Alla inlägg den 5 april 2012

Av Tommy - 5 april 2012 14:23

Olika bra stöd för unga dementa i Uppland

Publicerat: kl 05:22 , Upplandsnytt 1 kommentar

Det kan vara skillnad mellan olika kommuner när det gäller vilken omsorg som unga demenssjuka får. I Enköpings kommun får dementa under 65 år i regel rätt till omsorg enligt LSS - lagen om stöd och service - vilket inte är fallet i Uppsala, enligt Upplandsnytts källor.


Tord Anderssons fru fick alzheimer - en demenssjukdom - som 58-åring. Det var för sex år sen. Sen dess har han lärt känna många andra som också har drabbats av demenssjukdomar i relativt unga år. De bor utanför Örsundsbro i Enköpings kommun.

Bland alla de han känner har han sett ett mönster - att Enköpings kommun i regel beviljar insatser enligt LSS-lagen - som till exempel personliga assistenter. Men att Uppsala kommun inte gör det.

– I Enköping vet de att de här personerna har rätt till åtgärder enligt LSS. Jag tror att de vet det också i Uppsala egentligen. Men man beviljar inte enligt LSS. Det tycker jag är väldigt tråkigt. Det känns inte helt riktigt att den hjälp man får beror på vilken kommun man bor i, säger Tord Andersson.

Agnetha Resin-Fredriksson, biståndschef i Enköping, säger till Upplandsnytt att i regel får de som har demenssjukdomarna alzheimer och frontallobsdemens LSS-beslut - eftersom det finns domar, bland annat i regeringsrätten, på att unga dementa har rätt till omsorg enligt LSS - lagen om stöd och service. Den som omfattas av LSS kan få daglig verksamhet, persoliga assistenter och gruppboende anpassat för dem.

Lagen säger att LSS omfattar de som har fått en hjärnskada i vuxen ålder som ger betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder. Demens är en hjärnskada som är obotlig och som leder till döden.

Upplandsnytts källor i Uppsala kommun säger att de flesta unga dementa i Uppsala inte får omsorg enligt LSS. I stället får de insatser enligt socialtjänstlagen - till exempel hemtjänst och äldreboende. Tord Andersson har också hört ett argument till varför det är så:

– Det var en handläggare i Uppsala kommun som sa till mig att "om vi skulle följa det där så skulle det bli väldigt dyrt för vår kommun".

Vad tänker du om det?

– Det får väl vara dyrt då om vi har en lagtext som säger att det ska vara så, säger Tord Andersson.

Av Tommy - 5 april 2012 14:21

(webböversatt)

Ny gen Tänkte vara orsaken i tidig debut former av Alzheimers sjukdom

ScienceDaily (4 April 2012) - En ny gen som orsakar tidig debut av Alzheimers sjukdom har upptäckts av forskargruppen för Dominique Campion vid Infoga enheten 1079 "Genetics av cancer och neuropsykiatriska sjukdomar" i Rouen. De forskare visade att i de familjer 5 av 14 patienter som lider av sjukdomen har mutationer upptäcktes på genen SORL1. Denna gen reglerar produktionen av en peptid som deltar i Alzheimers sjukdom.


   Resultaten av denna studie har publicerats i recensionen Molecular Psychiatry, utfärdat 3 april.

Exakta genetiska mutationer har setts spela en roll i tidig debut former av Alzheimers sjukdom. Det finns dock en sub-population av patienter hos vilka det inte finns någon mutation av dessa gener. Så hur kan dessa patienter hos vilka det inte finns några på förhand fastställda mutationer, som ska lider av tidigt debuterande Alzheimers?

För att undersöka denna fråga studerade forskarlag som arbetar under ledning av Dominique Campion och Didier Hannequin (Inserm enheten 1079 och Centre National de Référence marmeladerna Alzheimers Jeunes, Universitetssjukhuset Rouen), generna från 130 familjer som lider av tidigt debuterande former av Alzheimers sjukdom. Dessa familjer har identifierats genom 23 franska sjukhus team inom ramen för "Alzheimer planen." Av dessa familjer, 116 presenterade mutationer på de redan kända gener. Men i de 14 återstående familjerna fanns det ingen mutation alls observeras på dessa gener.

En studie av genomet av de 14 familjer med ny hel DNA-sekvenseringstekniker visade tecken på mutationer på en ny SORL1 genen. Den SORL1 genen är en kodande gen för ett protein involverat i produktionen av beta-amyloidpeptid. Detta protein är känt för att påverka hur de hjärnceller (se insats).

Två av de identifierade mutationerna ansvariga för en underexpression av SORL1, vilket resulterar i en ökning av produktionen av beta-amyloidpeptid. "Mutationerna som observerats på SORL1 verkar bidra till utvecklingen av tidig debut av Alzheimers sjukdom. emellertid vi fortfarande måste identifiera tydligare hur dessa mutationer överförs på SORL1 genen inom familjer ", säger Dominique Campion.

Av Tommy - 5 april 2012 14:18

(webböversatt)

Minne sjunker snabbare i år närmast döden, mental aktivitet bästa skyddet

ScienceDaily (4 April 2012) - Ny forskning anser att en persons minne sjunker i en snabbare takt i två och ett halvt år före döden än någon annan tidpunkt efter problem med minnet först börjar. En andra studie visar att hålla mentalt passa genom brädspel eller läsning kan vara det bästa sättet att bevara minnet under sent i livet. Båda studierna publiceras i April 4, 2012, online frågan om Neurology ®, den medicinska tidskriften American Academy of Neurology.


I studien hade 174 katolska präster, nunnor och munkar utan minnesproblem deras minne testas årligen för sex till 15 år innan de dör. Efter döden undersökte forskarna deras hjärnor för kännetecknar Alzheimers sjukdom som kallas plack och trassel.

"I vår första studie använde vi slutet på livet som en referenspunkt för forskning om minnet nedgång snarare än födelse eller början av studien", säger studie författaren Robert S. Wilson, med dr, av Rush University Medical Center i Chicago.

Studien fann att i genomsnitt omkring två och ett halvt år innan döden, annorlunda minne och tänkande förmåga tenderade att minska tillsammans med hastigheter som var 8 till 17 gånger snabbare än tidigare denna terminal period.

Högre nivåer av plack och härvorna var kopplade till en tidigare debut av denna terminal period men inte till graden av minnet nedgång under den.

I en medföljande ledare, författare Hiroko H. Dodge, PhD, med Oregon Health och Science University i Portland och en medlem av American Academy of Neurology, noterade, "Resultaten tyder på att förändringarna i mentala förmågor under de två till tre år innan döden är inte drivs direkt av processer relaterade till Alzheimers sjukdom, utan att minnet och andra kognitiva funktioner kan innebära vissa biologiska förändringar i hjärnan som är specifika för livets slut. Studien av Wilson och hans medförfattare fördjupar vår förståelse av terminal kognitiv nedgång. "

Den andra studien, som också genomfördes av Wilson, med fokus på mentala aktiviteter och engagerade 1,076 personer med en medelålder på 80 som var fria från demens. Deltagarna genomgick årliga minne tentor i ungefär fem år. De rapporterade hur ofta de läser tidningen, skrev brev, besökte ett bibliotek och spelade brädspel som schack eller dam. Frekvensen av dessa mentala aktiviteter bedömdes på en skala från 1-5, en betydelse gång per år eller mindre och fem representerar varje dag eller nästan varje dag.

Resultaten visade att människors deltagande i psykiskt stimulerande aktiviteter och deras psykiska funktioner sjönk i liknande hastigheter under åren. Forskarna fann också att de kunde förutsäga deltagarnas grad av kognitiv funktion genom att titta på deras nivå av mental aktivitet året före, men att graden av kognitiv funktion inte förutsäga senare mental aktivitet.

"Resultaten tyder på en orsak och verkan relation: att vara mentalt aktiv leder till bättre kognitiv hälsa i hög ålder", säger Wilson.

Av Tommy - 5 april 2012 08:06

c

april1618:00 - 20:00
Hjärtligt välkomna till två diskussionskvällar:
 

Måndag den 16 april, kl. 18:00, St. Nygatan 30 – Joakim Larsson om äldreomsorgen

Av Tommy - 5 april 2012 08:04

Finskspråkiga vill ha finsk äldreomsorg

Nio av tio kommun-invånare med finskt påbrå vill ha finsk äldreomsorg.
Det visar en kartläggning som kommunen gjort.
– Det finns ett behov av finskspråkig service, säger Eeva Östberg, projektledare för det finska förvaltningsområdet.

fakta Finskt förvaltningsområde

Älvkarleby kommun är sedan januari 2010 förvaltningsområde för finska.

Det innebär att kommunen enligt lag ska erbjuda förskoleverksamhet och äldreomsorg helt eller delvis på finska.

Ofta glömmer gamla som blir dementa bort svenskan.

Socialstyrelsen rekommenderar att vården använder personal som kan kommunicera på patientens modersmål.

 

Kartläggningen

I december skickade kommunen ut en enkät för att kartlägga vilka behov som finns av kommunal service på något av minoritetsspråken.

Runt 12 procent av Älvkarlebyborna har finskt påbrå, det är cirka 1 000 personer.

Enkäten besvarades av 139 kommuninvånare med finsk anknytning och fyra tornedalingar som kan meänkieli.

 
 

Det mest efterfrågade bland de som deltagit i kartläggningen är särskilt boende och hemtjänst med finsktalande personal. Runt åtta av tio vill att kommunen ska erbjuda detta.

– Behovet är inte så stort just nu men om några år kommer det att öka. Den största åldersgruppen som svarat på enkäten är mellan 60 och 69 år.

En arbetsgrupp har nyligen satts samman där bland andra vård- och omsorgschefen Eva Skytt och Eeva Östberg ingår. Gruppens ska se över hur kommunen ska kunna erbjuda finsk äldreomsorg.

– Vi tittar närmare på vad som kan göras i dagsläget och vad vi kan göra om det är möjligt att få pengar till verksamheten, säger Östberg.

I dag kan kommunen till viss del erbjuda äldreomsorg på finska eftersom det finns personer som jobbar inom vården som kan språket. Men det finns ingen finsktalande avdelning.

Förutom äldreomsorg önskas fritids- och kulturaktiviteter och kommuninformation på finska av ungefär hälften av de som svarat på enkäten. 44 procent vill ha finsk modersmålsundervisning och var fjärde efterfrågar finsk förskoleverksamhet.

Av Tommy - 5 april 2012 08:02

Boden: Vårdskandaler efter privatiseringar

Boden vecka 13: En 17-år­ig flickas död på ett boende som drivs av Carema uppdagas. Socialnämndens ordförande hotar anhöriga med att neka demenssjuka vård. Politiker godkänner Carema hemtjänst AB att bedriva vanvård.

Den senaste veckan har lokaltidningarna varit dränkta av artiklar som visar på vårdskandaler i de S-märkta privatiseringarnas kölvatten.
En av skandalerna är att en 17-årig flicka har dött efter att ha hängt sig på Asp center i Boden, ett boende för ungdomar med ­neuropsykiatriska funktionsned­sättningar.
Asp center som sedan hösten 2011 drivs i Caremas regi har flera gånger inspekterats av Socialstyrelsen bl a efter klagomål från anhöriga. Bland Socialstyrelsens kritik finns brister i vårdplaner, medicinsk behandling, bemötande av anhöriga samt rutiner för självskadebeteende och självmordsrisk.
Dagen efter medias rapport om Asp center skrev NSD om anhöriga som protesterade mot nedläggning av ett demensboende och sa att de vägrar att flytta. Då tog socialnämndens ordförande, Christer Carlsson (S), till orda och hotade med att lämna de demenssjuka åldringarna utan vare sig vård eller personal.
Enligt NSD och de anhöriga bröt Carlsson med ett tidigare löfte om att de boende skulle få vara kvar. Carlsson tvingades erkänna sitt misstag i media och ska nu ta några månaders ”timeout”.
Samtidigt som socialnämn­dens ordförande hotar åldringar passar socialnämnden på att godkänna Caremas ansökan om att få bedriva hemtjänst i Boden.
Raymond Ohlson

Av Tommy - 5 april 2012 07:59

blev 97 år Den folkkära skådespelerskan Annalisa Ericson efterlämnade en förmögenhet på över 12 miljoner kronor när hon somnade in den 21 april 2011.blev 97 år Den folkkära skådespelerskan Annalisa Ericson efterlämnade en förmögenhet på över 12 miljoner kronor när hon somnade in den 21 april 2011.

Sonen slåss för hennes miljonerAnnalisa Ericsons son i strid om skådespelerskans arv

Den folkkära skådespelerskan Annalisa Ericson ­lurades att testamentera bort sina miljoner.

Det anser hennes son, Claes von Segebaden, som har inlett en arvsstrid mot flera personer i Sveriges kulturelit.

– Det är trams, det här var Annalisas egen vilja, säger skådespelaren ­Peter Schildt.

Den 31 oktober förra året arrangerade Svenska filminstitutet en minneskväll för Annalisa Ericsson.

På galakvällen i Film­huset i Stockholm minglade stjärnans son, läkaren Claes von Segebaden, tillsammans med en rad kända människor inom film- och teatervärlden.

Grundades 2005

Under kvällen delades Annalisa-stipendiet ut till musikalstjärnan Sara Jangfeldt. Summan på 30 000 kronor kom från en stiftelse som grundades 2005 i Annalisa Ericsons namn.

Det är den stiftelsen Claes von Segebaden nu har stämt vid Stockholms tingsrätt. Han anser att leda­möterna lurade till sig flera miljoner kronor av arvet från hans mor.

Bara några veckor före ­galakvällen hölls bouppteckning efter Annalisa Ericson. Då stod det klart att hela hennes förmögenhet på tolv miljoner, förutom sonens så kallade laglott, skulle till­falla stiftelsen.

Enligt svensk lag är laglotten hälften av den totala arvslotten, vilket innebär att Claes von Segebaden hade rätt till sex av mammans tolv miljoner, enligt testamentet.

Men själv anser han att han har rätt till hela summan. Han underkänner stiftelsen och hävdar att hans mamma inte var vid sina sinnens fulla bruk när testamentet undertecknades 2007.

– De missbrukade hennes oförstånd, skriver hans ­advokat Malin Börjesson i en stämningsansökan som har lämnats in till Stockholms tingsrätt.

Claes von Segebaden beskriver hur hans mamma drabbades av demens i början av 2000-talet och hur det sedan blev allt värre. Till sist kunde hon inte längre bo hemma.

”Vill inte uttala mig”

Under den perioden lurades hon att först grunda stiftelsen och sedan skänka ­alla sina pengar, hävdar ­sonen.

Han pekar ut en rad kända personer som han anser har ingått i komplotten.

Tv-producenten Birgitta Zachrisson pekas ut för att på egen hand ha agerat ombud för Annalisa Ericson och ifrågasatt läkarnas diagnoser om skådespelerskans demens. Det ska ha skett vid samma tidpunkt som det omstridda testamentet undertecknades.

Birgitta Zachrisson slår från sig anklagelserna.

– Jag förstår inte ens varför jag är inblandad i det här. Jag hade ingenting med det att göra, säger hon.

Men enligt stämnings­ansökan ska hon vara nära vän med flera personer i stiftelsens styrelse. Bland andra skådespelarna Lena Söderblom och Christopher Wollter som också framställs som oärliga.

– Det där vill jag inte uttala mig om, säger Lena ­Söderblom.

– Jag har inga kommen­tarer till detta, förutom att vi har olika uppfattning och att det här får redas ut vid en rättegång, säger Christopher Wollter.

”Var hennes vilja”

Den enda från stiftelsen som vill säga något är ordföranden Peter Schildt, också han skådespelare.

– Vi har inte sett handlingarna, men som jag förstår det så godtar han inte testamentet på grund av att hans mor inte ska ha varit vid sina sinnens fulla bruk, vilket hon var.

Annalisa Ericson var under många år gift med Peter Schildts farbror, Jurgen Schildt. Skådespelaren ­säger att han kände Anna­lisa väl.

– Hon hade pratat om stiftelsen i flera år, det var hennes vilja att pengarna skulle tillfalla den, säger han.

Men det finns ju läkar­utlåtanden som säger att hon var dement, har du sett dem?

– Nej, det har jag inte, men jag vet att hon inte alls var virrig.

Varför tror du då att ­hennes egen son har en annan uppfattning?

– Han vill väl inte bli av med den delen av arvet, helt enkelt. Det är upp till en domstol att avgöra nu. Hon hade pratat om stiftelsen i flera år, det var hennes vilja att pengarna skulle tillfalla den.

Aftonbladet har sökt Claes von Segebaden. Enligt hans fru avböjer familjen att kommentera.

Av Tommy - 5 april 2012 07:57

Alzheimerfonden tar initiativ till ny forskningssatsning i samverkan med Astraforskare och professor Bengt Winblad.

 
 

Stefan Sauk, ordförande Alzheimerfonden: ”den samlade notan för demensvården i Sverige är idag 50 miljarder per år. Demenssjukdomar relaterade till Alzheimers sjukdom står för 60% av denna kostnad. Om vi ska behålla den vård vi har idag om 20 år, så kommer vi i Sverige att behöva 400 miljarder! Det är pengar som vi inte har, vi har heller inte en plan för hur vi ska skaffa fram dessa pengar. Det är bara forskningen som kan stoppa vår nya folksjukdom”!

Av alla demenssjukdomar är Alzheimers sjukdom den vanligaste. Gemensamt för demenssjukdomarna är problem med minnet. I dag är omkring 150 000 drabbade av någon demenssjukdom. Räknar vi in anhöriga så hamnar siffran på 800 000 människor.

Bengt Winblad professor vid Karolinska Institutet: ”Många tror att Alzheimers sjukdom och andra former av demens endast drabbar äldre människor. Faktum är att omkring 1 person av 1 000 under 65 års ålder utvecklar demens. En pappa som fick sjukdomen när han var 47 år dog när han var 53”.

Alzheimers är inget normalt åldrande. Det är en sjukdom som angriper hjärnan och förstör förmågan att tänka och agera logiskt och utgången är dödlig.

Svensk Alzheimerforskning är känd och uppskattad som en bland världens främsta. Sedan 1990-talet har forskarna gjort värdefulla upptäckter och ny teknik har utvecklats för att kunna ställa tidig diagnos. Det finns i dag symptomlindrande behandling, men inget botemedel mot Alzheimer och andra demenssjukdomar.

För att komma lösningen på gåtan närmare måste forskningen utvecklas och nya innovativa metoder måste till för att ett läkemedel ska kunna tas fram som botar sjukdomarna.

Ett sådant initiativ är att föra samman den basala och kliniska akademiska forskningens världsledande auktoriteter i ett nära samarbete med expertis inom läkemedelsutveckling (”drug discovery”).

Genom att sammanföra dessa kompetenser skapas ett helt nytt koncept inom forskningen som inte har någon motsvarighet i världen.

Nu blir detta verklighet i Sverige!

Med anledning av AstraZenecas nedläggning av Alzheimerforskningen i Södertälje - har Alzheimerfonden tillsammans med forskare från AstraZeneca och professor Bengt Winblad och forskare vi Karolinska Institutets Alzheimercentrum - tagit initiativ till en sådan ny och innovativ forskningssatsning som dessutom räddar kvar ledande Astraforskare i Sverige. Nu finns ett konkret förslag som är färdigt att sjösättas.

Liselotte Jansson, vice ordförande Alzheimerfonden: ”Det är av största vikt för Sverige att ta vara på den stora kompetens rörande läkemedelsutveckling som riskerar att försvinna ur Sverige i och med AstraZenecas nedläggning av neuroforskningen i Södertälje”.

Projektet går ut på att ett antal ledande forskare från AstraZeneca tillsammans med Karolinska Institutets Alzheimercentrum och Swedish Brain Power skapar en ”drug discovery-enhet” i form av en fristående stiftelse, där avsikten är att fylla gapet mellan den basala akademiska grundforskningen och de tidiga kliniska prövningarna vid våra universitetssjukhus. Även internationellt ledande grupper kommer att ingå i samarbetet.

Astraforskarna som kommer att anknytas till olika universitet i Sverige tillför expertis inom läkemedelsutveckling och kommer att integrera idéer och kompetens med forskare inom kliniska prövningar och sjukdomsbehandling.

Bengt Winblad: ”Detta kommer att bli en internationellt unik satsning där man i nära samarbete mellan industri och akademi besitter total kompetens för att utveckla och pröva nya läkemedel mot Alzheimers sjukdom.

Alzheimerfonden tar stafettpinnen och bidrar med den första finansiella grundplåten för att kunna starta detta initiativ.

Liselotte Jansson: ”Det är självklart för oss i fonden att stötta denna innovativa satsning som vi tror kommer att vara av avgörande betydelse för den framtida forskningen inom Alzheimerområdet”.

Sammanfattningsvis ska satsningen:
1. ta fram nya diagnostika och läkemedel mot Alzheimers sjukdom
2. utgöra en liten, snabb och entreprenörsinriktad organisation med stor innovativ förmåga
3. vara lokaliserad till den mest optimala miljön
4. besitta unik och relevant kompetens inom läkemedelsutveckling
5. ha samarbeten med världens främsta akademiska forskare inom basal och klinisk forskning
6. medföra att tidiga koncepttester i klinik ska ge mycket goda förutsättningar för att lyckas i ambitionen att snabbt få fram ett läkemedel som botar sjukdomarna

”Vi arbetar nu intensivt på att Alzheimerfondens grundplåt skall kompletteras med ekonomisk support från nationella och internationella organisationer/privatpersoner”.

Kontaktpersoner:
Liselotte Jansson, vice Ordförande Alzheimerfonden
liselotte.i.jansson@gmail.com, + 46 704 817043

Bengt Winblad, Professor, Karolinska Institutets Alzheimercentrum
b.winblad.kaspac@nvs.ki.se, + 46 706 326771

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11 12 13
14
15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards