Alla inlägg den 30 april 2012

Av Tommy - 30 april 2012 10:37

Västerbottens bästa äldreomsorg!!

Grattis alla undersköterskor och sjuksköterskor inom kommunens äldreomsorg till de priser som ni blivit tilldelade i veckan. Det är välförtjänt för ni gör ett fantastiskt arbete. Jag har tidigare bloggat om att äldreomsorgen i kommunen är bland de 10 bästa kommunerna i Sverige på att föra in uppgifter i kvalitetsregistret "senior aler" och det palliativa registret. Men nu var även olika kvalitets parametrar tagit med och då vann Nysätragården första pris i västerbotten. Grattis. Kortids Gläntan i Ånäset vann första pris som bästa utställning, Edfastgården och Lövlunden blev två och trea. Detta visar på vilket kanon arbete som alla olika yrkesgrupper dagligen gör på kommunens äldreboenden. Det är tryggt att bli gammal i Robertsfors kommun.

Av Tommy - 30 april 2012 10:35

– Det finns förstås läkemedel som kan göra livet bättre även för demenssjuka, framför allt bromsmediciner och mediciner mot depression. Men problemet är att de också väldigt lätt kan leda till epilepsi som är skadligt för hjärnan. Det kan leda komplikationer helt i onödan, säger Yngve Gustafsson, professor i geriatrik vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

– Det finns förstås läkemedel som kan göra livet bättre även för demenssjuka, framför allt bromsmediciner och mediciner mot depression. Men problemet är att de också väldigt lätt kan leda till epilepsi som är skadligt för hjärnan. Det kan leda komplikationer helt i onödan, säger Yngve Gustafsson, professor i geriatrik vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Fotograf: Maria Eilertsen

Läkemedel gör ofta mer skada än nytta för dementa

Vi lever allt längre och det betyder att allt fler också kommer att drabbas av demens innan de dör. Med den insikten föreläser Yngve Gustafsson, professor i geriatrik i Umeå och ledande forskare på området, regelbundet både internationellt och i Sverige.– Politikerna sparar gärna på de här patienterna för man vet att de inte röstar i nästa val, säger han.

  • Flera vetenskapliga studier visar att ungefär hälften av alla dementa personer lider av andningsuppehåll under sömnen (sömnapné), betonar Yngve Gustafsson.– Därför bör de absolut inte ges lugnande mediciner som tydligen är väldigt vanligt att man gör. Det är direkt livsfarligt för dem, säger han.

Fakta

Vad är demens?

"Demens är sjukliga förändringar i hjärnan som påverkar minnes- och tankeförmågor. Demens orsakas alltid av sjukdom och är inte en normal åldersförändring. Vid demens påverkas flera av hjärnans funktioner och enbart minnesförlust räcker inte för att kunna ställa diagnosen. Andra funktioner som brukar drabbas är: förmåga att tänka, att planera och skapa överblick, att hitta i miljön, att tala och förstå språket, att ta egna initiativ, att uppleva känslor som förut och att kontrollera sina känslor."

Källa: Demensförbundet

 
 

Yngve Gustafsson är en eftertraktad föreläsare även utanför Sverige. På Norrlands universitetssjukhus leder han sedan länge ett stort antal forskare, som söker ökad kunskap om hur det går att göra livet bättre för människor som drabbas av demens.

Som rådgivare åt socialdepartementet och Sveriges kommuner och landsting (SKL) och vetenskapligt råd åt Socialstyrelsen har han också visst inflytande.

– Tyvärr har de ofta svårt att förstå vad som är nödvändigt, säger han.

Eftersom vi lever allt längre så ökar också förekomsten av demens. Utvecklingen kräver ökad kunskap på området, som annars lätt släpar efter.

Särskilt betydelsefullt är det att öka kunskapen kring medicineringens konsekvenser.

– Har man en demenssjukdom så blir man oändligt mycket känsligare för alla sorters mediciner och det är väldigt viktigt att man som anhörig eller om man arbetar inom äldrevården förstår att till och med en ögondroppe mot grön starr kan räcka för att en demenssjuk människa ska bli deprimerad eller börja hallucinera, säger Yngve Gustafsson.

När han föreläste på Hedbergska skolan i Sundsvall häromdagen var han också noga med att betona att demens inte är en sjukdom i sig självt, utan en konsekvens av "någon av de hundra sjukdomar som kan drabbad hjärnan". Förmodligen kommer begreppet också försvinna inom några år, åtminstone internationellt.

Istället kommer man att prata om de olika sjukdomarna, slår Yngve Gustafsson fast.

När det gäller medicineringens risker för de demenssjuka är kunskapen ofta dålig även inom sjukvården. Värdet av att sprida ljus kring de vetenskapliga studier som finns i ämnet går därför knappast att överskatta, betonar han och pekar på att ungefär hälften av alla fallolyckor bland dementa beror på läkemedelsbiverkningar och att demenssjuka snart utgör hälften av alla patienter som kommer in på landets ortopedavdelningar med höftfraktur.

– Läkaren kan aldrig slå upp i Fass och där hitta vilka biverkningar ett läkemedel har för en demenssjuk människa. Istället får ofta multiplicera med trettio till femtio gånger för det som gäller för en människa med demens. Därför slutar ofta också väldigt illa många gånger. Skaffar man sig samtidigt kunskaper om hur man bäst kan ta hand om de här patienterna så blir de inte heller samma problem, som man ser på dem i dag, säger Yngve Gustafsson.

Av Tommy - 30 april 2012 10:33

Vård och omsorg vid demenssjukvård

Gymnaisepoäng
100

Nationell kurskod
GERVÅR0

Förkunskaper
Vård och omsorgsarbete 2

Kursinnehåll

  • Demenssjukdomens olika faser samt specifika hjälpbehov i samband med dem.
  • Demenssjukdomar, utredning, bedömning av minnesfunktioner, intellektuella och motoriska funktioner.
  • Specifik vård och omsorg samt läkemedelsanvändning vid demenssjukdom.
  • Vård och omsorg i livets slutskede och palliativ vårdfilosofi.
  • Funktionsbevarande omsorg och kognitiva hjälpmedel vid demenssjukdom.
  • Dokumentation och levnadsberättelse.
  • Demenssjukas kost, nutrition och måltidsmiljö.
  • Kroppsnära omsorg samt munhälsa och fothälsa.
  • Prevention och säkerhet, tillexempel hur men förebygger fallolyckor.
  • Bibihållande av den äldres integritet, värdighet autonomi och delaktighet vid demenssjukdom.
  • Etiska dilemman vid vård av demenssjuka.
  • Kommunikation i svåra samtal och som pedagogiskt verktyg.
  • Pedagogiskt, empatiskt och etiskt förhållningssätt samt bemötande och samarbete med andra.
  • Närståendestöd vid demenssjukdom, teamarbete och intresseorganisationer.
  • Lagar och andra bestämmelser inom området relaterade till det dagliga arbetet.

Arbetsformer
Se kurskatalog

Hemarbete
Förutsättes

Bedömning
Prov, seminarier, inlämningsuppgifter, APL

Läromedel
Se informationshäftet

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11 12 13
14
15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards