Senaste inläggen

Av Tommy - 12 oktober 2012 14:18

Vill hjälpa unga med demens

Publicerat: torsdag 11 oktober kl 12:00, Nyheter P4 JönköpingKommentera

Det är inte bara äldre personer utan också yngre som drabbas av demens. I en motion efterlyser kristdemokraten Laila Norss i Nässjö omsorg för unga personer med demens.


Hon vill utreda om Nässjö tillsammans med de andra Höglandskommunerna kan satsa på ett gemensamt boende för den här gruppen och i så fall ett boende med mer hemlik miljö och meningsfulla aktiviteter.

Omsorgsnämnden i Nässjö ska nu yttra sig om det här förslaget.

Av Tommy - 12 oktober 2012 14:16


Ett högintensivt fysiskt träningsprogram för att förbättra depressioner hos äldre människor med demenssjukdom

Befolkningen i Sverige står inför en demografisk förändring. Socialstyrelsen och statistiska centralbyrån förutspår att antalet äldre människor och antalet äldre människor med demenssjukdom kommer att öka kraftigt i Sverige fram till år 2030. De har dock räknat med att andelen i befolkningen som drabbas av demenssjukdom är konstant, medan studier från Umeå Universitet visar att denna andel ökar. Samtidigt säger världshälsoorganisationen WHO i en prognos att depression kommer att bli den sjukdom som orsakar mest lidande i världen år 2030.

Äldre människor i allmänhet och äldre människor med demenssjukdom i synnerhet drabbas oftare än andra av svårbehandlade depressioner. Dagens antidepressiva läkemedel har tveksam effekt på dessa grupper och en relativt färsk studie som publicerats i The Lancet visar att antidepressiva läkemedel inte har någon som helst positiv effekt för människor med demenssjukdom. Däremot drabbas de ofta av biverkningar.

Studier har visat att fysisk träning har lika stor effekt som läkemedelsbehandling eller kognitiv beteendeterapi (KBT) på depressioner hos 18-65 åriga vuxna, medan studier med fysisk träning på äldre människor och äldre människor med demenssjukdom är få, har få deltagare och ger motsägelsefulla resultat.

UMDEX, the Umeå Dementia and Exercise study.

I vår studie har 186 personer över 65 år med demenssjukdom antingen lottats till att genomföra högintensiv funktionell fysisk träning eller till att delta i en socialt stimulerande kontrollgrupp, varannan vardag i 4 månader. Depressionsskattningar har gjorts före interventionen, precis efter interventionen, samt 3 månader efter interventionens slut.

Depressioner gör att äldre människor drabbas av funktionshinder, ökat lidande och för tidig död, samtidigt som antidepressiva mediciner inte har någon effekt på äldre människor med demenssjukdom. Om det visar sig att fysisk träning lindrar depressioner hos äldre människor med demenssjukdom så kan mycket lidande förhindras, livskvaliteten förbättras, funktionshinder minskas och tabletter med tveksam effekt sättas ut. Kanske kan också deras liv förlängas.

Mvh,

Gustaf Boström, Doktorand i Geriatrik, Umeå universitet Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering, Enheten för Geriatrik 901 87 Umeå

Av Tommy - 12 oktober 2012 14:13

Möten med Minnen

Publicerad 12-10-08 13:41

Nationalmuseum samarbetar med Alzheimerfonden i landsomfattande museiprojekt.

Nationalmuseum är en viktig samarbetspartner i ett unikt landsomfattande projekt, Möten med Minnen, som riktas till människor som drabbats av någon form av demenssjukdom.

Alzheimerfonden har huvudansvaret för projektet och genomför detta i samarbete med Nationalmuseum, Demensförbundet och Svenskt demenscentrum. Projektet är möjligt tack vare finansiering från PostkodLotteriet.

Syftet med projektet är att genom kontakt med konst och andra kulturföremål öka de demenssjukas livskvalitet och att samtidigt sprida kunskap och öka öppenheten kring demenssjukdomar.

Inspiration till projektet kommer från MoMA, Museum of Modern Art i New York, där man arbetat med specialvisningar riktade till demenssjuka och anhöriga i det prisbelönade projektet Meet Me. Nu ska arbetssättet spridas och anpassas till olika museer runt om i Sverige genom en konstpedagog vid Nationalmuseum, Jeanette Rangner Jacobsson.

Demensförbundet är en viktig länk till demenssjuka i landet och Svenskt demenscentrum hjälper till med utbildning kring demenssjukdom och bemötande. Projektet kommer att pågå mellan 2013 och 2015.

Onsdag den 10 oktober hölls det första uppstartsmötet kring projektet Möten med Minnen på Nationalmuseum. 55 av de 110 museer från hela landet som visat intresse för projektet deltog. Bland talarna fanns förutom samarbetspartnerna, Laurel Humble från Museum of Modern Art i New York, Johan Sundelöf, forskare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, Jenny Andersson, ung anhörig, Agneta Ingberg och Susanne Vikdal som nyligen diagnosticerats som demenssjuka, Joakim Larsson, äldre- och ytterstadsborgarråd samt drottning Silvia, grundare av Silviahemmet.

Av Tommy - 11 oktober 2012 16:51

Anhörigträff - Personer med demens

Måndag 10 december 13:30 - 15:30
Karidal, Studierummet, Tröskevägen 2, 24132, ESLÖV
Vägbeskrivning/karta
Arrangemangsnr.: 28950
    Anhörigträff - Personer med demens
Av Tommy - 11 oktober 2012 16:51

Anhörigträff - Personer med demens

Måndag 10 december 13:30 - 15:30
Karidal, Studierummet, Tröskevägen 2, 24132, ESLÖV
Vägbeskrivning/karta
Arrangemangsnr.: 28950
    Anhörigträff - Personer med demens
Av Tommy - 10 oktober 2012 13:51

Var aktiv på alla sätt – så minskar du risken för demens

Publicerat av Jim Frisk 1 oktober 2012 i temat Friska åldrandet

Par som dansar under danslektion. Foto: Scanpix

Håll koll på vikten och se till att träna både kropp och knopp. Den som lever ett aktivt och stimulerande liv, minskar risken att drabbas av demens.

– Kopplingen mellan livsstil och demens är stark, säger Laura Fratiglioni, professor i medicinsk epidemiologi vid Karolinska institutet, där hon leder arbetet vid Aging research center (ARC). Hennes egen inriktning är demenssjukdomar och särskilt intresserad är hon av riskfaktorer för demens.

Laura Fratiglioni berättar att risken för demens ökar med stigande ålder. Vid 75 års har cirka 15 procent någon form av demens, och vid 95 år är det ungefär 50 procent.

– Men det betyder också att hälften av alla 95-åringar klarar sig utan att få demens. Alltså är det möjligt att leva som gammal utan att bli dement, säger hon.


Men det betyder också att hälften av alla 95-åringar klarar sig utan att få demens. Alltså är det möjligt att leva som gammal utan att bli dement

I två långtidsstudier har hon och hennes forskarkolleger följt ett stort antal människor, för att se vad som skiljer dem som insjuknar i demens från dem som förblir friska.

Hälsosam livsstil kan förebygga

Klart är att det genetiska arvet spelar en viktig roll, men forskarna kunde också se att det finns fler, icke-genetiska, faktorer som ökar risken att bli sjuk och andra som minskar risken. Men framförallt att det går att kompensera för riskfaktorer med en hälsosamt och aktiv livsstil.

Riskfaktorerna för demens är ungefär desamma som för många andra sjukdomar: övervikt, rökning, överdriven alkoholkonsumtion, diabetes och brist på både fysisk och psykisk aktivitet och bristfälliga sociala relationer.

– Allt spelar roll och ju fler riskfaktorer, desto större risk för demens. Men det går att kompensera för riskfaktorerna. Vi vet med säkerhet att aktivt liv minskar risken för att utveckla demens, säger professorn.


Men det går att kompensera för riskfaktorerna. Vi vet med säkerhet att aktivt liv minskar risken för att utveckla demens.

Gå en kurs

Den som vill undvika demens gör därför klokt i att satsa på motion, sociala aktiviteter och intellektuell träning. Laura Fratiglioni framhåller gärna möjligheten att gå en kurs.

– Jag som är dansintresserad, tycker att det är jättebra. Men oavsett kurs få man både sociala kontakter och mental stimulans. Och så måste man ju faktiskt röra på sig för att ta sig dit.

Håll koll på vikten

Det lönar sig också att hålla ett öga på vikten, det har Laura Fratiglioni och hennes kolleger kunnat slå fast i en stor studie. Redan hos en medelålders person med måttlig övervikt, BMI 25, ökar risken för demens senare i livet.

Studien visar att personer som är feta eller överviktiga löper 80 procents större risk än normalviktiga att få någon form av demens. Ju högre vikt, desto större är risken. Överviktig är den som har ett BMI mellan 25 och 30. Den som har ett BMI över 30 räknas som fet.

Det har även visat sig att så kallade vaskulära sjukdomar, som högt blodtryck och åderförkalkning också för med sig en ökad risk för demens.

Ytterligare en hypotes som forskarna arbetar med är att också stress påverkar demensrisken. Några studier är gjorda, men det behövs fler. Det verkar som att personer som är introverta och lättstressade har en större risk för demens. Ett jobb med stora krav och lite kontroll kan påverka risken för både hjärtinfarkt och demens senare i livet.

– Jag brukar säga att hela kroppen hänger ihop. Det som är bra för hjärtat är också bra för hjärnan, säger Laura Fratiglioni.

Kosten kan ha betydelse

Hennes forskargrupp har tidigare konstaterat att äta sunt, inte röka, leva ett aktivt liv och inte ha diabetes kan förlänga livet med sju år. Nu håller forskarna också på att undersöka kostens betydelse för risken att utveckla demens.

– En finsk studie har tidigare visat att det kan löna sig att äta grönt och fisk. Vi tror också att det kan finnas ett samband mellan demens och lågt intag av vitamin E. Men bevisen är inte så starka, därför behövs det fler studier, berättar Laura Fratiglioni.

Också graden av utbildning spelar roll, personer med hög utbildning löper mindre risk att utveckla demens. Intressant är att det gäller oavsett om personen ifråga senare i livet har ett mentalt krävande arbete eller inte.

– Det beror på att det händer mycket i hjärnan under unga år. Det är dessutom en tid då vi lättare bildare nya synapser, vilket ger en större hjärnreserv som kan kompensera för kommande skador.

Det är aldrig för sent

Men det betyder inte att det är för sent att börja träna hjärnan vid äldre år, tvärtom. Nya synapser kan bildas hela livet, vilket innebär att också den som har låg utbildning kan kompensera för det med hjälp av mentala utmaningar.

Betyder det att det går att helt förhindra demens med hjälp av en sund och aktiv livsstil?

– Nej, det har vi inga bevis för ännu. Däremot vet vi att det går att skjuta upp insjuknandet. En av våra studier visar att personer över 80 år med en aktiv livsstil kan fördröja sjukdomen med ett år, och det är mycket, säger Laura Fratiglioni.


En av våra studier visar att personer över 80 år med en aktiv livsstil kan fördröja sjukdomen med ett år, och det är mycket.

Demens är en allvarlig och svår sjukdom, men det är först de sista åren som det allvarligt påverkar livskvaliteten. Laura Fratiglioni tror att det går att förlänga sjukdomsförloppet med hjälp av en sund livsföring och därmed förlänga livet hos dem som drabbas.

– Men vi har inga bevis för det ännu. Det är något vi undersöker just nu.

Av Tommy - 10 oktober 2012 13:49

Dementa tvingas stanna länge på korttidsboende

Publicerat: fredag 05 oktober kl 05:00, Gotlandsnytt

Bristen på demensboende gör att dementa tvingas bo flera månader på korttidsboende. Häromdagen berättade vi att anhöriga anmält korttidsboendet Korpen till Socialstyrelsen efter en incident.


Det gällde en äldre man som enligt anhöriga blev attackerad av en annan patient. Polisens utredning visade inte på nåt brott, men ingen i personalen såg hur mannen fick ett sår på armen och de inblandade mindes själva inget.

På socialförvaltningen vill man inte kommentera enskilda fall, så istället frågade vi Karina Hedengrahn som är verksamhetschef för kortidsboendet på Korpen i Visby om det är vanligt med liknande händelser:

– Incidenter kan hända. Det är en ganska stor byggnad och man kan gå fel. Det är en blandad grupp med blandade sjukdomsbilder, säger Karina Hedengrahn

Korpens korttidsboende har 40 platser, en del måste dela rum men det finns också enkelrum.

Och de som bor där kommer oftast från lasarettet för tillfälligt boende, kanske i väntan på att ta bort gips efter ett benbrott eller att få bostaden anpassad, eller så väntar man på en plats på ett särskilt boende.

Yvonne Nyberg är och hälsar på sin svärfar på korttidsboendet, deras hus är på väg att säljas, och de har skaffat lägenhet, men flyttstöket skulle göra honom alltför orolig:

– Det är ett bra ställe att vara på, vi vet inte om han kan flytta med till den nya bostaden, säger Yvonne Nyberg

Men det största problemet är alla dementa som väntar på att få flytta till demensboende, enligt verksamhetschef Karina Hedengrahn:

– För en dement så är det väldigt viktigt att ha en liten och lugn miljö, och det uppnår vi inte alla gånger, säger Karina Hedengrahn som hoppas på att kunna ha olika inriktning på avdelningarna.

Av Tommy - 10 oktober 2012 13:47

Hemtjänstens personal träffar många dementa

Publicerat: fredag 05 oktober kl 11:48, Nyheter P4 SörmlandKommentera

Mycket av den offentliga demensdebatten handlar om vad som händer på särskilda boenden men det är dom som arbetar inom hemtjänsten som står för de flesta professionella kontakterna med de som har fått demens.


Enhetscheferna Anette Akar och Stefan Svensson är två av dem som ansvarar för hemtjänsten i Eskilstuna. Det är ofta deras medarbetare som upptäcker förändringar hos äldre som redan av andra skäl har hemtjänst. Då är det hemtjänsten som ska se till att den som fått demensproblem får rätt hjälp och det är inte alltid så lätt.

– För många är det svårt att ta in det. Det är vanligt att förneka det. Vi får lirka, skapa kontakt och förtroende, säger Stefan Svensson.

– Ibland får vi gå en omväg och säga att vi ska hjälpa till med något praktiskt, säger Anette Akar.

Är det inte att luras?

– Det är för ett gott syfte och många behöver ändå hjälp med att städa och handla, säger Stefan Svensson.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2013
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards