Direktlänk till inlägg 5 oktober 2011

Apropå inlåsning av demenssjuka

Av Tommy - 5 oktober 2011 10:53

Att personer på kommunens äldreboende periodvis hålls inlåsta har upprört många. Men Socialstyrelsen kritiserar inte förfaringssättet.

I somras skrev SkD om hur samtliga äldreboenden i Skurup periodvis låser in de boende, trots att det enligt lag är förbjudet och klassas som frihetsberövande. Avslöjandet ledde till att Socialstyrelsen i somras gjorde en tillsyn av hur nattbemanningen på särskilda boenden i Skurup fungerar.

I deras beslut
redogörs för kommunens hållning. Den är att kommunen följer lagstiftningen. På natten sker låsning av enhetsdörrar efter beslut av verksamhetschefen när personal inte finns på enheten. Anledningen till att personal är borta är att de måste hjälpa kollegor på andra avdelningar.
Det har emellertid aldrig hänt att boende stått och "ryckt i dörren" då personalen återvänt.
Enligt Socialstyrelsens beslut får såväl ytterdörrar som enhetsdörrar vara låsta. Låset "måste dock vara konstruerat så att den enskilde själv kan låsa upp". Om det inte går "måste han eller hon utan dröjsmål kunna få hjälp av personalen med att öppna den".

Socialstyrelsen
skriver också att den vill peka på "kommunstyrelsens ansvar gällande att äldreomsorgen nattetid är bemannad på ett sådant sätt" att personalen utan dröjsmål kan hjälpa.
Men det är oklart hur lång tid det är.
– Vi är otydliga i vårt beslut. Man kan inte exakt säga hur länge enheten får lämnas obemannad, förklarar Jonas Rönnquist, sektionschef på Socialstyrelsen.
Han berättar att man inväntar en föreskrift om bemanning på äldreboenden som ska komma nästa år och att man då kommer att göra någon form av uppföljning i Skurup.

Anna Palmgren
på individ- och omsorgsförvaltningen var med på mötet med Socialstyrelsen.
– Det var intressant. Det här är ju ingen enkel och glasklar fråga, men vi arbetar för att det ska vara så bra som möjligt.
Kan de boende i dag "utan dröjsmål" få hjälp med att få upp en låst dörr?
– Ja. Det fungerar i dag, men vi bedömer ändå att vi behöver mer bemanning, säger hon.
Från verksamhetens sida har man också inför kommande års budget begärt att personalen utökas med en tjänst per natt och boende.
Lilian Andersson på Bruksgården berättar att man där numera har en tredje person i beredskap på natten som kan sättas in vid behov:
– Jag tycker att det fungerar bra. I dag. Det vi väntar på nu är ett politiskt beslut om att man tillsätter den här tredje personen.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tommy - 23 januari 2013 08:09

Frivilliga välkomnas hos dementa Publicerat: måndag 14 januari kl 11:21, Nyheter P4 Malmöhus En hund kan liva upp. Foto: Staffan Claesson/Scanpix. Malmöbon Catharina startade ett upprop på Facebook för att hitta folk som ville hålla i akti...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:07

Brrr! Svinkallt på äldreboende   Hörby. Personalen och de 34 boende, många av dem dementa, på äldreboendet Hagadal i skånska Osbyholm har frusit ordentligt den gångna veckan. I vissa utrymmen har temperaturen sjunkit till åtta grader. Fjärrvärm...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:02

    <a href="http://ads.nordreportern.se/ads/www/delivery/ck.php?n=ab946228&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE" onclick="javascript:_gaq.push(['_trackEvent','outbound-widget','http://ads.nordreportern.se']);" target='_blank'><img src='http://a...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:00

Stort tryck efter demens- och LSS-boenden   Värmland   Behovet av biståndsbedömda boenden är stort, både inom äldreomsorgen och inom handikappomsorgen. Nya boenden och fler platser står på agendan i många värmländska kommuner. &nda...

Av Tommy - 11 december 2012 09:45

Vinterträdgårdar för äldreomsorg Publicerat 3 december 2012 Hösten 2012 färdigställdes vinterträdgårdar på äldreboendet Tibblehemmet i Täby. Projektet startades på initiativ av förvaltare Catrin Viksten på Hemsö, som ville skapa levande balkongmil...

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards