Alla inlägg den 12 april 2012

Av Tommy - 12 april 2012 11:12

(webböversatt)

Grid-Based Computing för att bekämpa Neurologisk sjukdom

ScienceDaily (11 april 2012) - Grid computing, lång som används av fysiker och astronomer att knapra massor av data snabbt och effektivt, gör språnget in i världen av biomedicin. Med stöd av EU-medel, har forskare nätverk hundratals datorer för att hjälpa till att hitta behandlingar för neurologiska sjukdomar som Alzheimers. De kallar sitt system för "Google för hjärnan."


Genom Neugrid projektet har pan-europeiska nätet datainfrastruktur öppnat nya kanaler för forskning om degenerativa neurologiska sjukdomar och andra sjukdomar, samtidigt håller löftet om snabbare och mer exakt kliniska diagnoser för enskilda patienter.

Infrastrukturen, som inrättats med stöd av 2,8 miljoner euro i finansiering från Europeiska kommissionen, utvecklades under tre år av forskare i sju länder. Deras mål i första hand var att ge neuroforskare möjlighet att snabbt och effektivt analysera "Magnetisk resonanstomografi (MRT) skanningar av hjärnan hos patienter som lider av Alzheimers sjukdom. Men deras arbete har också bidragit till att öppna dörren till användningen av grid computing för forskning i andra neurologiska sjukdomar, och många andra områden inom medicinen.

"Neugrid lanserades för att ta itu med ett mycket verkligt behov. Neurologi avdelningar i de flesta sjukhus inte har snabb och enkel tillgång till sofistikerade MRI-analys resurser. De skulle behöva skicka forskare till andra labb varje gång de behövde för att bearbeta en scan. Så vi tänkte, varför inte ta resurser för att forskarna istället för att skicka forskarna till de resurser ", förklarar Giovanni Frisoni, en neurolog och biträdande vetenskaplig ledare för IRCCS Fatebenefratelli den italienska nationella centret för Alzheimers och psykiska sjukdomar, i Brescia.

Fem års arbete i två veckor Neugrid Teamet, som leds av David Manset från MaatG i Frankrike och Richard McClatchey från University of the West of England i Bristol, lade grunden för nätinfrastrukturen, med början med fem fördelade noder på 100 kärnor ( CPU) vardera, sammankopplat med nätet middleware och åtkomliga via Internet med en lätt att använda webbläsare. För att testa infrastrukturen, använde teamet datauppsättningar av bilder från Alzheimers sjukdom Neuroimaging initiativ i Förenta staterna, den största offentliga databas MRT av patienter med Alzheimers sjukdom och en mindre tillstånd som kallas "mild kognitiv svikt.

"I Neugrid har vi kunnat slutföra den största beräkningsmässiga utmaningen någonsin försökt inom neurovetenskap: vi extraherade 6500 MRT av patienter med olika grader av kognitiv svikt och analyseras dem i två veckor," Dr Frisoni, den ledande forskaren i projektet, säger "på en vanlig dator skulle ha tagit fem år!".

Även Alzheimers sjukdom drabbar ungefär hälften av alla personer i åldern 85 och äldre, dess orsaker och progression fortfarande dåligt kända. Worldwide mer än 35 miljoner människor lider av Alzheimers sjukdom, en siffra som beräknas stiga till över 115 miljoner 2050 som världens befolkning åldras.

Patienter med tidiga symtom har svårt erinrar om namn på personer och platser, att minnas den senaste tidens händelser och lösa enkla matematik problem. Som hjärnan degenererar, patienter i avancerade stadier av sjukdomen förlorar mentala och fysiska funktioner och kräver runt-vård dygnet.

Analysen av MRT som genomförts som en del av Neugrid projektet ska hjälpa forskarna att få viktiga insikter i några av de stora frågorna kring sjukdomar såsom vilka områden i hjärnan försämras första, vilka förändringar inträffar i hjärnan som kan identifieras som biomarkörer för sjukdomen och vilken typ av läkemedel kan fungera för att bromsa eller förhindra progression.

Neugrid bygger på forskning som utförs av två tidigare EU-finansierade projekt: Mammogrid, som inrättade ett nätinfrastruktur för att analysera mammografi data och AddNeuroMed, som syftade biomarkörer för Alzheimers. Teamet fortsätter nu sitt arbete i en serie av uppföljningsprojekt. En utökad nät och ett nytt paradigm Neugrid för dig (N4U), en direkt fortsättning på Neugrid, kommer att bygga på nätinfrastrukturen, integrera den med "High Performance Computing (HPC) och cloud datorresurser. Med 3,5 miljoner euro i Europeiska kommissionens finansiering, kommer det att utöka också användartjänster, rörledningar algoritm och datamängder för att upprätta en virtuell laboratorium för neuroforskare.

"I Neugrid vi byggde nätinfrastrukturen, adressering tekniska utmaningar såsom interoperabilitet av resurser centrala datorer och säkerställa skalbarhet av arkitekturen. I N4U kommer vi att fokusera på användaren vända sidan av infrastrukturen, särskilt de tjänster och verktyg som finns för forskare, Dr Frisoni säger. "Vi vill försöka göra med hjälp av infrastruktur för forskning så enkelt och lätt som möjligt", fortsätter han, "inlärningskurvan bör inte vara mycket svårare än att lära sig använda en iPhone!

N4U kommer också att expandera nätet infrastrukturen från de första fem computing kluster genom anslutningar med CPU-noder på nya platser, inklusive 2.500 processorer senast tillagda i Paris i samarbete med de franska alternativa energikällor och Atomic Energy Commission (CEA), och i partnerskap med "Aktivera galler för e-vetenskap Biomed VO ", en biomedicinsk virtuell organisation.

En annan uppföljning initiativ outGRID kommer federera att Neugrid infrastruktur som förbinder den med liknande resurser grid computing som i Förenta staterna av laboratoriet för Neuro Imaging vid University of California, Los Angeles, och CBRAIN hjärnröntgen forskningsplattform utvecklats från McGill University i Montreal, Kanada. Ett seminarium som nyligen hölls på den internationella teleunionen, ett organ inom Förenta nationerna, för att främja detta arbete.

Dr Frisoni är också det vetenskapliga samordnare för DECIDE projektet, som kommer att arbeta med att utveckla kliniska diagnostiska verktyg för läkare byggda på Neugrid nätinfrastrukturen. "Det finns ett par viktiga skillnader mellan att använda datamängder hjärnröntgen för forskning och för diagnos," förklarar han. "Forskare jämföra många bilder till många andra, medan läkarna är intresserad av att jämföra bilder från en enda patient mot en bredare uppsättning av data för att kunna diagnostisera en sjukdom. På toppen av det, datamängder som används av forskare är anonyma medan bilder från en enda patient, hör inte och skydda patientens data blir ett problem. "

Decide Projektet kommer att behandla dessa frågor för att använda nätinfrastrukturen för att hjälpa läkare att behandla patienter. Även om fokus för alla dessa nya projekt är på att använda grid computing för neurovetenskap, betonar Dr Frisoni att samma infrastruktur, arkitektur och teknik skulle kunna användas för att möjliggöra ny forskning - och nya, mer effektiva diagnostiska verktyg - på andra områden av medicin. "Vi hjälper till att lägga grunden för ett nytt paradigm inom grid-aktiverad medicinsk forskning, säger han.

Neugrid fick forskningsstöd inom ramen för Europeiska unionens sjunde ramprogram (FP7).

Av Tommy - 12 april 2012 10:16

Dyrare äldreomsorg i framtidens Sundsvall

Kostnaderna för äldreomsorgen kommer att kräva en allt större andel av kommunernas skattepott, och Sundsvall är inget undantag.
– Från 2020 kommer det att hända väldigt mycket, säger Åke Zetterberg, ekonomichef på socialtjänsten.Politikerna i Katrineholms kommun chockades av beräkningarna på vad äldreomsorgen kommer att kosta inom en snar framtid. När man fått ner allt på papper visade det sig att kostnaden ser ut att öka med 16 procent, eller 125 miljoner kronor, redan om sju år. Insikten ledde till att man stoppade bygget av en Bandyhall.

Åke Zetterberg är inte överraskad, och säger att läget är ungefär detsamma i Sundsvall, även om inga exakta siffror tagits fram ännu.

– Det är också därför som vi har skickat en önskan till politikerna, att vi behöver bygga 100 nya platser i äldreomsorgen fram till 2020. En annan del är den stora omorganisation vi jobbar med nu, säger han.

Det gäller att ställa om i tid, och det gäller också att kunna förse politikerna med bra underlag så de kan prioritera rätt. Utmaningarna är flera, och beroende bland annat på hur de äldre i framtiden vill ha sin omsorg. En annan fråga är om det kommer att finnas kompetent personal att tillgå.

– Finns människorna som behövs? Har vi tillräckligt med folk som går på vård- och omsorgscollege? Vi vet att behovet kommer att öka jättemycket, i vissa åldersgrupper med 50 procent, säger Åke Zetterberg.

Av Tommy - 12 april 2012 10:13

Behovet av samisk äldreomsorg i kommunen kartläggs

På ålderns höst kan en människas rötter vara av större betydelse än någon annan gång i livet. I Östersunds kommun kartläggs nu behovet och intresset av att starta äldreomsorg för samer.

 

Från 1 januari 2010 ingår Östersunds kommun i förvaltningsområdet för det samiska språket. Det innebär bland annat att samer har rätt till äldreomsorg helt eller delvis på sitt modersmål.

Anna Kråik är samisk språkambassadör i Östersunds kommun och berättar att de i dagsläge är i startgroparna och kartlägger behovet och intresset bland den samiska befolkningen.

– Det är viktigt att samer får omvårdnad av personal som talar samiska och förstår den samiska kulturen, säger hon, och berättar att det är betydande att de kan använda sitt modersmål när de exempelvis vill uttrycka om de har ont eller behöver hjälp.

– Dementa tenderar särskilt att falla tillbaka till modersmålet, säger hon.

Flera möten kommer att anordnas under våren, så att den samiska befolkningen kan komma och göra sin röst hörd.

– Vi får se hur det blir till hösten, när vi vet hur stort behovet är och vilka önskemål som finns. Vi vill bygga upp verksamheten sakta men säkert i samråd med den samiska befolkningen, säger Anna Kråik.


 
Publicerad 11 april 2012
Av Tommy - 12 april 2012 10:09

Dialogkonferens - regional överenskommelse om vård och omsorg för personer med demenssjukdom

 
 
KSL och HSF bjuder in till dialogkonferens
 
 
Tid: Fredagen den 4 maj 2012 kl 08.30-11.30

Plats: Kommunförbundet Stockholms Län, Södermalmsallén 36, Stockholm. Lokal Åsikten på plan 5

Målgrupp: Förvaltningschefer inom äldreomsorg i länets kommuner och/eller berörda inom området demens

Syfte: Syftet är att presentera ett förslag till regional överenskommelse samt att få synpunkter på förslaget

Medverkande: Mats Ek, SLL/HSF. Anna Nerelius, KS

Regional överenskommelse om vård och omsorg för personer med demenssjukdom

Presidiegruppen för Hälso- och sjukvårdsnämnden och KSLs sociala välfärdsberedning beslutade den 8 december 2011 att uppdra till HSF och KSLs kansli att ta fram förslag till en regional överenskommelse mellan länets kommuner och landstinget om vård och omsorg för personer med demenssjukdom.

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom togs fram 2010 och det utförs idag ett omfattande arbete i landstinget och kommunerna när det gäller implementering av riktlinjerna. Det utgår statliga stimulansbidrag till flera projekt gällande demens.

Syftet med denna dialogkonferens är att presentera ett förslag till regional överenskommelse om vård och omsorg för personer med demenssjukdom samt att få synpunkter på förslaget.

Förslaget kommer att skickas ut i god tid före mötet.

Välkomna!

Anna Nerelius
KSL

Mats Ek
SLL/HSF

 
 
 

Anmälan senast den 27 april 2012!

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11 12 13
14
15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards