Alla inlägg den 19 april 2012

Av Tommy - 19 april 2012 17:09

Kommunens framtida äldreomsorg

 
Datum:
 
Onsdag 30 maj kl 18.00
 
Plats:
 
Medborgarhuset, Dyreby
 
Vi träffas och diskuterar kommunens framtida äldreomsorg tillsammans med politiker och tjänstemän.
 
Kontakt:
 
Agnete Lundmark
 
Arrangör:
 
PRO Tjörn

Av Tommy - 19 april 2012 17:08

Seminarium om äldreomsorg

Ordförande i vård- och omsorgsnämnden, Björn Karlssom bjuder in alla medlemmar till ett seminarium om äldreomsorg.

Onsdagen den 2 maj kl 18.30 – ca 20.30,

Sollentunasalen, plan 13, Turebergshuset

Anmälan senast 26 april (för att kunna beställa fika i rimlig mängd… )

till: Linda Johansson: linda.johansson@sollentuna.se, 08-57921692

Några saker som kommer att tas upp:

  • Redovisning om hur det är organiserat och fungerar ur både medborgarens och kommunens perspektiv.
  • Dagsaktuella frågor och utmaningar

… och naturligtvis möjlighet att ställa frågor.

Välkomna!

Björn Karlsson

Av Tommy - 19 april 2012 17:06

Politisk strid om budget för äldre och funktionshindrade

Publicerad onsdag, 18 april 2012, 14:36 av Björn Smitterberg

Vård- och omsorgsnämndens politiker skall om några veckor redovisa sina budgetönskemål får åren 2013, 2014 och 2015. Och det har blivit oenighet – de borgerliga ledamöterna vill ha ett effektivisierningsarbete som pressar budgeten till 601,5 miljoner 2013.
Majoriteten med (S), (V) och (Mp) begär att få 607,7 miljoner kronor.

Den här budgeten skall för år 2013 fastställas i detalj medan det nu är lite mer övergripande siffror som används. Det finns dock en hel del som politikerna är överens om. Bland annat gäller det omställningen från den hittillsvarande vanligaste formen av äldreomsorg – institutionsomsorg till tryggt boende i andra former.

Allt pekar på att Lidköping kommer att klara den omställningen – även om det finns varningsflaggor. Det byggs en hel del trygghetsboende nu men boende i nya bostäder är ofta dyrare än i äldre. Vård och Omsorg i Lidköping vill därför att staten höjer möjligheten att få bostadstillägg. Just nu genomförs en enkät bland tusen personer i Drömstan och på Kålland/Kållandsö om det framtida boendet.

Det är nu också klart att det ovanpå det nya Stadsbiblioteket på Stenportsgatan blir 21 nya trygga bostäder för äldre. I anslutning till biblioteket skapas också ett seniorcenter som skall ge service och information i äldre- och handikappfrågor.

Av Tommy - 19 april 2012 17:05

Stora underskott att vänta för vuxennämnden

Tuffa år väntar Eskilstunas vuxennämnd, vars ekonomi redan är hårt ansträngd. Årets resultat kan sluta på -40 miljoner kronor.

 

Eskilstunaborna blir fler och lever längre, framtidens äldreomsorg kräver stora investeringar, vilket tidningen berättade om förra veckan.

Redan i år blir det kärvt för vuxennämndens ekonomi. Första kvartalsrapporten visar på ett underskott på 7,5 miljoner, och sen rasar det vidare under året för att sluta på ett beräknat resultat mellan -30 och -40 miljoner kronor.

De närmaste årens krav och behov av ombyggnad och utbyggnad av äldreomsorgen kommer att göra ytterligare hål i ekonomin. I dag diskuterar vuxennämnden sin hårt ansträngda ekonomi i kombination med framtidens äldreomsorgsbehov.

Av Tommy - 19 april 2012 17:03

Arboga behöver ett nytt äldreboende

Arboga kommun har låtit göra en utredning kring lokalbehovet i kommunen under de närmaste åren.

I går tisdag presenterade Arboga kommun en lokalutredning där man tittat på behovet av lokaler för förskola, skola och äldreomsorg under de närmaste åren.
Utredningen visar bland annat på att ett nytt äldreboende behövs inom de närmaste åren för att möta upp behovet.

Enligt utredningen kommer barnkullarna att minska och därför måste barn- och utbildningsnämnden ta ställning till sitt framtida lokalbehov.

Materialet från utredningen ska nu skickas till alla nämnder och när de sagt sitt ska ett slutligt förslag tas fram som därefter ska behandlas och beslutas i kommunfullmäktige, skriver arboga.se.

Av Tommy - 19 april 2012 17:02

Är jag stressad - eller håller jag på att bli dement?

Vetandets värld (onsdag 18 april kl 12:10) Vetandets värld (20 min)
sänt: Onsdag 18 april 2012 kl 12:10
Är jag bara stressad – eller håller jag på att bli dement? Programledare: Michael Borgert. Sänds även kl. 23.07

Det finns idag över 200 000 människor i Sverige som lider av demens, och ökande livslängd i många länder gör att det här blivit ett allt större globalt hälsoproblem. Men det är inte bara äldre utan även många yngre människor som söker sig till mottagningar för att undersöka om det är vårt hektiska liv som gör att hjärnan går i baklås eller om det faktiskt kan handla om demens.


De flesta av oss känner nog igen ögonblick av stress som också blir ögonblick av oro över att något faktiskt är allvarligt fel: När det är riktigt bråttom, och du verkligen måste hitta bilnycklarna nu, men bara inte gör det. Någon gång har du kanske ställt dig själv frågan: Är jag bara stressad – eller håller jag på att bli dement?

– Den typiska patienten som kommer hit för en första undersökning är fortfarande yrkesverksam, men upplever att hon inte hänger med lika bra som förr på jobbet. Det är fler kvinnor än män som söker sig hit, och det handlar ofta om välutbildade, ambitiösa personer. Vi lever i en sådan kognitivt krävande miljö att många blir varse sina symptom mycket tidigare än förr, säger Arto Nordlund, neuropsykolog vid minnesmottagningen på Mölndals sjukhus.

Men upplevelsen av att inte hänga med som förr behöver inte handla om begynnande demens. Det kan bero på om andra sjukdomar, eller orsakas av stress. Och stress i sig verkar vara en av flera riskfaktorer att utveckla demens senare i livet.

– Vi har sett tydliga samband mellan upplevd stress i medelåldern och högre risk att få Alzheimers sjukdom på äldre dagar. Men det är väldigt komplexa samband, och det krävs fler studier som kommer till liknande resultat innan man kan dra alltför långtgående slutsatser, säger Lena Johansson, doktorand i forskargruppen neuropsykiatrisk epidemiologi vid Göteborgs universitet.

Av Tommy - 19 april 2012 16:59

Vuxennämnden måste nyanställa för att klara krav

Boenden på Eskilstunas demensavdelningar lämnas ibland ensamma på avdelningarna nattetid, helt i strid med Socialstyrelsens riktlinjer. Nu behövs nyanställningar för att möta de nationella kraven. Men beslutet låter vänta på sig – vuxennämndens ekonomi är alltför hårt pressad just nu.

 

I en granskning som demenssjuksköterskan Pia Holm genomförde förra året visade det sig att demenssjuka i Eskilstuna lämnas ensamma på vissa demensavdelningar nattetid. Ibland fem minuter, men vissa gånger så länge som en timme. Det sker främst då nattpersonal kallas till andra enheter för att bistå kollegor med hjälp med omvårdnadsinsatser.

Men arbetsmetoden är helt i strid med Socialstyrelsens rekommendationer. I förslag till nya bindande regler skriver Socialstyrelsen att en boendeenhet där en person med demenssjukdom aldrig får lämnas obemannad.

För att möta kraven skulle Eskilstuna behöva minst 16 nya årsanställningar inom demensvården. Men antalet kan bli långt högre om de bindande reglerna blir verklighet. I går skulle vuxennämnden ha fattat beslut om nyanställningar, men ärendet sköts på framtiden.

Anledningen är den hårt pressade ekonomin. Mikael Edlund (S), vuxennämndens ordförande:

– Prognosen pekar ett underskott det här året på minus 37 miljoner kronor, med personalförstärkningar landar vi på minus 45 miljoner kronor. Det är stora pengar och en oerhört tuff ekvation, säger han.

– Och i och med att nyligen kommit nya riktlinjer för bemanningen måste vi göra en analys innan vi vet hur vi ska gå vidare, säger Mikael Edlund (S).

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11 12 13
14
15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards