Direktlänk till inlägg 2 december 2011

Arbetaren skriver;Täta kopplingar mellan M och vårdbolagen

Av Tommy - 2 december 2011 15:08

Täta kopplingar mellan M och vårdbolagen

INRIKES 1 december 2011 

Efter höstens vårdskandaler har en mängd kopplingar mellan Moderaterna och privata vårdbolag uppdagats. Det rör sig om allt ifrån karriärer som går från partiet in i bolagen, karriärer som går åt andra hållet, från bolagen in på höga poster i statliga bolag och myndigheter, till PR-hjälp och familjeband.

Samtidigt som regeringen går ut i media och beklagar sig över vårdskandaler och aggressiv skatteplanering gör enskilda moderater karriär inom den privata vården, och chefer och skattesmitare från den privata vården belönas med fina titlar inom offentliga bolag och myndigheter. Moderaterna i Stockholms distriktsordförande Henry Sténson har fått i uppdrag att leda Caremas krishantering. Det avslöjade tidningen Resume. Henry Sténsons PR-firma Brunswick leder krishanteringen för såväl Carema som för Caremas ägare Prime. Henry Sténson vill inte kommentera vilka han arbetar tillsammans med.

Kopplingarna till Moderaterna i Stockholms stadshus är flera. När vanvårdsdebatten rasade för fullt satt Stockholms tidigare stadsborgarråd, och Moderaternas före detta andre vice ordförande, Kristina Axén Olin, i TV4:s morgonsoffa och diskuterade Carema. Hon såg inga problem med att riskkapitalbolag bedrev vård och framhöll att hon själv går till Caremas vårdcentraler. Hon nämnde inte att hon samtidigt arbetade som etisk rådgivare åt Carema. Information som Carema efter inslaget snabbt raderade från sin hemsida.
Även Birgitta Holm, som tidigare satt i Stockholms kommunstyrelse och därigenom varit med och fattat många privatiseringsbeslut, gick rakt över till en chefsbefattning på Carema.

På högsta partinivå finns fler kopplingar till den privata vårdsektorn. Partistyrelsemedlemmen Gustaf Douglas ägde tidigare Attendo, samtidigt som han ansvarade för insamlingen till partiets
kampanjkassor. När han sålde bolaget till brittiska riskkapitalister gjorde han en vinst på 642 miljoner kronor.

Utöver rena personliga kopplingar finns på flera håll familjeband mellan Moderaterna och privata vårdföretag. Aleris vd Stanley Brodén, vars miljonlön Arbetaren tidigare rapporterat om, är gift med moderata riksdagsledamoten Anne Marie Brodén, som suttit i riksdagen sedan 2002 och har varit speciellt engagerad i hälso- och sjukvårdsfrågor.

Attendo cares vd Henrik Borelius är bror till Maria Borelius, som under en kort period 2006 var handelsminister och riksdagsledamot för moderaterna.

Det har även uppmärksammats hur regeringen rekryterar personer till höga poster i statliga bolag och myndigheter från den privata vården. Björn Savén, miljardär och ordförande i IK Investment Partner, som äger vårdkoncernen Attendo och undkom skatt genom kreativ skatteplanering, erbjöds i våras en plats i det statliga bolaget Vattenfalls styrelse av regeringen. Björn Savén, som då var under granskning av Skattemyndigheten, hoppade dock av. Kenth Eliasson, tidigare chef på Carema, blev av regeringen Reinfeldt utsedd till generaldirektör för Statens Institutionsstyrelse så sent som i början av november.

Även Stockholms sjukvårdslandstingsråd Filippa Reinfeldt har kritiserats för nära band till Carema och anklagats för att agera affischnamn åt koncernen då hon deltagit vid flera invigningar av nya Carema-vårdcentraler. Kristdemokraterna har kritiserat Moderaterna och ifrågasatt deras kopplingar till just Carema, men i KD:s bagage finns bland annat gruppledaren Mats Odells vårdskandal, där han sålde sitt vårdbolag Bellstasund för 72 miljoner. Köpare var en riskkapitalfond som i huvudsak finansierades av de AP-fonder Odell då i egenskap av finansmarknadsminister var högste ansvarig för.

Moderaternas presschef Johan Elmberg vill inte kommentera kopplingarna utan hänvisar till Moderaterna i Stockholm för vidare frågor om Henry Sténson, Birgitta Holm och Kristina Axén Olin. Han betonar dock att partiet inte tar emot pengar av företag eller organisationer.
– Vi har också beslutat att offentliggöra privata donatorer om de skänker mer än 20 000 kronor. Det kommer redovisas i årsredovisningen som kommer efter årsskiftet. Det är samma princip som alla de andra partierna har, säger han.
Moderaterna Stockholms kommunikationschef Elisabeth Somp vill inte heller kommentera huruvida kopplingarna är besvärande för partiet.
– Det här är spekulationer och obekräftade uppgifter, vi har inte fått bekräftat att det är så att Henry Sténson jobbar för Carema. Vad gäller Birgitta Holm så är hon i grunden sjuksköterska och har haft ett vikariat som chef på Carema, det ser jag inga problem med. Kristina Axén Olin är inte längre en aktiv politiker i Stockholm. Så vi kan inte kommentera det heller.
Är det inte lite väl många personliga band till ett skandalomsusat företag?
– Jag vill inte spekulera i det.


Annie Hellquist
inrikes@arbetaren.se

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tommy - 23 januari 2013 08:09

Frivilliga välkomnas hos dementa Publicerat: måndag 14 januari kl 11:21, Nyheter P4 Malmöhus En hund kan liva upp. Foto: Staffan Claesson/Scanpix. Malmöbon Catharina startade ett upprop på Facebook för att hitta folk som ville hålla i akti...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:07

Brrr! Svinkallt på äldreboende   Hörby. Personalen och de 34 boende, många av dem dementa, på äldreboendet Hagadal i skånska Osbyholm har frusit ordentligt den gångna veckan. I vissa utrymmen har temperaturen sjunkit till åtta grader. Fjärrvärm...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:02

    <a href="http://ads.nordreportern.se/ads/www/delivery/ck.php?n=ab946228&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE" onclick="javascript:_gaq.push(['_trackEvent','outbound-widget','http://ads.nordreportern.se']);" target='_blank'><img src='http://a...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:00

Stort tryck efter demens- och LSS-boenden   Värmland   Behovet av biståndsbedömda boenden är stort, både inom äldreomsorgen och inom handikappomsorgen. Nya boenden och fler platser står på agendan i många värmländska kommuner. &nda...

Av Tommy - 11 december 2012 09:45

Vinterträdgårdar för äldreomsorg Publicerat 3 december 2012 Hösten 2012 färdigställdes vinterträdgårdar på äldreboendet Tibblehemmet i Täby. Projektet startades på initiativ av förvaltare Catrin Viksten på Hemsö, som ville skapa levande balkongmil...

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6
7
8
9
10 11
12 13 14 15 16
17
18
19 20 21 22
23
24
25
26
27 28
29
30 31
<<< December 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards