Alla inlägg den 17 april 2012

Av Tommy - 17 april 2012 09:04

Demens nytt skäl till dödshjälp

Världshälsoorganisationen, WHO, förutspår i en rapport att antalet människor med demens kommer tredubblas fram till år 2050. Detta kommer givetvis att medföra större kostnader för vården, vilket också har blivit ett argument för dödshjälp. Tidigare diagnos och bättre kunskap hos allmänheten hur sjukdomen kan behandlas är dock en bättre väg att gå, anser WHO.

MercatorNet.com" src="http://www.livochratt.se/wp-content/uploads/2012/04/Alzheimer-Hjärna-300x182.jpg" alt="" width="300" height="182" />

Människor som lider av Alzheimer och andra demensrelaterade sjukdomar, löper risk att drabbas av ett samhälleligt stigma. Tidig diagnos, mer kunskap om sjukdomen och hur den kan behandlas, är av största vikt, menar WHO. (Källa: MercatorNet.com)

Det är i rapporten Dementia: a public health priority som WHO konstaterar att omkring 35,6 miljoner människor lider av demens i dag. Detta antal kommer att fördubblas till 65,7 miljoner vid år 2030 och troligen tredubblas till 115,4 vid år 2050.

Av Tommy - 17 april 2012 09:00

Malmö stad ansöker om sju miljoner till utbildning inom äldreomsorgen

2012-04-16 11:33

Kommunstyrelsen beslutade på måndagen att ansöka om stadsbidrag från Omvårdnadslyftet, som är en satsning på utbildning inom äldreomsorgen. Syftet med satsningen är att höja kvaliteten i verksamheten och stärka kompetensen bland medarbetarna med gymnasial utbildning, som till exempel vårdbiträden och undersköterskor. Utbildningen kan till exempel bestå av traditionell undervisning, handledd distansutbildning eller validering av kunskaper som förvärvats på annat sätt.

Ansökan från Malmö stad är på 7 462 845 kronor.

– Kompetensstegen, med sina 7000 utbildningsplatser, lade en bra grund för fortsatt utbildning och utveckling. Med mer pengar kan vi nu fortsätta arbeta för att höja kvaliteten och utbildningsnivån inom Malmös äldreomsorg, säger Carina Nilsson (S), kommunalråd med ansvar för vård och omsorg.

– Utbildning gör personalen tryggare och ger dem möjligheter att växa i sina yrkesroller. Det gagnar inte minst brukarna, säger hon.


Kontaktpersoner

Carina Nilsson, 040-34 12 61

Åsa Waldemarsson, pressekreterare, 040-34 11 06

Anna-Lena Hesselroth, handläggare, 0768-93 48 98

Av Tommy - 17 april 2012 08:58

Anhöriga tvingas ta ansvar
för äldreomsorgen

| Annelie Nordström, ordförande Kommunal:
Det senaste årtiondets systematiska besparingar på äldreomsorgen har sitt pris, och de rimmar illa med både värdighetsgarantin och regeringens arbetslinje. 100 000 personer har gått ner i arbetstid eller helt slutat arbeta för att vårda en anhörig.
Annelie Nordström ordförande Kommunal

Det senaste halvåret har flera exempel på vanvård inom äldreomsorgen rullats upp. Vi har alla berörts av de öden som vi sett i media. Under året har jag besökt flera äldreboenden samt hemtjänstgrupper och samtalat med många anställda.

Jag är mycket medveten om att kvaliteten varierar både från en kommun till en annan men även från ett boende till ett annat. Men det finns brister som förekommer överallt, om än i olika utsträckning. Det som saknas är tid, ibland för det mest basala. Tid att låta alla gå på toaletten varje dag istället för att använda blöjor åt alla hela dygnet. Tid att låta den gamla människa som kan, klä sig själv med lite hjälp istället för att dra på dem kläderna. Tid att lämna lägesrapport från dagskift till nattskift.

Skärpta kommunala riktlinjer har gjort detsvårare att få äldreomsorg. Andelen äldre, 80 år och äldre, som får offentligt finansierad äldreomsorg har minskat från 62 procent 1980 till 35 procent 2009. Under 2000-talet har samhällets kostnad för äldreomsorg fortsatt att minska, både i faktisk kostnad och som andel av BNP. Antalet anställda inom äldreomsorgen har också minskat.

Sammantaget ger detta en äldreomsorg med lägre kvalitet, otrygga äldre och oroliga anhöriga. En äldrevård som Kommunals medlemmar inte vill arbeta i. Vi ser också att tilliten minskar vad gäller det man som äldre kan förvänta sig av den allmänna och generella välfärden. Huvudansvaret för denna utveckling ligger på kommunalpolitikerna som systematiskt pressat priset på äldreomsorgen.

Konsekvensen blir att allt större del av ansvaret och kostnaden för omsorgen faller på den äldre själv och på deras barn. Anhörigomsorgen ökar dramatiskt, cirka 100 000 personer har gått ner i arbetstid eller helt slutat arbeta för att vårda en anhörig.

Anhörigomsorgen är inte gratis, varken för de som ger omsorg eller för samhället. Den leder till att anhöriga får lägre inkomster, mindre fritid och i det längre perspektivet en försämrad pension. Men också att otryggheten och stressen ökar samt att de anhöriga riskerar sin egen hälsa. Därtill förlorar samhället i uteblivna skatteintäkter, vilket rimmar mycket illa med regeringens arbetslinje.

Förändring innebär att de äldre blir otryggare, mer beroende och i värsta fall riskerar att inte få adekvat omsorg. Våra äldre har betalt skatt i åratal för att få en god omsorg, nu är det dags att leverera. Självklarhet ska alla kunna gå till jobbet och känna sig trygg med att föräldrar eller äldre släktingar har det bra och får professionell vård och omsorg. Ingen ska känna sig tvingad att hjälpa sina gamla föräldrar med exempelvis städning eller dusch för att det saknas offentligt finansierade alternativ av hög kvalitet.

Kommunpolitikerna, men också regeringen, har ansvaret för kvalitén i äldreomsorgen. Redan för ett år sedan påtalade jag för äldreminister Maria Larsson att det krävs krafttag i äldreomsorgen. Hennes svar var att värdighetsgaranti kommer att lösa problemen. Men värdighet skapas av personal som har tid att utföra ett professionellt omvårdnadsarbete och för det krävs pengar.

Äldreomsorgen måste bli ett attraktivt arbetsområde där personalen känner yrkesstolthet. Bra bemanning, bra anställningsvillkor och yrkesutbildad äldreomsorgspersonal är nödvändigt för att upprätthålla en offentligt finansierad äldreomsorg med kvalitet.

Våra äldre är värda tid och kvalitet. Att få gå på toaletten, få klä sig själva och att det ska finnas tid för samtal vid måltiden. De är värda personal som har tid att göra ett professionellt arbete. Går det att lägga hundratals miljarder på skattesänkningar och vinstuttag måste det finnas utrymme för tid för våra äldre.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11 12 13
14
15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards