Alla inlägg den 25 april 2012

Av Tommy - 25 april 2012 18:03

Premiär för nytt äldreboende med orientalisk inriktning – Nya Vårbacka Plaza exempel på framtidens äldreboende

2012-04-25 14:49

Idag inviger Aleris Vårbacka Plaza i Huddinge utanför Stockholm – ett äldreboende med orientalisk inriktning. Här kan de boende utöva sin religion, prata sitt första språk och äta mat från det arabiska och turkiska köket. Specialiserade äldreboenden är en utveckling som växer sig starkare i Sverige.

– Framtidens äldreboenden kommer i allt högre utsträckning anpassas efter de boendes intressen och den medicinska diagnosen. Vi har som medborgare vant oss vid en större valfrihet och kommer därför även ställa mer krav på anpassade äldreboenden, säger Peter Ceder, Etableringsansvarig på Aleris.

I Sverige har Aleris redan flera specialiserade äldreboenden, till exempel vård- och omsorgsboendet Båthöjden i Nacka utanför Stockholm som har fokus på aktiviteter och som även är ett kunskapscentrum för demens. Syftet med speciella inriktningar är att skapa ett äldreboende med äkta omsorg där maten, miljön och aktiviteterna utgår från de boende och deras intressen. Resultatet blir en trygg miljö att bo och leva i.

Det nyöppnade äldreboendet Vårbacka Plaza i Huddinge strax utanför Stockholm är Aleris första med en orientalisk inriktning.

– Med det menar vi att man bland annat ska kunna utöva sin religion och kunna prata sitt första språk om man pratar turkiska, arabiska eller svenska. Vi kommer också att servera mat med koppling till det arabiska och turkiska köket, säger Soheila Govazi, verksamhetschef på Vårbacka Plaza.

På Vårbacka Plaza är självklart alla välkomna, oavsett religion, kultur eller etnisk bakgrund. Här följer man alla högtider – vare sig det gäller ramadan, midsommar eller jul.

– Vårt mål är att erbjuda den bästa omsorgen till våra patienter och en trygg miljö att bo och leva i, säger Soheila.

– För äldre människor som blir glömska och dementa är det en stor trygghet att kunna prata sitt första språk. Forskning har visat att modersmålet sitter kvar längre än nya språk när man drabbas av demens. Det känns fantastiskt att kunna erbjuda ett boende där maten, miljön och aktiviteterna utgår från de boende och deras historia, säger Soheila Govazi.

För intervju och mer information kontakta gärna

Peter Ceder, Etableringsansvarig Aleris
tel. 08-123 190 08 eller 070-168 43 79.
peter.ceder@aleris.se

Soheila Govazi, Verksamhetschef Vårbacka Plaza
tel. 070-694 60 65
soheila.govazi@aleris.se

Helena Danielsson, informationschef Aleris
tel.08-690 66 24 eller 0734-36 61 06.
helena.danielsson@aleris.se

Av Tommy - 25 april 2012 11:13

(webböversatt)

Prioner i hjärnan elimineras genom Homing molekyler

ScienceDaily (24 Apr 2012) - Giftiga prioner i hjärnan kan upptäckas med självlysande polymerer. Upphovsmännen, vid Linköpings universitet i Sverige, har nu visat att samma molekyler kan också medföra att de prioner ofarliga, och potentiellt bota dödliga nerv som förstör sjukdomar.

Linköping forskare och deras kollegor vid universitetssjukhuset i Zürich testat självlysande konjugerade polymerer, eller stora förbränningsanläggningar på vävnadssnitt från hjärnan på möss som hade infekterats med prioner. Resultaten visar att antalet prioner, såväl som deras toxicitet och infectibility minskade drastiskt. Detta är första gången någon har kunnat visa möjligheten att behandla sjukdomar som exempelvis galna ko-sjukan och Creutzfeldt-Jacobs med LCP molekyler.

"När vi ser denna effekt på prion infektioner vi tror att samma strategi skulle kunna arbeta med Alzheimers sjukdom", säger Peter Nilsson, forskare i bioorganisk kemi finansieras av ERC, Europeiska forskningsrådet.

Tillsammans med professorer Per Hammarström och Adriano Aguzzi och andra, han publicerar nu resultaten i The Journal of Biological Chemistry .

Prioner är sjuka former av normalt förekommande proteiner i hjärnan. När de klumpar ihop sig i stora aggregat, nervceller i det omgivande området påverkas, vilket leder till allvarlig hjärnskada och en snabb död. Prion sjukdomar kan ärvas, förekommer spontant eller genom infektion, till exempel genom infekterat kött - som var fallet med galna ko-sjukan.

Kursen av sjukdomen är obeveklig när prioner faller i bitar och replikera med en exponentiell takt. När forskarna satt in LCP molekylerna i sina modellsystem, var replikering arresterad, möjligt genom att stabilisera prion aggregaten.

De rörliga komponenter i en LCP är olika kemiska undergrupper monterad i polymeren. I den publicerade studien åtta olika substanser testas, och alla av dem hade signifikant effekt på toxicitet prioner.

"Baserat på dessa resultat kan vi nu skräddarsy helt nya molekyler med potentiellt ännu bättre effekt. Dessa nu testas på djurmodeller," Nilsson säger.

Forskare vill gå ännu längre och testa om de molekyler kommer att fungera på bananflugor med en Alzheimer's-liknande nervsjukdom. Alzheimers orsakas av så kallad amyloid plack, som har en liknande men långsammare än under prionsjukdomar.

Studien är en del av EU projektet löper projektet med deltagare från Sverige, Schweiz, Frankrike, Israel, Norge och Tyskland. Samordnaren är Per Hammarström, vid Linköpings universitet.

Av Tommy - 25 april 2012 09:45

(webböversatt)

Olympic Boxing kan skada hjärnan

ScienceDaily (23 april 2012) - Olympiska boxare kan uppvisa förändringar i hjärnan vätskor efter anfall, vilket tyder på skador nervcellen. Det visar en studie av 30 på högsta nivå svensk boxare som genomförts vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, Sverige, i samarbete med Svenska Boxing Federation, publicerad i PLoS ONE.

Det har debatterats under lång tid om Olympic boxning (amatörboxning) är farligt för hjärnan. Forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, gick med kollegor vid Hälsouniversitetet vid Linköpings universitet och Svenska Boxningsförbundet för att bedriva en unik studie av 30 toppnivå svenska boxare och 25 personer referens.

Hjärnskada liknande Alzheimers

Studien visar att upprepade slag mot huvudet i boxningsringen kan producera en frisättning av markörer hjärnan skador på hjärnan vätskan, liknande vad som ses med efter andra typer av skallskada, liksom i neurologiska sjukdomar som Alzheimers .

"Vår studie visar att efter anfall, hade några av de boxare förhöjda halter av fyra olika proteiner i hjärnan vätska, som alla signaler skador på hjärnans nervceller. Dessutom var två av de proteiner som fortfarande förhöjda efter en period av vila", säger forskare Sanna Neselius, som har lett studien. Sanna Neselius har själv varit boxning på elitnivå och var rankad som en av de bästa kvinnliga boxare i världen både som OS och professionell boxare.

Mycket få visar symptom

Som många av 80 procent av de boxare uppvisade protein förändringar som tyder på hjärnskador. De boxare som deltog i studien tävlat på den översta nivån i svenska boxning och alla hade kämpat minst 47 matcher. Ingen av dem hade förlorat på en knock-out, och endast en av de boxare dessa symtom efter en match (huvudvärk).

"Hjärnan skada markörer förhöjda för 80 procent av de olympiska boxarna direkt efter en match som en följd av mindre hjärnskada. Att hjärnan vätska markörer förhöjda ens efter flera veckors vila för några av de boxare kan tolkas som skadan hade ännu inte läkt eller att någon skada kommer att förbli, säger Sanna Neselius.

Ring för hjärnskakning riktlinjer

Sanna Neselius har nu planerat ett möte med den svenska Boxing Federation styrelse för att diskutera resultaten.

"Vi måste diskutera resultaten och hur vi kan öka den medicinska säkerheten för boxare, både under träning och i konkurrens", säger Sanna Neselius. "Jag hoppas också att resultaten kommer att tas på allvar av andra kampsporter förbund, där säkerhetsföreskrifter inte är lika väl definierade som i boxning. Resultaten kan också vara användbart när man diskuterar hjärnskakning riktlinjer.

Blodprov en framtida möjlighet

"Helst skulle vi vilja hitta ett enkelt blodprov som ger samma information som våra mer avancerade undersökningar hjärnan vätska. Möjligheten inte närvarande finns, men kan kanske bli ett alternativ i framtiden med ytterligare och mer omfattande studier."

Artikel CSF-Biomarkörer i Olympic Boxing: Diagnos och effekter av repetitiv Head Trauma publicerades i PLoS ONE, 4 april.

Av Tommy - 25 april 2012 09:43

(webböversatt)

Intravenös Vaccination Främjar hjärnans plasticitet och förhindrar Minnesförlust vid Alzheimers sjukdom

ScienceDaily (23 Apr 2012) - Alzheimers sjukdom (AD) är en obotlig, progressiv neurodegenerativ sjukdom som drabbar mer än fem miljoner människor världen över, och är den ledande orsaken till demens hos äldre. För närvarande är intravenöst immunglobulin (IVIG) behandling utforskas i flera off-label annan användning än immunterapi, inklusive AD. Flera kliniska studier där tolerabilitet och effekt av IVIG vid Alzheimers sjukdom ämnen pågår med inkonsekventa resultat.

Nyligen genomförda studier utförda av Dr Giulio Maria Pasinetti, Saunders Familj ordförande och professor i neurologi och psykiatri vid Mount Sinai School of Medicine i New York, tyder på att divergerande resultat i Alzheimers sjukdom kliniska studier av IVIG kan bero på skillnader i temporal administrationen och administreras doseringar.

Dr Pasinetti och hans team av utredare fann nyligen att långvarig administrering av humant immunglobulin i modeller av Alzheimers sjukdom, med en dos av immunglobulin ~ 5-20 gånger mindre än motsvarande doser som används vid Alzheimers sjukdom, är effektiv vid dämpning Alzheimers sjukdom, Skriv kognitiv dysfunktion och samtidigt främja synaptisk plasticitet. "Denna experimentella observation ger en rationell grund för likriktning av inkonsekvens studieresultat i Alzheimers sjukdom kliniska prövningar med IVIG", säger Dr Pasinetti. Nya rön från Dr Pasinetti laboratorium och andra föreslår att en mekanism genom vilken IVIG kan gynna kognition är genom en ökning av hjärnans innehåll av vissa förmedlare av naturlig immunitet, såsom komplement komponent-härledda anafylatoxiner C5a och C3a, som kan främja synaptisk plasticitet och neuroprotektion.

"Vi har nu en välbehövlig information till stöd för den potentiella tillämpningen av långsam frisättning av immunoglobuliner levereras subkutant för att fördröja uppkomsten av Alzheimers sjukdom, även på pre-symptomatiska stadier av sjukdomen", säger Dr Pasinetti.

Dr Pasinetti hypothesizes att den långsamma frisättningen av immuglobulins i cirkulationen och så småningom in i hjärnan under en längre tid kan fördröja Alzheimers sjukdomsdebut demens och slutligen dess progression genom epigenetiska förändringar i senare genuttrycket av C5a-medierad pCREB-C / EBP signalering komponenter i samband med modulering av synaptisk plasticitet och så småningom lära sig och minnesfunktioner.

Av Tommy - 25 april 2012 09:37

Förhindra Demens: bana kognitiv nedgång kan ändras seniorer vid risk för demens

ScienceDaily (23 Apr 2012) - Kognitiv Nedgången är en angelägen globala hälsovården fråga. Worldwide, är ett fall av demens upptäcktes var sju sekunder. Mild kognitiv svikt är ett välkänt riskfaktor för demens, och representerar en kritisk gyllene tillfälle att ingripa och ändra banan för kognitiv nedgång i seniorer.

En ny studie av forskare vid Centrum för Hip hälsa och rörlighet på Vancouver Coastal Health och University of British Columbia visar att genomförandet av en äldre "träningsprogram, speciellt en med styrketräning kan ändra bana nedgången. Kanske viktigast av allt, förbättrade träningsprogram verkställande kognitiv process av selektiv uppmärksamhet och konflikter fungerar upplösning, samt associativa minne, vilket är robusta prediktorer för konvertering från mild kognitiv svikt till demens.

Forskningen, som leds av Teresa Liu-Ambrose, Principal Investigator med Centrum för Hip hälsa och rörlighet och Brain Research Centre vid VCH och UBC och samarbete utredare från institutionen för psykologi och Avdelningen för geriatrisk medicin vid UBC, och Institutionen för Psykologi, University of Iowa, publicerades den 23 april de Archives of Internal Medicine.

Under sex månader följde studien laget 86 äldre kvinnor med sannolikt mild kognitiv svikt. Den randomiserade kontrollerade studien är den första att jämföra effekten av både motstånd och aerob träning för att förbättra verkställande kognitiva funktioner som är nödvändiga för ett självständigt boende - som uppmärksamhet, minne, problemlösning och beslutsfattande. Rättegången bedömde också effekten av båda typerna av träning på associativa minne prestanda och motsvarande funktionella hjärnans plasticitet.

Båda typerna av träning utfördes två gånger i veckan under sex månader. Deltagarna mättes med en serie kognitiva tester och hjärnans plasticitet bedömdes med hjälp funktionell MRI. Resultaten visade styrketräning förbättrats avsevärt verkställande kognitiva funktioner, associativt minne prestanda och funktionella hjärnans plasticitet. I motsats till tidigare studier på friska äldre vuxna hade aerob träning påvisa någon signifikant effekt på kognitiv funktion och hjärnans plasticitet.

"Det är mycket debatt om huruvida kognitiv funktion kan förbättras när det finns märkbar", säger Liu-Ambrose. "Vad våra resultat visar är att styrketräning kan faktiskt förbättra både kognitiv förmåga och din hjärna funktion Vad är nyckeln är att utbildningen kommer att förbättra två processer som är mycket känsliga för effekterna av åldrande och neurodegeneration -. Verkställande funktion och associativt minne - Funktioner som ofta är osäkra i tidiga stadier av Alzheimers sjukdom "

Detta arbete bygger på samma forskning lagets Brain Power studie, publicerad i januari 2010 frågan om Archives of Internal Medicine och juli 2011 frågan om Neurobiology of Aging , som visade att 12 månaders en gång i veckan eller två gånger i veckan progressiv styrketräning förbättrades verkställande kognitiv funktion och funktionell hjärnans plasticitet hos friska kvinnor i åldern 65 - till 75-år gammal och gav bestående fördelar.

Sammanfaller med studien har laget utvecklat och lanserat en informativ YouTube video http://www.youtube.com/watch?v=vG6sJm2d4oc av övningarna styrketräning används i studien.

"Motion är attraktiv som en förebyggande strategi för demens eftersom det är allmänt tillgänglig och kostnadseffektiv", säger Liu-Ambrose, som också är biträdande professor vid institutionen för sjukgymnastik vid UBC och Michael Smith Stiftelsen för hälsa Forskning och CIHR Ny utredare forskare. "Genom att utveckla den här YouTube-video kan vi hjälpa till att översätta våra resultat direkt till högsta befolkningen och instruktörer fitness som arbetar med dem."

Försämring av kognitiva funktioner hos äldre är ett angeläget vård fråga för denna provins. Antalet äldre i BC väntas öka med 220 procent 2031, vilket motsvarar 23,5 procent av BC: s befolkning. Effektiva strategier för att förhindra försämring av kognitiva funktioner är avgörande för att förbättra livskvaliteten för äldre brittiska Columbians och spara de miljoner hälsovårdssystemet i tillhörande kostnader.

Stöd för denna forskning har lämnats av Pacific Alzheimers Research Foundation och infrastruktur stöd från Kanada Foundation for Innovation.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11 12 13
14
15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards