Senaste inläggen

Av Tommy - 16 oktober 2012 11:18

Oro vid demenssjukdom.
ICD-10: F03Uppdaterad: 2012-10-09

Definition:

Plötslig psykisk och/eller motorisk oro hos demenssjuk patient.

Orsak:

Vid flera demenssjukdomar såsom Alzheimers sjukdom eller multiinfarktdemens är fluktuationer i stämningsläget vanligt förekommande, liksom rumslig desorientering, konfusion och fobier/vanföreställningar - de senare ofta av paranoid karaktär.

Symtom:

Ängslan/oro, aggressivitet (verbal och/eller fysisk), förändrad dygnsrytm, rastlöshet, plockighet, kontaktsökande, ropande med mera. Även ibland psykotiska symtom.

Differentialdiagnoser:

Akut konfusion. Även en demenssjuk patient kan drabbas av konfusion i samband med akut sjukdom (urinretention, uvi, fraktur/smärta, obstipation, feber mm), läkemedelsbehandling/ läkemedelsbiverkan eller förflyttning. Se i övrigt avsnittet Konfusion hos äldre i detta kapitel!

Utredning:

Snabb bedömning och handläggning med uteslutande av somatisk- liksom farmakologisk orsak (se avsnittet Konfusion hos äldre)! Begynnande oro som led i demenssjukdom kan snabbt aggraveras. Observera att de läkemedel som används vid mild/måttlig Alzheimer; Exelon och Aricept, kan ge psykiska symtom såsom hallucinationer, agitation och aggressivitet.

Av Tommy - 16 oktober 2012 11:14

Tuffa regleringar av äldreomsorg behövs

1 geting LIBERAL121015

Ett år efter Caremaaffären har Dagens Nyheter gjort en rundringning bland svenska kommuner för att ta reda på om det blev några konsekvenser av den debatt som följde.

DN är hemlighetsfull med hur omfattande dess rundringning har varit, och med hur många kommuner som har förändrat sitt arbete det senaste året. Det är beklagligt, eftersom tidningen kan synas ha intresse av att överdriva effekterna - det var ju i DN som avslöjandet gjordes.

Hursomhelst; enligt Lena Svensson, projektledare på Sveriges kommuner och landsting (SKL) säger till DN att "uppföljningen har blivit mer strukturerad och tidlig än tidigare. Det har blivit mycket mer fokus på vad man får för det man betalar".

En uppryckning därvidlag är mycket glädjande - om den är tillräcklig, är en annan fråga. I den omtalade SNS-rapporten "Konkurrensens konsekvenser" framhålls särskilt att kommunerna har varit usla på kontroll och uppföljning av sina upphandlingar. Uppryckningen starta alltså från en mycket låg nivå.

Ett tecken på att något verkligen har hänt är att Socialstyrelsen nu får in fler Lex Sarah-anmälningar, alltså anmälningar om brister inom socialtjänsten som personalen själv iakttagit. Hösten 2011 fick man i snitt in 59 anmälningar i månaden. Nu ligger snittet på 85 i månaden, en ökning med 44 procent.

Enligt DN har dessutom "flera kommuner" tecknat nya avtal med privata entreprenörer om bemanning, rutiner och tillsynsbesök för att bättre säkra kvaliteten.

Dessa ljusglimtar räcker emellertid inte för att man ska kunna vara nöjd med läget. Det är inte nog att en del kommuner har skärpt sig; alla måste göra det. Och antalet Lex Sarah-anmälningar kan förstås sjunka lika snabbt som de nu har ökat, när Caremaaffären faller i glömska och företagen putsar vidare på sina varumärken. Kort sagt; det är inte alls omöjligt att det är en tillfällig och fläckvis uppryckning.

Kan SIS ändra på den saken? Det svenska standardiseringsorganet Swedish Standards Institute ägnar sig vanligen åt att standardisera tekniska ting. Nu har SIS har fått i uppdrag av regeringen att ta fram en kvalitetssäkring för äldrevård och äldreomsorg. Meningen är att verktygen bland annat ska kunna hjälpa kommuner att ställa krav vid upphandlingar.

Även om det är viss skillnad mellan elkontakter och de ting som gör vård och omsorg bra, är det inget fel att tänka utanför lådan.

Det behövs tuffa regleringar av äldreomsorgen, så tuffa att det inte går att tälja guld med fällkniv i branschen. På det sättet kan man förhoppningsvis få bort lycksökarna.

Samtidigt är det förstås så att ju mer man reglerar, desto mer kontroll och uppföljning måste man rimligen ha. Vilket i sig kostar pengar. Och ju mer regler, desto mer lika måste utförarna bli. Till sist kan man fråga sig hur mycket "valfrihet" det blir i realiteten.

Men kvaliteten måste sättas först.

Av Tommy - 15 oktober 2012 11:15

Förbättrad nationell uppföljning av äldreomsorg, workshop/rådslag 24 oktober

11 oktober 2012

Bransch äldreomsorg har tagit det första steget i projektet och den 24 oktober anordnas en workshop i Stockholm. Syftet är att skapa samsyn bland Vårdföretagarnas medlemmar om vilka områden som bör följas upp nationellt.

Just nu pågår en intensiv debatt om kvalitet inom äldreomsorgen, och hur äldreomsorgen ska följas upp. Vårdföretagarna driver ett projekt som syftar till att utveckla och förbättra den nationella uppföljningen av äldreomsorgen i Sverige, med målet att presentera uppföljningsresultat per enhet/företag för allmänheten.

Var med och påverka den nationella uppföljningen av äldreomsorgen! Medverka i rådslag bland Vårdföretagarnas medlemmar 24 oktober

Bransch äldreomsorg har tagit det första steget i projektet och den 24 oktober anordnas en workshop i Stockholm. Syftet är att skapa samsyn bland Vårdföretagarnas medlemmar om vilka områden som bör följas upp nationellt.

Nu är det dags för medlemmar i Vårdföretagarna att enas om vilka områden som ska följas upp Istället för uppföljning av mer än 100 indikatorer, varav de flesta på kommunal nivå, ska vi enas om 5-10 områden som ska följas upp på enhets/företagsnivå.

Antalet platser är begränsade Workshopen kommer att bestå av två arbetsgrupper om 20 personer. En arbetsgrupp arbetar med att skapa samsyn kring vad som ska följas upp inom hemtjänst, den andra om vad som ska följas upp inom särskilt boende.

Upp till 2 personer per äldreomsorgsföretag får anmäla sig.

Dag/Tid: 24 oktober Tid: Kl. 10 - 16 Plats: Näringslivets hus, Storgatan 19, Stockholm

Anmäl dig här

Statusen inom den nationella uppföljningen av äldreomsorgen idag är att: • Fler än 100 indikatorer följs upp, bland annat av Socialstyrelsen • Endast få indikatorer följs upp på enhetsnivå/företagsnivå • Det är svårt för allmänheten att hitta och förstå information om äldreomsorgen, som underlättar jämförelse och val

Målet är att komma överens om 5-10 områden som följs upp nationellt

Målet med den förbättrade nationella uppföljningen är att komma överens om de 5-10 viktigaste områdena som ska följas upp nationellt. I ett senare skede ska denna uppföljning presenteras på ett enkelt och pedagogiskt sätt för allmänheten.

Flera aktörer involveras i projektet

Flera aktörer (Vårdföretagarna, SKL, Socialstyrelsen, Pensionärsorganisationer, Fack, Forskare) kommer att involveras i arbetet, med målet att skapa en nationell uppföljning som samtliga aktörer accepterar. SKL och Socialstyrelsen är informerade och har ställt sig positiva till initiativet.

Nu i höst är det primärt fokus på att försöka skapa samsyn i branschen på vilka 5-10 områden som är de absolut viktigaste att följa upp nationellt.

Av Tommy - 15 oktober 2012 11:08

Förändringar som skett efter vårdskandalen

        Publicerad 2012-10-14 06:30           

Flera kommuner väljer nu att göra tydligare upphandlingar med större fokus på kvalitet. Enligt Sveriges Kommuner och landsting, SKL, är många kommuner mer återhållsamma när det gäller att lägga ut verksamheter på externa utförare. Utredningar om privat kontra kommunalt

Efter mediedebatten hösten 2011 gav regeringen i uppdrag till Socialstyrelsen att undersöka om det fanns några skillnader mellan privat och kommunal äldreomsorg. Resultatet visade att det inte fanns några entydiga skillnader.

Fler anmälningar

Allt fler kommuner och omsorgs­företag anmäler brister enligt lex Sarah till Socialstyrelsen. Hösten 2011 fick myndigheten in i snitt 59 anmälningar i månaden enligt lex Sarah. Nu är den siffran uppe i 85 anmälningar i månaden.

Allt fler kommuner förändrar avtal

Flera kommuner ställer allt tuffare krav på privata utförare som driver äldreboenden. På vissa håll har avtalen förändrats så att kommunen får större kontroll på verksamheten. Det kan exempelvis handla om krav på bemanning.

Kvalitetsstämpel

Swedish Standards Institute (SIS) har fått i uppdrag av regeringen att ta fram standarder för kvalitet och samordning inom äldreomsorgen. SIS sysslar framför allt med standardiseringar för exempelvis elektronik. Kommuner, myndigheter, patientorganisationer, anhörigföreningar och fackförbund ska bjudas in i arbetet. Hur ”kvalitets­stämpeln” ska se ut är oklart.

Bemanningsregler

År 2014 börjar nya regler gälla för bemanning inom demensomsorgen. Enligt Socialstyrelsen, som presenterar reglerna, ska det vara behovet som styr vilken hjälp en demenssjuk får.

Av Tommy - 14 oktober 2012 13:29

Kumla kommun höjer skatten med 75 öre från nästa år. Politikerna anser att det behövs mer pengar till skola och äldreomsorg.


– Trots höjningen kommer Kumla att ha den lägsta skattesatsen i länet, säger Katarina Hansson, som tillträder som ordförande i kommunstyrelsen från nyåret.

När Kumlas budget för kommande år presenterades på fredagen presenterade man förslag till satsningar på barn med särskildas behov inom skolan. Man vill också satsa mer på Hemtjänsten inom äldreomsorgen.

– Vi vill göra satsningar och investeringar på de här områdena. Skolan och socialen har arbetat hårt med att få budgeten i balans och kommit långt med det arbetet, men det finns ändå behov av förstärkning., säger Katarina Hansson.

Av Tommy - 14 oktober 2012 13:28

Stort missnöje med schemaläggningssystem

Publicerat: fredag 12 oktober kl 05:01, Nyheter P4 Sörmland

Nästa år ska vuxennämnden i Eskilstuna skära ner tio miljoner kronor, men redan nu har personalen i äldreomsorgen svårt att få schemat att fungera. Missnöjet med hur tidläggningen fungerar är stort och problemen kan gå ut över vårdtagarna.


--Gränsen är nådd och risken är stor för att människor ska bli sjuka, säger Camilla Jarinder, som jobbar på Tunagårdens äldreboende.

Både fack och arbetstagare vittnar om en redan ansträngd situation i äldreomsorgen och enligt Camilla Jarinder finns det en sak som tar mycket tid och energi i anspråk. Det handlar om Time Care, ett system för schemaplanering som går ut på att varje anställd själv ska planera sitt schema för fyra veckor framåt.

Men bristen på personal gör att det blir väldigt svårt att få till bra scheman. Det blir svårt att få sammanhängande ledighet och de så kallade delade turerna, att man jobbar några timmar på morgonen och några timmar långt senare, blir allt vanligare.

Och missnöjet med Time Care-systemet och fyraveckorsperioderna är utbrett bland personalen i Eskilstunas äldreomsorg och i många kommuner runt om i landet. Enligt fackförbundet Kommunal råder det närmast upprorsstämning ute i verksamheterna.

Av Tommy - 14 oktober 2012 13:26

Blodkärl påverkade vid demens

Personer med de vanligaste demenssjukdomarna har en högre halt av de ämnen i blodet som löser upp blodproppar. Det visar forskning från Örebro universitet.

Nils-Olof Hagnelius, överläkare vid  på geriatriska kliniken vid Universitetssjukhuset Örebro, har i sin doktorsavhandling undersökt personer med Alzeimers sjukdom och vaskulär demens. Båda sjukdomarna var förknippade med ett påslaget och mer aktiverat system för upplösning av blodproppar, jämfört med de icke-demenssjuka personerna som ingick i studiens kontrollgrupp.

– Det innebär att åtgärder som exempelvis motion och behandling av blodtryck kan verka förebyggande mot Alzheimers sjukdom, liksom för andra sjukdomar som har ett inslag av kärlpåverkan, som hjärtinfarkt och stroke, säger Nils-Olof Hagnelius i ett pressmeddelande.

I en annan studie visar han att brist på B-vitaminet folsyra är vanligt hos personer med demens.

Av Tommy - 12 oktober 2012 14:20

Validation - bemötande vid demens

 

Validation/Feilmetoden (VF/Validation®) är speciellt utarbetad för att kommunicera med desorienterade människor, ofta diagnostiserade Alzheimerliknande demens.

 

Validationsmetoden utarbetades av amerikanska Naomi Feil mellan 1963-1980 då hon jobbade på ett hem för äldre desorienterade personer.  Naomi upplevde att realitetsorientering och minnesträning, skapade mer oro än lugn hos personer med demens. Med dom erfarenheterna började Naomi utveckla en ny metod för att bemöta och kommunicera med desorienterade personer. Metoden kom att benämnas Validation.

Validationsarbetaren idag använder sig av både verbal och icke verbal kommunikation. Där även sinnes- och minnesstimulering (Reminiscens), musik och beröring ingår. Detta används för att underlätta kommunikationen med personen och för att fånga upp ledtrådar, på så vis hjälpa personen att kanalisera och uttrycka sina känslor.

 

Validation ökar arbetsglädjen och säkerheten hos personalen som med hjälp av metoden får verktyg för att hantera svåra situationer. Naomi menar att personer med ett utåtagerande uttryck är de som mest behöver få ta del av metoden. Att man som validationsarbetare försöker förstå personen och bekräftar känslan som personen uttrycker som sann, istället för att argumentera eller verklighetsorientera.

Metoden är internationell och för att bli certifierad validationsarbetare krävs en ettårig grudutbilldning. Utbildning i Sverige erbjuds av Karlskoga kommun och Ersta diakoni.

Validation i Karlskoga

I Karlskoga finns ett 30- tal personer utbildade inom validation. Främst är det undersköterskor, men även några sjuksköterskor och arbetsterapeuter är utbildade. Tanken är att det ska finnas certifierade validationsarbetare på alla enheter inom kommunens demensvård. Validationsarbetare fungerar även som inspiration till kollegor för att skapa en attitydförändring inom demensvåden.

Naomi är speciellt intresserad av Karlskoga eftersom kommunen har många utbildande inom Validation. Den 14 oktober 2013 kommer Naomi till Karlskoga och föreläser om validation.

 
   

Utbildningsinfo.

Vi arrangerar kontinuerligt utbildningar i VF/Validation®. Om intresse finns att starta en utbildning hos er så kan vi arrangera detta.  
   
Utbildningar:Introduktion i Validation/Feilmetoden (1 dag)    
  En introduktion i förhållningssätt och metod   
   
 Validationsarbetare (Grundutbildning)   
 Under ett år träffas utbildningsgruppen tio heldagar. Däremellan självständigt arbete.  
   
 Validationsgrupp - ledare 
 Tre block à två dagar spridda över nio månader. Deltagarna leder en validationsgrupp under utbildningen och får handledning mellan blocken.  
   
Nästa utbildningstilfälle:Under våren 2013 kommer en grupputbildning att startas. Mer information kommer att uppdateras här. 
   
Lärare:Rita Schwarz 
 www.schwarz-vado.com 
   
Litteraturtips:Erikson, E. H. (2004). Den fullbordade livscykeln. Stockholm: Natur och Kultur (originalutgåva 1985).  
   
 Feil, N. (1989). V/F validation: the Feil method: how to help disoriented old-old. Baltimore: Health Professions Press.  
   
 Feil, N. (1993). The validation breakthrough: simple techniques for communicating with people with "Alzheimer's-type dementia". Baltimore: Health Professions Press.  
   
 Feil, N. (1994). Validation — Feilmetoden: Hur man hjälper desorienterade äldre-äldre. Lund: Studentlitteratur.  
   
 de Klerk-Rubin, V (2010) Möta närstående med demens — en guide till validationsmetoden Gothia förlag. 
   
 Strandberg, T (redaktör) (2011) Förhållningssätt och möten: arbetsmetoder i social omsorg. Lund: Studentlitteratur.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2013
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards