Alla inlägg den 2 december 2011

Av Tommy - 2 december 2011 14:25

Äldreomsorgen kräver nya grepp

Det finns inga enkla patentlösningar på ett problem som angår alla

Publicerad: 2011-12-02 03:00
 
 
Äldreomsorgen fortsätter att stå i fokus i medierna, i politiken och säkert också vid fikastunden på jobbet och köksbordet på hemmaplan. Det är alldeles utmärkt att denna fråga som förr eller senare berör alla och envar diskuteras på allvar. Och det ligger i sakens natur att debatten ibland blir i yvigaste laget med en tendens att söka patentlösningar på ett mångfacetterat problem.
Det är inte så enkelt att allt skulle bli bra om privata utövare portförbjöds från äldreomsorgens område eller förbjöds bedriva verksamheten på ett sådant sätt att vinster genereras.

Missförhållanden förekommer även inom kommunal verksamhet. Och entreprenörer som drivs av en idé att göra saker på ett nytt och bättre sätt måste också tillåtas att tjäna pengar på att sätta denna idé i verket. Det ökar den mångfald och valfrihet som få vill vara utan i dag och ännu färre i morgon, när nya generationer klappar på äldreboendets portar.


Däremot är det olämpligt för att inte säga förödande att upphandlingen av omsorg sker på samma sätt som av renhållningstjänster eller snöröjning, det vill säga att den utförare som erbjuder lägst pris vinner. Det är sådant som inbjuder till besparingar på personal och förnödenheter, så att dementa lämnas ensamma på låsta avdelningar på natten och inkontinensskydd bara byts när översvämningen hotar eller redan är ett faktum.

Det behövs en ny modell för hur den omsorg samhället har ansvar för ska kunna bedrivas på ett ansvarsfullt och nytänkande sätt av olika utförare - kommunala, kommersiella och inte minst ideella.

En möjlig lösning kunde vara att införa en "åldispeng" av samma slag som skolpengen, som följer med individen och som flyttar beslutsrätten till honom eller henne. Någon vill bo kvar hemma så länge som det bara är möjligt men behöver större hjälpinsatser än vad dagens normer medger. En annan vill flytta till ett äldreboende, kanske med en särskild profil, medan man fortfarande har ork kvar för att bygga upp relationer med andra i liknande livssituation. Med det regelverk som nu gäller är många av dem som flyttar hemifrån på ålderns höst så fysiskt svaga och/eller dementa att de har svårt att hitta fotfästet i den nya tillvaron.

Ju svagare man är, desto svårare blir det att träffa rationella val - liksom att slå larm om något inte är bra.

Alla gamla människor har inte engagerade anhöriga i närheten som kan, vill, vågar och orkar ta strid. Till problembilden hör också att det handlar om en extremt trögrörlig grupp. Ett uppbrott från ett dåligt fungerande boende till något som förefaller bättre kan leda till förvirring och i värsta fall vara rent livshotande.

Det är därför det behövs en strikt kontroll och tydliga regler om vilka nivåer på omsorg som inte får underskridas. Att det tycks finnas majoritet i riksdagen för att införa en minimibemanning inom äldreomsorgen är ett steg framåt även om farhågorna för att snåla kommuner och vinstgiriga utförare kommer att sätta likhetstecken mellan minimum och maximum måste tas på allvar.

En tydligt fastslagen, generös och av samhället noga övervakad basnivå för alla som behöver äldreomsorg, där exempelvis rätt till regelbunden utevistelse är en självklarhet, skulle på sikt öppna för en radikalare form av valfrihet för individerna.

I så fall, men endast då, skulle nämligen den offentligt finansierade vården kunna kompletteras med tilläggstjänster betalda med privata medel. Någon vill gå ut inte bara tre gånger i veckan, om det nu skulle bli den för alla gällande basnivån, utan varje dag. Andra önskar sällskap till ishockeymatchen eller teaterföreställningen en gång i månaden - eller till kyrkan varje söndag.


Ja, det kostar en slant ur den egna plånboken - men många äldre har ett sparkapital som de inte hinner utnyttja innan de går dit inget av jordiska ägodelar kan tas med. Ja, det är inte hundraprocentigt rättvist mot den grupp som lever på existensminimum - men det har livet heller inte varit fram till den dag när hjälpbehoven inträder. Tanken måste få tänkas.

Elisabeth SandlundElisabeth Sandlund
Opinionsredaktör
elisabeth.sandlunddagen.se
08-619 24 73

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6
7
8
9
10 11
12 13 14 15 16
17
18
19 20 21 22
23
24
25
26
27 28
29
30 31
<<< December 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards