Alla inlägg den 6 juli 2012

Av Tommy - 6 juli 2012 10:55

(webböversatt)

Bina kan "stänga tillbaka tid," vända hjärnans åldrande

Springs (3 juli 2012) — forskare vid Arizona State University har upptäckt att äldre honungsbin effektivt omvänd hjärnans åldrande när de tar boet ansvar normalt hanteras av mycket yngre bin. Medan aktuell forskning på mänskliga åldersrelaterade demens är inriktat på potentiella nya drogen behandlingar, säger forskare dessa rön tyder på att sociala insatser kan användas för att långsamt eller behandla åldersrelaterade demens.

 

I en studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Experimentella gerontologi, presenterade en grupp forskare från ASU och Norwegian University of Life Sciences, ledd av Gro Amdam, docent i Asus naturvetenskaper, resultaten som visar att lura äldre, födosökande bin till gör sociala aktiviteter inuti boet orsakar förändringar i den molekylära strukturen av deras hjärnor.

"Vi visste från tidigare forskning när bin stanna i boet och ta hand om yngel--bee-spädbarn--de vara mentalt behöriga för så länge vi iakttar dem," sa Amdam. "Men efter en tid för omvårdnad, bin flyger ut samla mat och börja åldrande mycket snabbt. Efter bara två veckor, födosökande bin har slitit vingar, hairless organ, och mer förlorar allt hjärnans funktion--i princip mätas som förmågan att lära sig nya saker. Vi ville ta reda på om det fanns plasticitet i detta åldrande mönster så vi ställde frågan "Vad skulle hända om vi frågade födosökande bina att ta hand om larvformer spädbarn igen?"

Under experiment bort alla yngre sjuksköterska bina forskare från boet--lämnar endast drottning och spädbarn. När äldre, födosökande bina återvände till boet, aktiviteten minskar i flera dagar. Sedan några av de gamla bina återvände till att söka efter mat, medan andra vårdas boet och yngel. Forskarna upptäckte att cirka 50 procent av de äldre bin som vård av boet och yngel efter 10 dagar, avsevärt hade förbättrat sin förmåga att lära sig nya saker.

Amdams internationella laget såg inte bara en återhämtning i bin förmåga att lära sig, de upptäckt en förändring i proteiner i bin hjärnor. När du jämför hjärnan hos bina att förbättrats i förhållande till dem som inte, gjorde två proteiner märkbart ändras. De hittade Prx6, ett protein som också hittades i människor som kan skydda mot demens--inbegripet sjukdomar som Alzheimer's-- och de upptäckte en andra och dokumenterade "Förkläde" protein som skyddar andra proteiner från skadas när hjärnan eller andra vävnader är utsatta på cell-nivå stress.

I allmänhet är forskare intresserade av att skapa en drog som kan hjälpa människor att underhålla hjärnans funktion, men de står inför upp till 30 år av grundforskning och prövningar.

-Kanske sociala insatser--ändrar hur du hantera din omgivning--är något vi kan göra idag för att våra hjärnor stanna yngre, säger Amdam. "Eftersom de proteiner som forskat i människor är de samma proteiner bina har, dessa proteiner kan vara kan reagera spontant på specifika sociala erfarenheter."

Amdam föreslår ytterligare studier behövs på däggdjur som råttor i ordning undersöka huruvida de samma molekylära förändringar som bina erfarenhet kan vara socialt inducible i människor.

Av Tommy - 6 juli 2012 10:52

Värdighetsgarantier för äldreomsorgen

 
 

Under hösten 2012 kommer Jönköpings kommun påbörja arbetet med att ta fram värdighetsgarantier för äldreomsorgen. Värdighetsgarantierna kommer att gälla samtliga verksamheter som bedriver äldreomsorg, både privata och kommunala.

Värdighetsgarantierna är, precis som servicegarantierna, en del av kommunens kvalitetsarbete. Syftet är att kommunens medborgare på ett tydligt sätt ska veta vad de kan förvänta sig av äldreomsorgen och i det här fallet vilka värden som kommunen garanterar.

Eftersom värdighetsgarantierna vänder sig till dem som får stöd och service inom äldreomsorgen vill vi i första hand veta vilka värden och områden som är viktigast för dig som på något sätt har kontakt med äldreomsorgen.

Konkret vill vi ha tips på olika områden där vi kan forma värdighetsgarantier. Det ska vara områden som berör värdigt liv och välbefinnande och som känns angelägna och viktiga för den äldre.

Arbetet med värdighetsgarantierna är en del i ett större värdegrundarbete som pågår under året. Värdegrundsarbetet utgår från den nationella värdegrund som instiftades i socialtjänstlagen 2011 som innebär att all personal ska arbeta för att äldre får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande.

Under hösten kommer vi att samla ihop åsikter och idéer på flera olika sätt. Mer information kommer efter sommaren så håll utkik efter nyheter kring värdighetsgarantierna!

Av Tommy - 6 juli 2012 10:49

Tidernas första kurs i kognitiv medicin genomförd  

Under våren har den första kursen i kognitiv medicin anordnats på Psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet.

Det var under hösten 2011, i samband med att föreläsningsserien Forskare föreläser om hjärnan hölls vid Göteborgs universitet, som idén föddes. Under enav föreläsningarna som hölls av Anders Wallin fick boken Kognitiv medicin cirkulera i auditoriet och bläddrandes i boken insåg jag potentialen den hade att utgöra en grundbok i en kurs i ämnet. Efter samtal och samarbete med blivande kursansvarig Anders Wallin, gavs kursen för första gången under våren 2012.

Kursen, som är den första av sitt slag i landet, kom att ges som valbar kurs för studerande på termin 9 på psykologprogrammet i Göteborg och omfattade 7,5 högskolepoäng. Upplägget på kursen motsvarade upplägget i boken och flera av författarna till bokens olika kapitel blev inbjudna att föreläsa om sitt delområde. För de områden som inte kunde täckas på detta vis, bjöds istället andra erfarna och kunniga forskare och kliniker in för att föreläsa. Kursen avslutades med att varje elev skrev ett enskilt arbete, där de då hade möjlighet att efter intresse välja att fördjupa sig inom ett relaterat område och till de övriga deltagarna förmedla vad de lärt sig.

Fokus i kursen låg på medicinska aspekter av kognition, vilket är ett brett och omfattande ämne. De ämnen som behandlades var grunderna i kognitiv sjukdom, utredning (medicinsk, avbilningsmässig och neuropsykologisk utredning) samt olika sjukdomar, tillstånd och läkemedel som är förknippade med sviktande kognition (medfödda eller tidigt förvärvade funktionsnedsättningar, neurodegenerativa, vaskulära, neurologiska och psykiska sjukdomar). I anslutning till varje avsnitt togs även preventiva och behandlande åtgärder upp.

Kognitiv medicin är ett viktigt område för många andra yrkesgrupper, inte bara psykologer. Med tanke på vad det kostar samhället och hur extremt vanligt det är med kognitiv nedsättning är kunskap inom området i högsta grad viktig. (se bland annat Gustav Torissons projekt "Walder" samt Poster från Springfield 2012, där man studerat tyngden och betydelsen av kognitiv störning och sambandet mellan risk för ökad mortalitet och återinläggning på medicinsk klinik p g a bl a försämring i somatisk sjukdom).

Vi hoppas också att fler lärosäten kommer att anordna kurser inom ämnesområdet och möjligheterna till kunskapsutbytet mellan orterna på så vis kan öka.

ad modum, Mikael Nornholm för www.fks.nu genom Isabelle Rydén
Psykologstudent

Av Tommy - 6 juli 2012 10:47

Datainspektionen synar vårdregister för dementa

Publicerat: torsdag 05 juli kl 06:20 , Nyheter P4 Västmanland

Tusentals demenspatienter får uppgifter om sjukdom och privatliv registrerade på ett sätt som kan vara olagligt. Det handlar om känsliga uppgifter som förs in i det så kallade kvalitetsregister som har införts inom sjukvården.


Idag finns så kallade kvalitetsregister som sjukhus och forskare har tillgång till.

Som patient har man rätt att vägra vara med i registren, men en del dementa är för sjuka för att ens förstå att de blir registrerade.

Datainspektionen inleder nu en tillsyn mot ett av de register som samlar in information om dementa.

– Registreringen är oetisk, säger Lena Agnebjer som är läkare i Västerås.

Viktoria Söderqvist, jurist på Datainspektionen, säger att även patienter som är för sjuka för att kunna göra ett val om de vill vara med i ett register, har ett integritetsskydd i lagen.

– Lagstiftaren har redan gjort bedömningen att vi alla ska ha rätt till det här integritetsskyddet när det gäller registrering i regionala eller nationella kvalitetsregister. Datainspektionen tycker att man inte ska ha ett sämre integritetsskydd för att man varaktigt saknar beslutsförmåga, säger Viktoria Söderqvist.

För att en patient ska få föras in i registret måste man ha fått information om det på förhand. Patienten ges på detta sätt möjlighet att kräva att bli borttagen ur registret.

Men många dementa är för sjuka för att förstå att de blir registrerade och kan därför inte säga nej till detta. En anhörig, som vill vara anonym, vars dementa fru fick hem ett brev om registret, är kritisk och menar att den skriftliga informationen inte ger alla dementa patienter ett fritt val.

– Jag tycker rent formellt att brevet är illa riktat, till personer som har utomordentligt små möjligheter att svara på den absolut nödtvungna frågan vill vi vara med eller inte.

Syftet med registren, som innefattar olika patientgrupper, är att föra statistik över vad som görs i vården och vilket utfall det får. Med hjälp av patientregistren kan också jämförelser mellan olika sjukhus och mottagningar göras.

Men efter att alltfler klagomål nått Datainspektionen, inleder myndigheten nu en tillsyn mot ett av de register som samlar in information om dementa.

Frågan är inte helt ny för inspektionen, redan 2011 yttrade sig myndigheten angående vilka regler som gäller när olika patientgrupper registreras.

– Personer som varaktigt saknar beslutsförmåga kan man då enligt Datainspektionens uppfattning inte registrera i ett regionalt eller nationellt kvalitetsregister med mindre än att den personen har en legal ställföreträdare som kan ta ställning för deras räkning, säger Viktoria Söderqvist, jurist på Datainspektionen.

Följden kan bli att registren stoppas.

Av Tommy - 6 juli 2012 10:37

Oeniga om Hebys äldreomsorg

Tallgården i Östervåla läggs ner successivt genom intagningsstopp. 19 platser ska bli tio. Berörda kommunala tjänstemän får samtidigt i uppdrag att utreda en utbyggnad av Kvarnängen.

 
 
 

Det bekräftar Margareta Gadde Jennische (M), ordförande i den parlamentariska gruppen för framtidens äldreomsorg samt i beredningen för äldreomsorg i en UNT-intervju.

Margareta Gadde Jennische (M).Men, visar det sig, S och V som i den parlamentariska gruppen var ense med allianspartierna och MP om bland annat åtgärderna i Östervåla, hoppade en vecka senare, den 21 juni av uppgörelsen då frågan skulle avgöras i beredningen. I ett brev till samtliga ledamöter skriver Margareta Gadde Jennische bland annat: ”Jag trodde jag kunde lita på deltagarnas uppfattning” och fortsätter ”Anledningen till att vi har en parlamentarisk grupp, där alla partier är representerade, är ju att vi skall kunna fatta långsiktiga, hållbara och även obekväma beslut som står sig över flera mandatperioder oberoende av vilka partier som har majoritet.”
– Jag blev förvånad och besviken naturligtvis. Hur skall vi kunna få ordning på kommunens ekonomi när S och V ena stunden är med och så plötsligt viker, särskilt som alla ledamöter i den parlamentariska gruppen sagt sig ha förankrat förslagen i sina respektive partier, säger Margareta Gadde Jennische.

Hon har själv en yrkesbakgrund inom kosthantering och är noga med att påpeka att inriktningen på lagad mat från råvaror i kommunens kosthantering ligger fast.
– I dag finns cirka 10 platser inom vård- och omsorgsboende utspridda på olika inrättningar i kommunen. Åtgärden med Tallgården syftar till att i första skedet koncentrera de tomma platserna till Tallgården som sedan stängs eftersom lokalerna är tungarbetade för personalen och inte fyller standardkraven i framtiden.

I beslutet ingår också ett försök att samverka med privata vårdföretaget Attendo.
– De kommer sig av att bolaget för en tid sedan lämnade in en utmanarrätt för vård av äldre. De ville bygga nytt, men överväger att renovera Tegelbacken i Heby i stället. Vi får se hur det går med den saken. Tegelbacken saknar brandväggar och taken är dåliga så det kommer att kosta en hel del.

I diskussionerna om framtidens äldreomsorg har också frågan om så kallade mellanboenden ventilerats. Den boendeformen vänder sig till dem som inte kan bo kvar i det ursprungliga hemmet men är för friska och rörliga för vård- och omsorgsboende.
– Här vill vi försöka hitta befintliga bostäder. Ett sådant kan vara Hebygårdars ”höghus” på Centralgatan i Heby som har hiss och moderna lägenheter. Men det är också långsiktigt eftersom det redan bor hyresgäster av olika åldrar där.

Hon beklagar att Torggården i Heby inte kunde bli ett dagcenter för äldre, kanske också lokaler för Hela Människans verksamhet samt LSS.
– Arbetsförmedlingen flyttar in på hela nedre planet och på det övre finns flyktingmottagningen.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6 7
8
9 10
11
12 13 14 15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards