Alla inlägg den 5 januari 2012

Av Tommy - 5 januari 2012 10:58

Anställd tvingades brotta ner dement

I höstas inträffade en hotfull situation på Strandgården i Kolbäck, där en dement boende angrep en ur personalen som tvingades till självförsvar. Men ingen anmälan görs till Socialstyrelsen.

 

Relaterat

 

Om patienter i samband med hälso- och sjukvård riskerar att drabbas av skada eller sjukdom ska enligt lag en Lex Maria-anmälan göras till Socialstyrelsen.
– Vi har gjort en utredning och kommit fram till att den anställde tvingades handla i självförsvar för att inte bli skadad, säger Riita Männikkö, som är medicinskt ansvarig sjuksköterska på Strandgården.

– Vårdaren måste till slut knuffa till den dementa boende för att freda sig själv. Den boende hamnade på golvet men skadades inte. Handlingen med självförsvar är i linje med bestämmelserna om nödvärn i Brottsbalken. Därför gör vi ingen Lex Maria- anmälan. Däremot presenterar vi åtgärdspunkter till Socialstyrelsen, fortsätter hon.

– Vi tar händelsen på största allvar, säger Annelie Todor, enhetschef på Strandgården.

Hur då?
– Vi har diskuterat vad som kan göras annorlunda för att det inte ska hända igen. Dessutom ser vi över utbildningen och ger personalen ytterligare handledning i hot och våld och hur vi kan bemöta dementa patienter.

Enligt vad VLT erfarit är bemanningen låg på Strandgården.
– Ja, på Strandgårdens övriga avdelningar, men inte på demensboendet Strandlyckan där händelsen inträffade. Där har vi den bemanning vi ska ha.

Av Tommy - 5 januari 2012 10:29

Virtuell äldreomsorg framtid i periferin Yle/ Monica Forssell Gerda Stenström har en må bra-tv hemma hos sig. 04.01.2012 05.17 - Se större bild - Bild:Yle/ Monica Forssell

Sammanlagt 64 finländska, åländska och estniska åldringar provar som bäst på något som kallas för virtuell äldreomsorg.


Med hjälp av en dator får åldringarna ta del av program som bland annat studerande vid yrkeshögskolan Novia producerar. De kan också kommunicera med varandra eller hemvårdaren.


Målsättningen är att en del hembesök i framtiden sköts via datorn.


- De äldre blir hela tiden fler och om det är lång väg till klienterna går det åt mycket arbetstid då hemvårdarna kör till och från sina klienter, förklarar projektledare Bodil Julin vid yrkeshögskolan Novia.


Många äldre vill också helst bo kvar hemma så länge som möjligt och på den punkten kan den virtuella hemvården kanske bidra.


På Kimitoön finns för tillfället fyra datorer varav en är ledig.


Till och med våren 2013 finansierar bland annat EU projektet Virtu men efter det finns det förhoppningar om ett finlandssvenskt projekt "må bra Tv 2".

 

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12
13
14
15
16
17
18 19 20 21 22
23 24 25 26 27
28
29
30 31
<<< Januari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards