Alla inlägg den 20 april 2012

Av Tommy - 20 april 2012 11:55

(webböversatt)

Daglig fysisk aktivitet kan minska Alzheimers sjukdom Risk i alla åldrar

ScienceDaily (18 Apr 2012) - Daglig fysisk aktivitet kan minska risken för Alzheimers sjukdom och kognitiva funktioner, även hos personer över 80 år, enligt en ny studie av neurologiska forskare från Rush University Medical Center som kommer att publiceras i online frågan om Neurology, den medicinska tidskriften American Academy of Neurology den 18 april.

"Resultaten av vår studie tyder på att alla fysiska aktiviteter, inklusive träning samt andra aktiviteter såsom matlagning, disken, och städning är förknippade med en minskad risk för Alzheimers sjukdom", säger Dr Aron S. Buchman, huvudförfattare studien och docent i neurovetenskap vid Rush. "Dessa resultat ger stöd för ansträngningarna att uppmuntra alla typer av fysisk aktivitet även i mycket gamla vuxna som kanske inte kunna delta i formella motion, men kan ändå dra nytta av en mer aktiv livsstil."

"Detta är den första studien att använda en objektiv mätning av fysisk aktivitet vid sidan av själva rapporteringen", säger Dr Aron S. Buchman, huvudförfattare till studien och docent i neurovetenskap vid Rush. "Detta är viktigt eftersom människor inte kan komma ihåg detaljerna på rätt sätt."

För att mäta totala dagliga motion och att inte utöva fysisk aktivitet, bad forskare från Rush 716 äldre personer utan demens med en genomsnittlig ålder av 82 att bära en anordning som kallas en actigraph, som övervakar aktiviteten på deras icke-dominanta handleden kontinuerligt under 10 dagar.

Alla motion och att inte utöva fysisk aktivitet noterades. Deltagarna i studien var också ges årligen kognitiva tester under denna pågående studie för att mäta minne och förmåga tänkande. Deltagarna också själva rapporterat sina fysiska och sociala aktiviteter. Deltagarna i studien var personer från Rush minne och åldrande Project, ett pågående, longitudinella gemenskap studie av gemensamma kroniska sjukdomar i hög ålder.

Under ett medelvärde på 3,5 års uppföljning, 71 deltagare utvecklat Alzheimers sjukdom forskning funnit att personer i botten 10 procent av daglig fysisk aktivitet var mer än dubbelt så stor risk (2,3 gånger) för att utveckla Alzheimers sjukdom som människor i de 10 procent av daglig verksamhet.

Studien visade också att de personer i botten 10 procent av intensitet av fysisk aktivitet var nästan tre gånger (2,8 gånger) så stor risk att utveckla Alzheimers sjukdom som människor i den övre procent av intensiteten av fysisk aktivitet.

"Eftersom actigraph fästes på handleden var aktiviteter som matlagning, disken, spela kort och till och med flytta en rullstol med en persons armar nytta", säger Buchman. "Detta är billig, lättillgänglig och bieffekt fria aktiviteter man kan göra vid vilken ålder som helst, inklusive mycket hög ålder, för att eventuellt förebygga Alzheimers."

Antalet amerikaner äldre än 65 år kommer att fördubblas till 80 miljoner 2030. "Vår studie visar att fysisk aktivitet, som är en lätt modifieras riskfaktor, är förknippad med kognitiv nedgång och Alzheimers sjukdom. Detta har viktiga konsekvenser för människors hälsa", säger Buchman.

Medförfattare till studien från Rush är Patricia Boyle, PhD, Li Yu, PhD, Dr Raj C Shah, Robert S. Wilson, PhD, och Dr David A. Bennett.

National Institutes of Health, National Institute on Aging, Illinois Department of Public Health och Robert C. Borwell Endowment Fund hjälpte finansiera studien.

Av Tommy - 20 april 2012 10:44

Fokus på framtidens äldreomsorg i Piteå

Temadag Framtidens äldreomsorg

Överlämning från nattpersonal till dagpersonal, frukostbestyr, påklädning, lyft, tvätt och städ innan lunchföreberdelser väntar. Ja, ett ordinarie förmiddagspass på ett äldreboende är vardag för många - men inte för alla. Tisdag den 3 april genomförde socialnämnden och kommunstyrelsen i Piteå en temadag om framtidens äldreomsorg. En temadag som startade kl 07.00 runt om på olika äldreboenden i kommunen

– Det är intressant och lärorikt. Jag har varit med på natt- och eftermiddagspass, men aldrig ett morgonpass. Det känns viktigt att vi får möta personalen i deras vardag, säger kommunalrådet Peter Roslund som följer med undersköterskan Johanna Bergman under hennes förmiddagspass på Berggården.

– Det är bra att de visar intresse och engagemang, och jag tror att många politiker vet hur slitigt vi har det och att de gör så gott de kan. Men visst är det nyttigt att de kommer ut och pratar med oss och får uppleva stressen när vi är fem som jobbar och har 16 vårdtagare som behöver hjälp med i princip allt, säger Johanna och kramar om Alva Sundström som precis fått sitt morgonkaffe serverat.

Alva Sundström må vara gammal, men kommunalrådet har hon koll på. Och även hans fru.

– Ja, det stämmer hon heter Inga och jobbar som lärare, säger Peter Roslund som stannar till och småpratar med Alva vid frukostbordet.

Nyttigt och lärorikt att mötas i vardagen

Temadag Framtidens äldreomsorgEtt förmiddagspass inom äldreomsorgen är en ny upplevelse även för politikerna Mikael Markström och Åke Forslund. De följer med personalen på Källbogården som är ett äldreboende i centrala Piteå.

– Väldigt intressant. Vi får verkligen se hur duktig och kunnig personalen är. Och vilket samspel när de hjälper varandra med brukare som behöver extra mycket vård. Den här typen av möten, att vi är tillsammans med vårdpersonalen i deras vardag har aldrig förekommit under mina tolv år som politiker, säger Åke Forslund som är ledamot i kommunstyrelsen.

Undersköterskorna Christer Berglund och Caroline Lundgren, som jobbar på Källbogården, tycker det är ett bra initiativ att de lokala politikerna hänger med dem i deras arbete och även sitter med på fikarasten, pratar och ställer frågor.

Morgonbestyr och kvällspassTemadag Framtidens äldreomsorg

Piteås andra kommunalråd, Helena Stenberg, inledde sin arbetsdag kl 07.00 tillsammans med Jessica Wallbring, undersköterska på Österbo.

– Det har varit jättebra. Jag har hängt med Jessica som ett plåster, och jag har redan frågat om jag får komma och vara med under ett kvällspass, säger Helena Stenberg. Vi får förvisso bara en ögonblicksbild, men vi hinner i alla fall prata litegrann och det känns verkligen som jag fått både bra och ärliga svar från personalen.

Ja, det här vara bara några nedslag under temadagen om framtidens äldreomsorg i Piteå.

Vill ni veta mer om temadagen är ni välkomna att kontakta kommunalrådet Helena Stenberg eller Socialnämndens ordförande Agnetha Eriksson, 0911-69 60 00.

Av Tommy - 20 april 2012 10:39

Föreläsning för närstående: Vad är demens?

Aktuellt i staden

Publicerad
2012-04-19 14:28
Senast ändrad
2012-04-19 17:27
Ämne
Äldreomsorg
Områden
Östermalm

Vad innebär demenssjukdom för den drabbade och för närstående? Hur fortsätter livet och vardagen efter diagnosen?

Sakkunniga från Minnesmottagningen på StockholmsGeriatriken föreläser för dig som har en demenssjuk närstående.

  • Den 8 maj kl 18.00 för dig vars närstående bor i ordinärt boende
  • Den 15 maj kl. 18.00 för dig vars närstående bor på äldreboende

Plats: Garnisonen konferens, Karlavägen 100.

Anmälan: Ring vår telefonsvarare på 076-12 10 347, senast fredagen den 27 april. Uppge ditt namn, telefonnummer, antalet personer som kommer samt datum för föreläsning.

Ev. frågor: marjo.tuomi@​stockholm.se

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11 12 13
14
15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards