Direktlänk till inlägg 5 april 2012

Upplandsnytt; Olika bra stöd för unga dementa i Uppland

Av Tommy - 5 april 2012 14:23

Olika bra stöd för unga dementa i Uppland

Publicerat: kl 05:22 , Upplandsnytt 1 kommentar

Det kan vara skillnad mellan olika kommuner när det gäller vilken omsorg som unga demenssjuka får. I Enköpings kommun får dementa under 65 år i regel rätt till omsorg enligt LSS - lagen om stöd och service - vilket inte är fallet i Uppsala, enligt Upplandsnytts källor.


Tord Anderssons fru fick alzheimer - en demenssjukdom - som 58-åring. Det var för sex år sen. Sen dess har han lärt känna många andra som också har drabbats av demenssjukdomar i relativt unga år. De bor utanför Örsundsbro i Enköpings kommun.

Bland alla de han känner har han sett ett mönster - att Enköpings kommun i regel beviljar insatser enligt LSS-lagen - som till exempel personliga assistenter. Men att Uppsala kommun inte gör det.

– I Enköping vet de att de här personerna har rätt till åtgärder enligt LSS. Jag tror att de vet det också i Uppsala egentligen. Men man beviljar inte enligt LSS. Det tycker jag är väldigt tråkigt. Det känns inte helt riktigt att den hjälp man får beror på vilken kommun man bor i, säger Tord Andersson.

Agnetha Resin-Fredriksson, biståndschef i Enköping, säger till Upplandsnytt att i regel får de som har demenssjukdomarna alzheimer och frontallobsdemens LSS-beslut - eftersom det finns domar, bland annat i regeringsrätten, på att unga dementa har rätt till omsorg enligt LSS - lagen om stöd och service. Den som omfattas av LSS kan få daglig verksamhet, persoliga assistenter och gruppboende anpassat för dem.

Lagen säger att LSS omfattar de som har fått en hjärnskada i vuxen ålder som ger betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder. Demens är en hjärnskada som är obotlig och som leder till döden.

Upplandsnytts källor i Uppsala kommun säger att de flesta unga dementa i Uppsala inte får omsorg enligt LSS. I stället får de insatser enligt socialtjänstlagen - till exempel hemtjänst och äldreboende. Tord Andersson har också hört ett argument till varför det är så:

– Det var en handläggare i Uppsala kommun som sa till mig att "om vi skulle följa det där så skulle det bli väldigt dyrt för vår kommun".

Vad tänker du om det?

– Det får väl vara dyrt då om vi har en lagtext som säger att det ska vara så, säger Tord Andersson.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tommy - 23 januari 2013 08:09

Frivilliga välkomnas hos dementa Publicerat: måndag 14 januari kl 11:21, Nyheter P4 Malmöhus En hund kan liva upp. Foto: Staffan Claesson/Scanpix. Malmöbon Catharina startade ett upprop på Facebook för att hitta folk som ville hålla i akti...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:07

Brrr! Svinkallt på äldreboende   Hörby. Personalen och de 34 boende, många av dem dementa, på äldreboendet Hagadal i skånska Osbyholm har frusit ordentligt den gångna veckan. I vissa utrymmen har temperaturen sjunkit till åtta grader. Fjärrvärm...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:02

    <a href="http://ads.nordreportern.se/ads/www/delivery/ck.php?n=ab946228&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE" onclick="javascript:_gaq.push(['_trackEvent','outbound-widget','http://ads.nordreportern.se']);" target='_blank'><img src='http://a...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:00

Stort tryck efter demens- och LSS-boenden   Värmland   Behovet av biståndsbedömda boenden är stort, både inom äldreomsorgen och inom handikappomsorgen. Nya boenden och fler platser står på agendan i många värmländska kommuner. &nda...

Av Tommy - 11 december 2012 09:45

Vinterträdgårdar för äldreomsorg Publicerat 3 december 2012 Hösten 2012 färdigställdes vinterträdgårdar på äldreboendet Tibblehemmet i Täby. Projektet startades på initiativ av förvaltare Catrin Viksten på Hemsö, som ville skapa levande balkongmil...

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11 12 13
14
15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards