Alla inlägg den 3 januari 2012

Av Tommy - 3 januari 2012 12:10

Psykiatrin är inte bra för dementa

Publicerat: kl 05:35 , Nyheter P4 Blekinge

Det mobila vårdteamet räcker inte för att ge dementa åldringar en trygg och säker vård. Det menar Demensföreningen i Karlskrona som protesterade mot nedläggningen av avdelning 1 inom psykiatrin där dementa kunde läggas in när det behövdes.

Nu, ett par månader efter nedläggningen, tycker Bodil Lindeberg i demensföreningen och själv pensionerad demenssköterska att deras farhågor besannats.

– Ja det tycker jag nog att jag kan säga. Man drar in på demensvården, tyvärr, och de människorna kan inte tala för sig eller protestera.

Sedan nedläggningen i november hamnar dementa åldringar som blivit extra förvirrade och måste läggas in på vanliga psykiatriavdelningar. Redan i december kom det första fallet där det gick riktigt illa med en man som lades in på en psykiatrisk avdelning i Karlshamn där de varken hade tid eller kunskaper för att kunna ge honom en god vård.

– Jag blev inte förvånad för man vet att det är väldigt olämpligt att blanda demenssjuka med andra psykiskt sjuka människor. Demenssjuka behöver en speciell miljö och ett specifikt bemötande som man inte kan på de här avdelningarna, säger hon.

Det nya mobila vårdteamet ska hjälpa dementa på boenden eller hemma, men det blir bara i form av tillfälliga besök och utan avdelning 1 ökar belastningen på de anhöriga, säger Bodil Lindeberg.

– De flesta är ju äldre de också och kanske inte orkar med det här i längden utan blir sjuka de också.

Gunilla Lindgren
gunilla.lindgren@sr.se

Av Tommy - 3 januari 2012 12:07

(webböversatt)

En annan möjlig riskfaktor för att utveckla demens och Alzheimers sjukdom hos kvinnor

ScienceDaily (2 Jan 2012) - Ett ​​hormon från viscerala kallas fett adiponectin kan spela en roll som en riskfaktor för utveckling av alla orsaker demens och Alzheimers sjukdom (AD) hos kvinnor, enligt en studie som publiceras online Först av Archives of Neurology , en av JAMA / Archives tidskrifter.


Antalet människor som drabbats av demens i världen beräknas fördubblas under de kommande 20 åren från nuvarande antal av cirka 36 miljoner människor, ger författarna som bakgrundsinformation i artikeln. AD är den vanligaste formen av demens. Författarna skriver att data tyder på ett samband mellan insulinresistens och inflammation, kännetecken för typ 2-diabetes, och utveckling av demens. "En annan potentiell faktor som kan bidra till uppkomsten av AD och alla orsaker demens adiponectin. Adiponectin är ett hormon som kommer från visceralt fett, som mer känsliga att kroppen insulin, har anti-inflammatoriska egenskaper, och spelar en roll i ämnesomsättningen av glukos och lipider. "

Thomas M. van Himbergen, Ph.D., från Lipid Metabolism Laboratory, Human Nutrition Research Center on Aging, Tufts University, Boston, och kollegor uppmätta nivåer av glukos, insulin och glykerat albumin, samt C-reaktivt protein, lipoprotein tillhörande fosfolipas A2 och adiponectin i plasma hos patienter vid den 19: e biennalen undersökningen (1985 - 1988) i Framingham Heart Study.

De 840 patienter (541 kvinnor, medianålder 76 år) följdes upp under i genomsnitt 13 år och utvärderas för tecken på utveckling av AD och alla orsaker demens. Under den tiden utvecklade 159 patienter demens, inklusive 125 fall av AD. Efter justering för andra faktorer demens risk (ålder, APOE genotyp, låg plasma dokosahexaensyra, viktförändring) endast adiponectin hos kvinnor var associerat med en ökad risk av alla orsaker demens och AD.

"Det är väl etablerat att insulin signalering är dysfunktionellt i hjärnan hos patienter med AD, och eftersom adiponectin förbättrar insulinkänsligheten, skulle man också förvänta sig positiva åtgärder som skyddar mot kognitiv nedgång", skriver författarna. "Våra data tyder dock på att förhöjda adiponectin nivån var associerad med en ökad risk för demens och AD hos kvinnor."

"En av de viktigaste inslagen i adiponectin är att det har visat sig spela en roll i sensibilisering av insulin och kan därför bli ett terapeutiskt mål för behandling av T2D (typ 2-diabetes). Överraskande nog var en högre adiponectin nivå befunnits vara en prediktor av alla orsaker och vaskulär mortalitet. med bifall dödlighet fynd, visar den aktuella undersökningen att en förhöjd adiponectin nivå är också en oberoende prediktor för alla orsaker demens och AD hos kvinnor ", avslutar hon.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12
13
14
15
16
17
18 19 20 21 22
23 24 25 26 27
28
29
30 31
<<< Januari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards