Alla inlägg den 9 juli 2012

Av Tommy - 9 juli 2012 12:35

(webböversatt)

Daglig fysisk aktivitet kan minska Risk för Alzheimers sjukdom alla åldrar

Springs (18 dec. 2012) – daglig fysisk aktivitet kan minska risken för Alzheimers sjukdom och cognitive decline, även hos personer äldre än 80, visar en ny studie av neurologiska forskare från Rush University Medical Center som kommer att publiceras i online frågan om neurologi, medicinska journal of American Academy of Neurology den 18 April.

"Resultatet av vår studie visar att alla fysiska aktiviteter inklusive övning samt andra aktiviteter såsom matlagning, tvätt rätter och rengöring är associerade med en minskad risk för Alzheimers sjukdom," sade Dr. Aron S. Buchman, leda författare till studien och docent neurologiska Sciences vid Rush. "Dessa resultat ger stöd till insatser för att uppmuntra alla typer av fysisk aktivitet även i mycket gamla vuxna som inte kanske kan delta i formella övning, men kan fortfarande dra nytta av en mer aktiv livsstil."

"Detta är den första studien att använda en objektiv mätning av fysisk aktivitet utöver self-reporting," sade Dr. Aron S. Buchman, leda författare till studien och docent neurologiska Sciences vid Rush. "Detta är viktigt eftersom människor inte kanske kan komma ihåg detaljerna på rätt sätt."

För att mäta totala dagliga Motion och inte utöva fysisk aktivitet, forskare från Rush frågade 716 äldre individer utan demens med en genomsnittlig ålder av 82 att bära en enhet som kallas en actigraph, som övervakar aktivitet, på deras icke-dominerande handleden kontinuerligt i 10 dagar.

Alla övning och inte utöva fysisk aktivitet spelades in. Studie deltagarna också gavs årliga kognitiva test under pågående undersökningen till åtgärd minne och tänkande förmåga. Deltagarna självrapporterade också sin fysiska och sociala verksamhet. Studie deltagarna var individer från longitudinella gemenskapen Rush minne och åldrande-projektet, ett pågående studie av gemensamma kronisk villkor av gamla ålder.

Över ett medelvärde på 3,5 år av uppföljning, 71 deltagare utvecklat Alzheimers sjukdom forskningen fann att personer i botten 10 procent av daglig fysisk aktivitet var mer än två gånger så troligt (2.3 gånger) att utveckla Alzheimers sjukdom som människor i de översta 10 procenten av dagliga verksamhet.

Studien visade också att de personer i botten 10 procent av intensiteten i fysisk aktivitet var nästan tre gånger (2,8 gånger) som sannolikt att utveckla Alzheimers sjukdom som människor i de översta procenten av intensiteten i fysisk aktivitet.

"Eftersom actigraph var kopplad till handleden, verksamhet som matlagning, tvätt rätter, spelkort och även flytta en rullstol med en persons vapen var fördelaktigt," sade Buchman. -Dessa är billiga och lättillgängliga och sidoeffekt gratis aktiviteter människor kan göra alla åldrar, inklusive mycket hög ålder, för att eventuellt förhindra Alzheimer.

Antal amerikaner som är äldre än 65 år kommer att fördubblas till 80 miljoner fram till år 2030. -Vår studie visar att fysisk aktivitet, som är en lätt ändringsbara riskfaktor, är associerad med cognitive decline och Alzheimers sjukdom. Detta har viktiga folkhälsa konsekvenser,"sade Buchman.

Medupphovsmän studie från Rush är Patricia Boyle, PhD; Li Yu, PhD; Dr. Raj C. Shah, Robert S. Wilson, PhD; och Dr. David A. Bennett.

National Institutes of Health, nationella institutet för åldrande, Illinois institutionen för folkhälsovetenskap och Robert C. Borwell Endowment fonden hjälpte finansiera studien.

Av Tommy - 9 juli 2012 12:33

Högläsning för demenssjuka tar vara på det friska

 

            Att läsa högt för demenssjuka människor är att bekräfta dem. Eva Löfås menar att det också ett sätt att ta vara på det friska.       

För en demenssjuk person är högläsning näring för själen. Läsningen väcker tankar, känslor och minnen till liv. Tack vare berättande kan man dessutom hitta nya samtalsämnen. När hjärnan stimuleras i en stund av gemenskap, är resultatet ofta en rofylldhet som stannar kvar länge även efter läsestunden.

Bokcirkeln är samlad. Kristina Karlflo och Eva Löfås har fem damer samlade i en halvcirkel omkring sig. Alla har de demenssjukdom i olika grad men damerna är samtidigt i allra högsta grad levande. Kristina och Eva turas om att läsa. Våren och kärleken bildar ett slags tema den här gången. De läser Karin Boyes dikt ” Ja visst gör det ont”.  Sedan pratar gruppen om våren och vad den betyder. En kvinna säger poetiskt.

Högläsning gör att Eva Löfås och Kristina Karlflo får igång slumrande minnen hos de äldre. Därmed finns det nya samtalsämnen.

– Våren spricker ut i sin fullhet!

En annan dikt som läses har Birger Sjöberg som författare: ”Den första gång jag såg dig, det var en sommardag”. Den leder plötsligt till allsång innan samtalet om ungdom och forna tider återupptas.En annan dam minns sin ungdom i göteborgska Slottsskogen, klädd i tunn vårklänning och musiken som strömmade ut från Björngårdsvillan. Diskussionen fortsätter in på vad man egentligen hade råd att göra. Plötsligt är man inne på de hårda villkor som rådde förr. En dam minns att hon tvingades handmjölka familjens kor redan som sexåring.

Läsning fokuserar på det friska

Högläsning som ett slags friskvård, är vanligt inslag på Hedegårdens äldreboende, Lerums kommun. Det blir ett sätt att fokusera på det friska och upprätthålla ett värdigt liv. – Vi ska definitivt inte underskatta dementa. Många förstår de texter vi läser även om de har slutat att prata, säger Eva Löfås, aktivitetsansvarig på Hedegårdens äldreboende. – Man ska bekräfta dementa människor, visa att de också är viktiga och har något att tillföra. En dement människa har ju annars ofta dåligt självförtroende, menar undersköterskan Kristina Karlflo.

Öppnar dörrar till inre rum

När Eva frågar sina lyssnare vad högläsningen betyder för dem, återkommer ordet lugn. Läsningen skapar en känsla av frid och samhörighet.

När man drabbas av demenssjukdom avtar läsförmågan. Det blir svårt att förstå och att koncentrera sig på texten. Man kan tappa nyckeln till läsningen och förstår inte längre hur man sätter samman bokstäverna till ord. Då är högläsning det enda sättet att få ta del av en bok eller tidning.

Högläsning kan öppna dörrarna till låsta inre rum. Plötsligt kommer man ihåg saker som under flera år varit inbäddade i dimma. I en stark stund av samhörighet delar man med sig av sina livserfarenheter.

Bra metod för anhöriga

Gemenskap och samvaro kan man skapa på tu man hand. För den anhörige kan högläsning bli ett sätt att fördjupa en relation man trodde tynat bort. Högläsning kan bli ett helt nytt sätt att kommunicera med den demenssjuke på, inte minst när det känns som att det inte längre finns något kvar att prata om, eller när samtalet fastnar i samma upprepande mönster och i envägskommunikation. Högläsning kan riva murar och spärrar. Läsning är också mycket bättre än tevetittande – ytterst få program passar demenssjuka.

Passande litteratur

Val av litteratur styrs naturligtvis av individuella önskemål och får anpassas efter grad av demens. Eva och Kristina tycker att det finns vissa böcker som passar speciellt bra: lättlästa texter utan långa meningar och krångliga ord och med ett rakt berättande.

Man väljer böcker som kan beröra, skapa samtal och gärna locka till skratt. Man försöker undvika texter med svordomar, könsord och hårda ord. Det skapar bara negativa reaktioner. Bilderböcker med bilder från miljöer man känner igen fungerar också bra.

Lästeknik måste anpassas

Att göra det lite mysigt kring läsestunden förstärker upplevelsen. Det gäller sedan att tänka på att en demenssjuk person inte orkar koncentrera sig långa stunder. Kristina och Eva försöker hålla ögonkontakt med sina lyssnare för att bekräfta dem och fånga uppmärksamheten. De läser i max fem minuter och pratar sedan om texten. Totalt tar högläsningen en halvtimme.

Att själv ha läst boken i förväg och med egna ord göra en resumé brukar fungera mycket bra. Då kan man hoppa över krångliga partier.

Lek med ord skapar kreativitet

Eva och Kristina har också arbetat med enstaka ord, ett slags språklek, för att få igång kreativiteten. Det kan handla om att tillsammans skapa enkla rim eller associationer. Plötsligt uppstår små fantastiska litterära alster. Under en av dessa språkträffar, fick de höra en spontan dikt från en demenssjuk dam:

”Jag vill bara vara ute när våren är här, Jag vill bli kär, det skulle passa mig, det var så länge sedan. Ja, tack, jag längtar och gråter”.

Av Tommy - 9 juli 2012 12:30

Bättre demensvård NU !
 Leverantör: Din Bok Pris: 344.00 kr (324.53 kr exkl moms)
Antal:
Bättre demensvård NU! är mycket lättläst och till stor hjälp i förändringsarbete inom demensområdet. Jag älskar hennes enkla beskrivningar om hur vi kan arbeta, t ex sidan om att använda sig av en  strulrapport.  Olika färger som används till tips mm gör boken väldigt rolig att läsa. Innehållet illustreras i form av olika pusselbitar: bättre demensvård, kunskap om demens, palliativt arbetssätt, positivt tänkande, etiskt förhållningssätt, ständiga förbättringar, säkerhet och trygghet och praktisk pedagogik. Pusselbit för pusselbit knyts kapitlen ihop, till exempel ... hur man går från ord till handling, hur man skapar en gemensam vårdfilosofi, arbetssätt och ett positivt arbetsklimat. Författare Margareta Skog vårdutvecklingssamordnare på Karolinska Universitetssjukhuset,rektor Silviahemmet och vårdforskningschef på Stockholms Borgerskap. Utgiven 2012. 176 sidor

Av Tommy - 9 juli 2012 12:27

Demens stoppar García Márquez från att skriva

       Publicerad 2012-07-08 10:39               

85-årige Gabriel García Márquez belönades med Nobelpriset i litteratur 1982. Författarens mest kända verk är kanske ”Hundra år av ensamhet”, som utspelas i hans hemtrakter i norra Colombia.

Den första delen av memoarerna, ”Vivir para contarla” (Att leva för att berätta) kom ut 2002, men enligt brodern Jaime García Márquez blir det inga fler memoarer. Eller böcker av något slag.

Av Tommy - 9 juli 2012 12:20

Bara svensktalande boende på finskt demensboende

Publicerat: kl 06:25 , Nyheter P4 Västmanland Kommentera

Hallstahammars kommun har svårt att ge demensvård på finska. På demensboendet Lövåsen - för just finsktalande - har det under lång tid bara bott svensktalande.


Socialnämndens ordförande Mariette Sjölund erkänner att kommunens satsning inte riktigt blev som det var tänkt:

– Vi måste ju inte ha en finsk demensavdelning utan det har vi gått in med tidigare att vi ville ha en med finsk prägel, sedan var det så olyckligt att det var inte så stor efterfrågan från den fiska befolkningen att ha demensboende.

– Då blev det tomma platser och då var vi tvungna att fylla på och då blev det svensktalande som kom till den här avdelningen också.

En av de som drabbats av att Hallstahammars kommun inte kunnat erbjuda demensvård på finska dygnet runt är Eila Tuhkanen. Hon har nu fått besked om att hon kommer att få en plats på Lövåsen, men under det halvår hon väntat har hennes demens försämrats, säger hennes make Osmo.

All svenska har hon glömt, och nästan all finska, säger Osmo när vi besöker Eila på äldreboendet Ädelstenens avdelning Tallbacken, där hon bott i ett halvår.

Det kommunen kunnat erbjuda Eila Tuhkanen på Tallbacken är finsktalande personal mellan en och några timmar om dagen, men det har alltså inte räckt till, anser Eilas anhöriga.

Socialchef Lillemor Quist säger att kommunen försökt lösa situationen snabbare, men att det inte varit möjligt.

– Det är ju så här att om man behöver bo i särskild boendeform men inte har möjlighet att få komma dit man vill, för det kan man ju önska som svensktalande också att man vill ha ett annat ställe än det man kom till, då får man stå i internkö och så flyttar vi så fort vi kan.

– Men då krävs det att det finns en tom plats, vi har inte rätt att tvinga någon att flytta, det är vårt bekymmer. Eftersom vi inte har tomma platser så kan vi inte lösa det här så fort vi kan.

Lillemor Quist förstår att man kan känna sig besviken och lämnad vind för våg.

– Jag kan förstå att man blir beskviken när man förväntar sig att något skall finnas. Jag önskar verkligen att vi kunde hjälpa till.

– Det vi ändå har gjort är att vi har verkställt så att Eila har fått ett boende hos oss och det är ju det som varit det viktiga och sedan då att hon ska få komma dit hon verkligen vill.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6 7
8
9 10
11
12 13 14 15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards