Alla inlägg den 15 april 2012

Av Tommy - 15 april 2012 05:41

Dement kvinnas gåvobrev ogiltigt
polisens fru får inte gården

Publicerat: fredag 13 april kl 14:21 , Nyheter P4 Jönköping Kommentera

Gåvobrevet på den 80-åriga kvinnas gård är ogiltigt och polismannens fru får inte gården. Det sägs i domen som kom idag. Nu ska polismannens fru betala 174 000 kr i rättegångskostnader.


Den 80-åriga kvinnan från Gislaveds kommun var dement och visste därför inte vad hon skrev på när polismannen och hans fru hämtade kvinnan på äldreboendet och körde henne till advokater. Där upprättades ett gåvobrev på hennes gård, samt ett nytt testamente.
Tingsrätten säger också att polisparet visste om kvinnans demens.

Fick förvaltare
Paret gick också bakom ryggen på den dementa kvinnas gode man som hjälpte kvinnan med att t ex sköta sina räkningar. När kvinnans gode man och överförmyndaren i Gislaveds kommun upptäckte att det nyskrivna gåvobrevet fanns, så inhämtades läkarintyg, och den 80-åriga kvinnan sattes under förvaltare för att skydda henne. Då hade hon inte längre rätt att skriva under några papper själv.
Gåvobrevet är alltså ogiltigt och dödsboet ska nu reda ut vem som ska ärva gården, för kvinnan avled när tvistemålet var uppe i tingsrätten.

Får betala
Det var polismannens fru som stod som gåvomottagare och hon ska nu betala 174 000 kronor i rättegångskostnader.

Rättegång väntar
I höst väntar dessutom rättegång för paret som åtalats för att ha försökt lura gården av kvinnan, så kallat grovt ocker.
Det är chefsåklagaren på enheten för polismål som åtalat polisen och hans fru. Grovt ocker är att utnyttja någon i ett hjälplöst tillstånd.
Bedöms brottet som grovt kan det ge upp till fyra års fängelse.

Av Tommy - 15 april 2012 05:39

När läkemedel orsakar demens (pseudodemens)

Ditt minne är kanske inte vad den en gång var, men det betyder inte förvirring, desorientering, och demens är precis runt hörnet. Och om du märker dessa symtom hos en vän eller äldre släkting, de inte nödvändigtvis demens heller experter säger.

"Ganska ofta upptäcker vi att det ser ut demens i ett senior är faktiskt" pseudodementia'-som råder förvirring eller glömska orsakas inte av åldrandet, men av något annat medel, såsom en läkemedelsinteraktion ", säger John PD Shemo, MD av Charlottesville, Virginia, som arbetar med äldre människor. "När vi får mediciner rätas ut, de psykiska symtom brukar försvinna."

Bland de vanligaste läkemedel som kan orsaka demens-liknande symptom är lugnande medel, sömnmedel, blod mediciner tryck och artrit läkemedel.

Det första steget mot att hitta reda på om ett läkemedel är ansvarig för demens-liknande symptom är att ha en grundlig medicinsk bedömning av en vårdgivare. En vårdgivare för en äldre vuxen ska sitta in på medicinsk utvärdering för att se till att läkaren får korrekt information om eventuella mediciner (och deras doser) att äldre vuxna tar.

Medicinering tips

Här är andra förslag för att hjälpa en äldre mediciner vuxen övervaka:

  • Kom ihåg att ämnesomsättningen minskar som du ålder. Som ett resultat läkemedel elimineras långsammare hos äldre vuxna och kan nå toxiska nivåer om lämpliga justeringar i dosen inte görs. Justeringar bör göras av vårdgivaren baserat på personens ålder, information du anger om biverkningar och blodprover.

  • Var medveten om att vissa äldre människor dricker alkoholhaltiga drycker förutom att ta mediciner, vilket kan orsaka toxiska reaktioner. Rapport alkohol använder för att vårdgivaren.

  • Under ett läkemedel utvärdering, glöm inte att berätta för läkaren om alla mediciner som de äldre vuxna stannade ta några dagar innan. Ämnena kan fortfarande vara på jobbet i kroppen.

  • Fler och fler läkemedel säljs över disk (OTC). Var noga med att tala om för vårdgivare om eventuella OTC läkemedel, örter eller tillägg att personen kan ta.

Av Tommy - 15 april 2012 05:35

Vård och behandling, omsorg och äldreomsorg

Kursen tar upp reglerna som styr relationen arbetsgivare-arbetstagare. Den utgår från kollektivavtalet för just din bransch, i kombination med de lagar som gäller på området. Teori varvas med praktiska exempel. Vi vänder oss till chefer och medarbetare som fattar beslut eller arbetar med villkorsfrågor.

Avtalsrörelsen 2012 kan innebära att många kollektivavtal får ändrade eller nya allmänna villkor och på den här kursen kommer vi att gå igenom alla nyheter.

Kursledare: Tomas Bengtson och Christer Johansson

Av Tommy - 15 april 2012 05:33

WHO vill göra demens till global folkhälsofråga

[NYHET 2012-04-12] Gör demens till en global folkhälsofråga. Det skriver Världshälsoorganisationen WHO och Alzheimers Disease International (ADI) i en ny rapport, i vilken man uppmanar nationella regeringar att ta itu med de växande utmaningar som demens ställer på både global och lokal nivå.

Av Tommy - 15 april 2012 05:30

Samverkan för förbättringar för de mest sjuka äldre

 
 
Samverkan för förbättringar för de mest sjuka äldre
 
 
Ett tvåårigt samverkansprojekt mellan Sundbyberg och Stockholms landsting har resulterat i flera förbättringar för de mest sjuka äldre. Bakgrunden till samarbetet är Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård och omsorg om personer med demenssjukdom, som presenterades 2010.

Flera värdefulla mål har uppnåtts inom ramen för projektet, bland annat har ett övergripande demensteam bildats inom kommunen. På vårdcentralerna finns det numera en sjuksköterska som ska lotsa personer med demenssjukdom rätt i vården. Både Sundbybergs äldreförvaltning och landstinget i Stockholm har tagit fram rutiner och arbetssätt för att se till att de mest sjuka äldre får trygg och säker vård genom hela vårdkedjan. Medarbetare i Sundbybergs stad har fått vidareutbildning om de nationella riktlinjerna för vård och omsorg av personer med demenssjukdom.

– Intentionerna i de nationella riktlinjerna är riktigt ambitiösa och kräver ett omfattande utvecklingsarbete som tar tid att förverkliga, säger Annette Karlsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Sundbybergs stad.

Projektet har tilldelats medel för 2012, och kan därför fortsätta året ut.

Aktuellt om samverkan för vård för de mest sjuka äldre

Demensrådet - en sammanhållen vårdkedja i Sundbyberglänk till annan webbplats


 

Vill du veta mer?


Annette Karlsson, Medicinskt Ansvarig Sjuksköterska, Sundbybergs stad, annette.karlsson@sundbyberg.se

Rune Modig, Demensrådet, rune.modig@sll.se

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11 12 13
14
15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards