Senaste inläggen

Av Tommy - 21 oktober 2012 10:48

Temadag för Migrationsskolan

Temadag Migrationsskolan 150 platser

Är du intresserad av att arbeta med människor som har en demenssjukdom och kommer från en annan etnisk bakgrund? Då är denna temadagen för dig!

Syftet med temadagen är att göra det lättare för vårdpersonal i Öresundsregionen, att arbeta i demensvården med patienter som har en annan etnisk bakgrund genom ett samarbete över sundet. Även att inspirera deltagarna att arbeta med etniska minoriteter i demensomsorgen.

Målet med dagen är att ge deltagarna kännedom om svenska och danska förhållande gällande:

  • Organiseringen av demensvården i Sverige och Danmark
  • Grundläggande kännedom för att kunna känna igen patienter med symtom på demens
  • Kännedom om uppfattningen av demenssjukdom i andra kulturer .

Målgrupp:    

Medarbetare som är intresserade av att arbeta med demenssjuka personer med annan etnisk bakgrund, så som läkare, sjuksköterskor, psykologer, vårdpersonal, tolkar, även studerande i vårdskolan som är i slutet av sina studier och som är på väg ut i arbetsmarkanden är välkomna. 

Arrangör: 

Migrationsskolan är ett samarbete mellan Kunskapscentrum för demenssjukdomar på Skånes Universitetssjukhus och Nationalt Videnscenter for Demens på Rigshospitalet, som bland annat har som avsikt att stärka samarbetet om etniska minoriteter och demens i Öresundsregionen.  

När:     

Tisdagen den 22 januari 2013 klockan 9.30-15.30

Var:

Skånes Universitetssjukhus, Jubleumsaulan, Jan Waldenströms gata, Malmö

Senast anmälan:

Tisdagen den 8 januari.

Programmet för temadagen finner ni här:


Denna dag är kostnadsfri, anmälan är bindande men kan överlåtas, utebliven närvaro faktureras med 500 kronor.

 

Av Tommy - 21 oktober 2012 10:46

Chefer i  behov av  utbildning

En god vård och omsorg står och faller med kompetenta chefer. Nu tar vi tag i utbildningsbehoven, skriver barn- och äldreminister Maria Larsson.



DEBATT. En viktig förutsättning för trygg och värdig äldreomsorg med god kvalitet är kompetenta chefer, som får möjlighet att styra, leda, följa upp och utveckla verksamheten. Tyvärr ser det inte alltid riktigt ut så. I äldreomsorgen finns i dag olika benämningar på ledare och inga nationella krav på utbildning. Enligt en lägesrapport av Socialstyrelsen saknar tio procent av enhetscheferna eftergymnasialutbildning och 37 procent har högst en tvåårig högskoleutbildning.

Regeringen har mot denna bakgrund avsatt cirka 100 miljoner kronor under åren 2013–2015 till en ledarskapsutbildning inom äldreomsorgen. Syftet med denna satsning är att höja kompetensen hos cheferna, och på sikt skapa bättre förutsättningar att utöva ett effektivt ledarskap. Regeringen vill bidra till en god grund för en permanent och kompetenshöjande utbildning för enhetschefer genom att initiera och delfinansiera utbildningssatsningen. Socialstyrelsen har meddelat att det finns ett stort intresse från kommunernas sida för en nationell ledarskapsutbildning.

Kvalitetsbrister inom äldreomsorgen, hos både kommunala och enskilda utförare, innefattar också kompetens och ledarskap. Regeringen har redan initierat en satsning för grundpersonal (Omvårdnadslyftet) – som omfattar en miljard kronor under mandatperioden – och gör nu ytterligare en kompetenssatsning med fokus på ledarna. Regeringens satsning är därför också ett viktigt steg för att långsiktigt kvalitetssäkra de omfattande kompetenssatsningarna som är riktade till baspersonalen.

En god vård och omsorg står och faller med kompetenta chefer som kan styra, leda och utveckla det dagliga arbetet. Nu tar vi tag i utbildningsbehoven. Men det råder också mycket olika förutsättningar i olika kommuner när det gäller att utöva ett gott ledarskap. Inte sällan har cheferna alltför omfattande enheter och uppgifter. Socialstyrelsen beräknade 2010 att det finns cirka 5000 enhetschefer och de har ansvar för mellan åtta till 100 medarbetare. I debatten om äldreomsorgens ropas ibland på stora strukturreformer, ändrade ansvarsgränser och ny lagstiftning. Det behöver inte alltid vara fel åtgärder. Men tänk om lösningen istället är att låta äldreomsorgen chefer sköta sitt uppdrag med bättre förutsättningar?

MARIA LARSSON (KD)

barn- och äldreminister

Av Tommy - 21 oktober 2012 10:44

Ökad sjukfrånvaro i äldreomsorgen

Publicerat: fredag 19 oktober kl 15:39, Nyheter P4 Östergötland

Kostnaden för sjukfrånvaron ökar inom Motala kommuns äldreomsorg. Facket Kommunal har slagit larm och på kommunen ska man försöka ta reda på orsakerna till ökningen av sjukfrånvaron.

 

– Ja, det är en viss ökning - drygt 700 000 om man räknar in själva sjuklönekostnaden för kommunen för 2012. Till detta kommer ökade kostnader för vikarier. Men då måste kan ha i åtanke att det har varit ett antal år där vi haft en sjunkande trend när det gäller sjukfrånvaron, säger  Jaan Noor som är socialstrateg på Motala kommuns socialförvaltning.

Hur går ni vidare nu?

– I första hand genom att ta in den information som vi idag saknar när det gäller var någonstans den här utökningen exakt ligger och vari den består. Sedan så får man analysera det.

En bidragande orsak som nämns från anställda till att sjukfrånvaron nu ökar igen är att det tidigare arbetstidsavtalet med fastlagda scheman över längre perioder är borta. Nu kan schemat sträcka sig över bara ett par veckor. Det här är ett ämne där anställda protesterat och åsikterna går isär mellan arbetsgivaren och facket, konstaterar Jaan Noor.

– Men den variation som vi eftersträvar är bara en liten del av den totala arbetstiden. Den normala arbetstiden för alla anställda är ändå en ganska stabil och förutsägbar arbetstid, säger han.

Äldreomsorgen beräknas i år få ett underskott på drygt 5,7 miljoner kronor, säger Jaan Noor, men det blir inte nödvändigtvis några nya besparingar ändå tror han.

– Vi har åtgärder som genomförts tidigare och där vissa delar inte har gett full effekt ännu. Så någonting ytterligare för att dra ner kostnader är inte i planeringen idag.

Av Tommy - 18 oktober 2012 09:33

Frågestund om äldreomsorg

 2012-10-16

Allmänheten bjuds in till frågestund innan äldreomsorgsnämndens möte den 23 oktober. En timma av mötet beräknas gå åt för att politikerna ska kunna svara frågeställarna. Den som vill kan redan nu maila frågor i förväg till äldreomsorgens förvaltning.

Sammanträdet hålls i fullmäktigesalen och börjar klockan 13.00

Av Tommy - 18 oktober 2012 09:31

TIPSA

  • Textstorlek
 

Politiker tveksamma till äldreboende i prästgård

Alvesta2012-10-16 | Uppdaterad 2012-10-16

Förslaget från kyrkoherde Anders Lindow att förvandla prästgården i Vislanda till ett äldre-boende möts av försiktighet och skepsis från politikerna.

 

Det var i måndagens Smålandsposten som kyrkoherde Anders Lindow uttryckte tankar kring att pastoratet i Vislanda/Blädinge kanske kan hjälpa till att lindra trycket på Alvesta kommuns äldreomsorg. En konkret idé är att genom en tillbyggnad förvandla Prästgården i Vislanda till ett äldreboende. – Det är möjligt att politikerna säger att ”det går inte” eller att ”det blir för dyrt”. Men vi måste i alla fall utreda det, sa Anders Lindow till Smålandsposten. Helen Gustavsson (M), ordförande i nämnden för omsorg och hälsa säger att hon i alla fall svarat på Lindows mejl och tackad för engagemanget och att det inte finns hinder för att boka en tid. Rent generellt, hur ser du på samarbete mellan kommunen och kyrkan? – Det finns ju ett visst samarbete i dag när det gäller exempelvis gudstjänster, men inte kring boende. Jag har egentligen inga synpunkter på detta i dagsläget, jag måste först ta upp frågan med mina politikerkolleger. I våra s föreslog Moderaterna att kontorslokaler på Rådmannen kunde byggas om för att öka antalet platser i särskilt boende. Men den idén tycks vila. – Jag vet inte ens om lokalerna finns kvar i dag. Också här vill Helen Gustavsson återkomma med besked när hon pratat med partikamraterna. Rose-Marie Larsson (S) är vice ordförande i samma nämnd. – Jag vet inget om prästgården i Vislanda. Jag har bara läst om förslaget och kan inte ta ställning nu, säger hon. Men hon vill understryka att behovet av platser inom äldreomsorgen främst finns i Alvesta tätort. – Då kanske man ska ha fokus på detta. Man måste få ha närheten till ”hemma” både för omsorgs-tagarens och de anhörigas skull. Men det är ju inte speciellt långt mellan Alvesta och Vislanda? – Men om en äkta hälft är 85 år kan 1,5 mil till den anhörige vara väldigt långt jämfört med att i stället kunna promenera dit. Rent generellt, hur ser du på samarbete mellan kommunen och kyrkan? – Det är inget som vi funderat på tidigare, det vill jag inte ens svara dig på. Det är en jättestor fråga. Också Alvestaalterna-tivets Lars-Olof Franzén är tveksam. – Vi är öppna för allt bara det är billigt och bra. Men också han betonar att det akuta behovet finns i Alvesta. Han menar att det gäller att snabbt få fram platser och det snabbaste är att hyra de hotellrum på Rådmannen som en gång i tiden var äldreboende.

Av Tommy - 18 oktober 2012 09:30

Äldreomsorgsdagarna 2012: Äldre kan själva

2012-10-17

Den svenska äldreomsorgen möts under två dagar i Älvsjömässan i Stockholm. Temat är att äldre kan betydligt mer än vad omgivningen, och ofta de äldre själva, tror.



Mötesplats

Äldreomsorgsdagarna arrangeras av tidningen Äldreomsorg i samarbete med Fortbildning AB.

Syftet med Äldreomsorgsdagarna är att skapa en mötesplats för alla yrkeskategorier inom äldreomsorgen.

Äldreminister Maria Larsson (KD) inleder om någon timme, och därefter drar 6 parallella spår med 29 seminarier i gång.

Även SPF finns med bland föreläsarna. Förbundets sakkunnige i läkemedelsfrågor Lars Nilsson framträder senare under onsdagen under rubriken ”Förbättra äldres läkemedelsbehandling”.

Ligger i tiden Temat för årets upplaga av Äldreomsorgsdagarna är alltså ”Äldre kan! – med rätt förutsättningar.”

Möjligen kan dagarna utmynna i en attityd som ligger i linje med SPFs arbete mot ålderism, alltså fördomar mot äldre som grundas just på ålder.

Budskapet rimmar också med EUs äldreår som har underrubriken aktivt åldrande.

Underhållning och eftertanke Många kända föreläsare och underhållare kommer att inspirera de hundratals mässdeltagarna, bland dem Elsie Johansson, mångsidig författare som vid fyllda 80 år också debuterade som dramatiker och Tom Alandh, journalist och dokumentärfilmare på Sveriges television.

Prisutdelning Under onsdagen kommer också Värdegrundspriset att delas ut av Maria Larsson.

Jan Arleij Jan.arleij@veteranen.se

Av Tommy - 18 oktober 2012 09:27

Exekutiva funktioner hos patienter med frontotemporal

demenssjukdom

Frontotemporal demens (FTD) är en grupp sjukdomar där en neurodegenerativ process

drabbar frontal- och temporalloberna. Gemensamt är att de karaktäriseras av

personlighetsförändring, beteendesymtom och kognitiv svikt. Det är den näst vanligaste

primärdegenerativa demenssjukdomen efter Alzheimers sjukdom. Dvs sjukdomen orsakas av

förtvining av hjärnceller som inte är en följd av någon annan sjukdom som t ex fallet är vid

vaskulär demens som kan uppstå bl a efter ett stroke. Av demenstillstånd med debut före 65

års ålder beräknas ca 1/5 vara FTD.

Exekutiva funktioner påverkas ofta hos dessa patienter men i olika grad och även i olika

skeenden av sjukdomsprocessen. Exekutiv funktion kan betraktas som ett samlingsbegrepp

över flera olika delfunktioner och undersöks med olika metoder.

FTD delas in i en beteendevariant, primärprogressiva afasier (icke-flytande progressiv afasi

och semantisk demens) samt FTD med motorneuronsjukdom, kortikobasal degeneration och

progressiv supranuklär pares. De tre senare debuterar vanligen med motoriska symtom och

utreds ofta först vid en neurologisk klinik medan de förra ofta först utreds inom psykiatrin

eller av foniatriker eller logopeder.

Tidig diagnostik av FTD är en utmaning och säkrare differentialdiagnostiska metoder behöver

utvecklas och utvärderas. Vid Minneskliniken i Lund pågår en prospektiv, longitudinell studie

(Luprofs) där patienter med misstänkt FTD inkluderas och undersöks med flera olika

metoder: läkarundersökning, skattningsskalor, laboratorieprover (blod, plasma, likvor),

magnetkameraundersökning och neuropsykologisk utredning.

Syfte: Jämföra de olika patientgrupperna inom FTD-komplexet avseende exekutiva funktioner

inklusive jämförelse mellan olika mått på exekutiv funktion.

Metod och material: För närvarande är 75 patienter inkluderade i Luprofs-projektet med

undersökningsresultat i varierande omfattning. En del patienter har varit för långt gångna i sin

sjukdom för att kunna medverka i alla undersökningar. Därför är det också viktigt att

utvärdera vilka undersökningsmetoder som fungerar i olika stadier av sjukdomen. Val av

variabler (undersökningsresultat) görs inom ramen för uppsatsarbetet under handledning.

Även s.k biologiska markörer kan ingå i studien, t ex MR-data eller labprover.

Handledare: Susanna Vestberg (kursansvarig EI:2).

Jag svara gärna på ytterligare frågor!

Susanna.Vestberg@psychology.lu.se

Tel på institutionen: 222 33 95

-”- minneskliniken: 17 74 63

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2013
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards