Senaste inläggen

Av Tommy - 1 oktober 2012 09:21

Om demenssjukdom - bemötande och förhållningssätt.

 
15 oktober klockan 18.30—21.00, Eslövs stadsbibliotek. Föreläsning om demenssjukdom- bemötande och förhållningssätt.
 
Eva-Britt Minthon, demenssjuksköterska i Eslövs kommun, föreläser om demenssjukdom och bemötande av personer med demenssjukdom.

Länk till mer informationlänk till annan webbplats

Av Tommy - 27 september 2012 16:33

Äldreomsorgen behöver handling – inte detaljstyrning

| Ebba Busch Kommunalråd (KD) ordförande äldrenämnden, Uppsala:
  Allt vackert tal om en värdig äldreomsorg fri från vanvård faller platt till marken om inte politiker landet runt blir betydligt bättre på att följa upp vad som sker ute på deras äldreboenden. I dag ligger för mycket politiskt fokus på beställarrollen.  
Ebba Busch Kommunalråd (KD) ordförande äldrenämnden, Uppsala
 

Det är nu ett år sedan ett antal vårdskandaler på äldreboenden runt om i landet uppmärksammades i nationell media. Sedan dess har det i kommunsverige förts många diskussioner om hur man ska kunna undvika att något liknande sker igen. Delvis som ett svar på denna diskussion kom Socialstyrelsen i våras med bindande föreskrifter om mer detaljerade biståndsbeslut för äldre med demens på vårdboenden som ska trädda i kraft 2013.

Dessa nya regler är dock tandlösainför den större frågan om hur vi säkerställer en god och säker vård för alla äldre. Tvärtom är det sannolikt att socialstyrelsens förslag endast kommer leda till mer byråkrati. Därför är det förvånande att flera medier i början av hösten rapporterade om att kommuner ute i landet nu anser att Socialstyrelsens riktlinjer borde vara än mer detaljstyrande. Att det finns fler regler på ett papper eller mer detaljerade beslut skyddar i sig ingen ifrån vanvård. Det är bara om reglerna följs som de blir effektiva. För att det ska ske krävs ett värderingsskifte och förändrat synsätt hos socialstyrelsen och hos oss äldrepolitiker ute i kommunerna.

Med ökad valfrihet och betydligt fler aktörer inom äldreomsorgen öppnar sig möjligheten för de äldre, i olika utsträckning, att använda sin konsumentmakt. Men för att de äldres konsumentmakt ska vara en verklig kraft kan inte socialstyrelsen och beställarna av äldreomsorgen ute i kommunerna fortsätta att fokusera nästan uteslutande på själva beställandet.

 

Nyckeln till att goda intentioner och fina krav i beställaravtalen med utförare faktiskt blir verklighet för våra äldre ligger i uppföljningen. Dagens kvalitetsdiskussioner fastnar ofta i utveckling av olika typer av upphandlingar och detaljskrivningar i avtal etcetera. Vi som äldrepolitiker måste istället genomdriva en förändring av våra förvaltningar och flytta fokus ifrån att endast planlägga omsorgen till att både planlägga och följa upp omsorgen.

Under året har jag haft möjligheten att träffa många kommunkollegor ute i landet och kunnat prata och jämföra hur olika kommuner arbetar. Som kommunpolitiker är man alltid intresserad av att plocka in goda idéer eller lärdomar från andra kommuner. När vi kom in på höstens vårdskandaler ställde jag ofta frågan till aktiva politiker oavsett partitillhörighet – hur arbetar ni med uppföljning? Svaret var allt för ofta nedslående.

Fokus ligger i många kommuner enbart på planläggning av äldreomsorgen och systematisk uppföljning saknas helt. Att kommunerna inte följer upp sina vårdboenden som är en mångmiljardbransch är helt orimligt. Äldreomsorgen är precis som skolan styrd av nationella riktlinjer och lagar men utförs och ansvaras för av kommunerna. Det behöver inte vara ett problem men det är uppenbart att det resulterat i en situation där rikspolitiker pekar på kommunernas ansvar och kommunpolitikerna pekar på ansvaret på riksnivå. I den situationen har det allvarligaste som kan ske skett – politiken har fastnat i formalia och tappat verkligheten, fastnat i systemet och missat människan. Det finns ett behov av nationella riktlinjer som ålägger kommunerna att ha tydliga system för uppföljning. Men framförallt är det ett ansvar som kommunerna kan ta redan i dag att inrätta eller utveckla sina uppföljningssystem.

Visserligen är det sant att socialstyrelsen genomför uppföljningar men dessa är försvinnande få. Det bor 89 000 äldre på särskilda boenden runt om i landet men under föregående år hade socialstyrelsen totalt sett tillsyn 168 gånger på särskilda boenden runt om i landet – varav endast 45 oanmälda. Det är mindre en uppföljning per kommun! Detta är för få tillfällen för att en kommun ska kunna kännas sig trygga med att enbart luta sig tillbaka på socialstyrelsen.

I Uppsala har vi valt att inrätta en egen avtals- och uppföljningsenhet för att försäkra oss om att de närmare 40 vårdboenden som finns följer de avtal vi har satt upp. I kommunen sker cirka 100 uppföljningar varje år som antingen är regelbundna, oanmälda eller händelsestyrda på olika vårdboenden. Det sker ett stort antal regelbundna påplats-uppföljningar som är föranmälda. De resulterar i en rapport med synpunkter, begäran om åtgärdsplan från utföraren och tid för när det som påpekats ska ha åtgärdats.

Vid behov gör vi oanmälda uppföljningar. Kommunens tjänstemän kan då till exempel göra uppföljningar mitt i natten för att se om bemanningen håller en nivå som gör att man kan arbeta individbaserat eller till exempel en söndagsmorgon för att se om alla äldre fått den hjälp de önskar och behöver för att kunna komma upp väl på morgonen. Den sista typen av uppföljning som är händelsestyrd sätts igång om vi får in tips på att allt inte fungerar som de ska på ett boende via en anhörig, den äldre själv eller en anställd. Den är viktig för att sätta en kultur av öppenhet där vi får vetskap om vad som inte fungerar så att det kan åtgärdas.

Vad är då resultatet av en utökad och omarbetad uppföljningsorganisation? För Uppsalas del har det inneburit bättre förutsättningar för att ord om värdighet, gott bemötande och individbaserat arbetssätt faktiskt blir verklighet. Arbetet med detta är långt ifrån färdigt men våra utförare vet att det inte går att vinna en upphandling eller bli auktoriserad inom valfrihetssystemet för hemvård och sedan simma lugnt fram tills nästa upphandling. I en av våra uppföljningar kunde vi påvisa att utföraren inte arbetade individbaserat med de äldre. Vi kunde också påvisa att detta var kopplat till för låg bemanning vilket resulterade i att de fick anställa 15 heltidsanställda på sina vårdboenden.

Denna typ av uppföljningskompetens behöver fler kommuner skaffa sig, antingen själva eller i samarbete med andra kommuner, för att kunna garantera en god äldreomsorg. Tyvärr väljer socialstyrelsen inte att komma med en sådan riktlinje efter sin uppföljningsrapport i våras. Istället vill de se att kommunerna kraftigt ökar sin administration på framsidan av systemet genom att ställa krav på att alla kommuner ska ha individbeslut för varje enskild insats som en person med demens kan behöva. Men en människa befinner sig aldrig i ett statiskt tillstånd utifrån vilket man kan bygga ett fyrkantigt system. Vård och omsorgsbehov kan ändras från en vecka till en annan. Därför missar socialstyrelsens goda intentioner målet och de kommuner som vill att socialstyrelsen ska blir än mer detaljerade i sina krav kommer inte få bättre förutsättningar för att ge sina äldre det dem har rätt till.

De återkommande problemen är inte bristen på detaljbeslut inom administrationen utan bristerna är i första hand när ord ska bli handling. Därför borde socialstyrelsen istället skärpa och utveckla kraven på kommunernas uppföljning av sin beslutade äldreomsorg. I väntan på fler, om än välmenande ord från socialstyrelsen fortsätter vi att göra våra uppföljningar i Uppsala övertygade om att det är det enda sättet som löften om en värdig omsorg om våra äldre kan bli verklighet.

35 röster

Vad tycker du?

Av Tommy - 27 september 2012 16:30

Anmäls för att förnedrat demenssjuk        

 

Socialstyrelsen utreder om fyra personliga assistenter i Lomma kommun behandlat en demenssjuk person förnedrande.

Enligt anmälan har de fyra hotat med att tejpa igen vårdtagarens mun, lurat henne att äta mat hon inte ville ha och hållit så hårt i hennes armar att hon fått blåmärken. Assistenterna ska också ha skrikit åt kvinnan och behandlat henne respektlöst. Den demenssjuka kvinnan har kommunikationssvårigheter och har av den anledningen inte kunnat berätta för någon hur hon blivit behandlad.

De fyra assistenterna har stängts av från sina arbeten under tiden Socialstyrelsen utreder fallet. Hur utredningen än slutar kommer de inte att arbeta hos kvinnan igen, har arbetsgivaren, Humana Assistans, enligt SDS meddelat. "Kvinnans diagnos har försatt henne i ett synnerligt underläge gentemot de fyra assistenter som utnyttjat hennes situation", skriver arbetsgivaren Humana Assistans AB i sin anmälan till Socialstyrelsen. Humana Assistans är Sveriges största företag inom området med över 7 000 personliga assistenter över hela landet.

Av Tommy - 26 september 2012 16:00

Ryggmärgsprov kan avslöja demens

Publicerat: tisdag 25 september kl 06:46 , Vetenskap & miljö 1 kommentar

Forskare på Sahlgrenska akademin i Göteborg har hittat ämnen i ryggmärgsvätska som ge bättre diagnoser för demenssjuka redan i ett tidigt stadium.


Studien har genomförts på 450 demenspatienter i Malmö, Lund och Göteborg och resultaten pekar på att det med så kallade biomarkörer går att skilja ut alzhemimer från andra demenssjukdomar och parkinson från andra motoriska sjukdomar.

Andra demensforskare säger till Vetenskapsradion att de här forskningsresultaten är viktiga både för patienter och för fortsatt forskning. För forskningens del kan det hjälpa att tidigt inkludera rätt patienter i kliniska studier för att få bättre resultat. För patienternas del kan en tidig diagnos leda till bättre behandling av de olika sjukdomarnas olika symptom.

Just att tidigt ge rätt diagnos är något som Annika Öhrfelt, en av forskarna bakom studien, också lyfter fram som viktigt.

– När patienterna kommer in så är det svårt att utifrån symptomen kunna skilja de här patientgrupperna åt, så att därför vill vi med hjälp av biomarkörer sätta rätt diagnos i ett tidigt skede, säger Annika Öhrfeldt, forskare vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet.

Referens: Hall, S., et al, "Accuracy of a Panel of 5 Cerebrospinal Fluid Biomarkers in the Differential Diagnosis of Patients With Dementia and/or Parkinsonian Disorders", Arch Neurol. Published online August 27, 2012. doi:10.1001/archneurol.2012.1654

Av Tommy - 26 september 2012 15:54

Drottningen besöker Vigs ängar

Text: Cecilia Billgren Publicerad 25 september 2012 8.30 Uppdaterad 25 september 2012 8.30 Större eller mindre text Share on emailShare on print

        Drottning Silvia inviger seminariet Framtidens äldreomsorg i världen som hålls på äldreboendet Vigs ängar på torsdag.

Såväl arkitektur och byggande som vård och omsorg är tema för seminariet som lockat föreläsare från Danmark, Norge och Sverige. De ska presentera forskningsrön och beprövad erfarenhet av byggande för sköra personer och vård och omsorg med utgångspunkt från den enskildes behov.

Seminariet vänder sig till beställare av äldreomsorg och olika personalgrupper inom vård och omsorg men även till arkitekter, bygg- och fastighetsföretag, äldreorganisationer och politiker.

I år är det 17 år sedan Vigs ängar invigdes. Drottning Silvia har redan varit där två gånger tidigare.

– Vigs ängar och Silviahemmet har samma värdegrund för arbetet med äldre, förklarar Lillemor Husberg, som ritat och startat verksamheten på Vigs ängar.

Numera finns ett samarbete mellan Vigs ängar och Silviahemmet.

– Det känns roligt att alla som vill arbeta för det personnära mötet i en stödjande arkitektur arbetar tillsammans. Vi är många som vill samma sak och det gäller att ta hand om de goda krafterna, säger Lillemor Husberg.

Under seminariet ska de omkring 60 deltagarna titta på boendet, men även diskutera hur man i framtiden ska få en trygg och individuellt anpassad äldreomsorg i en rikare boendemiljö.

Av Tommy - 26 september 2012 15:51

Privat äldreomsorg het fråga 

Privat äldreomsorg eller inte. Det är en het politisk fråga i Sollefteå. När frågan behandlades i kommunfullmäktige på måndagen tände det till på allvar.

 
 

Frågan togs faktiskt upp två gånger. Först med anledning av ett medborgarförslag från Ramsele och sedan i samband med att en motion från oppositionsrådet Bengt Sörlin togs upp. Den politiska majoriteten avslog såväl medborgarförslag som motion och då gick oppositionen igång.

– Det handlar inte om att starta verksamhet, det handlar om att utreda möjligheter, poängterade Sörlin.

Vård- och äldrenämndens ordförande John Åberg konstaterade att det fanns stora ideologiska skillnader mellan partierna och menade att ursprunget till förslaget egentligen har sitt ursprung i beslutet att lägga ner Nipgården i Ramsele.

Folkpartiets Leif Östberg manade majoriteten till att säga ja till förslaget och motionen, om inte annat av den anledningen att regeringen snart förmodligen kommer att lagstifta om valfrihet inom äldreomsorgen.

– Dessutom är inte tanken att vi ska ha en kommunal och privat äldreomsorg parallellt, sade han.

Det fick kommunalrådet Elisabet Lassen (S) att undra vad det då verkligen rör sig om valfrihet.

– Jag är realpolitiker och vi har 5500 kvadratkilometer kommunyta och gles befolkning. Marknadskrafterna når inte riktigt ut till alla delar av vår kommun. Vi har fullt upp att försöka behålla den samhällsservice vi har, poängterade hon.

Västrainitiativets Mattias Ahlenhed tyckte att möjlighet till privat äldreomsorg kan vara möjligheten att välja mellan äldreomsorg eller ingen äldreomsorg alls.

På gårdagens möte antogs också budget och övergripande verksamhetsplan för 2013 till 2015. Beslut skulle egentligen ha fattas vid junisammanträdet. Men eftersom alla handlingar då inte skickats ut tvingades man skjuta på beslutet till september. Fullmäktige hade fyra förslag att ta ställning till. Majoritetens, (alltså socialdemokraterna och vänstern), Alliansens, (alltså moderaterna, centern, folkpartiet och kristdemokraterna), samt Miljöpartiets och Västrainitiativets.

De sistnämna hade ingen möjlighet att lämna något budgetförslag i kommunstyrelsen men passade på nu i stället. Deras förslag var det mest radikala. Bland annat vill de upplösa kultur- utbildnings- och fritidsförvaltningen och dess politiska nämnd och flytta över all utbildning till barn- och skolnämnden. På så vis ska det bland bli mer pengar till vård- och äldreomsorgen och individ och familjeomsorgen.

– Jag vet att ni kommer rösta ner vårt förslag. Men läs det och ta till er det. Vi hoppas i alla fall kunna så ett frö till kommande år, sa Mattias Ahlenhed.

Han fick rätt. Majoritetens förslag röstades igenom

De pågående och planerade vindkraftutbyggnaderna diskuterades också. Miljöpartiets Tonny Molander har i en motion föreslagit ett totalstopp för all vindkraftutbyggnad i kommunen i väntan på att kommunens nya översiktsplan blir klar.

– Vi är för vindkraft. Men vi tycker att den ska hanteras med måtta. Vi tycker att man först ska se vilka värden vi vill bevara innan man börjar bygga.

Molander motion fick inte mycket stöd.

– Konstigt att vara för vindkraft med samtidigt föreslå ett totalstopp. Vi har varit mycket noggranna när vi tagit fram lämpliga områden och diskuterat alla detaljer, sa centerns Ingemar Jonsson.

Kommunalrådet Elisabet Lassen visade några bilder där det framgick att den vindkraftsatsning som i dag är på gång berör en väldigt liten del av kommunens yta.

Stöd fick dock Miljöpartiet av Västrainitiativet.

– Det finns en opinion i kommunen mot vindkraft och den växer. Vi måste lyssna på dessa människor. I Junsele vill man till exempel inte ha vindkraft i närheten av Betarsjön, sade han.

Motionen avslogs emellertid av en stor majoritet.

Av Tommy - 25 september 2012 11:45

Kompetens om demens

 
Har du aktuell kompetens i demens?
Kostnad Kursen är avgiftsfri
Kort om kursen För dig som möter personer med demenssjukdom eller deras närstående.
För att uppdatera dina kunskaper om demens erbjuder vi dig en endagsutbildning som utgår ifrån Socialstyrelsens nationella riktlinjer och patientfall.
Kaffe och lunch ingår.
Målgrupp Arbetsterapeut, AT-läkare, Distriktssköterska, Kurator, Specialistläkare, allmänmedicin, ST-läkare, Sjuksköterska, Sjukgymnast
Tema Vårdvetenskap
Ur innehållet Hjärnans basala funktioner, hur dessa förändras vid åldrande och demenssjukdom. Diagnostisering av de vanligaste demenstillstånden och handläggning av dem i det fortsatta sjukdomsförloppet. Läkemedel och andra hjälpinsatser samt dess uppföljning. Opptimalt nyttjande av olika vårdresurser.
Inbjudan som pdf
Lärandemål Ge en ökad kompetens för att: • kunna arbeta utifrån Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom • kunna initiera utredning, behandling och insättande av adekvata insatser utifrån den demenssjukes behov • kunna utföra MMT och klocktestet på ett standardiserat sätt • kunna tillvarata olika yrkeskompetenser för att ge vård av hög kvalitet
PlatsGes på olika platser runt om i länet.
Kursens längdheldag
Kursen gesFlera gånger per termin
KursarrangörCentrum för allmänmedicin tillsammans med Demensrådet
Planerade kurs-/mötesdatumIconPlanerade kurs-/mötesdatum17/10 Clinicum, Danderydssjukhus

Tid: 08.30-16.00
Sista anmälningsdagIconSista anmälningsdagAnmälan: till Maria Lund på CeFAM
maria.lund@sll.se, senast 5/10
{chronocontact}demens_456_482_ye{/chronocontact}

Kontakt För mer information Icon För mer information om kursens innehåll, kontakta:
Yvonne Erikssonmail icon yvonne.k.eriksson@sll.se

 

anmälan och administrativa frågor, kontakta:IconFör information om anmälan och andra administrativa frågor, kontakta:
Maria Lund mail icon maria.lund@sll.se

Anmäl dig!
Av Tommy - 25 september 2012 11:42

Landets museer utbildas i demens

I ett nytt projekt, Möten med Minnen, ska museipedagoger utbildas i demens. De ska sedan kunna erbjuda bland annat specialvisningar för demenssjuka och deras anhöriga. Idén kommer ursprungligen från New York.

Svenskt demenscentrum har tidigare skrivit om alzheimerprojektet vid MOMA, Museum of Modern Art (se högerspalt). Det har fått efterföljare i många amerikanska städer och nu alltså även i Sverige. Alzheimerfonden, som är initiativtagare, hoppas att så många som möjligt av landets museer vill delta.

Startskottet för Möten med Minnen går den 10 oktober då en heldag ägnas åt projektet på Nationalmuseum i Stockholm. Laurel Humble från MOMA föreläser, liksom Wilhelmina Hoffman från Svenskt demenscentrum.

Projektet finnasieras via Postkodlotteriet. Svenskt demenscentrum och Demensförbundet deltar som samarbetspartners.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2013
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards