Direktlänk till inlägg 25 december 2011

GP skriver; Kultur en hälsokick för äldre

Av Tommy - 25 december 2011 13:36

Kultur en hälsokick för äldre 

Kultur kan fungera som hälsokick för äldre. Nu ska fler få chansen att både uppleva och själva delta i kulturarrangemang.

 

Relaterat

Fakta

Kulturpengar

Regeringen avsatte i höstas 28 miljoner kronor för att främja kultur för äldre inom sjukvård och omsorg. Kulturrådet vill hitta modeller som kan användas runt om i Sverige.

Av de ansökningar som lämnades in beviljades 24 bidrag. Region Halland fick två miljoner.

 
 
 

Region Halland beviljades nyligen två miljoner kronor från Statens kulturråd för satsningen Kultur för livet. Sedan flera år tillbaka erbjuds äldre inom vård och omsorg kulturupplevelser, men nu kan ännu fler få chans att delta. Tanken är också att bredda utbudet.

– Det är en stor utmaning att inte klumpa ihop alla äldre utan kunna erbjuda olika aktiviteter. Exempelvis kan vi kanske satsa mer på dans- och film, säger Eva Nyhammar, kulturchef i Region Halland.

Regionen hade sökt dubbelt så mycket pengar, men Eva Nyhammar är ändå nöjd. Enligt henne är grundtanken med satsningen att bygga upp ett hållbart system tillsammans med kommunerna så att kulturen når alla äldre i framtiden.

– Det finns mycket forskning som visar att kultur har hälsofrämjande effekter. Tillgång till kultur är också en demokratisk rättighet.

Eva Nyhammar hoppas att satsningen ska ha en gynnsam effekt för äldreboendena genom att även personalen blir engagerade. Ytterligare ett mål är att utvärdera verksamheten tydligare. Forskare ska undersöka hälsoeffekterna hos de äldre och även ta reda på hur ett ökat kulturinslag påverkar anställda och chefer.

I dag samarbetar regionen med Hallands bildningsförbund och Musik i Halland som bland annat erbjuder sångstunder för dementa, målarstunder och körsång. Enligt kulturförmedlaren Martin Odd är verksamheten mycket uppskattad.

– Man kan sammanfatta det med stor glädje. Tillvaron på äldreboenden kan vara ganska enahanda annars.

De boende på Hjortsbergs servicehus i Falkenberg har kunnat delta i sångstunder varje onsdag under hösten. Vid sista tillfället innan jul är många av de äldre samlade för att sjunga tillsammans med kulturpedagogen Halim Koshi. Efter en kort uppvärmning stämmer de upp i Stilla natt och Hej tomtegubbar.

– Jag tycker att det är helt underbart med musiken. Det här med julsånger är en dröm, säger 87-åriga Gun Anghem.

Även anhöriga värdesätter sångstunderna. Liselotte Bergkvist är en av dem som brukar delta tillsammans med maken.

– Det har varit inspirerande. Man gläds med dem som bor här, säger hon.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tommy - 23 januari 2013 08:09

Frivilliga välkomnas hos dementa Publicerat: måndag 14 januari kl 11:21, Nyheter P4 Malmöhus En hund kan liva upp. Foto: Staffan Claesson/Scanpix. Malmöbon Catharina startade ett upprop på Facebook för att hitta folk som ville hålla i akti...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:07

Brrr! Svinkallt på äldreboende   Hörby. Personalen och de 34 boende, många av dem dementa, på äldreboendet Hagadal i skånska Osbyholm har frusit ordentligt den gångna veckan. I vissa utrymmen har temperaturen sjunkit till åtta grader. Fjärrvärm...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:02

    <a href="http://ads.nordreportern.se/ads/www/delivery/ck.php?n=ab946228&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE" onclick="javascript:_gaq.push(['_trackEvent','outbound-widget','http://ads.nordreportern.se']);" target='_blank'><img src='http://a...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:00

Stort tryck efter demens- och LSS-boenden   Värmland   Behovet av biståndsbedömda boenden är stort, både inom äldreomsorgen och inom handikappomsorgen. Nya boenden och fler platser står på agendan i många värmländska kommuner. &nda...

Av Tommy - 11 december 2012 09:45

Vinterträdgårdar för äldreomsorg Publicerat 3 december 2012 Hösten 2012 färdigställdes vinterträdgårdar på äldreboendet Tibblehemmet i Täby. Projektet startades på initiativ av förvaltare Catrin Viksten på Hemsö, som ville skapa levande balkongmil...

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6
7
8
9
10 11
12 13 14 15 16
17
18
19 20 21 22
23
24
25
26
27 28
29
30 31
<<< December 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards