Alla inlägg den 28 april 2012

Av Tommy - 28 april 2012 10:37

Dagens Samhälle förminskar Carema-skandalen

| Håkan Jörnehed mfl, gruppledare (V) Stockholms läns landsting:
Dagens Samhälle ger i sin granskning av Koppargården en ensidig bild av vad som hänt. Vad är egentligen syftet med att förminska vårdskandalen och använda Caremas version i historieskrivningen?
Håkan Jörnehed mfl gruppledare (V) Stockholms läns landsting

I två artiklar i Dagens Samhälle nr 15 och 16 2012 om äldreboendet Koppargården av Thord Eriksson försöker man återigen förminska händelserna till att enbart handla om samarbetet mellan sjuksköterskorna på boendet och läkarna, och att förra årets skandaler på Koppargården berodde på läkarinsatsernas bristande kontinuitet.

Detta är något som även Vårdföretagarnapåstod i sin granskning av Carema. Dagens Samhälle påstår sig vilja ge en annan bild men använder i själva verket Caremas version - den som går att finna på företagets hemsida. Det är en version där de som har kritiserat förhållandena på Koppargården görs ansvariga; i det här fallet det privata företag, TryggHälsa, som står för läkarinsatserna på boendet, stadsdelens medicinsk ansvariga sjuksköterska (MAS) och en folkpartistisk politiker.

TryggHälsa har mångårig erfarenhet av att arbeta på äldreomsorgsboenden och de har uppdrag på många äldreboenden inom länet. Ett flertal av dessa har under våren skrivit nya kontrakt med TryggHälsa. I Dagens Samhälle insinueras att hela skandalen skulle ha uppkommit som ett resultat av att Carema inte vill förlänga avtalet med TryggHälsa på Koppargården. ”Att bli utkastad från Koppargården skulle ha inneburit en prestigeförlust och ett ekonomiskt avbräck för läkarföretaget. Kan därför syftet med brevet om vanvård, i september i fjol, ha varit att angripa Carema.” Strategin att angripa uppdragsgivaren för att behålla ett kontrakt verkar rätt osannolik.

Av Tommy - 28 april 2012 10:35

Äldre väntar länge på äldreboende

"Det har varit mycket gråt"

Publicerad 27 april 2012 - 09:51
Uppdaterad 27 april 2012 - 13:37

Många gamla får vänta länge på en plats på ett äldreboende. Något som orsakar mänskligt lidande.

Socialstyrelsen utreder 67 fall i Värmland där äldre fått vänta längre än tre månader på en plats.

Edla Olsson fick vänta över ett halvår trots sin demenssjukdom. Först häromdagen fick 87-åringen en plats på äldreboendet Hässelgården i Forshaga kommun.

Hon lider av svag syn och demens. Och flera gånger har Edlas döttrar fått larm om att deras mamma har ramlat och varit ute på natten.
- Det har varit mycket gråt, man vill ju att hon ska ha det så bra som möjligt, säger dottern Eva Moberg.

Forshaga kommun säger att de erbjudit samtliga köande boende nu och förnekar först de långa kötiderna
- Inte 6-7 månader säger Bertil Hagelin (S) ordförande vård- och omsorgsnämnden.
Men vi har nyss träffat en kvinna som har väntat så länge
- Det förekommer enstaka fall, men det är extremt ovanligt. Mänskligt lidande förekommer.

Av Tommy - 28 april 2012 10:25

Därför stängdes Kvillinges korttidsboende

NORRKÖPING - Lokalerna på Kvillinge äldrecentrum uppfyller inte arbetsmiljölagens standardkrav. Därför har den avdelningen måst stängas.

Det säger nu ansvariga kommunalrådet Mona Olsson (V), som en kommentar till Folkbladets artikel i fredagstidningen, där vi berättade om PRO Kvillinges protestbrev till kommunen mot stängningen.

- Sedan är det så att i kommunens internbudget för 2012, drog vi ner antalet korttidsplatser från 113 till 86 samtidigt som vi ökade demensplatserna från 251 till 296.

- Detta sett ur ett framtidsperspektiv, då vi vet att personer med demenssjukdom ökar i antal i takt med att befolkningen blir äldre. En stor andel av de som bor i särskilt boende har någon form av demenssjukdom.

Men vad är mer exakt problemet i Kvillinge?

- Att det bland annat blev Kvillinge äldrecentrum som drabbades, beror som sagt på att lokalerna inte uppfyller arbetsmiljölagens standardkrav.

- Vi kan inte utsätta våra äldre för en sådan boendestandard. Alla på korttidsboendet har fått information och jag kommer själv, som ett led i min introduktion som kommunalråd med ansvar för vård- och omsorg, att besöka Kvillinge och titta på all verksamhet för äldre.

Av Tommy - 28 april 2012 10:24

Spadtag för Salas nya äldreboende

Publicerat: fredag 27 april kl 15:33 , Nyheter P4 Västmanland Kommentera

Nu har spaden sats i marken för det som ska bli Salas nya äldreboende med 80 lägenheter för äldre med stort behov av vård, ofta med någon demenssjukdom.


– Vi behöver ha nybyggnation för att kunna bedriva en bra vård och omsorg på ett modernt sätt, säger Karin Karlsson, socialdemokrat och ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Sala.

– Vi har boenden där dagens krav på arbetsmiljö inte fungerar. Bland annat är toalettutrymmen för små och för människor som har behov av hjälpmedel och personlig hjälp är det svårt i sådana lägenheter.

Äldreboendet byggs på en stor gräsyta i närheten av Salbergaanstalten och enligt planerna ska det gå att flytta in på boendet om två år.

Liss Nordlöf som är med i en grupp från anhörigsidan som varit inblandad i arbetet med det nya äldreboendet var på bra humör i samband med spadtaget.

– Jag och min grupp har ju varit väldig involverad i att ta fram planerna, så att vi tycker att det är otroligt roligt att vi nu har nått så långt att det nu har blivit en liten grop i den här jordhögen.

– Vi har så pass många äldre som bor i olika demensboenden som inte är endamålsenliga och vi har en äldre befolkning, så vi behöver mer och mer platser. Därför är ett modernt boende som ska hålla i flera sekel framåt en jättetillgång för Sala. Så det är helt underbart, menar Liss Nordlöf.

Äldreboendet beräknas kosta 150 miljoner kronor att bygga.

Av Tommy - 28 april 2012 10:22

Swedbanks jurister - svårbegripliga paragrafryttare!

Jag gör nu ett nytt försök att få synpunkter på hur man klarar behov av namnunderskrift, när vederbörande varken kan skriva sitt namn eller förstår innebörden av att själv eller med hjälp göra det .

"Med hand på penna" var tydligen ett sätt som användes förr i tiden. Då satte man symboliskt pennan i handen på vederbörande, men förde den sedan så att man fick en namnunderskrift.

Såvitt jag kunnat utröna, förekommer den sortens underskrifter även i dag, men skulle inte accepteras hos banker och på andra ställen om det var känt hur underskriften hade tillkommit.

Om jag hade varit god man för en person som tillfälligt hade sin högerhand satt ur funktion, men som fullt ut begrep vad det var för handling han skrev under, skulle jag med gott samvete hjälpa honom att få till en namnteckning med hans "hand på pennan".

Men om vederbörande på grund av demens eller förståndshandikapp inte förstår vad hans namnteckning på en aktuell handling innebär, skulle jag under inga omständigheter hjälpa honom att skriva. Inte ens om vederbörande själv kunde skriva sin namnteckning, skulle jag be honom skriva under något, vars innebörd han inte förstår.

Många som har god man eller förvaltare tillhör ovan nämnda kategori. För dem som har förvaltare har förvaltaren övertagit rätten att skriva under avtal fullmakter m.m Detta går oftast även bra för dem som "bara" har god man.

Om det skall anses viktigt att även dementa och förståndshandikappade skall få rätt att använda de pengar som de lånat ut till t.ex Swedbank, och saknar förmåga att skriva sitt namn, ser jag ingen annan möjlighet än att alla dessa sätts under förvaltarskap.

Alternativet till att en så drastisk åtgärd vidtas är förstås att Swedbank behandlar frågan utifrån ett mera logiskt mänskligt synsätt än det rent juridiska, som banken nu valt att göra.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11 12 13
14
15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards