Alla inlägg den 27 april 2012

Av Tommy - 27 april 2012 11:12

(webböversatt)

Mekanism som skulle kunna bidra till problem i Alzheimers identifierad sjukdom

ScienceDaily (26 Apr 2012) - Forskare vid Gladstone Institutes har unraveled en process genom vilken utarmning av ett specifikt protein i hjärnan bidrar till problem med minnet i samband med Alzheimers sjukdom. Dessa resultat ger insikter i sjukdomens utveckling och kan leda till nya terapier som kan gynna de miljontals människor världen över lider av Alzheimers sjukdom och andra förödande neurologiska sjukdomar.

Studien, som leds av Gladstone Investigator Jorge J. Palop, PhD, visade att låga nivåer av ett protein som kallas Nav1.1, störa den elektriska aktiviteten mellan hjärnceller. Sådan aktivitet är avgörande för friska hjärnans funktion och minne. Faktum är att forskarna fann att återställa Nav1.1 nivåer i möss som genetiskt var modifierad för att efterlikna viktiga aspekter av Alzheimers sjukdom (AD-möss) bättre inlärning och minnesfunktioner och ökat sin livslängd. Deras resultat presenteras på omslaget av April 27 frågan om Cell , tillgänglig online 26 april.

"Det uppskattas att mer än 30 miljoner människor i världen lider av Alzheimers sjukdom och att antalet väntas öka dramatiskt inom en snar framtid", säger Lennart Mucke, MD, som leder neurologisk forskning på Gladstone, en oberoende och ideell biomedicinsk-forskningsorganisation . "Denna forskning förbättrar vår förståelse av de biologiska processer som ligger bakom kognitiv dysfunktion vid denna sjukdom och kan öppna dörren för nya terapeutiska interventioner."

Forskarnas rön tyder på att Nav1.1 nivåer i särskilda bestämmelser nervceller som kallas parvalbumin celler, eller solceller, är avgörande för att skapa friska hjärnvågsaktivitet - och att problem i denna process bidrar till kognitiv nedgång i AD-möss och eventuellt hos patienter med Alzheimers sjukdom.

I hjärnan, neuroner bilda mycket sammankopplade nät, med användning av kemiska och elektriska signaler för att kommunicera med varandra. Forskarna undersökte huruvida detta kommunikationen mellan nervceller störs i AD-möss, och i så fall hur detta kan påverka symtom på Alzheimers sjukdom.

För att studera detta genomförde de elektroencefalogram (EEG) inspelningar - en teknik som upptäcker avvikelser i hjärnans elektriska vågor som de som finns hos patienter med epilepsi. De fann att liknande avvikelser uppstod under perioder av minskad gamma-våg svängningar - en typ av hjärnan våg som är avgörande för att reglera inlärning och minne.

"Som en ledare i en orkester, solceller reglerar hjärnan rytmer genom att exakt styra excitatoriska hjärnans aktivitet", säger Laure Verret, PhD, forskarassistent och huvudförfattare. "Vi fann att solceller hos patienter med Alzheimers och AD-möss har låga nivåer av proteinet Nav1.1 - sannolikt bidra till PV cell dysfunktion Som en följd fick AD möss onormal hjärna rytmer Genom att återställa Nav1.1 nivåer, kunde vi återupprätta hjärnans normala funktion. "

Faktum är att forskarna funnit att öka Nav1.1 nivåer i solceller förbättrar verksamheten hjärnan våg, inlärning, minne och överlevnad i AD-möss.

"Förbättrat Nav1.1 verksamhet och därmed förbättra PV cell funktion, kan hjälpa vid behandling av Alzheimers sjukdom och andra neurologiska sjukdomar som är förknippade med gamma-våg förändringar och kognitiva funktionshinder såsom epilepsi, autism och schizofreni", säger Dr Palop, som är också en biträdande professor i neurologi vid University of California, San Francisco, som Gladstone är knuten. "Dessa resultat kan tillåta oss att utveckla behandlingar för att hjälpa patienter med dessa förödande sjukdomar."

Andra forskare som deltog i denna forskning vid Gladstone inkluderar Giao Hang, PhD, Kaitlyn Ho, Nino Devidze, PhD och Anatol Kreitzer, PhD. Finansiering gavs av en mängd olika källor, inklusive National Institutes of Health, Stephen D. Bechtel, Jr Foundation, Philippe stiftelsen och bänken och McKnight stiftelser.

Av Tommy - 27 april 2012 10:13

Värdighetsgaranti ett viktigt styrmedel

De senaste Lex Sarahrapporterna inom äldreomsorgen på ett boende i Torshälla visar tydligt att det finns ett stort behov av att utveckla riktade delar av hur vi bemöter våra äldre medborgare i kommunen.

 

 

Enligt Socialtjänstlagen är det den äldres behov som styr hur vården och omsorgen ska ges, skriver Alliansen i Torshälla.

Enligt Socialtjänstlagen är det den äldres behov som styr hur vården och omsorgen ska ges, skriver Alliansen i Torshälla.Foto: Jessica Gow/Scanpix

Socialtjänstlagen styr äldreomsorgens verksamheter. I lagen ingår sedan år 2011 en nationell värdegrund för äldreomsorgen. Den säger att arbetet inom äldreomsorgen ska inriktas på att äldre personer får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. Den äldre avgör själv vad lagen innebär och all personal som den enskilde kommer i kontakt med inom äldreomsorgen ska fråga om synpunkter och önskemål. Det är den äldres behov som styr hur vården och omsorgen ska ges så att den äldre kan leva det liv den vill och kan.

Regeringen satsar under åren 2011–2014 100 miljoner kronor per år för att uppmuntra fler kommuner att införa lokala värdighetsgarantier. Det vet den styrande majoriteten i Eskilstuna kommun. Ändå väljer de att medvetet underlåta att söka medel om 800 000 kronor för att utveckla kvalitetsdokument som ger våra äldre i kommunen rätt till värdighet.

I Torshälla har man hänvisat till befintliga servicedokument som inte innehåller ett spår av värdighet.

I dag fokuserar servicedeklarationerna mest på rena insatser som till exempel att man lovar att all personal bär namnbricka, att man erbjuder en kontaktperson och får information om dennes ansvar och så vidare.

Skillnaden mellan dagens befintliga servicedeklarationer och värdighetsgarantier är framför allt att servicedeklarationerna som majoriteten hänvisar till innehåller mätbara konkreta värden.

När det gäller värdighet och människors upplevelser av en meningsfull tillvaro är det inte mätbart på samma sätt men för den enskilda människan en av de viktigaste faktorerna för att känna livskvalitet. Begrepp som värdighet, normer, respekt, självbestämmande, delaktighet, gott bemötande, trygghet och upplevelser av välbefinnande finns inte presenterade alls i Torshällas servicedeklarationer.

Varför detta motstånd från majoritetens sida att införa värdighetsgarantier för äldre? Det kan inte vara kostnader för utebliven värdighet då det är kommunen själv som beslutar om och när ekonomisk ersättning ska utgå om garantin inte följs.

Det handlar om politisk ovilja. Vi i Alliansen ser värdighetsgarantin som ett mycket viktigt styrmedel för en god äldreomsorg.

Vad som gör att människor upplever välbefinnande och känner meningsfullhet i tillvaron är individuellt och måste också anpassas utifrån det. Äldreomsorgen bör vara inriktad på att se den enskilda människan och säkerställa inflytande och valfrihet. Både de äldre och personalen har behov av en värdighetsgaranti.

Lillemor Nordh (C)
Nina Widell (M)
Peter Utas (M)
Iha Frykman (M)
Ulla Stääv (FP)
Anton Ahlin (KD)
Alliansen i Torshälla stads nämnd

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11 12 13
14
15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards