Alla inlägg den 8 april 2012

Av Tommy - 8 april 2012 09:55

Förslag till föreskrifter för personer med demenssjukdom

Socialstyrelsen har sänt ut föreskrifter och allmänna råd om bemanning i särskilda boenden. En utgångspunkt för det arbetet har varit en studie från Äldrecentrum, Lämplig bemanning i boende särskilt avsett för personer med demenssjukdom 2010:10.

Äldrecentrum har också bistått Socialstyrelsen i arbetet med hur boendeenheterna ska kunna bedöma vilken bemanning som behövs givet de behov de boende har. Detta arbetet har bl.a resulterat i en blankett som finns med i remissmaterialet, och är tänkt att användas för att redovisa hur en boendeenhet är bemannad i förhållande till behovet av insatser.

Bakgrunden till föreskrifterna som nu är ute på remiss är att det i dag saknas klara och bindande regler som ska vägleda kommunerna till att ge en god omsorg för personer med demenssjukdom.

Av Tommy - 8 april 2012 09:53

Informationskväll till anhöriga om demenssjukdomar

 
 

För dig som är anhörig till någon med minnesproblem eller demens.

 
hålla hand
 
Måndagen den 23 april klockan 17.00-19.00 har vi en Informationskväll för anhöriga om demenssjukdomar och minnesproblem. Anhöriga får information om demenssjukdomar,vård, behandling och bemötande.
Plats: Röda rummet Fjällbacka Service
Föranmälan senast 18 april till Martina Lind, demenssjuksköterska, på telefon: 0525-185 54 eller på mail: martina.lind@tanum.se

Av Tommy - 8 april 2012 09:52

Skärpt ton efter ny vårdskandal

En äldre kvinna var nära att svälta ihjäl på Enskede Nya Servicehus. Stadsdelsförvaltningen fick inte veta något om fallet.
Nu kräver de att få bättre information om något liknande skulle inträffa i framtiden.

Det var för knappt ett år sedan som det privata äldreboendet Enskede Nya Servicehus anmäldes till Socialstyrelsen.
Det hela började med att en äldre kvinna flyttade in på serviceboendet. Men redan från start gick något snett. Kvinnan blev omgående magsjuk och efter det försämrades matlusten. Veckorna gick och hon blev bara smalare och smalare. När en nära anhörig kom på besök såg denne att både mat och näringsdrycker var orörda och att kvinnan knappt kunde stödja på benen, var mycket smal och hade synhallucinationer. På bara några månader hade hon rasat i vikt.
Efter ett läkarbesök skickades kvinnan omedelbart till sjukhus. Det visade sig att hon var kraftigt undernärd, hade näringsbrist, njurproblem och endast vägde 32 kilo. Med hjälp av dropp och näringsdrycker gick hennes liv trots allt att rädda.
Den medicinskt ansvariga sjuksköterskan, MAS, på Enskede Nya Servicehus gjorde inte någon Lex Maria-anmälan utan genomförde i stället en internutredning. Vare sig stadsdelsförvaltningen eller politikerna i stadsdelsnämnden fick veta något.

”Gott samarbete”

Först när Socialstyrelsens beslut kom, efter att anhöriga anmält händelsen, fick förvaltningen veta vad som hade hänt.
– Jag visste ingenting om den här händelsen förrän i förra veckan. Självklart vill vi inte ha det på det här sättet men tyvärr kan jag bara konstatera att informationen inte gått fram till oss. Varför vet jag inte, säger Kristina Goldring, äldrechef på stadsdelsförvaltningen.
– Vi ska självklart ha bättre insyn i verksamheten. Jag kände inte till omfattningen över huvud taget och det känns inte alls bra, säger Pia Bergsten, förvaltningens medicinskt ansvariga sjuksköterska.
Enskede Nya Servicehus drivs sedan 2004 av Carema Care. Tidningen Årsta/Enskede har varit i kontakt med boendets verksamhetschef Ann-Sophie Rudolph som dock inte vill uttala sig i frågan. Företagets informationschef Susanne Bodin anser däremot att Carema har gett löpande information till förvaltningen.
– Som jag ser det har vi ett gott samarbete. Vi har haft en löpande dialog, om inte skriftligen så åtminstone muntligt, samtidigt som vi genomfört en gedigen internutredning, säger hon.
I avtalet med Carema har det tidigare inte stått hur ärenden som inte är Lex Maria- eller Lex Sarah-anmälda ska hanteras. Däremot finns det en muntlig överenskommelse om att Carema ska skicka internutredningar till förvaltningen. Hur detta har fungerat råder det alltså delade meningar om.
För att undvika missförstånd har tonen nu skärpts. I ett brev till Carema betonar förvaltningen vikten av att skyndsamt få veta om något liknande skulle hända i framtiden.

Hårdare granskning
– Vi är numera mycket tydliga med vad vi kräver att få information om. Internutredningar, yttranden från utredande myndigheter och beslut ska vi få kunskap om direkt, säger Pia Bergsten.
Kommer något liknande kunna inträffa igen, utan att ni får veta något?
– Nej, det skulle vara ett förfärligt misstag. Vi har stramat upp vår granskning och har nu en tydligare struktur över hur vi ska granska verksamheterna.
Enligt uppgift ska kvinnan ha tillfrisknat och nu bo på ett annat äldreboende i Stockholms län.

Av Tommy - 8 april 2012 09:50

Socialstyrelsen föreslår tydligare styrning inom demensvården. Men när det gäller bemanning, en fråga som varit mycket uppmärksammad, vill de inte att det införs krav på minimibemanning.


Socialstyrelsen föreslår tydligare styrning inom demensvården. Men när det gäller bemanning, en fråga som varit mycket uppmärksammad, vill de inte att det införs krav på minimibemanning.

Anders Printz är avdelningschef på Socialstyrelsen.

– Om man sätter en särskild siffra är risken att den blir för låg. Det är just de behov som gäller på det här boendet som ska vara tillgodosedda, säger Anders Printz.

I dag saknas tydliga, bindande regler kring demensvård för äldre, något som lett till att alla inte får den omsorg de har rätt till. Regeringen har därför gett Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram en vägledning till kommunerna.

I förslagen, som nu ska ut på remiss, står att kommunerna i framtiden ska göra individuella prövningar, och följa upp om behoven av vård förändras. Demensboenden ska vara bemannade också på natten, den tillsyn Socialstyrelsen gjorde för ett år sedan visade det sig att 6 av 10 boenden lämnar de demenssjuka äldre ensamma en del av natten.

Men Socialstyrelsen föreslår alltså ingen minimibemanning, det ska vara behoven och inte bemanningen som ska styra vilken omsorg som ska ges, menar Socialstyrelsen. Något som Mats Thorslund, professor på Karolinska institutet, som många år jobbat med äldrefrågor tycker är fel sätt att tänka.

– Det är inte särskilt svårt att beräkna en minibemanning på demensboenden som man skulle kunna ha som golv och sedan får de individuella behoven räkna upp bemanningstalen, om det inte räcker till.

Men finns det ingen risk, att minimibemanningen blir maxbemanningen?

– Jo, det finns en risk. Det är klart att ängsliga kommuner lägger sig på den här minimibemanningsnivån för att undvika framtida kritik. Däremot ser jag inte konsekvensen av den risken som särskild allvarlig därför att genomsnittet som Sveriges demensboenden har ligger långt under den minibemanning man kommer fram till om man försöker räkna.

Av Tommy - 8 april 2012 09:47

Demenssjukdomar

 

Aktuella seminarier för området Demenssjukdomar

Av Tommy - 8 april 2012 09:43

Drottningen delade ut fyra priser

Under Silviahemmets Stora Inspirationsdag i Stockholm den 21 mars delade Drottning Silvia ut flera priser för betydelsefulla insatser inom demensområdet.

Tibro hemvårdsgrupp fick ta emot diplom ur Drottningens hand för att ha vunnit Demensförbundets och Svenskt demenscentrums pris Bästa demensteam i hemtjänsten 2011. Prissumman är på 50 000 kr. Läs mer om teamet och prismotiveringen under Arbeta med demens »

Bräcke kommun och Blekinge län prisades för att ha utbildat mest i Demens ABC, webbutbildningen i Socialstyrelsens nationella demensriktlinjer. Svenskt demenscentrum erbjuder nu vinnarna av tävlingen en heldag om demens på plats i Bräcke respektive Blekinge. Innehållet spänner över pågående forskning och god praktik och några av landets ledande experter inom området kommer att delta. Läs mer under Utbildning »

Professor Kaj Blennow tilldelades Silviahemmets Forsknings- och Utbildningsstipendium 2012. Kaj Blennow är verksam vid Institutionen för klinisk neurovetenskap, Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, och tilldelas detta stipendium för sina betydande forskningsinsatser.

Prismotiveringen:
"Kaj Blennows neuroforskning inom demensområdet gällande markörer i ryggvätska vid demenssjukdom har stor betydelse för diagnostik och uppföljning av Alzheimers sjukdom. Dessa kunskaper ökar också möjligheten till förståelse av de komplexa biokemiska sjukdomsmekanismerna vid demenssjukdom. Kaj Blennows ihärdiga och världsledande forskningsarbete för att identifiera och möjliggöra enklare tester för tidig och korrekt diagnostik av Alzheimers sjukdom är synnerligen betydelsefullt."

Silviahemmets Forsknings- och Utbildningsstipendium är på 50 000 kronor.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11 12 13
14
15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards