Direktlänk till inlägg 25 oktober 2011

Demensvård kontra invandrare

Av Tommy - 25 oktober 2011 09:51

Demensvård sämre för invandrare

Text: Nathalie Nasr
Publicerad 5 oktober 2011 1.30 Uppdaterad 5 oktober 2011 1.30

Vård.
Invandrare riskerar att få fel diagnos på minnesmottagningar. Språkförbistringar gör att demens­utredningarna kan bli missvisande. Det säger Lennart Minthon, professor i psykiatri, som nu vill översätta testerna till andra språk.
 

En dag fick sjuksköterskan Susanne Hellström och hennes kollega nog.

Fick patienter med annat modersmål än svenska rätt diagnos? De var inte så säkra på det.

Sjuksköterskorna jobbar på Minnesmottagningen i Malmö där testerna – som avgör om en patient lider av minnesstörningar eller demenssjukdomar – ställer höga krav på kommunikation.

Personalen måste till exempel veta vilken bakgrundskunskap de kan förvänta sig av den som är sjuk. Inte minst när resultatet ska tolkas.

Susanne Hellström ger några exempel:

– I ett av testen ska patienten säga vad fingrarna heter, men på en del språk har fingrarna inte något namn. Vissa uppmaningar kan också betyda andra saker på andra språk. Och när vi vill att patienten ska benämna färger under en viss tid, blir det automatiskt en fördröjning om tolken är med, säger hon.

När de slog larm hos klinikchefen Lennart Minthon, som också är professor i psykiatri vid Lunds universitet, började han att läsa på. Det var ett och ett halvt år sedan. Sedan dess har han blivit missnöjd, självkritisk och allvarligt oroad.

– Vi tar dåligt hand om folk från andra länder. Det finns människor som får bristfällig vård, eller ingen alls. I landstinget är vi inte lika bra rustade att möta det mångkulturella samhället som man är inom kommunerna, säger Lennart Minthon som varnar för att sjukvården riskerar att bryta mot lagen, om inte alla behandlas lika.

Ju mer han grävde i frågan desto mer övertygad blev han om att minnesmottagningarna, som finns på både sjukhus och vårdcentraler, brottas med speciella bekymmer i till exempel Malmö, som har invånare från 170 olika nationer.

Problemet blir extra påtagligt mot bakgrund av att många med demenssjukdom tappar sitt andraspråk, svenskan. Kommunikation på modersmålet blir då viktigare.

– Vi vet hur många som bor i Malmö, hur många som kommer från andra länder och hur gamla de är. Vi vet också, med tanke på åldersgrupperna, att fler invandrare än idag borde söka sig till minnesmottagningarna.

En teori kliniken har är att det i en del kulturer är mer främmande att söka hjälp för minnesstörningar, något som både kan ses som ”skämmigt”, eller som en naturlig del av ålderdomen.

– Men vi anser att det finns vetenskapliga belägg för att diagnos och behandling ökar individens livskvalitet och möjligheter att klara sig hemma själv längre. Att få rätt diagnos är också väldigt betydelsefullt och avgörande för vilken behandling, eventuell medicinering och omhändertagande som patienten ska få, säger Lennart Minthon, som också understryker att alla är olika, det går inte att generalisera.

Nyligen fick kliniken, tillsammans med sin motsvarighet i Köpenhamn, ett EU-bidrag på åtta miljoner kronor för att komma tillrätta med problemen (se artikeln nedan).

Redan innan projektet kommit igång har det väckt uppmärksamhet. Bland annat ska en representant för projektet tala om satsningen i Norge.

– Det hela känns bra, men lite skakigt. Vi är ju ute på okänd mark, säger Lennart Minthon.

Detta ska neuropsykiatriska kliniken i Malmö göra under tre år tillsammans med sin danska motsvarighet:

1. Kartlägga hur man hanterar demenssjukdomar i olika kulturer.
2. Göra en fördjupad undersökning av hur åldersstrukturen ser ut bland invandrare i Malmö, hur många som förväntas insjukna och om det är tillräckligt många som söker hjälp.
3. Få fler att söka hjälp genom att sprida information om minnesmottagningarna. I Skåne finns sex minnesmottagningar kopplade till sjukhusen. Ytterligare minnesmottagningar finns vid olika vårdcentraler.
4. Översätta och kvalitetssäkra minnestesterna till de fem vanligaste språken.
5. Kartlägga vilken kulturell och språklig kompetens som sjuksköterskor, läkare och annan personal har inom primärvården och på olika minnesmottagningar i Öresundsregionen. Detta för att kunna sprida kunskap genom ”Migrationsskolor”, där personalen utbildas i olika kulturer.
Kartläggningen kan också innebära att patienter som har ett annat modersmål än svenska remitteras till någon som kan tala samma språk, för att minnes­utredningarna ska bli så bra som möjligt.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tommy - 23 januari 2013 08:09

Frivilliga välkomnas hos dementa Publicerat: måndag 14 januari kl 11:21, Nyheter P4 Malmöhus En hund kan liva upp. Foto: Staffan Claesson/Scanpix. Malmöbon Catharina startade ett upprop på Facebook för att hitta folk som ville hålla i akti...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:07

Brrr! Svinkallt på äldreboende   Hörby. Personalen och de 34 boende, många av dem dementa, på äldreboendet Hagadal i skånska Osbyholm har frusit ordentligt den gångna veckan. I vissa utrymmen har temperaturen sjunkit till åtta grader. Fjärrvärm...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:02

    <a href="http://ads.nordreportern.se/ads/www/delivery/ck.php?n=ab946228&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE" onclick="javascript:_gaq.push(['_trackEvent','outbound-widget','http://ads.nordreportern.se']);" target='_blank'><img src='http://a...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:00

Stort tryck efter demens- och LSS-boenden   Värmland   Behovet av biståndsbedömda boenden är stort, både inom äldreomsorgen och inom handikappomsorgen. Nya boenden och fler platser står på agendan i många värmländska kommuner. &nda...

Av Tommy - 11 december 2012 09:45

Vinterträdgårdar för äldreomsorg Publicerat 3 december 2012 Hösten 2012 färdigställdes vinterträdgårdar på äldreboendet Tibblehemmet i Täby. Projektet startades på initiativ av förvaltare Catrin Viksten på Hemsö, som ville skapa levande balkongmil...

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards