Alla inlägg den 21 april 2012

Av Tommy - 21 april 2012 09:56

Pensionärer boende i stadsdelen Hägersten-Liljeholmen med omfattande vård- och omsorgsbehov ska få bättre översikt över sina vård- och omsorgskontakter genom förbättrade rutiner och informationsöverföring mellan vård- och omsorgsaktörer.

Bättre samverkan – Bättre liv! är ett samverkansprojekt mellan Stockholms stad genom stadsdelen Hägersten- Liljeholmen och Stockholms läns landsting och pågår till och med 2013.
Projektet har tagit fram särskilda rutiner runt omhändertagandet av den äldre. Rutinerna som är ett komplement till existerande vård- och omsorg, har utvecklats för att möta målgruppens särskilda behov.

Viktiga komponenter i rutinerna är bland annat ett förstärkt riskförebyggande arbete samt förstärkta rutiner för informationsöverföring mellan vård- och omsorgsaktörerna.

- Vår förhoppning är att projektet ska falla väl ut och att alla upplever nyttan av de förbättrade rutinerna och att resultatet kommer att spridas vidare i stadsdelen och i övriga landet, säger projektledare Marie Bergström.

För mer information om projektet kontakta projektledare Marie Bergström 08-508 23 541 eller e-post: marie.h.bergstrom@​stockholm.se.

Av Tommy - 21 april 2012 09:55

Brister inom Linköpings äldreomsorg hotar äldres hälsa


På grund av en ständigt ökad arbetsbelastning lider sjuksköterskorna inom Linköpings äldreomsorg av stress, sömnbesvär och en känsla av otillräcklighet. Vårdförbundet anser att det inte längre går att garantera en säker vård och att arbetsmiljön måste förbättras.

Anette Uckner, sjuksköterska inom Linköpings äldreomsorg och förtroendevald för Vårdförbundet, berättar att man under flera år har försökt uppmärksamma arbetsgivaren på sjuksköterskornas situation. I en arbetsmiljöframställan, en så kallad 6:6a-anmälan, som skickats till arbetsgivaren påpekar Vårdförbundet att det finns en rad brister som riskerar både personalens och de äldres hälsa.

De omkring 25 sjuksköterskorna har fått ansvar över fler äldre samtidigt som det administrativa arbetet har ökat. Resultatet är att varje patient får mindre tid. Personalen har drabbats av stress, sömnbesvär, oro och en känsla av otillräcklighet.

– Risken att det blir fel är alldeles för stor. Vi kan inte längre garantera en säker vård. Det behövs mer resurser, säger Anette Uckner.

Att protesten kommer just nu beror på att arbetsgivaren planerar en organisationsändring till hösten vilket kommer innebära mer arbete på kvällar och helger.

– Vi vill se till att arbetsförhållandena inte försämras ytterligare. Redan nu har flera sjuksköterskor börjat se sig om efter annat eftersom de inte tror att de kommer klara mer arbete.

Enligt Anette Uckner har arbetsgivaren svarat att det finns vissa problem men att resurserna ändå är tillräckliga. Först på tisdag tar Vårdförbundet ställning till svaret, men som det ser ut nöjer man sig inte med det utan kommer att koppla in Arbetsmiljöverket.

Av Tommy - 21 april 2012 09:53

Eskilstunas äldreomsorg håller hög kvalitet

Replik till Lotta Finstorp (M) och Margareta B Kjellin (M) insändare den 30 mars: Ta ert ansvar för äldreomsorgen. Vi i den röd-gröna majoriteten i Eskils­tuna kommun tar vårt ansvar för våra gamla och sjuka.

 

Eskilstuna kommun ligger högt i alla kvalitetsmätningar som genomförs inom dagens äldreomsorg. Vi ligger över riksgenomsnittet både inom hemtjänst och äldreboende på nästan alla områden, exempelvis trygghet, delaktighet och inflytande. Vår svaghet är däremot kösituationen till att få en särskild vård- och omsorgsboendes­plats. Vi arbetar hårt för att minska kön inom de närmaste åren.

Det jag reagerar på i er artikel är er översittarattityd där ni radar upp självklarheter och i princip påstår att äldreomsorgen som helhet i Eskilstuna inte lever upp till dessa. Ni gör det oerhört enkelt för er genom att antyda att det som skett på ett enskilt boende i kommunen skulle vara normen för hela kommunen.

Det som hänt på ett boende är under all kritik och stora förändringar är gjorda. Vår uppmaning till er är att läsa Socialstyrelsens Öppna Jämförelser för 2011. Där får ni en mer rättvis bild av hur äldreomsorgen fungerar i Eskilstuna. Ni är mycket välkomna att besöka våra verksamheter.

Er uppmaning att höja kvaliteten klingar falskt. Ni har som moderata riksdagsledamöter möjlighet att anslå mer pengar till landets kommuner men har till exempel valt att i stället sänka restaurangmomsen med 5,4 miljarder utan att det egentligen skapas några fler arbetstillfällen. Hade ni i stället valt att satsa 5,4 miljarder i ett riktat stöd till äldreomsorgen i Sverige hade det för Eskilstunas del inneburit att vi skulle kunna anställt cirka 140 personer fler i vår äldreomsorg. Detta hade gett oss en stor möjlighet att ytterligare förbättra kvaliteten.

I riksdagen antar ni riktlinjer och garantier och pratar om ökad kvalitet inom äldreomsorgen. Samtidigt är regeringen inte beredd att ge mer pengar till kommunerna för efterlevnad av de önskade kvalitetsförbättringarna. Detta är inte seriös politik.

I kommunerna vet både vi och era kommunala allianspolitiker hur regeringens politik på område efter område vältrat över kostnader från staten till kommunerna. Exempelvis har förändringar inom LSS-området som ni beslutade om i riksdagen 2010 hittills inneburit en kostnadsöverflyttning från staten till Eskilstuna kommun på cirka 10 miljoner. I det här sammanhanget kan också nämnas försämringarna i sjukförsäkringen och A-kassan som gjort att allt fler söker försörjningsstöd som blir en kostnad för kommunen i stället för staten.

Alliansen i Eskilstuna valde dessutom i budget 2012 att lägga mindre pengar på äldreomsorgen än den rödgröna majoriteten. Kommunicera gärna med Vuxennämndens moderater och få en bild av verkligheten.

Vänligen sluta hyckla, ta gärna beslut i riksdagen men se till att vara med och finansiera dessa beslut fullt ut.

Joel Hamberg (V)
Vice ordförande i Vuxennämnden

Av Tommy - 21 april 2012 09:44


Dags för kommuner att söka statsbidrag för att implementera nationella riktlinjer vid demenssjukdom

Socialstyrelsen fördelar 25 miljoner kronor i syfte att stimulera kommunerna att i samarbete med landstingen utveckla och pröva modeller för att implementera nationella riktlinjer för vård och omsorg om personer med demenssjukdom.
​Socialstyrelsen fördelar totalt 25 miljoner kronor i syfte att stimulera ett urval kommuner att i nära samarbete med landstingen utveckla och pröva modeller för att implementera nationella riktlinjer för vård och omsorg om personer med demenssjukdom. Landets samtliga kommuner har möjlighet söka detta statsbidrag.

Ansökan

Ansökan ska ha kommit in till Socialstyrelsen senast den 28 maj 2012.

Mer om statsbidraget och ansökningsförfarandet på Socialstyrelsens webbplats

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11 12 13
14
15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards