Alla inlägg under oktober 2012

Av Tommy - 21 oktober 2012 10:54

Lär dig använda MMSE-SR

I våras publicerades MMSE-SR, ett nationellt enhetligt MMT. Instrumentet används sedan länge vid demensutredningar men genom att övergå till den standardiserade versionen kan resultaten bli mer tillförlitliga och jämförbara (se separat artikel i högerspalt).

Svensk Förening för Kognitiva Sjukdomar (SFKS), som utvecklat MMSE-SR, ger nu kurser i hur instrumentet ska användas. Kurserna hålls i Stockholm (22 oktober) och Malmö (5 november). Läs mer på fks.nu » (nytt fönster)

Vid kurstillfällena visas Svenskt demenscentrums instruktionsfilmer om MMSE-SR. Det har producerats i samarbete med Beata Terzis, chefspsykolog och enhetschef på minnesmottagningen Capio geriatrik, som deltagit i utvecklingsarbetet av MMSE-SR.

Instruktionsfilmerna kan även ses på Svenskt demenscentrums webbplats under www.demenscentrum.se/MMSE-SR/filmer »

Av Tommy - 21 oktober 2012 10:52

Nybro Demens- och Anhörigförening

Jan Strömqvist föreläser på Jutegården den 14 november kl. 18.30 kring ”Demenssjukdomar: Vad vet vi idag? Framtiden? Behandling? Bemötande?”.

Fika. Lotterier. Medlemmar fri entre´, övriga 50 kr.

Arr. Nybro Demens- och Anhörigförening

Av Tommy - 21 oktober 2012 10:51

Demens - högre bemanning med nya riktlinjer

Bemanning i demensomsorgen - nya riktlinjer

Dementa får otillräcklig vård

Vi får gång efter annan höra om stora missförhållanden inom äldreomsorgen, dels i media, dels genom Socialstyrelsens inspektioner, som i mångt och mycket beror på alltför få personal. I många fall är äldre dementa pensioner i särskilt boende i behov av mycket omsorg. Men tyvärr finns det många exempel på att dementa personer lämnas ensamma nattetid. Därmed finns ingen hjälp tillhanda om de är i behov av toalettbesök eller om de ramlat och slagit sig.

ett försök att komma tillrätta med missförhållandena införde därför Socialstyrelsen nya riktlinjer om bemanning på alla äldreboenden med många äldre med demens. Enligt de Sicuakstyrelsens nya riktlinjer är det numera endast de demenssjuksas behov som ska styra vilken omsorg de ska erbjudas.

Kommunens ansvar för demenssjuka tydliggörs

Föreskrifternan målsättning är att göra det explicit för kommunernas om deras ansvar för att alla boende har en bemanning så att de boende kan leva ett tryggt och säkert. Därutöver ska det bli tydligt för den med demens vilka rättigheter denne har, och riktlinjerna ställer tydliga krav på att socialnämnderna gör en utredning och dokumenterar samtliga demenssjukas behov av hjälp. Såväl kommunala som privata boenden ska ta fram konkreta planer för hur insatserna ska genomföras och säkerställa en adekvat anpassning av bemanningen. Därutöver ska det finnas personal som under dygnets alla timmar snabbt kan ge nödvändig hjälp.

Missförhållandena medför stora kostnader

Efter det att förslaget om nya regler skickats ut på remiss till myndigheter, kommuner och organisationer har Socialstyrelsen tagit ställning till inkomna synpunkter. Ändringar har gjorts för att förtydliga regelverket och minska administrationsbehovet genom att ta bort onödig detaljreglering, som exempelvis avskaffande av blanketter för att redovisa bemanningen. Enligt Socialstyrelsen bedömning kommer de nya föreskrifterna att medföra ökade kostnader för kommunerna och enskilda verksamheter, motsvarande mellan fyra och tio miljarder kronor. En bråkdel av dessa kostnader beräknas behöva gå till handläggning av beslut, uppföljning och genomförandeplan, eftersom individanpassad och rättssäker omsorg kräver en viss ökad handläggning. För ett stort antal kommuner blir dock den stora förändringen att de måste anställa mer omsorgspersonal, och ökningen av kostnader beror på att de i dagsläget saknar tillräcklig bemanning för att säkerställa att lagen följs,.

Alla ålderboenden kan beröras

Riktlinjerna börjar gälla den 1 januari 2014, men kommunerna har redan i dag ett ansvar för att varje särskilt boende är bemannat utifrån de äldres behov. Därmed är det angeläget att de redan idag anpassar sig till de nya kraven. Regeringen har givit Socialstyrelsen ett särskilt uppdrag att utöka föreskrifterna så att de kan gälla alla äldreboenden.

Av Tommy - 21 oktober 2012 10:48

Temadag för Migrationsskolan

Temadag Migrationsskolan 150 platser

Är du intresserad av att arbeta med människor som har en demenssjukdom och kommer från en annan etnisk bakgrund? Då är denna temadagen för dig!

Syftet med temadagen är att göra det lättare för vårdpersonal i Öresundsregionen, att arbeta i demensvården med patienter som har en annan etnisk bakgrund genom ett samarbete över sundet. Även att inspirera deltagarna att arbeta med etniska minoriteter i demensomsorgen.

Målet med dagen är att ge deltagarna kännedom om svenska och danska förhållande gällande:

  • Organiseringen av demensvården i Sverige och Danmark
  • Grundläggande kännedom för att kunna känna igen patienter med symtom på demens
  • Kännedom om uppfattningen av demenssjukdom i andra kulturer .

Målgrupp:    

Medarbetare som är intresserade av att arbeta med demenssjuka personer med annan etnisk bakgrund, så som läkare, sjuksköterskor, psykologer, vårdpersonal, tolkar, även studerande i vårdskolan som är i slutet av sina studier och som är på väg ut i arbetsmarkanden är välkomna. 

Arrangör: 

Migrationsskolan är ett samarbete mellan Kunskapscentrum för demenssjukdomar på Skånes Universitetssjukhus och Nationalt Videnscenter for Demens på Rigshospitalet, som bland annat har som avsikt att stärka samarbetet om etniska minoriteter och demens i Öresundsregionen.  

När:     

Tisdagen den 22 januari 2013 klockan 9.30-15.30

Var:

Skånes Universitetssjukhus, Jubleumsaulan, Jan Waldenströms gata, Malmö

Senast anmälan:

Tisdagen den 8 januari.

Programmet för temadagen finner ni här:


Denna dag är kostnadsfri, anmälan är bindande men kan överlåtas, utebliven närvaro faktureras med 500 kronor.

 

Av Tommy - 21 oktober 2012 10:46

Chefer i  behov av  utbildning

En god vård och omsorg står och faller med kompetenta chefer. Nu tar vi tag i utbildningsbehoven, skriver barn- och äldreminister Maria Larsson.



DEBATT. En viktig förutsättning för trygg och värdig äldreomsorg med god kvalitet är kompetenta chefer, som får möjlighet att styra, leda, följa upp och utveckla verksamheten. Tyvärr ser det inte alltid riktigt ut så. I äldreomsorgen finns i dag olika benämningar på ledare och inga nationella krav på utbildning. Enligt en lägesrapport av Socialstyrelsen saknar tio procent av enhetscheferna eftergymnasialutbildning och 37 procent har högst en tvåårig högskoleutbildning.

Regeringen har mot denna bakgrund avsatt cirka 100 miljoner kronor under åren 2013–2015 till en ledarskapsutbildning inom äldreomsorgen. Syftet med denna satsning är att höja kompetensen hos cheferna, och på sikt skapa bättre förutsättningar att utöva ett effektivt ledarskap. Regeringen vill bidra till en god grund för en permanent och kompetenshöjande utbildning för enhetschefer genom att initiera och delfinansiera utbildningssatsningen. Socialstyrelsen har meddelat att det finns ett stort intresse från kommunernas sida för en nationell ledarskapsutbildning.

Kvalitetsbrister inom äldreomsorgen, hos både kommunala och enskilda utförare, innefattar också kompetens och ledarskap. Regeringen har redan initierat en satsning för grundpersonal (Omvårdnadslyftet) – som omfattar en miljard kronor under mandatperioden – och gör nu ytterligare en kompetenssatsning med fokus på ledarna. Regeringens satsning är därför också ett viktigt steg för att långsiktigt kvalitetssäkra de omfattande kompetenssatsningarna som är riktade till baspersonalen.

En god vård och omsorg står och faller med kompetenta chefer som kan styra, leda och utveckla det dagliga arbetet. Nu tar vi tag i utbildningsbehoven. Men det råder också mycket olika förutsättningar i olika kommuner när det gäller att utöva ett gott ledarskap. Inte sällan har cheferna alltför omfattande enheter och uppgifter. Socialstyrelsen beräknade 2010 att det finns cirka 5000 enhetschefer och de har ansvar för mellan åtta till 100 medarbetare. I debatten om äldreomsorgens ropas ibland på stora strukturreformer, ändrade ansvarsgränser och ny lagstiftning. Det behöver inte alltid vara fel åtgärder. Men tänk om lösningen istället är att låta äldreomsorgen chefer sköta sitt uppdrag med bättre förutsättningar?

MARIA LARSSON (KD)

barn- och äldreminister

Av Tommy - 21 oktober 2012 10:44

Ökad sjukfrånvaro i äldreomsorgen

Publicerat: fredag 19 oktober kl 15:39, Nyheter P4 Östergötland

Kostnaden för sjukfrånvaron ökar inom Motala kommuns äldreomsorg. Facket Kommunal har slagit larm och på kommunen ska man försöka ta reda på orsakerna till ökningen av sjukfrånvaron.

 

– Ja, det är en viss ökning - drygt 700 000 om man räknar in själva sjuklönekostnaden för kommunen för 2012. Till detta kommer ökade kostnader för vikarier. Men då måste kan ha i åtanke att det har varit ett antal år där vi haft en sjunkande trend när det gäller sjukfrånvaron, säger  Jaan Noor som är socialstrateg på Motala kommuns socialförvaltning.

Hur går ni vidare nu?

– I första hand genom att ta in den information som vi idag saknar när det gäller var någonstans den här utökningen exakt ligger och vari den består. Sedan så får man analysera det.

En bidragande orsak som nämns från anställda till att sjukfrånvaron nu ökar igen är att det tidigare arbetstidsavtalet med fastlagda scheman över längre perioder är borta. Nu kan schemat sträcka sig över bara ett par veckor. Det här är ett ämne där anställda protesterat och åsikterna går isär mellan arbetsgivaren och facket, konstaterar Jaan Noor.

– Men den variation som vi eftersträvar är bara en liten del av den totala arbetstiden. Den normala arbetstiden för alla anställda är ändå en ganska stabil och förutsägbar arbetstid, säger han.

Äldreomsorgen beräknas i år få ett underskott på drygt 5,7 miljoner kronor, säger Jaan Noor, men det blir inte nödvändigtvis några nya besparingar ändå tror han.

– Vi har åtgärder som genomförts tidigare och där vissa delar inte har gett full effekt ännu. Så någonting ytterligare för att dra ner kostnader är inte i planeringen idag.

Av Tommy - 18 oktober 2012 09:33

Frågestund om äldreomsorg

 2012-10-16

Allmänheten bjuds in till frågestund innan äldreomsorgsnämndens möte den 23 oktober. En timma av mötet beräknas gå åt för att politikerna ska kunna svara frågeställarna. Den som vill kan redan nu maila frågor i förväg till äldreomsorgens förvaltning.

Sammanträdet hålls i fullmäktigesalen och börjar klockan 13.00

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24 25 26 27 28
29 30
31
<<< Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards