 juli 2012 10:34

Fler måste välja jobb inom äldreomsorgen 

Alla siffror är kända och bekanta. Antalet och andelen äldre i befolkningen kommer att öka drastiskt de närmaste åren. Samtidigt kommer antalet i arbetsför ålder att förbli närmaste konstant den närmaste 20-30 åren. Trots medvetenheten om detta finns inga uttryckliga förberedelser för bistrare tider, skriver Sam Sandberg, förbundsordförande SKPF.

Äldreomsorgen har varit ett hett diskuterat ämne den senaste tiden – kryddad med så kallade vårdskandaler på framför allt privat drivna äldreboenden. Mestadels har dessa skandaler skyllts på bristande bemanning. Men det kan även vara ett uttryck för ett nytt problem – brist på personal, som vill arbeta inom äldreomsorgen.


Kanske är det så att de privat drivna äldreboendena ligger i framkant på vad som håller på att hända och att det är något vi förmodligen måste vänja oss vid i framtiden.

Framtidsutsikterna för bemanningen inom äldreomsorgen är dystra både på kort och på lång sikt. Ändå behandlas bemanningsfrågan som en elefant i rummet. Alla vet att den finns men blundar och hoppas att den framtida utmaningen ska bli någon annans problem.


Bemanningsekvationen går inte ihop

Alla siffror är kända och bekanta. Antalet och andelen äldre i befolkningen kommer att öka drastiskt de närmaste åren. Samtidigt kommer antalet i arbetsför ålder att förbli närmaste konstant den närmaste 20-30 åren. Detta är inga överraskningar, utan säkra prognoser, då alla i arbetskraften fram till 2030 redan är födda.


Bemanningsekvationen går inte ihop. Bara för att ersätta alla pensionerade inom äldreomsorgen fram till år 2020 räknar Sveriges kommuner och landsting att det krävs drygt 76 000 nya medarbetare i äldreomsorgen. Därtill ska läggas alla nya medarbetare som behövs för att ta hand om det ökade antalet äldre – ca 30 000.


Totalt motsvarar detta antal nära hälften av hela ökningen av arbetskraften i Sverige. Socialstyrelsen har redan visat att det inte går ihop och gör prognosen att om 20 år – fram till 2030-talet – kommer det att fattas minst 65 000 medarbetare i äldreomsorgen.

Till dessa siffror ska läggas även eventuell ökad bemanning på demens- och andra äldreboenden, som kan bli följden av Socialstyrelsens förslag till nya föreskrifter.


Tuffare konkurrens om arbetskraften

En del debattörer sätter hoppet till invandrare. Även om det ibland är vanskligt att förutskicka invandringsmönster, så lär i vart fall invandringen inte på långt när lösa våra problem. Hela Europa står inför samma problem – fast värre än i Sverige.


I dag exempelvis minskar Tysklands befolkning medan antalet äldre över 65 år ökar. Eventuella invandrare, som söker sig till Europa, kommer i första hand att sugas upp av de stora europeiska länderna och lämna möjligtvis en liten rännil till Sverige.


Antalet studerande på olika vårdlinjer stagnerar eller sjunker. Det betyder inte att ungdomar i dag inte vill arbeta inom omsorgen och vården. Undersökningar visar att ungdomar har samma intresse av arbetaeinom omsorgen och vården som förr men inte under nuvarande arbetsförhållanden.

Stress, underbemanning och låga löner gör inte omsorgs- och vårdyrkena så attraktiva längre. Dessutom blir det tuffare konkurrens om arbetskraften. Vad gör kommunerna åt denna omöjliga ekvation?


Svaret är så gott som ingenting. En rundringning till drygt 60 slumpvist utvalda kommuner, som SKPF har gjort, visar att det knappast finns någon framförhållning alls. Även om det endast finns mindre problem i dag, så har många kommuner uppfattat att det kan bli svårare i framtiden med personalrekryteringen.


Trots medvetenheten om detta finns inga uttryckliga förberedelser för bistrare tider. Ingen kommun har satt upp någon beredskap för att kunna säkra personalförsörjningen för framtiden. I dag arbetar de flesta kommuner traditionellt med att aktivt samordna utbildning och praktik, satsa på lokala vård- och omsorgsskolor och marknadsföra vård- och omsorgsyrkena i skolor och på mässor.


Ett sätt att försöka attrahera personal är att framstå som en god arbetsgivare, där många kommuner till exempel erbjuder personalen att få välja omfattning av sin tjänst. Alla dessa åtgärder kommer dock knappast att räcka när de stora pensionsavgångarna kommer om några år.


De nödvändiga större strukturerade åtgärderna och det målmedvetna arbetet lyser med sin frånvaro. I några glesbygdskommuner är de framtida prognoserna så katastrofala att inom en översiktlig framtid räcker inte ens alla födda i kommunen till att bemanna äldreomsorgen.


Inrätta en kommission

Egentligen finns alla kunskaper – nu gäller det bara att använda dem. Personalsituationen inom äldreomsorgen hotar att bli så allvarlig i framtiden att nu måste det tas ett nationellt grepp. Inrätta en kommission för att ta itu med problemet med den framtida rekryteringen av personal till äldreomsorgen.


Sam Sandberg

förbundsordförande, Svenska KommunalPensinärernas Förbund, SKPF

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6 7
8
9 10
11
12 13 14 15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards