Alla inlägg under november 2012

Av Tommy - 14 november 2012 10:51

Regler om bemanning ska gälla alla äldreboenden

den 8 november 2012 kl. 13:00 Nyhet
 
 

Socialstyrelsen har tidigare tagit fram regler för bemanningen på särskilda boenden där demenssjuka bor. Nu har myndigheten beslutat att ta fram föreskrifter som gör att samma regler ska gälla alla särskilda boenden för äldre.

I somras beslutade Socialstyrelsen om föreskrifter som ska säkerställa en tillräcklig bemanning på särskilda boenden där personer med demens bor. Genom tillsynen vet Socialstyrelsen att det finns brister i bemanningen även på särskilda boenden för andra äldre personer.

– Problemen beror ofta på att det brister i kopplingen mellan den enskildes bedömda individuella behov och dimensioneringen av det särskilda boendets bemanning. Det gäller oavsett om det rör personer med demens eller andra boende, säger Bitte Fritzson, jurist på Socialstyrelsen.

Därför tar myndigheten, som svar på ett regeringsuppdrag, fram föreskrifter om bemanning på alla särskilda boenden för äldre.

Även hälso- och sjukvårdspersonal

De nya föreskrifterna ska reglera tillgången på både omsorgspersonal och hälso- och sjukvårdspersonal för alla äldre personer som bor på särskilda boenden, i enlighet med socialtjänstlagens och hälso- och sjukvårdslagens krav.

– Äldre personer har ofta behov av både vård och omsorg. Det är därför viktigt att reglerna även tillgodoser behovet av hälso- och sjukvård i särskilda boenden, säger Bitte Fritzson.

Träda i kraft samtidigt

Avsikten är att de nya föreskrifterna ska ha samma konstruktion som föreskrifterna om bemanning på särskilda boenden där personer med demens bor.

De ska tydliggöra kommunernas och verksamheternas ansvar för att varje boende är bemannat så att de som bor där kan leva ett tryggt och säkert liv. De ska också ställa krav på att socialnämnderna utreder och dokumenterar vilka hemtjänstinsatser varje boende behöver, och följer upp beslutet.

Målsättningen är att de nya reglerna ska träda i kraft den 1 januari 2014.

– Den nya föreskriften bör träda i kraft samtidigt som reglerna för särskilda boenden för personer med demens, för att underlätta kommunernas tillämpning, säger Bitte Fritzson.

Av Tommy - 14 november 2012 10:47

Dramatisk minskning av äldre på boenden

Antalet äldre som bor på särskilt boende har minskat dramatiskt i Västerbotten de senaste tio åren. Bland de som är 80 år och äldre handlar det om 600 färre som bor på boende. Det är en minskning på en fjärdedel. Det visar siffror från Socialstyrelsen.


I Vindeln är undersköterskan Daniel Höglund ledsen över att kommunen nu beslutat att stänga ännu en avdelning på äldreboendet Solhaga.

– Jag gick ju i förstamaj-tåget och hade ett plakat där jag ville rädda Solhaga, för jag har trivts väldigt bra och varit här länge. Men det har varit svårt att rädda Solhaga, säger Daniel Höglund.

På äldreboendet Solhaga i Vindeln har avdelning efter avdelning stängt de senaste åren.

– Det var sex avdelningar förut, nu är det två kvar.

Och nu ska en till bort?

– Ja, så är det ju sagt, säger Daniel Höglund.

Kommunen har istället byggt ut hemtjänsten. De äldre ska bo kvar hemma så länge som möjligt. Och Solhaga kan vara en bild för vad som hänt i Västerbotten det senaste decenniet.

För tio år sedan bodde nära 2900 personer i gruppen 80 år och äldre på särskilt boende. Nu är det över 600 färre. Det visar siffror från Socialstyrelsen.

Istället har fler äldre fått hemtjänst. Och det är betydligt billigare att vårda en person hemma. I Vindeln kostar det i genomsnitt 240 000 kronor om året att vårda en äldre med hemtjänst. På särskilt boende kostar det mer än dubbelt så mycket, 570 000 kronor.

Men undersköterskan Daniel Höglund är orolig att det blir svårare att komma in på ett boende för den som behöver. Och själv är han glad att hans mamma har fått en plats.

– Min mamma bor på ett särskilt boende. Och det är jag glad för idag, att hon har det.

Hur skulle det vara för dig om hon var tvungen att bo hemma istället?

– Det hade varit omöjligt.

Vad tycker du att politikerna ska göra då?

– Man har ju förståelse för att i en sån här kommun med så lite pengar att man måste skära någonstans för att ha råd med skola, vård och omsorg. Men frågan är till vilket pris, säger Daniel Höglund.

Av Tommy - 13 november 2012 13:23

Garantier och ursäkter när kommunen missar

Örkelljunga kommun lovar att erbjuda garantier och ursäkter i en ny värdighetsgaranti. "Det viktiga är att rätta till vad som blivit fel och att den enskilde får en förklaring", säger socialchef Jonas Jönsson.


 

Nationella värdegrunden

Den nationella värdegrunden för äldreomsorgen gäller alla kommuner och verksamheter som utför äldreomsorg enligt socialtjänstlagen. Äldre ska leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. För att uppnå det ska äldreomsorgen bland annat värna och respektera den enskilda personens rätt till privatliv och kroppslig integritet, självbestämmande, delaktighet och individanpassning (5 kap. socialtjänstlagen). Källa: www.socialstyrelsen.se/aldre/nationellvardegrund.


ÖRKELLJUNGA.   Personliga ursäkter, förklaringar och tidsplaner för möten och planering. Det är vad som väntar drabbade invånare när kommunen inte lever upp till sina värdighetsgarantier inom socialförvaltningens område.

Socialchef Jonas Jönsson uppger att det bakom finns ett nationellt påbud att ta fram garantier till landets kommuner från äldreminister Maria Larsson. Socialstyrelsen ska å sin sida informera om värdegrunden och stödja så att den kommer in i kommunerna.

– I oktober hade vi en heldag med personalorganisationer, politiker, tjänstemän och personal på boenden. Vi hade hjälp av ett externt företag, med uppgift att utbilda i ämnet. Värdighetsgarantier togs fram efter grupparbeten, säger han.

Politiskt har socialnämnden informerats och fattat beslut om garantierna.

Enligt socialchefen är uppfattningen att tjänstemän och personal har siktat ganska högt.

– Vi går ett steg längre än vad regeringen vill och tar med hela socialförvaltningens ansvarsområde. Nu är det vår ambition att leva upp till det. Varje arbetsplats ska jobba vidare med detta. Tanken är att garantierna i slutet av året ska ha nått ut i hela verksamheten.

Jonas Jönsson uppger att frågan om ekonomisk kompensation diskuterats, men att det inte bedömdes vara det viktigaste.

– Det är i stället att rätta till det som blivit fel och att som enskild få en förklaring varför det blev som det blev.

Hur ska den som är missnöjd då gå till väga?

– Man ska kontakta närmsta chef, till exempel chefen för hemtjänsten, enhetschefer för vuxna eller barn eller enhetschefen för äldreboende. Det ska räcka med ett telefonsamtal.

När värdighetsgarantierna finns i organisationen ska kommunen gå ut med detta till allmänheten.

– Vi kommer att ha en folder eller liknande, så att folk vet, säger Jonas Jönsson.

Intresset för att utbilda sig till handledare för värdighetsgarantierna har varit större än behovet. Flera personer inom olika områden ska svara för servicen.

En av dessa är Elizabeth Olsson, som är värdegrundshandledare för personliga assistenter. Handledarens uppgift blir att förmedla till assistenterna, se till så att det fungerar och verka för att alla gör samma sak.

– Jag tycker att det är jättebra. Det blir tydligt vad som allmänheten kan förvänta sig av oss, säger hon.

I arbetet med att inspirera personalen har Maria Wetterstrand, med förflutet som språkrör i Miljöpartiet, anlitats som föredragshållare den 15 november.

hd.se/sven-sandstrom/" href="/sven-sandstrom/">Sven Sandströmsven.sandstrom@hd.se0435-75 95 32

Av Tommy - 13 november 2012 13:20

Att leva med demens

 

Välkommen på en föreläsning med författaren och arbetsterapeuten Gun Aremyr som berättar om hur det är att leva med demens.

Datum & Tid: 15/11 kl 13.30 Plats: Anhörigcentrum, Eskilstunavägen 5, Strängnäs Anmälan: anhorigcentrum@strangnas.se el. tfn 0152-295 58

Av Tommy - 13 november 2012 13:14

Svårt dement skickades hem utan hemtjänstkontakt

En äldre, dement, kvinna som behandlats för lunginflammation på Västerviks sjukhus fick ingen hemtjänstkontakt efter att hon skrivits ut. Nu ska Socialstyrelsen utreda händelsen.

Det var i början på september i år som den dementa kvinnan skickades hem från Västerviks sjukhus, efter att ha behandlats för lunginflammation. Enligt anmälan till socialstyrelsen lovade sjukvårdsavdelningen att de skulle förse kvinnan med en hemtjänstkontakt. Kvinnan behöver hjälp med bland annat medicinering på morgonen, lunchtid, på kvällen samt tillsyn under dagen.

Inget av detta fick hon. Hon skickades hem helt utan hemtjänstkontakt utan anmälan. Det var en anhörig som hittade kvinnan i hemmet dagen efter hon skrivits ut från sjukhuset. Enligt den anhöriges egna beskrivning var kvinnan apatisk och inte sig lik. Den anhörige kontaktar samtliga inblandade, bland andra hemtjänst, ansvarig sjuksköterska och vårdavdelning. "Alla skyller på varandra", står i anmälan.

På socialstyrelsen har man tagit emot anmälan. En utredning ska göras inom kort. De ansvariga runt kvinnan ifråga kommer få svara på hur de hanterat vårdvistelsen och varför kontakter mellan de olika instanserna inte tillgodosetts.

Av Tommy - 12 november 2012 16:09

Dement kallades varje vecka 

Gamla och dementa utnyttjas av oseriösa tandläkare. En 88-årig kvinna fick tandprotes och kallades till återbesök varje vecka.

 
 

 

 

Flera GP-läsare reagerar över tandläkare som gör dyra och omfattande behandlingar på äldre människor, som inte alltid själva kan bedöma vilken tandvård de behöver.


Så här berättar en dotter:

"Min mamma har i alla år varit noga med sin tandhygien. När hon kom in på korttidsboende, som senare blev ett permanent demensboende, 88 år gammal, började tänderna lossna. Vi sökte då tandvård ganska omgående.

Kom till en privattandläkare som undersökte henne. Hon hade då redan ett Brånemark-implantat (med titanskruvar) i överkäken och endast två tänder kvar i underkäken. Tandläkaren ville göra ett implantat även i underkäken. Jag ifrågasatte det hela eftersom min mamma då var 88 år gammal samt dement och benskör.

Tandläkaren tyckte däremot att hon såg så pigg och klar ut. Det kändes helt fel för mig. Han sa då att vi måste dra de två tänder som fanns kvar vilket jag också opponerade mig emot eftersom det då inte fanns något att fästa en tandprotes i. Han tyckte att det var karies i tänderna och hon kunde då få problem med hjärtat.

Det blev en tandprotes som betalades av högkostnadsskyddet. Första besöket var i februari 2010. Han tyckte därefter att det var nödvändigt att hon kom på återbesök en gång i veckan fram till september samma år förutom semestern. Eftersom protesen varken satt bättre eller sämre så ifrågasatte jag om det var nödvändigt att hon skulle komma så ofta som varje vecka.

Det var nödvändigt enligt honom, men eftersom jag inte fick några som helst kvitton att hon varit på efterbesök så kanske de var gratis? Eller så fick staten betala?"


Har du blivit felbehandlad av din tandläkare? Berätta för GP om dina erfarenheter! Ring 031-624039 eller mejla vard@gp.se.

Av Tommy - 12 november 2012 07:25

70 brister i Helsingborgs hemvård

Ärendet med demenssjuke Ibrahim Karamehmedovic som vi berättar om i artikel här intill, är inte det enda inom äldreomsorgen som rapporterats enligt lex Sarah.


Lex Sarah

Enligt socialtjänstlagen är all personal skyldig att rapportera missförhållanden och risker för missförhållanden


Helsingborg.    Under perioden 1 september 2011 till och med 31 augusti 2012 rapporterades drygt 70 fall enligt lex Sarah inom Helsingborgs stad. Både inom den kommunala och den privata äldreomsorgen (sju stycken). Nio av dem anmäldes vidare till Socialstyrelsen. Ingen – varken kommunal eller privat – verksamhet utmärkte sig i antal.Här är några exempel:

I augusti fann anhöriga en man uttorkad, smutsig och illaluktande av urin i sitt hem. Ärendet skickades till Socialstyrelsen.

I maj rapporterades om hemvårdspersonal som varit högljudd och otrevlig mot en boende. Ärendet skickades till Socialstyrelsen.

Sammanlagt 4 700 kronor har under två tillfällen försvunnit för en boende med hemtjänst. En rapport skrivs om misstänkta stölder.

Enligt socialtjänstlagen är all personal skyldig att rapportera missförhållanden och risker för missförhållanden. Något som enhetschef Stina Olsson på vård- och omsorgsförvaltningen tycker är bra. Och hon är noga med att slå fast att många rapporter inte behöver innebära att verksamheten är dålig.

– Det kan vara tvärtom. Jag jobbar med kvalitetsfrågor och det är viktigt att vi får veta vad som inte fungerar. Lex Sarah-rapporteringen är en viktig del i arbetet med att förbättra vården. I stort har vi en god äldreomsorg i dag. Men inget är så bra att det inte går att göra bättre.

Stina Olsson utreder de rapporter som kommer in, antingen via cheferna ute i verksamheten eller från anmälaren direkt. Klagomål från anhöriga kan också bli en lex Sarah-rapport.

– Vissa saker måste åtgärdas akut. Det gäller att lyssna på alla inblandade och gå vidare därifrån. Det bästa är naturligtvis om den drabbade kan redogöra för vad som hänt. Misstänkta stölder anmäler vi alltid till polisen.

Många gånger är det, enligt Stina Olsson, brister i kommunikationen människor emellan som ställer till det. Problem som ibland kan lösas enkelt. Vid andra tillfällen kopplas personalavdelningen in.

– Det är naturligtvis inte bara jag som jobbar med ärendena. Det är till exempel vår jurist som beslutar om rapporten ska bli en anmälan och skickas till Socialstyrelsen.

Omkring 2 500 personer arbetar inom den kommunala äldreomsorgen i Helsingborg. Med tanke på det tycker Stina Olsson inte att det är särskilt konstigt att det inträffar incidenter.

– Varje dag sker det oerhört många möten mellan kunder och personal. Vi arbetar alltid för att det ska vara bra möten men visst händer det att det blir fel. Därför är det viktigt att vårt interna kvalitetsarbete pågår hela tiden och leder till förbättringar.

Som ett led i det arbetet finns det sedan hösten 2011 en granskningsgrupp som består av åtta anställda inom Omsorg i Helsingborg.

– De jobbar två och två och är ute i verksamheten en gång var tredje vecka. De är med en dag eller en natt, lyssnar, observerar. De ska inte upplevas som ”poliser” utan vara en hjälp åt enhetscheferna.

Av Tommy - 11 november 2012 10:59

Inte tillåtet för vården att  gps-övervaka personer med demens


Att använda gps-sändare för att kontinuerligt övervaka en person som inte själv kan samtycka till det, har inte stöd i lagen. Det är Socialstyrelsens entydiga svar när frågan ställs.

Arkivbild: MostphotosPå frågan om att få använda gps-larm för att hitta gamla människor som har förirrat sig under en promenad, svarar Socialstyrelsen konsekvent nej. Arkivbild: Mostphotos    

Med jämna mellanrum får Socialstyrelsen frågan från bland annat kommuner om möjligheten att använda gps-sändare med larm för att kunna lokalisera en person som inte hittar hem. Det entydiga svar som då ges är att kontinuerlig övervakning inte kan användas om personen inte har gett sitt samtycke, säger Helena Axestam, som handlägger frågor om tvångs- och skyddsåtgärder på Socialstyrelsen.

– Även om personen själv ger informerat samtycke, är det tveksamt om lagstiftningen ger stöd för en sådan integritetskränkande åtgärd, säger hon.

Om däremot anhöriga skaffar ett larm och ansvarar för det helt och hållet faller det utanför lagstiftningen – förutsatt att vårdpersonal inte alls är inblandade. Men så fort vårdpersonal eller hemtjänsten berörs så gäller regelverket och då saknas lagstöd för denna typ av övervakning.

Den lagstiftning som gäller i dag tar inte upp modern teknik som kontinuerlig övervakning med gps-larm. Om några regler ska ändras är det regeringen som måste ändra lagstiftningen. Frågor om skydds- och tvångsåtgärder inom demensvården utreddes av en statlig utredning som överlämnade sitt slutbetänkande, SOU 2006:110, till regeringen i decemober 2006. Det betänkandet bereds fortfarande i regeringskansliet.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17
18
19 20 21
22
23
24
25
26 27 28 29
30
<<< November 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards