Direktlänk till inlägg 8 december 2011

UNT skriver; "Bemanningskrav ingen lösning på personalbrist"

Av Tommy - 8 december 2011 09:00

"Bemanningskrav ingen lösning på personalbrist"

Krav på vad som får utgöra lägsta bemanning vid äldreboenden är ingen lösning på den personalbrist som förekommer vid vissa enheter. Det anser äldrenämndens ordförande Ebba Busch (KD) med anledning av den nya enkätundersökningen bland vårdenheter.

 

UNT berättade på onsdagen om den nya undersökningen som besvarats av ett 50-tal omvårdnadsboenden i kommunen. Frågorna har handlat om hur enheterna är bemannade på dygnets alla timmar. Vid omvårdnadsboenden bor främst de äldre som inte har en demensjukdom utan som av andra hälsoskäl inte klarar av att bo kvar hemma. Undersökningen visar att enheter lämnas obemannade nattetid och att det är stor variation på vilken bemanning de olika enheterna har.
– Det är inga nyheter som vi får upp i rapporten. Detta har varit känt till sedan tidigare, säger Ebba Busch.
En särskild utredning av demensboenden för ett år sedan visade att äldre dementa regelbundet lämnas utan nattlig tillsyn. Kommunen har vid demensboenden ställt krav på att det ska finnas nattpersonal på alla enheter. Men sådana krav är inte Ebba Busch redo att ställa på omvårdnadsboenden.
– Den viktiga utgångspunkten är att utförarna ska uppfylla sina avtal om en god och säker omsorg för våra äldre.
Hur de sedan lägger upp bemanningsnivåerna är inte politikernas sak att bestämma, menar hon.
Varför inte?
– Det blir helt fel perspektiv. Då får vi incitament som glider utvecklingen mot miniminivåer i stället för vilken kvalitet de äldre får.

Från oppositionen riktades skarp kritik på onsdagen. Äldrenämndens andre vice ordförande, Caroline Andersson (S), anser att Ebba Busch borde be om ursäkt till de äldre och anhöriga som drabbats och fortsätter att drabbas av ”undermålig omsorg på våra vårdboenden”.
– Under flera års tid har den borgerliga majoriteten ägnat sig åt prisdumpning av äldreomsorgen genom att upphandla vårdboenden till lägsta pris.
Hon anser att det behöver införas tydligare krav på bemanningsnivåer.
– Vi måste kunna ställa så pass tydliga krav att vi får en säker bemanning. Om vi kan ställa sådana krav på demensvården så ser jag inte varför vi inte kan göra det även på omvårdnadsboenden.
Undersökningen visar generellt att det är lägre bemanning under eftermiddag, kväll och helg. Sårbarheten ökar dessutom av att det under kvällar och helger inte finns legitimerad personal och chefer närvarande på verksamheterna. Både privata och kommunala omvårdnadsboenden ingår i undersökningen.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tommy - 23 januari 2013 08:09

Frivilliga välkomnas hos dementa Publicerat: måndag 14 januari kl 11:21, Nyheter P4 Malmöhus En hund kan liva upp. Foto: Staffan Claesson/Scanpix. Malmöbon Catharina startade ett upprop på Facebook för att hitta folk som ville hålla i akti...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:07

Brrr! Svinkallt på äldreboende   Hörby. Personalen och de 34 boende, många av dem dementa, på äldreboendet Hagadal i skånska Osbyholm har frusit ordentligt den gångna veckan. I vissa utrymmen har temperaturen sjunkit till åtta grader. Fjärrvärm...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:02

    <a href="http://ads.nordreportern.se/ads/www/delivery/ck.php?n=ab946228&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE" onclick="javascript:_gaq.push(['_trackEvent','outbound-widget','http://ads.nordreportern.se']);" target='_blank'><img src='http://a...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:00

Stort tryck efter demens- och LSS-boenden   Värmland   Behovet av biståndsbedömda boenden är stort, både inom äldreomsorgen och inom handikappomsorgen. Nya boenden och fler platser står på agendan i många värmländska kommuner. &nda...

Av Tommy - 11 december 2012 09:45

Vinterträdgårdar för äldreomsorg Publicerat 3 december 2012 Hösten 2012 färdigställdes vinterträdgårdar på äldreboendet Tibblehemmet i Täby. Projektet startades på initiativ av förvaltare Catrin Viksten på Hemsö, som ville skapa levande balkongmil...

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6
7
8
9
10 11
12 13 14 15 16
17
18
19 20 21 22
23
24
25
26
27 28
29
30 31
<<< December 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards