Alla inlägg den 18 april 2012

Av Tommy - 18 april 2012 11:42

Hundar kan vara mer lugnande än medicin

Kanske har du hört och läst om det förut, hundar i vården – häromdagen kunde man höra ytterligare ett exempel på hur bra det kan fungera på äldreboenden. Det var radio P4 som sände från Gerogården i Sölvesborg där de boende var mycket nöjda med hundarnas närvaro. Hundförare Mona-Lisa Parlander berättade att de gamla blir glada av hundarna, att det kan stimulera till träning – och på ett boende i Skåne har man till och med plockat bort nästan allnatt- och lugnande medicin på grund av de två vårdhundarna som finns där. Här kan du läsa mer och höra klipp.

Gothia har gett ut två fina böcker om hundar i vården:


hund_pa_recept_tillsajtHund på recept är den första boken om vårdhundar enligt en svensk modell. Boken, som är rikt illustrerad med dokumentära bilder, lär oss om hundens olika användningsområden i vården och innehåller gripande exempel på receptbelagd kontakt med människans bästa vän.

Här kan du läsa mer och beställa boken:



omslag.indd Varför djur i vården? Hur gör man då man vill ha hund på särskilt boende? De här frågorna får du svar på i Hundens betydelse i vården. Författarna harerfarenhet och mångåriga upplevelser av vad hunden betyder för människan fysiskt, psykiskt, socialt och existentiellt. Det gäller såväl vid vård av svårt sjuka i livets slutskede som vid vård inom särskilda boenden eller i det egna hemmet.

Här kan du läsa mer och beställa boken.

Av Tommy - 18 april 2012 11:41

Nytt initiativ – standards för äldreomsorg

Swedish Standards Institute, SIS, har fått i uppdrag av regeringen att ta fram standards för kvalitet och samordning inom vård och omsorg om de mest sjuka äldre. Uppdraget är en del i den stora satsning som regeringen gör på denna målgrupp . Målet är att standards ska bidra till att öka kvaliteten i äldreomsorgen.

Äldre med omfattande behov av vård och omsorg har speciella krav på kontinuitet, trygghet och olika aspekter av kvalitet. För att kommuner ska kunna ställa krav på utförare, genomföra beställningar, styra och leda organisationer som är aktörer i processerna, följa upp och analysera verksamheterna samt ge underlag för förbättringar krävs en tydlighet om vad som karaktäriserar god kvalitet och samordning för denna grupp av vård- och omsorgs­tagare.

SIS ska i samråd med relevanta aktörer ta fram en svensk standard för kvalitet och samordning av vård och omsorg om äldre med omfattande behov. Syftet är att ta fram en standard som kan bidra till att underlätta kvalitetsjämförelser – och som kan hänvisas till – vid upphandlingar av t ex äldreboenden eller andra verksamheter.

Det här en del i en stor satsning från regeringens sida för att höja kvaliteten på vård och omsorg för de mest sjuka äldre. SIS är en neutral plattform där de olika intressenterna kan mötas och diskutera fram lösningar på lika villkor. SIS bjuder in alla intressenter i arbetet; kommuner, myndigheter, privatvård, olika yrkesprofessioner, patientorganisationer, anhörigföreningar, fackliga organisationer, forskning med flera. SIS har processerna för att driva arbetet och att förvalta och utveckla de färdiga standarderna.

Att ta fram standards inom detta område är nytt och det är ett spännande initiativ som nu påbörjas. Regeringen delfinansierar detta arbete vilket innebär att framtida standards kommer att vara tillgängliga för alla att ladda ner från nätet.

Alla intressenter är välkomna till ett första informationsmöte den 2 maj 2012. Anmäl intresse till SIS projektledare Anna Mickols på 08-555 521 77 eller via mejl anna.mickols@sis.se.

Av Tommy - 18 april 2012 11:36

God omsorg och vård om personer med demenssjukdom, ÄO 5/08

Artnr:3485
Kategori:Tidning
Pris:74 kr inkl moms
  
Beskrivning:En beskrivning av vad som kännetecknar god omvårdnad om personer med demenssjukdom. Vi utgår från Socialstyrelsens kommande nationella riktlinjer. Verksamheterna måste bättre lyssna på de berörda.
Ledare: Se hela människan

”Jag ska jävlar inte sitta här och göra några fågelholkar, inte!”

Sture Lundqvist berättar om sin demenssjukdom och hur det är på dagverksamheten. Det är dags att vi frågar deltagarna vad de vill göra och erbjuder meningsfull och aktiv sysselsättning utifrån vars och ens förutsättningar.
Text: Bertha Ragnarsdóttir

Nationella riktlinjer för vård och omsorg om personer med demenssjukdom
Kort presentation av syftet med Socialstyrelsens riktlinjer som förväntas publiceras våren 2009.
Text: Ulla Höjgård

Prioritera omvårdnad - en livsviktig uppgift
De nationella riktlinjerna ska fungera som vägledning för såväl beslutsfattare som för personal, de som har en demenssjukdom och anhöriga.
Text: Yngve Sundin

Medvetet vald filosofi säkrar vården
Den palliativa vårdfilosofin ska gälla även vid vård av personer med demenssjukdom. Det var utgångsläget när Silviahemmet startades.
Text: Wilhelmina Hoffman

Samlat stöd av professionellt team
Minnesmottagningen arbetar konsultativt bland annat som stöd till primärvård och kommun. Teamet i Kristianstad förmedlar kunskap och kompetens, handleder, vidareutbildar och bygger olika nätverk.
Text: Teamet på Minnesmottagningen

Vad kännetecknar god omvårdnad?
En intervju med P-O Sandman som menar att i god vård och omsorg om personer med demenssjukdom styrs förhållningssätt och arbetsmetoder av en gemensam värdegrund.
Text: Elisabet Spjuth

Att kombinera erfarenhets- och evidensbaserad kunskap
Den individuella upplevelsen och reaktionen på olika svårigheter i samband med demenssjukdomen ska alltid vara utgångspunkten för insatta omvårdnadsåtgärder.
Text: Helle Wijk

Demensteam som löser problem
Demensteamet i Enköping har samlat kompetens inom området som de aktivt för ut till olika yrkesgrupper och anhöriga. De har en bra strategi för att ta itu med situationer som uppstår runt personer med beteendestörningar.
Text: Åsa Sundström

Arbetstrivsel - grunden för god kvalitet
Rönngården i Pajala utgår från de boendes dygnsrytm för att skapa utrymme för aktivitet, stimulans och meningsfullhet men också för vila och avskildhet.
Text: Elisabet Spjuth

Egen tid = tid för aktivitet
Att medvetet avsätta ”egen tid” för varje boende visar att det är möjligt att med små medel aktivera och stimulera personer med demenssjukdom.
Text: Iréne Ericsson

”Jag önskar att jag kunde göra så mycket mer”
För att bedriva god vård av personer med demenssjukdom är personalens situation av stor betydelse. Stöd i olika former är av stor betydelse.
Text: Anna-Karin Edberg

Peters krönika: Tänk om … tänk nytt

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11 12 13
14
15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards