Direktlänk till inlägg 29 april 2012

GP; Starta ledarskola för äldreomsorgens chefer

Av Tommy - 29 april 2012 09:44

Starta ledarskola för äldreomsorgens chefer

Vi måste investera i kvalitet i både den privata och offentliga äldreomsorgen. Att ge äldreomsorgens chefer goda förutsättningar att vara ledare är en viktig del i detta. Därför är det dags att starta en nationell ledarskapsutbildning för dessa chefer, skriver bland andra Helene Odenjung (FP)

 Vilka förutsättningar ger vi cheferna i äldreomsorgens vardag, i hemtjänsten och på äldreboenden? Diskussionen om hur vi stärker kvaliteten i äldreomsorgen har saknat den viktiga pusselbiten. Missförhållanden har uppdagats på både privat och kommunalt drivna äldreboenden, såsom Dicksons Hus och Kärrahus här i Göteborg. Problemen sätter ledarskapet i blixtbelysning. För lite har gjorts för att ge äldreomsorgens chefer goda förutsättningar att vara ledare. Det är dags att regeringen och kommunerna gemensamt gör något åt det.

På skolans område genomför regeringen och kommunerna nu en kompetensreform – det så kallade rektorsprogrammet - i syfte att stärka ledarskapet hos rektorer, biträdande rektorer och förskolechefer. Folkpartiet vill göra en motsvarande nationell satsning på ledarskapsutbildning för äldreomsorgens verksamhetschefer. En satsning på cheferna är en satsning på kvaliteten i äldreomsorgen. Totalt handlar det, enligt Socialstyrelsen, om 5 000 verksamhetschefer i både kommunal och privat regi. 260 av dem är anställda i Göteborg.


En undersökning från Socialstyrelsen, från 2010, bland socialchefer och äldreomsorgschefer runt om i landet, bekräftar behovet. Åtta av tio menar att deras enhetschefer i äldreomsorgen skulle behöva mer kunskap om hur de kan handleda och coacha sin personal. ”De behöver utvecklas i att både ge positiv feedback samtidigt som de ska våga vara raka och tydliga när felaktigheter begås, inget mummel eller otydliga föreläsningar”, säger en av dem. Nio av tio efterfrågar mer kompetens om uppföljning av verksamheten. Sju av tio ser behov av att höja kompetensen hos sina chefer om hur de kan sprida ny kunskap i personalgruppen. Bara tre procent bedömer att cheferna har kunskaper nog att bedriva evidensbaserad vård och omsorg.


Det tycks råda olika förutsättningar att utöva ett gott ledarskap inom kvinnligt respektive manligt dominerade delar av kommunen. SKTF:s undersökning från 2008 visade att 40 procent av cheferna inom social omsorg upplevde att de inte hade ekonomiska förutsättningar för ledarskapsutveckling och stöd; motsvarande siffra för cheferna inom tekniska verksamheter var 15 procent. Bättre förutsättningar för ledarskap inom äldreomsorgen är därför inte bara en kvalitetsfråga, utan också en jämställdhetsfråga.


Inför valet 2010 drev Folkpartiet på i Allianssamarbetet för en nationell ledarskapssatsning i äldreomsorgen. Socialstyrelsen fick därefter i uppdrag av regeringen att ta fram en modell för hur en sådan utbildning skulle kunna gå till, med rektorsprogrammet som förebild.


Enligt Socialstyrelsens förslag bör ledarskapsutbildningen omfatta 30 högskolepoäng fördelade på tre år, d v s en dags studier per vecka. Utbildningen handlas upp av universitet och högskolor. Den inriktas på verktyg för att leda och utveckla äldreomsorgens verksamhet samt den nationella värdegrunden. Staten bör stå för utbildningskostnaden, medan kommunerna och privata vårdgivare bör stå för omkostnader såsom litteratur, resor och vikarier.


Vi tänker driva på för att regeringen, i budgetpropositionen i höst, ska ta de första stegen för att förverkliga ett nationellt chefsprogram för äldreomsorgen. Det är en klok och effektiv investering för att göra det mer attraktivt att arbeta i äldreomsorgen och få fler att våga ta en chefsroll. Det är en investering i kvaliteten i framtidens äldreomsorg. Och det är en investering i kvinnors ledarskap som bär upp den svenska välfärden.



Helene Odenjung (FP)

kommunalråd Göteborg och 1:e vice ordförande Folkpartiet liberalerna


Barbro Westerholm (FP)

riksdagsledamot och socialpolitisk talesperson


Lennart Gabrielsson (FP)

ordförande i Folkpartiets kommunalpolitiska råd

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tommy - 23 januari 2013 08:09

Frivilliga välkomnas hos dementa Publicerat: måndag 14 januari kl 11:21, Nyheter P4 Malmöhus En hund kan liva upp. Foto: Staffan Claesson/Scanpix. Malmöbon Catharina startade ett upprop på Facebook för att hitta folk som ville hålla i akti...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:07

Brrr! Svinkallt på äldreboende   Hörby. Personalen och de 34 boende, många av dem dementa, på äldreboendet Hagadal i skånska Osbyholm har frusit ordentligt den gångna veckan. I vissa utrymmen har temperaturen sjunkit till åtta grader. Fjärrvärm...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:02

    <a href="http://ads.nordreportern.se/ads/www/delivery/ck.php?n=ab946228&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE" onclick="javascript:_gaq.push(['_trackEvent','outbound-widget','http://ads.nordreportern.se']);" target='_blank'><img src='http://a...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:00

Stort tryck efter demens- och LSS-boenden   Värmland   Behovet av biståndsbedömda boenden är stort, både inom äldreomsorgen och inom handikappomsorgen. Nya boenden och fler platser står på agendan i många värmländska kommuner. &nda...

Av Tommy - 11 december 2012 09:45

Vinterträdgårdar för äldreomsorg Publicerat 3 december 2012 Hösten 2012 färdigställdes vinterträdgårdar på äldreboendet Tibblehemmet i Täby. Projektet startades på initiativ av förvaltare Catrin Viksten på Hemsö, som ville skapa levande balkongmil...

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11 12 13
14
15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards