Direktlänk till inlägg 6 juli 2012

ScienceDaily; Bin kan vända hjärnans åldrande

Av Tommy - 6 juli 2012 10:55

(webböversatt)

Bina kan "stänga tillbaka tid," vända hjärnans åldrande

Springs (3 juli 2012) — forskare vid Arizona State University har upptäckt att äldre honungsbin effektivt omvänd hjärnans åldrande när de tar boet ansvar normalt hanteras av mycket yngre bin. Medan aktuell forskning på mänskliga åldersrelaterade demens är inriktat på potentiella nya drogen behandlingar, säger forskare dessa rön tyder på att sociala insatser kan användas för att långsamt eller behandla åldersrelaterade demens.

 

I en studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Experimentella gerontologi, presenterade en grupp forskare från ASU och Norwegian University of Life Sciences, ledd av Gro Amdam, docent i Asus naturvetenskaper, resultaten som visar att lura äldre, födosökande bin till gör sociala aktiviteter inuti boet orsakar förändringar i den molekylära strukturen av deras hjärnor.

"Vi visste från tidigare forskning när bin stanna i boet och ta hand om yngel--bee-spädbarn--de vara mentalt behöriga för så länge vi iakttar dem," sa Amdam. "Men efter en tid för omvårdnad, bin flyger ut samla mat och börja åldrande mycket snabbt. Efter bara två veckor, födosökande bin har slitit vingar, hairless organ, och mer förlorar allt hjärnans funktion--i princip mätas som förmågan att lära sig nya saker. Vi ville ta reda på om det fanns plasticitet i detta åldrande mönster så vi ställde frågan "Vad skulle hända om vi frågade födosökande bina att ta hand om larvformer spädbarn igen?"

Under experiment bort alla yngre sjuksköterska bina forskare från boet--lämnar endast drottning och spädbarn. När äldre, födosökande bina återvände till boet, aktiviteten minskar i flera dagar. Sedan några av de gamla bina återvände till att söka efter mat, medan andra vårdas boet och yngel. Forskarna upptäckte att cirka 50 procent av de äldre bin som vård av boet och yngel efter 10 dagar, avsevärt hade förbättrat sin förmåga att lära sig nya saker.

Amdams internationella laget såg inte bara en återhämtning i bin förmåga att lära sig, de upptäckt en förändring i proteiner i bin hjärnor. När du jämför hjärnan hos bina att förbättrats i förhållande till dem som inte, gjorde två proteiner märkbart ändras. De hittade Prx6, ett protein som också hittades i människor som kan skydda mot demens--inbegripet sjukdomar som Alzheimer's-- och de upptäckte en andra och dokumenterade "Förkläde" protein som skyddar andra proteiner från skadas när hjärnan eller andra vävnader är utsatta på cell-nivå stress.

I allmänhet är forskare intresserade av att skapa en drog som kan hjälpa människor att underhålla hjärnans funktion, men de står inför upp till 30 år av grundforskning och prövningar.

-Kanske sociala insatser--ändrar hur du hantera din omgivning--är något vi kan göra idag för att våra hjärnor stanna yngre, säger Amdam. "Eftersom de proteiner som forskat i människor är de samma proteiner bina har, dessa proteiner kan vara kan reagera spontant på specifika sociala erfarenheter."

Amdam föreslår ytterligare studier behövs på däggdjur som råttor i ordning undersöka huruvida de samma molekylära förändringar som bina erfarenhet kan vara socialt inducible i människor.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tommy - 23 januari 2013 08:09

Frivilliga välkomnas hos dementa Publicerat: måndag 14 januari kl 11:21, Nyheter P4 Malmöhus En hund kan liva upp. Foto: Staffan Claesson/Scanpix. Malmöbon Catharina startade ett upprop på Facebook för att hitta folk som ville hålla i akti...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:07

Brrr! Svinkallt på äldreboende   Hörby. Personalen och de 34 boende, många av dem dementa, på äldreboendet Hagadal i skånska Osbyholm har frusit ordentligt den gångna veckan. I vissa utrymmen har temperaturen sjunkit till åtta grader. Fjärrvärm...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:02

    <a href="http://ads.nordreportern.se/ads/www/delivery/ck.php?n=ab946228&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE" onclick="javascript:_gaq.push(['_trackEvent','outbound-widget','http://ads.nordreportern.se']);" target='_blank'><img src='http://a...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:00

Stort tryck efter demens- och LSS-boenden   Värmland   Behovet av biståndsbedömda boenden är stort, både inom äldreomsorgen och inom handikappomsorgen. Nya boenden och fler platser står på agendan i många värmländska kommuner. &nda...

Av Tommy - 11 december 2012 09:45

Vinterträdgårdar för äldreomsorg Publicerat 3 december 2012 Hösten 2012 färdigställdes vinterträdgårdar på äldreboendet Tibblehemmet i Täby. Projektet startades på initiativ av förvaltare Catrin Viksten på Hemsö, som ville skapa levande balkongmil...

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6 7
8
9 10
11
12 13 14 15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards