Alla inlägg den 4 april 2012

Av Tommy - 4 april 2012 16:03

Uppsala kommun uppmamnar inte dementa att söka vård de har rätt till

Publicerat: tisdag 03 april kl 16:48 , Upplandsnytt Kommentera

Tidigt dementa och deras anhöriga uppmanas att inte söka omsorg enligt Lagen om stöd och service LSS trots att de kan ha rätt till det. Det säger flera källor till Upplandsnytt. Men ansvarig politiker, moderaten Stig Rådahl, säger att ett LSS-boende för tidigt dementa inte är efterfrågat.


– I dagsläget har det inte varit aktuellt, åtminstone jag har inte fått den uppgiften.

Men att kommunledningen inte känner till något behovet av omsorg enligt LSS bland unga dementa kan bero på att de i Uppsala kommun uppmanas att inte söka omsorg enligt LSS. En anhörig som Upplandsnytt har pratat med säger att hon var helt förkrossad efter ett möte då biståndshandläggaren hade sagt att hon inte skulle söka omsorg till sin demenssjuke man enligt LSS, trots att hon ville det. Och så är det ofta säger en anställd i Uppsala kommun med god insyn i hur omsorgsbesluten tas, att anhöriga till unga dementa i Uppsala uppmanas att inte söka hjälp enligt LSS.

Uppsala demensförening kräver att Uppsala kommun ska ordna ett LSS-boende för unga dementa - så att de kan komma ut, motionera och sporta, gå på bio eller vad de unga dementa behöver för att leva ett aktivt liv. Behovet finns säger Kerstin Lundström som är engagerad i Uppsala demensförening

– Det här är ett behov som blir större och större för att vi får tidigare diagnoser. Uppsala har 100-120 personer som har demens och är under 65 år.

Upplandsnytt källor i Uppsala kommun säger också att det i minst fyra fall har varit unga dementa som först har fått LSS-beslut om till exempel personlig assistent men sen när de har behövt ett boende har de placerats på äldreboendet Årstagårdens avdelning för unga dementa som drivs enligt socialtjänstlagen.

– Och det är en helt annan sak för där har man en skälig livskavlité med mat och hygien men man hinner inte göra aktiviteter och de får inte den goda livskvalité som man behöver som ung.

Av Tommy - 4 april 2012 11:14

(webböversatt)

Forskare Hitta Ökade ApoE Proteinnivåer kan främja Alzheimers sjukdom

ScienceDaily (3 Apr 2012) - Forskare vid Gladstone Institutes har ökat vår förståelse för hur ett protein kopplat till Alzheimers sjukdom håller unga hjärnor friska, men kan skada dem senare i livet - vilket tyder ny forskning vägar för behandling av denna förödande sjukdom.


I Journal of Neuroscience , tillgänglig online, har forskare i laboratorium Yadong Huang, MD, PhD, avslöjade de distinkta roller som ApoE proteinet spelar i unga vs åldrande hjärnor. Dessa fynd, som kan informera framtiden för Alzheimers läkemedelsutveckling och kommer i en tid av aldrig tidigare skådad utmaning och behov.

"Genom att år 2030 kommer mer än 60 miljoner människor världen över kan få diagnosen Alzheimers, men vi är fortfarande brottas med sjukdomen underliggande biologiska mekanismer", säger Dr Huang, en Alzheimers expert på Gladstone, en oberoende och ideell biomedicinsk-Research organisation. "Men med denna forskning har vi kasta nytt ljus över dessa komplicerade processer - och hur vi kan ändra dessa processer för att bekämpa denna sjukdom."

De molekylära mekanismerna bakom Alzheimers har länge kringgått forskare. Tidiga studier visade att olika typer, eller varianter, av ApoE-genen - inklusive ApoE3 och apoE4 - påverkar ens genetisk risk för att utveckla sjukdomen. Den apoE4 varianten är den största genetiska riskfaktorn för sjukdomen, medan ApoE3 är mindre riskfyllt - och betydligt vanligare. Bland dessa varianter, ärver alla 2-1 från vardera föräldern - som ger en plan för att göra proteinet känt som ApoE. Tidigare fynd visade en komplicerad växelverkan mellan apoE och ett annat protein som kallas amyloid-beta (Ap), som är närvarande i ökade mängder i hjärnan hos Alzheimers-patienter, men den exakta naturen av detta komplex relation förblir oklar.

Ny forskning från en annan grupp visade att ett läkemedel som ökat proteinet APOE nivåer också vänt uppbyggnaden av Ap i möss genetiskt modifierad för att efterlikna Alzheimers. Så vissa forskare har teorin att öka apoE nivåer kan vara till nytta i att hejda sjukdomens progression hos människor, och flera grupper har börjat undersöka denna terapeutiska strategi.

I denna studie, testade Dr Huang och hans team denna idé. De genetiskt modifierade möss för att ha antingen humant ApoE3 eller apoE4 och sedan övervakas dem för eventuella uppbyggnad av giftiga AP i deras hjärnor när de åldras.

"Vi trodde ett enkelt samband fanns mellan APOE protein nivåer och Ap, och att öka apoE nivåer i dessa möss skulle främja - inte halt - uppbyggnaden av AP", säger Gladstone forskarassistent och huvudförfattare Nga Bien-Ly, PhD.

Lagets experiment visade både överraskande och intrikata roller för ApoE. Hos unga möss apoE proteiner som produceras av alla varianter av ApoE-genen - även riskabelt apoE4 varianten - är viktiga eftersom proteinet de bygger hjälper tydliga bort stora mängder av Ap. Men som äldre möss, började denna process inte fungerar - särskilt i de möss med två kopior av apoE4 genen men också i möss med två kopior av ApoE3. Som apoE proteinnivåer ökade, började Ap att ackumuleras. Men i möss muterade att ha endast en kopia av ApoE-genen - antingen ApoE3 eller apoE4 - apoE proteinnivåer minskade med hälften och Ap uppbyggnad minskade. Dessa resultat indikerade att Ap uppbyggnaden inte är associerad bara med en viss apoE variant, utan är också relaterad till den totala mängden apoE protein som produceras när hjärnan åldras.

"Våra fynd talar för att sänka halterna av proteiner som produceras av antingen ApoE3 eller apoE4 - snarare än att höja dem - kan vara nyckeln till att sänka Ap bygga upp i hjärnan," säger Dr Huang, som också är docent i neurologi vid University of California, San Francisco, som Gladstone är knuten. "Vi hoppas att vår forskning skulle kunna sporra nya terapier som framgångsrikt bekämpa Alzheimers på molekylär nivå -. Sätta oss ett steg före denna dödliga sjukdom"

Andra forskare som deltog i denna forskning vid Gladstone inkluderar Anna Gillespie, David Walker och Seo Yeon Yoon. Medel kom från en mängd källor, inklusive the National Institutes of Health.

Av Tommy - 4 april 2012 10:18


Inspirationsdag om Läskraft!


- högläsning för personer med demens


Högläsning är en omtyckt och enkel aktivitet som skapar samtal,


samvaro, glädje och ro.


Läskraft!

, ett treårigt nationellt projekt,

vill bidra till att öka stimulansen och livskvaliteten inom vården


av personer med demens genom att värva, utbilda och skapa


nätverk för frivilliga och anhöriga högläsare. Inspirationsdagen


är starten för arbetet med projektet i Västernorrlands län.




Syftet med dagen är att inspirera deltagarna att arbeta med


projektet i respektive kommun.


Dag:





Torsdag 10/5 kl. 9.30-15.30




Plats:





Olof Högberg-salen, Sambiblioteket, Universitetsbacken 3 i Härnösand




Program:


09.30


Fika och registrering

.

10.00




”Jag känner mig så glad. Jag vet inte varför, men jag känner mig så glad!”



Projektledare


Catharina Kåberg berättar om projekt

Läskraft!



10.20


Vikten av stimulans för personer med demens. Anita Landén

från Demensförbundet.

10.45



Till glädje på dagen och till ro på natten. Marie Jönsson Schelander

, undersköterska

och läsinspiratör från Hovås utanför Göteborg, berättar om sina mångåriga erfarenheter


av högläsning för äldre och personer med demens.


11.45



Minnesstimuleringsprojektet Kommer du ihåg? Personal från Murberget

,

Länsmuseet Västernorrland informerar om ett växande projekt.


12.00



Lunch

på egen hand

13.00



Vad är lättläst och LL-böcker? Erica Wikström-Holländer och

Margareta Ekman



från Sundsvalls stadsbibliotek berättar och visar exempel.


13.20


Högläsning! Karin Lundquist

läser högt ur en LL-bok.

13.40



Pilotkommunernas arbete med projektet. Catharina Kåberg

berättar.

14.00



Hur kan vi jobba med Läskraft! i vår kommun?

Gruppsamtal kommunvis.

Frukt och dricka. Återsamling 15.00


15.30 Tack för idag!




Dagen är avgiftsfri och vi bjuder på fika. Lunchen bekostar var och en själv.


Anmälan senast


3/5

till Studieförbundet Vuxenskolan, se anmälningsblankett nedan.

Mer information om projekt



Läskraft!

hittar ni på www.lattlast.se/laskraft



Varmt välkomna!


Av Tommy - 4 april 2012 10:16

Demenssjuk man slagen av vårdare

En rullstolsburen man har blivit slagen av en anställd på ett äldreboende i Enköping. Efter en så kallad lex Sarah-anmälan har den anställda nu avskedats.

 
 
 

Det var 10 februari som två anställda skulle gå in till mannen för att hjälpa honom inför natten. Mannen är både demenssjuk och har Parkinsons sjukdom.
När mannen skulle få sin medicin blev han spänd i kroppen, spottade ut medicinen och började veva med armarna. Till saken hör att ofrivilliga rörelser är vanliga vid Parkinsons sjukdom. Men på grund av det inträffade fick mannen en våldsam behandling som straff.
”Medarbetaren tar tag i mannens armar och den boende spjärnar emot allt vad han orkar. Medarbetaren slår då till den boende i mellangärdet och i vänster sida” står det i den lex Sarah-anmälan som vårdföretaget Attendo själv har skickat in till Socialstyrelsen.

Efter det fortsätter enligt undersköterskans medarbetare den ovarsamma behandlingen.
Undersköterskan som slagit mannen lyfter upp mannen från rullstolen och slänger ner honom i sängen, drar upp grinden och går därifrån.
Den andra medarbetaren stannar, enligt anmälan, kvar hos den boende. Hon är chockad över vad hon sett och sätter sig ner bredvid den boende för att trösta honom.
Personen som nu avskedats hade arbetat på äldreboendet i fyra år.
Efter händelsen kommer rapporteringsskyldigheten (lex Sarah) hos de anställda att tas upp som en punkt vid varje arbetsplatsträff. Värderingsdiskussioner är också en stående punkt vid varje träff, för att i framtiden undvika liknande händelser på äldreboendet, enligt företrädare för vårdföretaget.

Av Tommy - 4 april 2012 10:14

Demensboenden får nya regler

En demensavdelning i Uppsala kommun får aldrig lämnas obemannad. Behoven ska styra vilken omsorg de äldre får. Det klargör Socialstyrelsen i nya bestämmelser som väntas träda i kraft för landets alla kommuner nästa år

 

Bemanningen inom demensvården i landet har flera gånger synats av Socialstyrelsen på sistone. Vid en nationell granskning 2010 konstaterade Socialstyrelsen att det är vanligt att demenssjuka lämnas inlåsta och utan personal om natten.
I löpande tillsyn har man även konstaterat att det fattas personal dagtid. I maj presenteras resultatet av en ny tillsyn som tyder på samma sak. Enligt Socialstyrelsen är det är ofta bemanningen och inte de äldres dygnsrytm och vanor som styr när insatserna ges.
Vid en lokal granskning i början av 2011 konstaterade Uppsala kommun att sex demensavdelningar har så pass liten bemanning att de skulle få en anmärkning om Socialstyrelsen gjorde en granskning. Dessa uppgavs sakna personal som stadigvarande är stationerad på avdelningen.

 

Efter den nationella granskningen 2010 av bemanningen vid demensboenden i Sverige har Socialstyrelsen nu följt upp med flera förtydliganden. De handlar bland annat bemanningen: varje boendeenhet där en person med demenssjukdom bor ska vara bemannad dygnet runt.

”Bemanningen ska säkerställa att en person med demenssjukdom omedelbart kan få sådant stöd och sådan hjälp som är till skydd för liv, personlig säkerhet eller hälsa”, skriver Socialstyrelsen.
– Hela poängen är att den boende ska ses och höras på sitt boende. Vi vill inte att det ska vara möjligt att ha bara en anställd på flera avdelningar med stängda dörrar emellan, säger Anders Printz som är avdelningschef vid Socialstyrelsen.

Han hoppas dock att remissrundan ska ge svar på om riktlinjerna är tillräckligt tydliga om kravet på bemanning. Ett annat förtydligande handlar om den enskildes behov. Socialstyrelsen skriver att det är behoven – inte bemanningen – som ska styra vilken omsorg de demenssjuka får. Bakgrunden till skrivelsen är att man konstaterat att de flesta kommuner inte preciserar vad varje person har rätt att få hjälp med, bara att personen ska få en plats på ett boende.
– Den enskildes behov på ett demensboende ska vara utredda, beslutade och uppföljda enligt en rimlig tidsplan. Kommunen är sedan skyldig att bemanna utifrån de behov som finns, säger Anders Printz.

Enligt Ebba Busch (KD), kommunalråd och ordförande i äldrenämnden, innebär Socialstyrelsens nya bestämmelser inget nytt för kommunens sätt att arbeta.
– Vi arbetar precis på det sätt som Socialstyrelsen vill att vi ska arbeta. Vi ligger väldigt bra i linje med Socialstyrelsen, både vad gäller behovsstyrd vård och personalbemanningen på demensavdelningar.

Hon säger att kommunen redan 2010 fattade beslut om en minibemanning med en anställd vid varje demensavdelning. Det har dock i kommunens uppföljningar visat sig att flera avdelningar inte levt upp till det kravet. Det handlar om att fortsätta granska boenden, anser hon.
– Vi kontrollerar genom egna rutinmässiga uppföljningar, oanmälda uppföljningar och efter uppgifter från anhöriga och äldre.

Uppsala demensförbunds ordförande, Gustaf von Essen, tycker att Socialstyrelsens förslag om bemanning är utmärkt.
– Det är inte alls säkert att det räcker med en anställd på en avdelning för det beror ju på i vilket skick patienterna är, men man ska alltid säkerställa en minibemanning så att det aldrig är tomt någonstans.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11 12 13
14
15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards