Alla inlägg den 11 april 2012

Av Tommy - 11 april 2012 11:10

(webböversatt)

Antioxidant kan ha en störande Alzheimers sjukdom Process

ScienceDaily (10 april 2012) - Alzheimers sjukdom (AD) är nu den sjätte vanligaste dödsorsaken bland amerikaner, som drabbar nästan 1 av 8 personer över 65 år. Det finns för närvarande ingen behandling som förändrar loppet av denna sjukdom. Tyder dock på en ökande mängd bevis för att förändringar i hur kroppen hanterar järn och andra metaller som koppar och zink kan börja år före debut av AD symptom. En ny studie visar att minska järn i blodet plasma kan skydda hjärnan från förändringar i samband med AD.


 

I den aktuella studien en grupp utredare från leds av Dr Othman Ghribi, PhD, docent, Institutionen för farmakologi, fysiologi och Therapeutics, University of North Dakota School of Medicine and Health Sciences, kaniner matades en hög kolesterol diet som fick dem att ackumulera plack av ett litet protein som kallas beta-amyloid (A ẞ). Dessa plack är toxisk för neuroner och centralt för utvecklingen av Alzheimers sjukdom. Kaninerna utvecklade också förändringar i tau-protein, vilket är en del av skelettet av neuroner. När detta protein är starkt blir fosforylerat, är förmågan hos neuroner att utföra elektriska signaler störs. Efter behandling med ett läkemedel som kallas deferipron (en järnkelatkomplexbildare), järn-nivån i kaninerna blod plasma minskas och nivåerna av såväl beta-amyloid och fosforylerat tau i hjärnan var tillbaka till normala nivåer.

En annan degenerativ process i AD innebär produktion av reaktiva syrespecies (ROS) som kan skada neuroner i hjärnan. Deferipron är också tänkt att undertrycka denna reaktiva syre skador orsakade av fria järn i blodet, men i denna studie var det ingen skillnad i reaktiva syretyper i den behandlade gruppen. Det verkar som järn i AD hjärnan ligger på fel ställen - i synnerhet det ackumuleras till mycket höga nivåer i kärnorna av beta-amyloid plack och är mycket reaktivt i denna inställning.

Enligt dr Ghribi, "Våra data visar att behandling med järnkelator deferipron motsätter flera patologiska händelser som induceras av en kolesterol-berikad kost ... Deferipron reduceras bildandet av en ẞ och sänkta nivåer av tau-fosforylering." Det fanns ingen effekt på ROS nivåer, säger han att "Det är möjligt att en högre dos av deferipron eller kombinationsbehandling med deferipron tillsammans med en antioxidant för att förhindra att ROS generation skulle mer fullständigt skydd mot de skadliga effekterna av kolesterol-berikade diet som är relevanta för AD patologi. "

Noterat expert på metaller metabolism forskning om AD Ashley Bush, MD, PhD, tillägger Mental Health Research Institute, Melbourne, Australien, att "denna forskning betonar vikten av metalljoner som viktiga modulatorer för giftiga samspelet mellan riskfaktorer för Alzheimers sjukdom, detta fall kolesterol. Läkemedel som riktar sig dessa metall interaktioner hålla löftet som sjukdomsmodifierande medel. "

Av Tommy - 11 april 2012 11:08

(webböversatt)

Ny MRT teknik kan tippa utvecklingen av Demenssjukdomar

ScienceDaily (10 april 2012) - En ny teknik för att analysera hjärnan bilder erbjuder möjligheten att använda magnetisk resonanstomografi (MRT) för att förutsäga graden av progression och fysiska sökvägen många degenerativa hjärnsjukdomar, forskare rapport i San Francisco VA Medical Center och University of California, San Francisco.


 

Tekniken, som utvecklats av SFVAMC forskare i samarbete med en grupp ledd av Bruce Miller, MD, klinisk chef för UCSF minne och åldrande Center stödjer också fler bevis för att demenssjukdomar spridas genom hjärnan längs vissa neuronala vägar på samma sätt som prionsjukdomar .

Forskarna använt nya datormoduleringstekniker att realistiskt förutsäga fysiska utvecklingen av Alzheimers sjukdom och frontotemporal demens (FTD) med bilder av 14 friska hjärnor. Modellerna baserades på hela hjärnan tractography, en MRI teknik som kartlägger nervbanor, eller "trådar meddelande" som förbinder olika områden i hjärnan. Spridningen av sjukdomen längs de vägar som förutspåtts av modellerna, tätt matchade faktiska MRI bilder av hjärnan degeneration i 18 Alzheimer-patienter och 18 FTD patienter.

Deras studie publicerades i mars 22 upplagan av Neuron .

"Resultaten måste replikeras, men de antyder att genom att använda detta tillvägagångssätt kan vi förutsäga platsen och under kommande hjärnan förtvinar i Alzheimers, FTD och andra degenerativa hjärnsjukdomar, baserat på bara en MRI tas vid början av sjukdom ", säger ledande författare Michael Weiner, MD, chef för SFVAMC Centrum för avbildning av neurodegenerativa sjukdomar. "Det skulle vara mycket användbar i planering behandling och att hjälpa patienter och anhöriga vet vad som väntar som demens fortskrider."

Weiner, som också är en UCSF professor i radiologi, medicin, psykiatri och neurologi, sade att resultaten var "överens med en framväxande koncept som hjärnskador uppstår i dessa neurodegenerativa sjukdomar i en diffus, prion-liknande utbredning."

En prion är en smittsam, felveckade form av ett normalt protein. Dessa proteiner lämnar destruktiva amyloidavsättningar i hjärnan där de utvecklar, vilket leder till degeneration och slutligen döden. De är ansvariga för Creutzfeldt-Jakobs sjukdom hos människor och bovin spongiform encefalopati, eller "galna kosjukan", hos nötkreatur. År 1997 var neurolog Stanley B. Prusiner i UCSF Nobelpriset i medicin för att upptäcka och karakterisera prioner. Hans fynd upphävde en grundsats i modern biologi, som visar att ett protein, snarare än bara molekyler DNA och RNA, kan orsaka infektion.

"Idén med en prion-liknande sätt för progression i demenser, som många forskare börjar stöd, är att den felveckade proteinet i en neuron skall infektera en angränsande hjärnans celler, vilket orsakar proteiner i cellen för att misfold i sin tur, och att spridning av dessa felveckade proteiner strömmar längs vissa nätverk i hjärnan ", förklarade Weiner. "Till exempel i Alzheimers sjukdom, finns det en spridning av amyloid protein längs minnet nätet. Detta dokument förstärker tanken att skador uppstår successivt längs det nätverket och andra."

Weiner betonade att Alzheimers sjukdom och frontotemporal demens "är inte infektionssjukdomar" som Creutzfeldt-Jakobs. Men han sa "det kan vara att ett litet frö av sjukdomen börjar i en neuron i hjärnan och sprider på ett liknande sätt -. Så det är smittsamt i hjärnan, från en neuron till nästa"

Huvudförfattare till papperet är Ashish Raj, PhD, av SFVAMC och UCSF vid tidpunkten för studien och för närvarande vid Weill Medical College, Cornell University, NY, co-författaren är Amy Kuceyeski av Weill Cornell.

Studien har finansierats med medel från National Institutes of Health, av vilka några administreras av Northern California Institute för forskning och utbildning. Den UCSF Kaliforniens Alzheimers Disease Research Center stödde också och bidrog till studien.

Av Tommy - 11 april 2012 11:06

Studiebesök i äldreboende för dementa

Just tillbaka från ett studiebesök på ett nyöppnat äldrebeonde för dementa i Nacka som drivs av Attendo.

Mycket fin miljö där man profilerar sig kring utevistelse och trädgård. Fokus är på rätt utformad miljö och rätt rekryterad personal .


Man har ett väl utvecklat kvalitetsuppföljningsarbete som görs kontiinuerligt. Osökt kommer frågorna; hur jobbar kommunerna med sina kvalitetsuppföljningar? Hur arbetar man med evidens och hur mäter man kvalitet?

Bra vård och omsorg bedrivs idag både inom offentlig och privat verksamhet . Brister kan finnas inom båda sektorerna, men villkoren ska vara lika. Orimligt att det vid upphandlingar ska ställas helt andra villkor på de privata aktörerna än på den egna offentliga verksamheten.

Av Tommy - 11 april 2012 11:00

"Svårt att jobba med dementa"

Publicerat: tisdag 10 april kl 16:20 , Upplandsnytt Kommentera

Det är svårt att jobba med dementa personer. Det säger Christina Gustavsson, affärsområdeschef för äldreboende i Uppsala kommun, med anledning av Upplandsnytts rapportering om att en dement kvinna på ett av Attendos vårdboenden i Uppsala har misshandlats av en anställd.


– Att ha förståelse för sjukdomen är en grundförutsättning, hur demens kan yttra sig bland annat. Sen passar inte alla att jobba med dementa.

Det var på ett av Attendos vårdboenden i Uppsala som två anställda skulle lägga den dementa kvinnan för kvällen. Kvinnan blev irriterad och slog mot den ene anställde, och han reagerade då, enligt den Lex Sarah-utredning som gjorts, med att slå till kvinnan över kinden och armarna. Enligt Lex Sarah-utredningen lyfte han därefter upp henne ur rullstolen och kastade ner hennes i hennes säng. Den anställde blev avstängd efter att det kom till verksamhetschefens kännedom, men inte avskedad. Nu är han omplacerad och får enligt Attendo inte arbeta ensam.

Christina Gustavsson, som jobbar i Uppsala kommun säger att den som ska arbeta med dementa behöver kunskap. Kommunen har en tredagarsutbildning där anstäldla lär sig mer om demenssjukdomar och bemötande. Hon tror också att det är viktigt att personalen jobbar i lag med olika kompetenser, undersköterskor, sjuksköterskor, arbetsterapeuter med flera, och i nära dialog med de anhöriga. Och sen ska alla veta att de ska anmäla om något går snett, i det här fallet väntade kollegan i två veckor med att anmäla.

– Jag tror att det är jättesvårt och därför måste man prata om det redan när man anställer folk. Dels att vi har skyldighet att anmäla och också att det är ett sånt klimat så att man vågar.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11 12 13
14
15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards